Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΧΑΡΤΟΥΜ

Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Κόστος έως 20.000 ευρώ για αναγνώριση 7ετίας


Η αναγνώριση του πλασματικού χρόνου επτά ετών κοστίζει από 17.000 έως 20.000 ευρώ. Οι ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται είτε εφάπαξ, εντός τριμήνου από την κοινοποίηση της απόφασης για συνταξιοδότηση του ασφαλισμένου οπότε παρέχεται έκπτωση 15% είτε σε μηνιαίες δόσεις, ίσες με τους αναγνωριζόμενους μήνες.
Μέχρι και επτά πλασματικά έτη ασφάλισης μπορούν να αναγνωρίσουν όσοι ετοιμάζονται να συνταξιοδοτηθούν. Πάντως η αναγνώριση του πλασματικού χρόνου κοστίζει ακριβά: Κατά μέσο όρο τα επτά χρόνια στοιχίζουν από 17.000 έως 20.000 ευρώ.
Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση προβλέπεται πως ο πλασματικός χρόνος ξεκινάει από 4 έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2011, διαμορφώνεται σε 5 έτη το 2012, φτάνει τα 6 έτη το 2013 και τελικά το 2014 αγγίζει τα 7 έτη. Αναγκαία προϋπόθεση για την προσμέτρηση των πλασματικών ετών ασφάλισης είναι ο ενδιαφερόμενος να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 3.600 ημέρες ή 12 έτη ασφάλισης.
Παραδείγματα

Ως χρόνος ασφάλισης στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και το Δημόσιο λογίζεται, πλην του χρόνου πραγματικής ή προαιρετικής ασφάλισης:
Ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας (σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1358/1983 όπως ισχύουν κάθε φορά).
Ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών.
Ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας και μέχρι 300 ημέρες (συνυπολογίζεται μόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος και όχι για τον προσδιορισμό του δικαιούμενου ποσού σύνταξης).
Ο χρόνος επιδότησης τακτικής ανεργίας και μέχρι 300 ημέρες.
Ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών και μέχρι δύο έτη.
Ο χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, καθώς και ο χρόνος σπουδών, μετά τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας, σε μέσες επαγγελματικές σχολές, ο οποίος είναι ίσος με τα κατά το χρόνο αποφοίτησης επίσημα ακέραια χρόνια σπουδών της οικείας σχολής.
Ο χρόνος ανεργίας, μετά την υπαγωγή στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο.
Ο προβλεπόμενος από την εθνική συλλογική σύμβαση χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας (συνυπολογίζεται μόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος και όχι για τον προσδιορισμό του δικαιούμενου ποσού σύνταξης).
Ο χρόνος απεργίας και ο πλασματικός χρόνος του άρθρου 141 του ν.3655/2008.
Γονική άδεια
Σημειώνεται πως ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών αναγνωρίζεται -σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 1483/1984- για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για προσαύξηση του ποσού της σύνταξης. Εξαγοράζεται βάσει του ποσοστού εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη, που ισχύει για κάθε φορέα και του 25πλάσιου του ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως οι ημέρες επιδότησης λόγω ασθενείας, λόγω τακτικής ανεργίας και ο προβλεπόμενος από την εθνική συλλογική σύμβαση χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας, συνυπολογίζονται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος χωρίς εξαγορά.
Ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας και ο χρόνος απεργίας αναγνωρίζονται, με αίτηση του ενδιαφερομένου, τόσο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για προσαύξηση του ποσού της σύνταξης και εξαγοράζεται βάσει του ποσοστού εισφοράς εργοδότη και ασφαλισμένου του οικείου φορέα και των αποδοχών του ασφαλισμένου κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, το ποσό δε της εξαγοράς βαρύνει τον ασφαλισμένο. Η αίτηση υποβάλλεται στο ταμείο, που υπαγόταν ο ασφαλισμένος κατά το χρόνο χορήγησης της εκπαιδευτικής άδειας ή της απεργίας και συνοδεύεται από βεβαίωση του εργοδότη που εκδόθηκε κατά τον ίδιο χρόνο.
Σπουδές
Ο χρόνος φοίτησης σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές, ο χρόνος σπουδών σε μέσες επαγγελματικές σχολές καθώς και ο χρόνος ανεργίας αναγνωρίζονται, μετά από αίτηση του ασφαλισμένου, για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.
Καταβάλλεται για κάθε μήνα ποσό εξαγοράς υπολογιζόμενο με ποσοστό 20% για τους φορείς κύριας ασφάλισης και 6% για τους φορείς επικουρικής ασφάλισης επί του 25πλασίου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη που ισχύει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.
Οι ασφαλιστικές εισφορές για τις κατά τα παραπάνω αναγνωρίσεις καταβάλλονται είτε εφάπαξ, εντός τριμήνου από την κοινοποίηση της απόφασης οπότε παρέχεται έκπτωση 15% είτε σε μηνιαίες δόσεις, ίσες με τους αναγνωριζόμενους μήνες.
Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα της κοινοποίησης της απόφασης, ενώ καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται επιβάρυνσή της με τα εκάστοτε προβλεπόμενα πρόσθετα τέλη.
Σε περίπτωση θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή προσαύξησης του ποσού της σύνταξης πριν από το χρόνο εξόφλησης της εισφοράς εξαγοράς, παρακρατείται κάθε μήνα από τη σύνταξη και μέχρι την εξόφληση ποσό ίσο με το 1/4 του ποσού της σύνταξης.
Προθεσμίες
Ο πλασματικός χρόνος ξεκινά από 4 έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2011, διαμορφώνεται σε 5 έτη το 2012, φτάνει τα 6 έτη το 2013 και τελικά το 2014 αγγίζει τα 7 έτη.
Προϋπόθεση
Αναγκαία προϋπόθεση για την προσμέτρηση των πλασματικών ετών ασφάλισης είναι ο ενδιαφερόμενος να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 3.600 ημέρες ή 12 έτη ασφάλισης.
Γονική άδεια
Ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών αναγνωρίζεται για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.
Εκπαιδευτική άδεια
Ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας και ο χρόνος απεργίας αναγνωρίζονται, με αίτηση του ενδιαφερομένου.
Τι θα αναγνωρίζεται
Στρατιωτική θητεία
Γονική άδεια για ανατροφή παιδιών
Aδεια ασθένειας
Xρόνος ανεργίας
Σπουδές
Eκπαιδευτική άδεια
Aπουσία λόγω κύησης ή λοχείας
Xρόνος απεργιών
Πώς θα καταβάλλεται η εισφορά
Eίτε εφάπαξ είτε εντός τριμήνου από την έκδοση της απόφασης με έκπτωση 15% είτε σε μηνιαίες δόσεις όσες και οι αναγνωριζόμενοι μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου