Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΧΑΡΤΟΥΜ

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Κοντά στον εμφύλιο και πάλι το Σουδάν μετά την κατάληψη διαφιλονικούμενης πόλης


Εικόνες καταστροφής στην Αμπιέι
Εικόνες καταστροφής στην Αμπιέι (Φωτογραφία: Reuters )






Χαρτούμ, Σουδάν
Ένοπλη αντιπαράθεση ξέσπασε στη μεθόριο του υπό απόσχιση Νοτίου Σουδάν με το βόρειο τμήμα της χώρας, με αφορμή αιματηρή συμπλοκή, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για νέο εμφύλιο πόλεμο.

Η διαφιλονικούμενη πόλη Αμπιέι καταλήφθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο από στρατεύματα του βορρά και έχει τυλιχτεί στις φλόγες ενώ καταγράφονται περιστατικά λεηλασιών και δολοφονιών.

Η πόλη και η γύρω περιοχή είναι αντικείμενο διεκδίκησης από την κυβέρνηση του Χαρτούμ και από το νότιο Σουδάν. Με την ειρηνευτική συμφωνία του 2005, με την οποία τερματίστηκαν 22 χρόνια εμφυλίου πολέμου, στην Αμπιέι δόθηκε ειδικό καθεστώς κοινής διοίκησης βορείων και νοτίων.

Τα στρατεύματα του βορρά κατέλαβαν την πόλη αφότου 22 άνδρες σκοτώθηκαν σε ενέδρα από τους νοτίους την περασμένη Πέμπτη. Οι δυνάμεις του νοτίου Σουδάν αρνούνται κάθε ευθύνη για την επίθεση.

Εκπρόσωπος του στρατού του Νότου είπε στο BBC ότι οι βόρειοι επιτέθηκαν στην περιοχή με 5.000 στρατιώτες, οι οποίοι σκότωσαν αμάχους και νότιους στρατιώτες.

Από την πλευρά του, το νότιο Σουδάν χαρακτήρισε την κατάληψη της Αμπιέι «κήρυξη πολέμου».

Την ίδια ώρα, χιλιάδες άμαχοι συρρέουν προς το νότιο Σουδάν. Περί τους 20.000 ανθρώπους, σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός της πόλης, έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να σωθούν, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Η απόσχιση του Νότιου Σουδάν, μετά από δεκαετίες εμφυλίου πολέμου, έρχεται μετά από ένα δημοψήφισμα που ενέκρινε τον διαχωρισμό με συντριπτική πλειοψηφία.

Ωστόσο, τα σύνορα και ειδικότερα το μοίρασμα των πετρελαιοφόρων περιοχών πάνω στη προτεινόμενη μεθόριο θεωρούνταν εξαρχής ένα από τα επίμαχα ζητήματα που προέκυψαν από το μάλλον συναινετικό διαζύγιο των δύο πλευρών.

* Η ΕΕ αποφάσισε τη Δευτέρα να παραχωρήσει βοήθεια 200 εκατομμυρίων ευρώ στο Νότιο Σουδάν, προκειμένου το νεοσύστατο κράτος να αντεπεξέλθει στις ανθρωπιστικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις. Την απόφαση αυτήν υιοθέτησε το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που συγκλήθηκε στις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου