Ποιοι υπάλληλοι μετατάσσονται το φθινόπωρο
Η μισθοδοσία των υπαλλήλων του Δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα έχει μπει στο μικροσκόπιο των επιθεωρητών της τρόικας, οι οποίοι φαίνεται να έχουν πειστεί για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε σχέση με την υλοποίηση του μνημονίου.
Τριπλό στοίχημα για την κυβέρνηση αποτελούν οι υποχρεωτικές μετατάξεις που έχουν ήδη ξεκινήσει στο προσωπικό της τοπικής αυτοδιοίκησης λόγω «Καλλικράτη». Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι μετατάξεις στους ΟΤΑ που θα ολοκληρωθούν το 2013, βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου του «Καλλικράτη» με τις συνενώσεις δήμων και τις συγχωνεύσεις ΝΠΔΔ, θα επηρεάσουν περισσότερους από 40.000 υπαλλήλους, από τους 94.000 περίπου μόνιμους και συμβασιούχους σε δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις.Το πρώτο στοίχημα αφορά την επιτυχημένη εκκίνηση του «Καλλικράτη» από 1-1-2011. Η διαδικασία των εθελοντικών μετατάξεων που ολοκληρώθηκε στις 8 Αυγούστου δεν είχε την αναμενόμενη συμμετοχή.
Συνολικά υπέβαλαν αιτήσεις 1.648 υπάλληλοι σε σύνολο 17.000 υπαλλήλων στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και 10.500 εργαζομένων στις περιφέρειες, εκ των οποίων ζήτησαν 1.298 να μετακινηθούν σε δήμους και 350 να μεταταχθούν στις περιφέρειες.
Οι υποχρεωτικές μετατάξεις του προσωπικού των νομαρχιών που απασχολούνται σε διευθύνσεις οι οποίες μεταφέρονται στους δήμους μέχρι το τέλος του έτους θα συμβάλλουν στην άμεση ενεργοποίηση των νέων αρμοδιοτήτων, που καλούνται να υλοποιήσουν οι ΟΤΑ α’ βαθμού. Για τον λόγο αυτό υπολογίζεται ότι εντός του φθινοπώρου θα πραγματοποιηθούν περίπου 7.000 μετατάξεις προσωπικού νομαρχιών και διαφόρων νομικών προσώπων, ενώ από 1-1-2011, οπότε και καταργούνται οι νομαρχίες, οι υπόλοιποι 10.000 περίπου υπάλληλοι των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων θα ανήκουν αυτοδίκαια στο ανθρώπινο δυναμικό των αιρετών περιφερειών.
Αντιδράσεις
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στις νομαρχίες αντιδρούν στην προοπτική των υποχρεωτικών μετατάξεων, κατηγορώντας την κυβέρνηση για έλλειψη διαλόγου και προγραμματισμού.
Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών υποστηρίζει ότι εξάντλησε όλες τις δυνατότητες διαβούλευσης και δίνει το πράσινο φως στις υποχρεωτικές μετατάξεις με πρόσφατη εγκύκλιο που εξέδωσε, η οποία αφορά το προσωπικό των Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμων και Κοινοτήτων των Περιφερειών που μετακινούνται στους δήμους- έδρες των νομών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις αντιδρούν επειδή δεν επιθυμούν να εργαστούν στους δήμους και επιδιώκουν να απασχοληθούν στις νέες κρατικές διοικήσεις.
Θεωρούν ότι το εργασιακό μέλλον τους είναι πιο σίγουρο στις δομές του «κεντρικού κράτους» παρά στην τοπική αυτοδιοίκηση. Οι ανάγκες των καλλικράτειων δήμων σε ανθρώπινο δυναμικό καθιστούν επιβεβλημένη τη μετακίνησή τους στους ΟΤΑ α’ βαθμού.
Παράλληλα το υπουργείο Εσωτερικών και η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης ετοιμάζουν τους νέους οργανισμούς των περιφερειών και των δήμων αντίστοιχα, βάσει των οποίων θα τοποθετηθούν σε οργανικές θέσεις οι μεταταχθέντες.
Το δεύτερο στοίχημα αφορά την επιτυχία του σχεδίου για τον «Καλλικράτη» στο Κράτος, δηλαδή τη δημιουργία του επιτελικού κράτους και τον συνολικό ανασχεδιασμό του Δημοσίου.
Οι υποχρεωτικές μετατάξεις στους ΟΤΑ θα αποτελέσουν «οδηγό» στις μετακινήσεις προσωπικού που θα προέλθουν από τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις οργανισμών και θα «μοιράσουν» τεχνογνωσία σε άλλους οργανισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δοθεί οδηγία σε υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς να ετοιμάσουν προτάσεις νέων οργανογραμμάτων στα οποία θα γίνονται περικοπές διευθύνσεων και θέσεων προϊσταμένων.
Για το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύπτει από τους νέους οργανισμούς, προβλέπεται η μετάταξή του σε άλλους τομείς του Δημοσίου που έχουν ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού.
Ηδη αρκετά σωματεία εργαζόμενων σε συνενούμενες και καταργούμενες δημόσιες υπηρεσίες, αντιστέκονται σθεναρά στην προοπτική μετάταξής τους, επικαλούμενοι νομικά θέματα.
Για τον λόγο αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών είναι σε επιφυλακή, προκειμένου να αντιδράσουν άμεσα σε ένα ενδεχόμενο «μπλοκαρίσματος» των μετατάξεων του Καλλικράτη από μερίδα εργαζομένων οι οποίοι θα ακολουθήσουν τον δικαστικό δρόμο, υποστηρίζοντας ότι οι μετακινήσεις τους είναι «βλαπτικές». Η επιτυχημένη ή όχι αντίδραση του υπουργείου Εσωτερικών σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα κρίνει το μέλλον των χιλιάδων μετατάξεων που επέρχονται στο Δημόσιο τα επόμενα χρόνια.
Το τρίτο στοίχημα αφορά την αποτροπή απολύσεων μονίμων ή αορίστου χρόνου υπαλλήλων στο Δημόσιο.
Το πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο για το 2010 και η νομοθετική κατοχύρωση της μίας πρόσληψης ανά πέντε αποχωρήσεις για το σύνολο του κρατικού μηχανισμού εκτός των τομέων της υγείας, της παιδείας και της ασφάλειας του πολίτη, όπου η αναλογία θα είναι 1 προς 1, φαίνεται ότι έβαλε «τάξη» στον προγραμματισμό της κυβέρνησης για το ανθρώπινο δυναμικό του Δημοσίου. Παράλληλα με τις μετατάξεις, αναμένεται να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις στους οργανισμούς των υπηρεσιών χωρίς να επιβαρυνθεί επιπλέον ο κρατικός προϋπολογισμός.
Στο στόχαστρο
Η μισθοδοσία των υπαλλήλων του Δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα έχει μπει στο μικροσκόπιο των επιθεωρητών της τρόικας, οι οποίοι φαίνεται να έχουν πειστεί για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε σχέση με την υλοποίηση του μνημονίου.
Δεν παύουν όμως να πιέζουν για ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις λειτουργικών δαπανών στις οποίες περιλαμβάνουν και τους μισθούς μόνιμου προσωπικού. Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι η τρόικα «καραδοκεί» και, σε περίπτωση καθυστερήσεων ή μη υλοποίησης του κυβερνητικού σχεδιασμού για τις μετατάξεις, αναμένεται να χρησιμοποιήσει το χαρτί των απολύσεων.
Τρίτη 17 Αυγούστου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου