Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΧΑΡΤΟΥΜ

Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

«Βλέπουν» λουκέτο 9 στα 10 επικουρικά Ταμεία από το 2011


Στον «αέρα» είναι οι επικουρικές συντάξεις για περισσότερους από 700.000 ασφαλισμένους, καθώς από το 2011 το ύψος των συντάξεων θα είναι ανάλογο με την οικονομική βιωσιμότητα του κάθε φορέα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εννιά στις δέκα επικουρικά ταμεία να απειλούνται, ενώ στο παρά πέντε της ψήφισης του νομοσχεδίου θα υπάρξει -σύμφωνα με πληροφορίες-τροπολογία με την οποία θα εγγυάται το κράτος τις συντάξεις.
«Αν εφαρμοστεί η ρύθμιση που προβλέπει αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα των επικουρικών ταμείων, το 90% των φορέων θα οδηγηθεί στην κατάργηση. Γεννάται, επομένως, το ερώτημα τι θα γίνει με τους συνταξιούχους αλλά και τους ασφαλισμένους που έχουν πληρώσει εισφορές και περιμένουν να πάρουν τις συντάξεις τους», σημειώνει ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ Γιώργος Ρωμανιάς.
Στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπεται πως μέσα στο 2011 όλα τα Ταμεία είναι υποχρεωμένα να κάνουν αναλογιστικές μελέτες για να αποδείξουν τη βιωσιμότητά τους. Πρέπει να σημειωθεί πως οι αναλογιστικές μελέτες γίνονται σε βάθος 50ετίας και θεωρείται δεδομένο πως η συντριπτική πλειονότητα των ασφαλιστικών φορέων θα είναι στο «κόκκινο».
Μετά την ολοκλήρωση των μελετών τα επικουρικά ταμεία είναι υποχρεωμένα να? προσαρμόσουν τις συντάξεις με βάση τα οικονομικά τους δεδομένα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα μπει «μαχαίρι» στις χορηγούμενες συντάξεις, ενώ αβέβαιο είναι το μέλλον για τους νυν εργαζόμενους που κινδυνεύουν να πληρώνουν εισφορές χωρίς αντίκρισμα.
«Ομπρέλα»
Στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο υπάρχει ρύθμιση με βάση την οποία από το 2011 το κράτος δεν θα καλύπτει τα ελλείμματα των επικουρικών ταμείων.
Οπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Γιώργος Ρωμανιάς, «είναι δεδομένη η διαχρονική αντίληψη της ιεραρχίας του υπουργείου Εργασίας περί ενσωμάτωσης της επικουρικής στην κύρια σύνταξη και η άποψη αυτή έχει ήδη γίνει αποδεκτή τόσο από τις προηγούμενες όσο και από τη σημερινή κυβέρνηση.
Αλλωστε, στην Ευρώπη είναι γνωστή η θεωρία της κατάργησης επικουρικών συντάξεων διά της ενσωμάτωσής τους στις κύριες».
Ωστόσο, μετά τη θύελλα των αντιδράσεων για την επίμαχη διάταξη, το υπουργείο Εργασίας μελετά το ενδεχόμενο τροποποίησης, ώστε να υπάρξει κρατική «ομπρέλα προστασίας» και στα επικουρικά ταμεία. Μάλιστα για το θέμα αυτό θα υπάρξει, σύμφωνα με πληροφορίες, ειδική ρύθμιση.
Πάντως, με δεδομένες τις αλλαγές στα επικουρικά ταμεία, φαίνεται πως όσοι ασφαλισμένοι θέλουν να εξασφαλίσουν ένα πρόσθετο εισόδημα θα πρέπει να αναζητήσουν? εναλλακτικές λύσεις. Μία από αυτές είναι και η στροφή στα επαγγελματικά ταμεία, που συνεπάγεται την καταβολή επιπλέον χρημάτων για τις εισφορές (αυτό βέβαια είναι ιδιαίτερα δύσκολο με δεδομένη την οικονομική κρίση).
Σημειώνεται πως τα επαγγελματικά ταμεία είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύονται μεταξύ τουλάχιστον 100 εργαζομένων και έχουν χαρακτήρα ανταποδοτικό. Η ασφάλιση στα συγκεκριμένα ταμεία -που εποπτεύονται από το υπουργείοΕργασίας και ελέγχονται από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή- είναι προαιρετική.
Το μαχαίρι
Το 2011 θα πρέπει να είναι έτοιμες οι αναλογιστικές μελέτες για όλα τα επικουρικά ταμεία
Εννιά στα δέκα επικουρικά ταμεία δεν αναμένεται να? περάσουν τις εξετάσεις, καθώς οι μελέτες θα δείξουν οικονομικά προβλήματα.
Στους φορείς επικουρικής ασφάλισης, σε κάθε έναν συνταξιούχο αναλογούν αυτή τη στιγμή 2,64 εργαζόμενοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου