Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΧΑΡΤΟΥΜ

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Κατά ριπάς οι αυξήσεις στον ΦΠΑ


ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΕΤΙΑ, ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ 11% ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΥΨΗΛΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ
ΟΥΤΕ ΜΙΑ, ούτε δύο, ούτε τρεις αλλά τέσσερις αυξήσεις ΦΠΑ δεσμεύθηκε ότι θα προωθήσει φέτος το υπουργείο Οικονομικών για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του μνημονίου, καθιστώντας την Ελλάδα (παρά το χαμηλό εισόδημα της οικονομίας και των πολιτών) ένα από τα πλέον ανάλγητα, κοινωνικά, κράτη της ΕΕ.
Οι δύο αυξήσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οδηγώντας τον χαμηλό συντελεστή στο 11% και τον υψηλό στο 23%.
Επεται όμως και συνέχεια. Εως το τέλος του έτους η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ποια βασικά αγαθά και υπηρεσίες θα «μετακομίσουν» από το 11% στο 23% από τον Ιανουάριο του 2011. Την τρόικα δεν την ενδιαφέρουν ποια θα είναι, αρκεί να αποτελούν το 30% των ειδών που σήμερα φορολογούνται με 11%. Αλλωστε τον Ιανουάριο του 2012 όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, με την πλήρη κατάργηση του συντελεστή 11%, τουλάχιστον για όσα χρόνια θα επιτηρείται η ελληνική οικονομία.
Επιβαρύνσεις
Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές θα επιβαρυνθούν σημαντικά σε βασικά είδη διατροφής όπως αλεύρι, γάλα, ψωμί, σε φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό, αλλά και σε ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, ιατρικές υπηρεσίες, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σε όλα δηλαδή τα αγαθά και τις υπηρεσίες που σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 11%.
Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη εξηγούν ότι πρόκειται για μία «υποχρέωση» που όμως παράλληλα συνιστά μεγάλη αδικία. Κι αυτό γιατί οι ίδιες οι επιτηρήτριες χώρες της Ελλάδας έχουν επιλέξει μειωμένους συντελεστές (ακόμη και στο 5%) για βασικά είδη.
Οπως εξηγούν, στη Γερμανία όπου ο κανονικός συντελεστής βρίσκεται στο 19% επιβάλλεται ΦΠΑ μόνο 7% στα τρόφιμα. Στη Γαλλία είναι ακόμη πιο χαμηλός, στο 5,5%, ενώ το ψωμί στη γειτονική Ιταλία φορολογείται μόνο με 4%. Σε όλα τα τρόφιμα στην Ισπανία ισχύει συντελεστής 4%, στην Κύπρο 5% και 8,5% στη Σλοβενία.
Πέρα από τα τρόφιμα, οι αποκλίσεις και οι «αδικίες» υπάρχουν και σε άλλα είδη, που επιβαρύνουν πολύ τη τσέπη του νοικοκυριού. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ στην Ελλάδα τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου φορολογούνται με 21%, στη Βρετανία ο συντελεστής είναι μόνο 5%, το ίδιο και στην Πορτογαλία. Στα πιο πολλά κράτη εξαιρούνται του ΦΠΑ οι ιατρικές και οι κοινωνικές υπηρεσίες (π.χ. στην Ιρλανδία, στην Κύπρο, στη Σουηδία, στη Φιλανδία, στη Βρετανία και στη Μάλτα).
Στη Βρετανία εξαίρεση έχουν λάβει ακόμη και τα παιδικά ρούχα και παπούτσια, τα βασικά είδη διατροφής, η ύδρευση.
Μειωμένους συντελεστές (5%) επιβάλλουν η Βρετανία και η Πορτογαλία στον ηλεκτρισμό και στο φυσικό αέριο.
Στον τουρισμό, οι «ανταγωνίστριες» χώρες Πορτογαλία και Ισπανία επιβάλλουν συντελεστή 5% και 7% αντίστοιχα στα ξενοδοχεία (η Ισπανία και στα εστιατόρια, ενώ η Γαλλία φορολογεί με 5,5% τις υπηρεσίες αυτού του είδους).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου