Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΧΑΡΤΟΥΜ

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Φουγάρα» στο τσιγάρο οι Ελληνίδες «Πρωταθλήτρια» στο κάπνισμα είναι η χώρα μας, με τις Ελληνίδες να κατέχουν μία από τις πρώτες θέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Τη θλιβερή αυτή διαπίστωση έκανε χθες ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Gregory Connoly, μιλώντας σε εκδήλωση με αφορμή την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Υγείας και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
Το μνημόνιο προβλέπει τη συνεργασία των δύο πλευρών σε τρία επίπεδα:
Στην εφαρμογή των πολιτικών ενάντια στο κάπνισμα, στη χάραξη της επικοινωνιακής στρατηγικής, στη διενέργεια ερευνών και στην εξαγωγή συμπερασμάτων και στατιστι κών στοιχείων.
Στη διοργάνωση συνεδρίων και στην εκπαίδευση των γιατρών, των εκπαιδευτικών, των εποπτών Υγείας και όλων όσοι είναι επιφορτισμένοι με την εφαρμογή του νόμου.
Στην προσπάθεια αλλαγής νοοτροπίας και στη διαμόρφωση αντικαπνιστικής συνείδησης που πρέπει να ξεκινήσει από τα σχολεία.
Υπενθυμίζεται ότι τα νέα αντικαπνιστικά μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή την 1η Σεπτεμβρίου. Δέκα ημέρες πριν, στις 20 Αυγούστου, θα ξεκινήσει η ενημερωτική αντικαπνιστική εκστρατεία. Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου , τα μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος που θα εφαρμοστούν την 1η Σεπτεμβρίου δεν αποτελούν απλώς μια πολιτική απόφαση. «Είναι ζήτημα δημόσιας υγείας και γι΄ αυτό είναι κρίσιμη η ενημέρωση των πολιτών,αλλά και η αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και της διεθνούς εμπειρίας» είπε. Το μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε από τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας κ. Α.Δημόπουλο, τον κοσμήτορα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Dr. Julio Frenk και τον πρόεδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας καθηγητή κ. Στ. Μπεσμπέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου