Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΧΑΡΤΟΥΜ

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Τριτοκοσμικοί μισθοί, με τιμές Ευρώπης

Εκτίναξη του κόστους ζωής των ελληνικών νοικοκυριών το 2009 στο 97,4% του κοινοτικού μέσου όρου κατέγραψε η Eurostat.
Οι επιχειρηματίες προσπάθησαν να «ρεφάρουν» τη μείωση των πωλήσεών τους με αύξηση του περιθωρίου κέρδους τους, προχωρώντας σε ανατιμήσεις πολλαπλάσιες από αυτές άλλων κρατών της Ε.Ε.
Οι πιο μεγάλες αυξήσεις καταγράφηκαν στο ψωμί, που πωλείται πλέον σε τιμή 17,2% υψηλότερη του κοινοτικού μέσου όρου, στο κόστος μεταφορών αλλά και στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, τα οποία πέρυσι ξεπέρασαν πρώτη φορά τον κοινοτικό μέσο όρο. Τώρα σπεύδουν με μειώσεις τιμών προς τους ξένους τουρ οπερέιτορ να σώσουν την παρτίδα.
Το βάρος για τα νοικοκυριά είναι πλέον δυσβάστακτο. Τα πακέτα μέτρων του 2010 τα υποδέχθηκαν με τιμές Ευρώπης, αλλά με μισθούς τριτοκοσμικής χώρας. Οι αμοιβές αντιστοιχούν μόλις στο 63,6% του κοινοτικού μέσου όρου (14.000 ευρώ έναντι 22.000 ευρώ μέσων ακαθάριστων αποδοχών).
Ολα αυτά, πριν αποφασιστεί η μείωση μισθών στο Δημόσιο, η «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων, το πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα και η καταιγίδα εισπρακτικών μέτρων που μειώνει στην πράξη πολύ περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Ετσι, ο μέσος όρος εισοδήματος θα πέσει ακόμα χαμηλότερα το 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου