Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΧΑΡΤΟΥΜ

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - Μίνι εκπτώσεις για εξαγορά ανοχής


ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: ΝΕΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕ ΚΥΡΙΟΤΕΡΗ ΤΗΝ ΕΥΝΟΪΚΟΤΕΡΗ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ
Μικροδιορθώσεις για εκτόνωση
Με νομοθετικές υποσχέσεις για το... μέλλον, μικροδιορθώσεις, αλλά και σημαντικές εκπτώσεις στην εξαγορά της στρατιωτικής θητείας η κυβέρνηση επιχειρεί να λειάνει τις κοινωνικές αντιδράσεις για το Ασφαλιστικό.
Μία ημέρα πριν την εκδήλωση της νέας γενικής απεργίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος κατέθεσε και νέες τροποποιήσεις στα υφιστάμενα άρθρα του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, αυτή τη φορά με προσανατολισμό κυρίως προς τους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι φαίνεται να επιβαρύνονται περισσότερο, να ανατρέπονται δηλαδή οι συνταξιοδοτικές τους προσδοκίες από τις εισηγούμενες αλλαγές.
Ωστόσο, η πλέον σημαντική παρέμβαση είναι θεσμικού-πολιτικού χαρακτήρα. Αφορά την προσθήκη-διόρθωση του νόμου 3845/2010, με τον οποίο κυρώθηκε το Μνημόνιο. Εστω και αν η αναφορά δεν παράγει άμεσο αποτέλεσμα ούτε ανατρέπει, προς το παρόν τουλάχιστον, τα δημοσιονομικά δεδομένα. Συγκεκριμένα, με προσθήκη διάταξης στο άρθρο 3 παράγραφος 10 του επίμαχου νόμου προβλέπεται στο μέλλον η δυνατότητα αναπροσαρμογής του επιδόματος των 800 ευρώ (σ.σ. 400 ευρώ τα Χριστούγεννα, και από 200 το Πάσχα και το καλοκαίρι) με κοινή υπουργική απόφαση και έπειτα από αναλογιστική μελέτη.
Βεβαίως το Μνημόνιο δεν ανατρέπεται, αλλά μπορεί να... βελτιωθεί στο μέλλον.
Ο καθένας, το πακέτο του. Α. Λοβέρδος (αριστερά) και Γ. Παπακωνσταντίνου (δεξιά) κουβαλούν σε ένα «πάκο χαρτιά» την αλλαγή στη ζωή και την εργασία εκατομμυρίων εργαζομένων Κατά τα λοιπά, με τις νέες τροποποιήσεις το Ασφαλιστικό αλλάζει στα κάτωθι σημεία:
1 Η εξαγορά της στρατιωτικής θητείας γίνεται πιο φθηνή. Ναι μεν θα υπολογίζεται με βάση τον (τρέχοντα) μισθό του προηγούμενου μήνα από την υποβολή της αίτησης (20% για κύρια σύνταξη), αλλά θα καταβάλλεται αυτό το ποσόν μειωμένο κατά 30% την περίοδο 2011-2014 και το μισό κατά τα επόμενα χρόνια. Τα εν λόγω ποσά δεν μπορούν να υπολείπονται του μισθού του νεοεισερχόμενου υπαλλήλου (25πλάσιο του ανειδίκευτου εργάτη).
2  Προβλέπεται δυνητικά, η αναπροσαρμογή του επιδόματος των 800 ευρώ που επέχει πλέον θέση 13ης και 14ης σύνταξης (για όσους είναι κάτω των 60 ετών -εξαιρούνται οι αναπηρικές- και λαμβάνουν αποδοχές κάτω των 2.500 ευρώ το μήνα). Δεν προσδιορίζεται πάντως ο χρόνος αναπροσαρμογής.
3 Αποσύρεται η αναφορά ότι το κράτος δεν εγγυάται τις επικουρικές συντάξεις. Αντί αυτής της πρόβλεψης αναφέρεται, στο άρθρο 1 μάλιστα, ότι «το Δημόσιο εγγυάται τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού Συστήματος της χώρας με σκοπό τη διασφάλιση αξιοπρεπούς σύνταξης για κάθε δικαιούχο». Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να αναφερθεί και συγκεκριμένο-εγγυημένο ποσόν, πως επίσης και αυτή η πρόβλεψη δεν οδηγεί σε δεσμευτικά αποτελέσματα.
4 Οι γυναίκες με 33,3 έτη ασφάλισης (10.000 ένσημα) θα μπορούν να βγουν με μειωμένη σύνταξη στο 56ο έτος (58ο ολόκληρη) το 2011. Θα είναι η τελευταία χρονιά που επιτρέπεται κάτι τέτοιο αφού στο μέλλον θα απαγορεύεται η έξοδος με μειωμένη σύνταξη και 10.000 ένσημα. Υπενθυμίζεται ότι φέτος αυτό το όριο είναι το 57ο για πλήρη (και 62ο για τους άνδρες) και αναπροσαρμόζεται στο 58ο το 2011, κ.ο.κ μέχρι το 60ό έτος και τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης (νέο ασφαλιστικό καθεστώς).
5  Η παραμονή στην υπηρεσία όσων συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις πλήρους σύνταξης (35 έτη στο 60ό στο Δημόσιο) καθίσταται δυσχερής. Η αρχική πρόβλεψη για παραμονή στην εργασία έως 5 έτη περιορίζεται στα 3 χρόνια και χωρίς προσαύξηση.
6 Οι καθηγητές πανεπιστημίου (μέλη ΔΕΠ) μπορούν να παραμείνουν στην εργασία τους μέχρι το 68ο έτος.
7 Οι συντάξεις των άγαμων-διαζευγμένων θυγατέρων των δημοσίων υπαλλήλων θα περικόπτονται κατά τα 3/4 εάν εξ ιδίων προκύπτει εισόδημα 50πλάσιο του ανειδίκευτου εργάτη (περίπου 1.700 ευρώ τον μήνα) και θα καταργείται εάν το εισόδημα ξεπερνά το 60πλάσιο (2.040 ευρώ).*
Οι αλλαγές για τους δημοσίους υπαλλήλους
Ομαλότερα η προσαρμογή για τους προσληφθέντες μετά την 1η Ιανουαρίου 1983, αλλά απώλεια του μπόνους 2,5% για όσους προσλήφθηκαν μέχρι 31/12/1992 και θα παραμείνουν για συμπλήρωση 40 ετών υπηρεσίας.
Οι «5» κυριότερες αλλαγές στις διατάξεις του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου για τους δημοσίους υπαλλήλους που κατατέθηκαν στη Βουλή χθες από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου είναι οι εξής:
1 Οι προσληφθέντες μετά την 1/1/1983 κερδίζουν μέχρι και ένα χρόνο. Το όριο ηλικίας των 58 ετών διατηρείται και το 2011, αλλά με 36 πραγματικά συντάξιμα χρόνια υπηρεσίας για καταβολή του 100% της σύνταξης. Από το 2012 προστίθεται 1, αντί 2 χρόνων του αρχικού νομοσχεδίου, μέχρι τη συμπλήρωση των 40 ετών πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας, δηλαδή μέχρι το 2015. Εν τούτοις δυσμενέστερο είναι το καθεστώς για όσους θα έβγαιναν στη σύνταξη με 37 χρόνια χωρίς όριο ηλικίας, καθώς τα προαναφερθέντα νέα όρια προσαρμογής ισχύουν και για όσους συμπληρώνουν 37ετία από 1/1/2011 και μετά, αντί 2012 του αρχικώς προβλεπόμενου.
2 Απαλείφθηκε η διάταξη με το μπόνους 2,5% ανά έτος για δημόσιο υπάλληλο που προσλήφθηκε ή στρατιωτικό που κατατάχθηκε μέχρι 31/12/1992 και παραμένει στην υπηρεσία μετά τα 35 χρόνια και μέχρι το 40ό έτος.
3 Ορίστηκε πλαφόν στα 5.040 ευρώ το ατομικό και στα 10.080 ευρώ το οικογενειακό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή ως προϋπόθεση χορήγησης της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ, εκτός των άλλων δύο προϋποθέσεων (65ο έτος ηλικίας και μόνιμη διαμονή 15 ετών μεταξύ 15ου και 65ου έτους ηλικίας). Τα ποσά αυτά ανακαθορίζονται κατά το ίδιο ποσοστό αναπροσαρμογής της βασικής σύνταξης.
4 Οι συντάξεις, οι χορηγίες και τα βοηθήματα αναπροσαρμόζονται βάσει 50% αύξησης ΑΕΠ και 50% τιμαρίθμου, με ανώτατο όριο την ετήσια αύξηση του τιμαρίθμου.
5 Η αναπροσαρμογή των ορίων ηλικίας γίνεται με ειδικό νόμο και όχι με απλή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου