Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΧΑΡΤΟΥΜ

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Διαρκείς παρενέργειες της βάσης του 10
Έτσι έφερε στο χείλος της κατάργησης δεκάδες τμήματα των ΤΕΙ, κυρίως στην περιφέρεια.
Αυτά που οι κυβερνήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων ίδρυαν ανεξέλεγκτα στο παρελθόν, με μόνο στόχο την άγρα κομματικής πελατείας. Οι υποψήφιοι συμπεριφέρθηκαν σοφότερα από τους εμπνευστές του ρητού «κάθε πόλη και πανεπιστήμιο», αφού έστρεψαν περιφρονητικά την πλάτη σε δεκάδες τμήματα, απαρνούμενοι έναν τίτλο σπουδαστή μόνο στα χαρτιά και με μοναδικό όφελος ένα φοιτητικό «πάσο».
Δεκάδες τμήματα πρόσφεραν πολλές θέσεις και τώρα βλέπουν να καλύπτονται στην καλύτερη περίπτωση οι μισές απ' αυτές. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων ΤΕΙ Ηγουμενίτσας που προσέφερε 172 θέσεις, αλλά καλύφθηκαν μόλις... 12.
Το Τμήμα Ανακαίνισης Κτιρίων στα Τρίκαλα προσέφερε 138 θέσεις από τις οποίες κάλυψε μόλις 22.
Το Τμήμα Χρηματοοικονομικής στην Πρέβεζα διέθετε 221 θέσεις και κατόρθωσε να καλύψει τις 86.
Το Τουριστικών Επιχειρήσεων στο Ηράκλειο από τις 138 θέσεις «κατάφερε» να προσελκύσει μόλις 17 νέους σπουδαστές.
Το Τουριστικών Επιχειρήσεων Λάρισας από 159 θέσεις κάλυψε τις 32.
Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου και ο υφυπουργός Γ. Πανάρετος επιχείρησαν να διαφύγουν των επικρίσεων, λέγοντας ότι στα τμήματα αυτά, που ελάχιστοι σπουδαστές μπήκαν κι αυτοί με βαθμούς ακόμη και κάτω από τη μονάδα, δεν ελήφθη υπ' όψιν τόσο η εξέταση όσο το απολυτήριο του λυκείου. Αρα θεωρούν... ότι λειτούργησε η ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια.
Επίσης είπαν ότι αφού τα ίδια παιδιά μπορούν να βγουν στο εξωτερικό να σπουδάσουν και να επιστρέψουν επιστήμονες, είναι υποκριτικό να αντιμετωπίζουμε με... φρίκη το φαινόμενο αυτό.
Την ίδια ώρα, όμως, έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι θα προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων όχι μόνο στα ΤΕΙ αλλά και στα πανεπιστήμια.
Ο «Καλλικράτης», που αναμένεται να εφαρμοσθεί και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προετοιμάζεται πλέον στο υπουργείο Παιδείας ταχύτερα.
Μέσα σε ένα ή δύο χρόνια ο αριθμός των τμημάτων θα συρρικνωθεί και θα λειτουργούν τα μισά από τα σημερινά τμήματα.
Ετσι από τα 22 πανεπιστήμια και 18 ΤΕΙ που έχουν περισσότερα από 600 τμήματα θα μειωθούν, με συγχωνεύσεις τα περισσότερα, αφού σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν παρόμοια -αν όχι απολύτως όμοια- γνωστικά αντικείμενα. Ενα βασικό κριτήριο για τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων θα είναι, πλέον, όχι ο αριθμός των εισαγομένων αλλά των πτυχιούχων.
Απώτερος στόχος είναι η εξοικονόμηση πιστώσεων που δίδονται σήμερα στην ανώτατη παιδεία, πολλές φορές χωρίς αντίκρισμα, όπως λένε οι πανεπιστημιακοί, αφού υπάρχουν τμήματα στην περιφέρεια που ενώ έχουν σπουδαστές στα χαρτιά, ελάχιστοι παρακολουθούν μαθήματα, αλλά το κόστος λειτουργίας τους είναι το ίδιο με άλλα τμήματα που λειτουργούν με ενεργούς σπουδαστές και φοιτητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου