Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΧΑΡΤΟΥΜ

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Υπουργείο Παιδείας
«Θα δώσουμε μάχη και θα την κερδίσουμε». Αυτό τόνισε η υπουργός Παιδείας, κ. Αννα Διαμαντοπούλου, ερωτηθείσα για τυχόν ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς από την επόμενη σχολική χρονιά, οι οποίες θα προκύψουν λόγω του μεγάλου αριθμού των συνταξιοδοτήσεων και των λιγοστών προσλήψεων.
Ειδικότερα, η προθεσμία για την κατάθεση των δικαιολογητικών συνταξιοδότησης ολοκληρώνεται στις 10 Αυγούστου. Μετά τη λήξη της, το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να δει τις ανάγκες που θα προκύψουν με βάση τον τελικό αριθμό συνταξιοδοτήσεων. Ηδη, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στο υπουργείο, ώστε να αξιοποιηθούν όσο δυνατόν περισσότεροι εκπαιδευτικοί στα σχολεία (με απόσπαση από διοικητικές υπηρεσίες) σε συνδυασμό με τις νέες προσλήψεις, οι οποίες, πάντως, θα είναι σημαντικά μειωμένες σε σύγκριση με άλλες χρονιές λόγω... ΔΝΤ. Από την άλλη, στελέχη του υπουργείου που μίλησαν χθες στην «Κ» δεν απέκλεισαν την αύξηση του αριθμού των προσλήψεων αναπληρωτών –πάνω από 10.000– φθάνει να εξασφαλισθεί το σχετικό κονδύλι από το υπουργείο Οικονομικών.
Η τοποθέτησή τους σε βαθμίδες
Την ίδια στιγμή γίνεται διάλογος για την κατάταξη των αποφοίτων τους στις βαθμίδες του Εθνικού Πλαισίου Επαγγελματικών Προσόντων. Η υπουργός Παιδείας δεν θέλησε να δεσμευθεί για την τοποθέτηση των αποφοίτων κολεγίων σε βαθμίδα χαμηλότερη από εκείνη των αποφοίτων δημόσιων ΑΕΙ. Το ΕΠΕΠ θα καταρτισθεί με βάση τις επιταγές της Ε. Ε., που έχει χωρίσει τα επαγγελματικά προσόντα σε οκτώ επίπεδα. Οι απόφοιτοι ΑΕΙ στο επίπεδο 6, οι κάτοιχοι master και διδακτορικού στα επίπεδα 7 και 8. Οι πανεπιστημιακοί ζητούν οι απόφοιτοι κολεγίων να τοποθετηθούν στο επίπεδο 3 και 4. Ο Σύνδεσμος Κολεγίων τονίζει ότι οι απόφοιτοι κολεγίων λαμβάνουν Bachelor ή Master από ευρωπαϊκά ΑΕΙ, και έχουν βεβαιώσεις κατάταξης στα επίπεδα 6 και 7.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου