10 περικοπές για μισθωτούς και συνταξιούχους, 5 δώρα στις επιχειρήσεις
Δέκα καίρια μέτρα που μεταγγίζουν 180 δισ. ευρώ από τα εισοδήματα των εργαζομένων του ιδιωτικού, του δημόσιου τομέα και των συνταξιούχων σε εργοδότες και δανειστές έλαβε τους τελευταίους δέκα μήνες η κυβέρνηση, προκαλώντας την πλέον βίαιη αναδιανομή που έγινε ποτέ. Αναλυτικά:
1. Στους δημόσιους υπαλλήλους καταργήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός και στη θέση τους η κυβέρνηση θα δίνει 250 ευρώ δώρο Πάσχα, 250 ευρώ επίδομα αδείας και 500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων. Για παράδειγμα, δημόσιος υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με πέντε έτη υπηρεσία και ετήσιες αποδοχές 18.782 ευρώ το 2009, θα δει το 2010 τις αποδοχές να μειώνονται κατά 1.632 ευρώ.
2. Μειώθηκαν κατά 8% τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και κατά 3% οι αποδοχές των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ (οι οποίοι δεν έχουν επιδόματα). Το συνολικό ψαλίδισμα στα επιδόματα φτάνει το 20%, ενώ στις ΔΕΚΟ η μείωση των αποδοχών φτάνει το 10%. Σημειώνεται ότι είχαν προηγηθεί τον Μάρτιο μειώσεις 12% στα επιδόματα και 7% στις αποδοχές.
3. Μειώθηκαν τα επιδόματα για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη μέχρι 2.500 ευρώ. Για όσους λαμβάνουν σύνταξη μεγαλύτερη των 2.500 ευρώ τα επιδόματα περικόπτoνται, όπως επίσης και για ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων που βγήκαν στη σύνταξη πριν συμπληρώσουν το 60ό έτος της ηλικίας τους. Οι συνταξιούχοι που δικαιούνται τα επιδόματα θα λάβουν 200 ευρώ επίδομα αδείας και Πάσχα και 400 ευρώ δώρο Χριστουγέννων. Δικαιούχοι των επιδομάτων 400 ευρώ και 200 ευρώ είναι οι συνταξιούχοι που έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους και η μηνιαία σύνταξή τους δεν υπερβαίνει τα 2.500 ευρώ.
4. Παγώνουν οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, με ταυτόχρονη μείωση των επιδομάτων.
5. Μειώνονται μέσω της καθιέρωσης του ΛΑΦΚΑ οι συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπεται κλιμακωτή μείωση από 3% έως 10% που θα ξεκινήσει από σήμερα 1η Αυγούστου.
"Πάγωμα" μισθών, φθηνές και εύκολες απολύσεις
6. Το πάγωμα των μισθών για όλο το 2010, όπως επιτάσσει το Μνημόνιο με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας, μαζί με κατάργηση των αποφάσεων της Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) για φετινές αυξήσεις αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον αχρηστεύονται οι κλαδικές και οι επιχειρησιακές συμβάσεις.
7. Τις μειωμένες κατά 50% αποζημιώσεις σε περίπτωση που ο εργαζόμενος ειδοποιηθεί έως και έξι μήνες νωρίτερα. Με βάση τον νέο νόμο Λoβέρδου, η προειδοποίηση από τον εργοδότη δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες κι αυτό για εργαζομένους που έχουν συμπληρώσει από 21 χρόνια και πάνω στον ίδιο εργοδότη. Π.χ., με έγγραφη επιστολή έξι μήνες πριν από την απόλυση (και όχι 24 μήνες όπως προβλεπόταν μέχρι σήμερα) ο εργοδότης στερεί από τον εργαζόμενο 12 ολόκληρους μεικτούς μισθούς, δηλαδή 42.000 ευρώ.
8. Τη δυνατότητα καταβολής των αποζημιώσεων απόλυσης σε διμηνιαίες δόσεις. Με την κοινοποίηση της απόλυσης, ο εργοδότης οφείλει να πληρώσει μόνο δύο μισθούς αποζημίωσης, ενώ μέχρι τώρα όφειλε να καταβάλει ολόκληρο το ποσό. Για την υπόλοιπη αποζημίωση, ο εργαζόμενος υποχρεούται διά νόμου σε ευκολίες πληρωμής, καθώς θα εισπράττει τα οφειλόμενα σε διμηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να υπερβεί τους δύο μισθούς.
9. Τα νέα όρια στις ομαδικές απολύσεις. Το επιτρεπόμενο όριο για τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 εργαζομένους ανεβαίνει στο 5%, αρκεί αυτό το ποσοστό να μην αντιστοιχεί σε περισσότερους από τριάντα εργαζομένους ανά μήνα.
10. Οι εργοδότες προσλαμβάνουν νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, ηλικίας κάτω των 25 ετών, και τους αμείβουν με το ογδόντα τέσσερα τοις εκατό (84%) του κατώτατου βασικού μισθού ή ημερομισθίου, όπως αυτό ορίζεται κάθε φορά από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (σήμερα είναι 740 ευρώ μεικτά και 625 ευρώ καθαρά).
Σάββατο 31 Ιουλίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου