Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΧΑΡΤΟΥΜ

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Αρχίζει η νομική μάχη εναντίον του μνημονίου


Μεθαύριο Πέμπτη κατατίθεται στο ΣτΕ η πρώτη προσφυγή (αίτηση ακύρωσης) κατά του Μνημονίου και συγκεκριμένων υπουργικών αποφάσεων, που περιστέλλουν κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα των εργαζομένων. Στην προσφυγή που θα καταθέσουν ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, η ΑΔΕΔΥ, οργανώσεις των συνταξιούχων και άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς, αλλά και σε συνέντευξη τύπου που οργανώνουν την ίδια ημέρα οι φορείς θα εξηγούν αναλυτικά τις απόψεις περί αντισυνταγματικότητας του Μνημονίου, αλλά και των μέτρων - υπουργικών αποφάσεων που αποδομούν κυρίαρχα δικαιώματα και αξίες.
Η επιτροπή θα ζητήσει την εξέταση της συμβατότητας των διατάξεων του Μνημονίου προς το σύνταγμα, τις ευρωπαϊκές συνθήκες και την ΕΣΔΑ, καθώς είναι κοινή πεποίθηση ότι η περιστολή των κοινωνικών δικαιωμάτων δεν μπορεί να είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο, με τη συνταγματική και υπερνομοθετική προστασία.
Η αίτηση που θα κατατεθεί στο ΣτΕ θα αφορά τρία επίμαχα σημεία, στα οποία εδράζεται η αντισυνταγματικότητα τόσο του Μνημονίου όσο και συγκεκριμένων ρυθμίσεων και διαδικασιών:
* Την ψήφιση του Μνημονίου από την απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών, ενώ ως διεθνής σύμβαση θα έπρεπε να κυρωθεί από 180 βουλευτές.
* Τη σύναψη δανειακή σύμβασης με την τρόικα, αφού η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν πέρασε από τη Βουλή όπως επιτάσσει το σύνταγμα (η διάταξη του μνημονίου που προέβλεπε κύρωση από το Κοινοβούλιο καταργήθηκε με νόμο την επομένη ημέρα).
* Τις περικοπές μισθών και συντάξεων, καθώς θίγουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ιδιοκτησίας (άρθρο 17 Συντάγματος) και το Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης (άρθρο 1) περί δικαιώματος στην περιουσία. Επίσης αναφέρεται πώς παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας, δηλαδή πώς τα μέτρα θα έπρεπε να είναι ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα των πολιτών. Η απάντηση δε περί της ανάγκης προστασίας του δημοσίου συμφέροντος θα είναι πως θα γινόταν σεβαστή αν επρόκειτο για προσωρινά και όχι μόνιμα μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου