Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΧΑΡΤΟΥΜ

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ 22 ΔΙΣ.ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΝΤ

Ο συμβιβασμός Γερμανίας και Γαλλίας, που επετεύχθη στην έκτακτη και διάρκειας μίας ώρας συνάντηση την οποία είχαν χθες το απόγευμα η Αγγέλα Μέρκελ με τον Νικολά Σαρκοζί, φαίνεται πως αίρει -έστω και προσωρινά- την κατάσταση κόκκινου συναγερμού στην οποία είχε περιέλθει η Ελλάδα και το «ενδεχόμενο χρεοκοπίας», προσφέροντάς της το «γεμάτο πιστόλι πάνω στο τραπέζι» που εναγωνίως ζητούσε το τελευταίο διάστημα από τους εταίρους της.
Όσο για τα «πυρομαχικά», αφορούν κεφάλαια ύψους 20 - 22 δισ. ευρώ, στα οποία η Ελλάδα (όπως και άλλες χώρες της Ευρωζώνης οι οποίες, ενδεχομένως, αντιμετωπίσουν ανάλογα προβλήματα στο μέλλον) θα έχει πρόσβαση ως «ύστατη λύση» (ultima ratio, όπως είπε η Γερμανίδα καγκελάριος) και σε περίπτωση που «η χρηματοδότηση από την αγορά είναι ανεπαρκής».
Θα είναι δε κατά κύριο λόγο ευρωπαϊκά -κατά τα 2/3, σύμφωνα με πηγές από το Παρίσι- και θα προέρχονται από διμερή δάνεια σε εθελοντική βάση, με βάση «τα επιτόκια της αγοράς» (η ισπανική El Pais, στην ηλεκτρονική της σελίδα, έκανε λόγο για επιτόκια λίγο πάνω από το 3%).
Κεφάλαια
«Ουσιαστική» προβλέπεται να είναι και η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Εκτός από τα κεφάλαια που θα διαθέσει, εφόσον υπάρξει ενεργοποίηση της βοήθειας -πρόκειται για το υπόλοιπο ένα τρίτο του συνολικού ποσού- θα διαδραματίζει ρόλο και στον μηχανισμό εφαρμογής και ελέγχου των όρων της συμφωνίας, από κοινού με την Κομισιόν και την ΕΚΤ.
Η συμμετοχή του ΔΝΤ ικανοποιεί μια βασική απαίτηση του Βερολίνου -όχι, όμως, και του Τρισέ.
Το σχέδιο, που έχει έκταση μιάμιση σελίδα, οριστικοποιήθηκε παρουσία των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της ΕΚΤ, Χέρμαν βαν Ρομπέι και Ζαν Κλοντ Τρισέ αντιστοίχως. Ο πρώτος στον οποίο παρουσιάστηκε ήταν ο άμεσα ενδιαφερόμενος, πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενώ στη συνέχεια ο κ. Ρομπέι το δημοσιοποίησε στους ηγέτες όλων των κρατών - μελών της Ευρωζώνης -οι οποίοι και έδωσαν τη συγκατάθεσή τους, χωρίς αλλαγές, κατά τη συνάντησή τους που άρχισε στις 8.30 το βράδυ, ώρα Ελλάδας.
Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι δεν περιέχει συγκεκριμένους αριθμούς, ενώ αρκετά σημεία του παραμένουν (σκοπίμως;) ασαφή. Όπως τόνιζαν διπλωματικές πηγές, παρά τον συμβιβασμό, οι διαφορές Γάλλων και Γερμανών δεν έχουν ξεπεραστεί πλήρως.
«Τα σημεία αιχμής αφορούν το μέχρι πού θα αναγκαστεί να αιμορραγήσει η Ελλάδα προτού ενεργοποιηθούν τα διμερή δάνεια, αλλά και σε ποιο βαθμό μπορεί να υπάρξει συμφωνία αναφορικά με την επιβολή μελλοντικών κυρώσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά προς τους Financial Times αξιωματούχος ο οποίος παρακολούθησε από κοντά τις διαπραγματεύσεις.
Πράγματι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι, τις επόμενες ημέρες, τα spreads των ελληνικών ομολόγων είναι μεν πιθανό να υποχωρήσουν σταδιακά στα επίπεδα των 250 μονάδων, θα εξακολουθήσουν όμως να καθιστούν ιδιαιτέρως ακριβό τον δανεισμό της χώρας σε σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους της.
Επιπλέον, οι διατυπώσεις του κειμένου που εγκρίθηκε χθες και προβλέπει ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης πρέπει να είναι ομόφωνη από τους «16» της Ευρωζώνης, δίνουν στο Βερολίνο τη δυνατότητα να προβάλει βέτο ανά πάσα στιγμή, εφόσον κρίνει ότι αυτή δεν είναι κατάλληλη.
Αυστηρότερη επιτήρηση
Η Γερμανία κατάφερε να επιβάλει, όμως, μία ακόμη θέση της, η οποία έχει να κάνει με την αυστηρότερη επιτήρηση των προϋπολογισμών όλων των κρατών - μελών της Ευρωζώνης από τις Βρυξέλλες, αλλά και τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων στους παραβάτες. «Στο μέλλον, η παρακολούθηση των οικονομικών και δημοσιονομικών κινδύνων, καθώς και τα εργαλεία για την πρόληψή τους, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας σε περιπτώσεις υπέρβασης του ορίου για το έλλειμμα, πρέπει να ισχυροποιηθούν», αναφέρεται στο κείμενο. Μάλιστα, ο κ. Ρομπέι ανέλαβε να παρουσιάσει, ως το τέλος του έτους, ένα σχέδιο για τον έλεγχο και τις κυρώσεις - χωρίς, πάντως, να αναφέρεται σε αλλαγή των ισχυόντων συνθηκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου