Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΧΑΡΤΟΥΜ

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

«Θέλω να φύγω από την Ελλάδα »
Κύμα μετανάστευσης του νέου επιστημονικού προσωπικού που υπάρχει στη χώρα απειλεί να δημιουργήσει η παρατεταμένη ύφεση στην αγορά και οι ολοένα λιγότερες ευκαιρίες για μόνιμη και ασφαλή εργασία που προσφέρουν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Το συμπέρασμα-σοκ που προκύπτει από τη μεγάλη έρευνα της Κάπα Research την οποία παρουσιάζει Το Βήμα (29/8/2010) είναι ότι επτά στους δέκα Ελληνες οι οποίοι είτε έχουν ολοκληρώσει είτε ολοκληρώνουν τις σπουδές τους θα εγκατέλειπαν ευχαρίστως την Ελλάδα για μια δουλειά στο εξωτερικό, ενώ οι μισοί από αυτούς έχουν ήδη προβεί και στις σχετικές ενέργειες.
Η πανελλαδική δημοσκόπηση διενεργήθηκε με την υποστήριξη του in.gr. σε δείγμα 5.442 νέων από 22 ως 35 ετών,τελειόφοιτους ή απόφοιτους ΑΕΙ και ΤΕΙ,εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα είτε αναζητεί δουλειά είτε εργάζεται αλλά με μη ικανοποιητικούς όρους. Στις απαντήσεις που δόθηκαν απεικονίζονται ανάγλυφα η αγωνία τους για το μέλλον και η απογοήτευσή τους για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. Εκφράζεται επίσης η έλλειψη εμπιστοσύνης στα κόμματα και στο κράτος, ενώ τονίζουν ότι η εκτεταμένη διαφθορά που επικρατεί και η έλλειψη κανόνων αξιοκρατίας τους οδηγούν στην απόφαση να αναζητήσουν την τύχη τους εκτός των συνόρων της χώρας.
Το πιο εντυπωσιακό συμπέρασμα της έρευνας της Κάπα Research είναι ότι η μεγάλη πλειονότητα των νέων με πτυχίο στην Ελλάδα δηλώνει πρόθυμη να εγκαταλείψει τη χώρα για να βρει μια σταθερή και καλά αμειβόμενη εργασία. Από το σύνολο των ερωτηθέντων, το 73,6% δηλώνει ότι θα έφευγε από την Ελλάδα, ενώ το 42% δηλώνει ότι έχει ήδη προβεί σε συγκεκριμένες κινήσεις για να το επιτύχει, αναζητώντας εργασία στο εξωτερικό, κατοικία ή κάποιο ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρόσθετης επιμόρφωσης. Από εκείνους οι οποίοι δηλώνουν πρόθυμοι να εργαστούν στο εξωτερικό, το 66,4% δηλώνει ότι το κάνει για να έχει καλύτερη ποιότητα ζωής συνολικά, το 44,7% για να βρει μια καλή δουλειά και το 32,6% για να διασφαλίσει περισσότερη αξιοκρατία στην εξέλιξή του. Μάλιστα, το 60,7% δηλώνει ότι θα προτιμούσε μια θέση εργασίας με προοπτική καριέρας στο εξωτερικό παρά μια μόνιμη θέση εργασίας στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα στην Ελλάδα. Ταυτοχρόνως, η συντριπτική πλειονότητα εκείνων που δηλώνουν πρόθυμοι να μεταναστεύσουν θέτει ως επιδιωκόμενο μισθό ένα ποσό της τάξεως των 1.500 ως 5.000 ευρώ. Ακόμη τονίζουν ότι «οι Ελληνες της ξενιτιάς είναι δύο φορές Ελληνες», προσθέτοντας ότι «μπορεί να γίνει πατρίδα και η χώρα που μπορεί να εργαστεί και να ζήσει κάποιος αξιοπρεπώς».
Οι νέοι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, θεωρούν ότι στην Ελλάδα έχει αρχίσει να αναπτύσσεται σήμερα ένα μεταναστευτικό ρεύμα αντίστοιχο με εκείνο της δεκαετίας του ΄60 (54,9%), καθώς στην πλειονότητά τους πιστεύουν, σε ποσοστό 86,2%, ότι οι λύσεις που προτείνονται για την έξοδο της χώρας από την κρίση εξακολουθούν να αγνοούν τις δικές τους ανάγκες. Στην πλειονότητά τους εξάλλου (64,1%) οι νέοι οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα εκφράζουν την πεποίθηση ότι δεν μπορούν να εκπληρώσουν τα όνειρα και τους επαγγελματικούς τους στόχους στην Ελλάδα και θεωρούν ότι παρά την αυξημένη δυνατότητα πληροφόρησης που υπάρχει σήμερα, τις ευκαιρίες για καλή μόρφωση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, δεν θα έχουν τη δυνατότητα επαγγελματικής ανέλιξης, ούτε την ευκαιρία δημιουργίας περιουσίας, παρά μόνο μια μόνιμη αίσθηση επαγγελματικής ανασφάλειας και φόβου για τα γηρατειά τους.
Περιγράφοντας το εργασιακό περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούνται οι νέοι σήμερα, και σύμφωνα με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα, το 62,7% εργάζεται με πλήρη απασχόληση, το 12,4% με καθεστώς μερικής απασχόλησης, ενώ το 24,5% δεν εργάζεται και αναζητεί δουλειά.
Από εκείνους που εργάζονται 40,6% απασχολούνται ως ιδιωτικοί υπάλληλοι γραφείου, 18,7% ως ελεύθεροι επαγγελματίες, 10,6% ως δημόσιοι υπάλληλοι, 6% ως τεχνίτες ή εργάτες και 4,4% ως ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Συγχρόνως, από τους νέους ηλικίας 22 ως 35 ετών οι οποίοι εργάζονται, το 54% απασχολείται σε τομέα σχετικό με εκείνον που σπούδασε, το 26,65% απασχολείται σε αντικείμενο που έχει μερική σχέση με τις σπουδές του, ενώ το 19,2% απασχολείται σε εντελώς άσχετο αντικείμενο με τις σπουδές του.
Τι ονειρεύονται οι νέοι
Οι απόφοιτοι και τελειόφοιτοι των ΑΕΙ και των ΤΕΙ περιγράφουν τους στόχους και τις προσδοκίες τους στη δημοσκόπηση της Κάπα Research υπογραμμίζοντας ότι πάνω απ΄ όλα τους ενδιαφέρει να έχουν μια σταθερή εργασία, ανεξαρτήτως με το αν αυτή τους ικανοποιεί πλήρως. Σε ποσοστό 34% οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι επιθυμούν γενικώς να έχουν δουλειά, ανεξαρτήτως με το πού θα απασχοληθούν, ενώ σε ποσοστό 26,4% θα ήθελαν να είχαν τη δική τους επιχείρηση. Το 15,5% θα επιθυμούσε να εργαστεί σε κάποια ιδιωτική επιχείρηση, ενώ το 10,6% θα ήθελε να εργαστεί ως αυτοαπασχολούμενος. Στην πλειονότητά τους όσοι δηλώνουν άνεργοι αναφέρουν ότι θα ήθελαν μια οποιαδήποτε δουλειά που θα είναι σταθερή και καλοπληρωμένη ή οποιαδήποτε δουλειά που θα είναι αντίστοιχη των σπουδών και της εμπειρίας τους. Μάλιστα, ένα ποσοστό 16,5% δηλώνει ότι θα δεχόταν οποιαδήποτε δουλειά, ακόμη κι αν οι συνθήκες απασχόλησης ήταν συνθήκες «μαύρης εργασίας»!
Πάντως, οι περισσότεροι προτιμούν μια θέση στον ιδιωτικό τομέα (51,5%) παρά στον δημόσιο τομέα (44,3%), επειδή στον πρώτο υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες εξέλιξης.
Διαρκείς παρενέργειες της βάσης του 10
Έτσι έφερε στο χείλος της κατάργησης δεκάδες τμήματα των ΤΕΙ, κυρίως στην περιφέρεια.
Αυτά που οι κυβερνήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων ίδρυαν ανεξέλεγκτα στο παρελθόν, με μόνο στόχο την άγρα κομματικής πελατείας. Οι υποψήφιοι συμπεριφέρθηκαν σοφότερα από τους εμπνευστές του ρητού «κάθε πόλη και πανεπιστήμιο», αφού έστρεψαν περιφρονητικά την πλάτη σε δεκάδες τμήματα, απαρνούμενοι έναν τίτλο σπουδαστή μόνο στα χαρτιά και με μοναδικό όφελος ένα φοιτητικό «πάσο».
Δεκάδες τμήματα πρόσφεραν πολλές θέσεις και τώρα βλέπουν να καλύπτονται στην καλύτερη περίπτωση οι μισές απ' αυτές. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων ΤΕΙ Ηγουμενίτσας που προσέφερε 172 θέσεις, αλλά καλύφθηκαν μόλις... 12.
Το Τμήμα Ανακαίνισης Κτιρίων στα Τρίκαλα προσέφερε 138 θέσεις από τις οποίες κάλυψε μόλις 22.
Το Τμήμα Χρηματοοικονομικής στην Πρέβεζα διέθετε 221 θέσεις και κατόρθωσε να καλύψει τις 86.
Το Τουριστικών Επιχειρήσεων στο Ηράκλειο από τις 138 θέσεις «κατάφερε» να προσελκύσει μόλις 17 νέους σπουδαστές.
Το Τουριστικών Επιχειρήσεων Λάρισας από 159 θέσεις κάλυψε τις 32.
Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου και ο υφυπουργός Γ. Πανάρετος επιχείρησαν να διαφύγουν των επικρίσεων, λέγοντας ότι στα τμήματα αυτά, που ελάχιστοι σπουδαστές μπήκαν κι αυτοί με βαθμούς ακόμη και κάτω από τη μονάδα, δεν ελήφθη υπ' όψιν τόσο η εξέταση όσο το απολυτήριο του λυκείου. Αρα θεωρούν... ότι λειτούργησε η ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια.
Επίσης είπαν ότι αφού τα ίδια παιδιά μπορούν να βγουν στο εξωτερικό να σπουδάσουν και να επιστρέψουν επιστήμονες, είναι υποκριτικό να αντιμετωπίζουμε με... φρίκη το φαινόμενο αυτό.
Την ίδια ώρα, όμως, έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι θα προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων όχι μόνο στα ΤΕΙ αλλά και στα πανεπιστήμια.
Ο «Καλλικράτης», που αναμένεται να εφαρμοσθεί και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προετοιμάζεται πλέον στο υπουργείο Παιδείας ταχύτερα.
Μέσα σε ένα ή δύο χρόνια ο αριθμός των τμημάτων θα συρρικνωθεί και θα λειτουργούν τα μισά από τα σημερινά τμήματα.
Ετσι από τα 22 πανεπιστήμια και 18 ΤΕΙ που έχουν περισσότερα από 600 τμήματα θα μειωθούν, με συγχωνεύσεις τα περισσότερα, αφού σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν παρόμοια -αν όχι απολύτως όμοια- γνωστικά αντικείμενα. Ενα βασικό κριτήριο για τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων θα είναι, πλέον, όχι ο αριθμός των εισαγομένων αλλά των πτυχιούχων.
Απώτερος στόχος είναι η εξοικονόμηση πιστώσεων που δίδονται σήμερα στην ανώτατη παιδεία, πολλές φορές χωρίς αντίκρισμα, όπως λένε οι πανεπιστημιακοί, αφού υπάρχουν τμήματα στην περιφέρεια που ενώ έχουν σπουδαστές στα χαρτιά, ελάχιστοι παρακολουθούν μαθήματα, αλλά το κόστος λειτουργίας τους είναι το ίδιο με άλλα τμήματα που λειτουργούν με ενεργούς σπουδαστές και φοιτητές.
Μετά τον αγιασμό, η «απογραφή» Το πρόβλημα θεωρείται δεδομένο, όμως δεν είναι ακόμη εφικτό να προσδιορισθούν οι ακριβείς διαστάσεις του. Ως προς τις εκτιμήσεις που έγιναν έως τώρα, αποδίδονται στην ετήσια διελκυστίνδα που αναπτύσσεται ανάμεσα στην εκάστοτε ηγεσία του υπ. Παιδείας και τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες για τον αριθμό των κενών θέσεων. Ειδικότερα, το πρόβλημα λειτουργικών κενών στα σχολεία προκλήθηκε από τον τριπλασιασμό (λόγω των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα) των συνταξιοδοτήσεων εκπαιδευτικών, σε συνδυασμό με τον φετινό περιορισμένο αριθμό προσλήψεων. Συγκεκριμένα, φέτος, 11.466 εκπαιδευτικοί κατέθεσαν αίτηση για συνταξιοδότηση ενώ πέρυσι είχαν υποβάλει αίτηση 4.355 εκπαιδευτικοί.
Μείωση προσλήψεων
Στον αντίποδα, οι προσλήψεις υποδιπλασιάστηκαν. Φέτος, έγιναν προσλήψεις 2.825 μονίμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για την προσεχή σχολική χρονιά, ενώ τα προηγούμενα χρόνια γίνονταν περίπου 6.000 διορισμοί. Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, θα ακολουθήσουν προσλήψεις 15.500 αναπληρωτών, ενώ υπάρχουν πιστώσεις για 10.800 ωρομισθίους (έως τέσσερις ώρες διδασκαλίας εβδομαδιαίως), οι οποίες αντιστοιχούν σε προσλήψεις περίπου 1.100 αναπληρωτών. Επίσης, θα αξιοποιηθούν οι περίπου 5.000 εκπαιδευτικοί, που έως πέρυσι ήταν αποσπασμένοι σε διοικητικές θέσεις και σε σχολεία του εξωτερικού και από φέτος θα επιστρέψουν στις οργανικές τους θέσεις σε σχολεία της χώρας.
Παρά τις... προσθαφαιρέσεις για τις προσλήψεις, αποσπάσεις και συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών, το εύρος του προβλήματος των κενών θέσεων δεν είναι εύκολο να προσδιορισθεί ακόμη. «Θα πρέπει να εξετάσουμε την κατάσταση λίγες ημέρες μετά την επιστροφή των εκπαιδευτικών στα σχολεία από την 1η Σεπτεμβρίου. Προς το παρόν, ούτε εμείς ούτε οι υπηρεσίες του υπουργείου μπορούμε να έχουμε σαφή εικόνα», ανέφερε, μιλώντας στην «Κ», ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Δημήτρης Πεππές.
Έτσι, όπως φαίνεται, οι έως τώρα εκτιμήσεις για τον αριθμό των κενών εντάσσονται στην κόντρα ανάμεσα στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (κάνουν λόγο για μεγάλα κενά και ζητούν επιπλέον προσλήψεις) και την εκάστοτε ηγεσία του υπ. Παιδείας (υπεραμύνεται της σφιχτής οικονομικής της πολιτικής). Την άποψη αυτή ενισχύουν και οι αυξομειώσεις των εκτιμήσεων για τον αριθμό των κενών. Ενδεικτικά, μέλη της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ στα μέσα Αυγούστου, αμέσως μετά την ανακοίνωση για 2.825 προσλήψεις μονίμων, προέβλεψαν ότι θα υπάρξουν συνολικά 22.000 κενά στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τις πρώτες ημέρες του νέου σχολικού έτους. Κατόπιν, η πρόβλεψη άρχισε να ψαλιδίζεται, και στις αρχές της περασμένης εβδομάδας έφθασε στα 18.000 κενά, εκ των οποίων τα 12.000 σε γυμνάσια και λύκεια και τα 6.000 σε νηπιαγωγεία και δημοτικά...
Πάντως, στέλεχος της ΟΛΜΕ, προερχόμενο από τον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας στην «Κ», ανέφερε ότι η εκτίμηση για 12.000 κενά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι υπερβολική. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, πραγματικά κενά που θα κινούνται γύρω στις 3.000 στα γυμνάσια και τα λύκεια.

Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Τα νέα βιβλία του Δημοτικού για το σχ. Έτος 2010-11 και ποια θα ανατυπωθούν με διορθώσεις .

Για το σχολικό έτος 2010-11, σύμφωνα με έγγραφο του υπ. Παιδείας σχετικά με τα διδακτικά βιβλία του Δημοτικού Σχολείου, θα εκτυπωθούν τα εξής νέα βιβλία:
*o Μουσική Α΄ - Β΄ τάξης Δημοτικού,
o Ο ακανθούλης, Η μπουμπού και η μπαμπαλού, Η παρολυμπιάδα της χαράς (Προσχολική Εκπαίδευση), Το μικρό μου λεξικό 1, 2, 3, 4, Βιβλίο Γειά σας 1, 2, 3, 4 Μαθητή, Βιβλίο Γειά σας 1, 2, 3, 4 Δασκάλου (Δημοτική Εκπαίδευση) για τις Τάξεις Υποδοχής και τα Φροντιστηριακά Τμήματα:
Επίσης θα ανατυπωθούν:
* με διορθώσεις: Γλώσσα A΄, Β΄ ,Γ΄, Δ,΄ Ε΄, ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού, Ανθολόγιο Α΄ & Β, Γ΄ & Δ΄ τάξης Δημοτικού, Εικονογραφημένο Λεξικό Α΄, Β΄, Γ΄ τάξης Δημοτικού (θα κρατηθεί και θα χρησιμοποιηθεί και στις Β΄ & Γ΄ τάξεις Δημοτικού), Λεξικό Ορθογραφικό-Ερμηνευτικό Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού (θα κρατηθεί και θα χρησιμοποιηθεί και στις Β΄ & Γ΄ τάξεις Δημοτικού), Μελέτη Περιβάλλοντος Α,΄ Β΄, Γ΄, Δ΄ τάξης Δημοτικού, Θεατρική Αγωγή Ε΄ & ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού, Ιστορία Γ΄, Δ΄, Ε΄ τάξης Δημοτικού, Θρησκευτικά Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού, Μαθηματικά A΄, Β΄ ,Γ,΄ Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού, Φυσικά Ε΄, ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού, Γεωγραφία Ε΄, ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού, Φυσική Αγωγή A΄& Β΄, Γ΄& Δ, Ε΄& ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού, Εικαστικά A΄& Β΄ ,Γ΄ & Δ, Ε΄& ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού, Πολιτιστικές Εκδηλώσεις A΄-ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού, Μουσική Γ΄& Δ΄, Ε,΄ ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού, Οδηγός Νηπιαγωγού, Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή Ε΄, ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού, Αγγλικά Δ,΄ Ε΄, ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού, Οδηγός Ανάπτυξης Διαθεματικών Δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τον Εκπαιδευτικό, Μουσικό Ανθολόγιο Α΄-ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού, Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού «Με Λογισμό και μ’ όνειρο».
* ως έχουν τα διδακτικά βιβλία: Βλέπω το σημερινό κόσμο: Πολυθεματικό Βιβλίο του Δημοτικού Σχολείου για την Ευέλικτη Ζώνη και Βλέπω το σημερινό κόσμο: Δημιουργικές-Διαθεματικές Δραστηριότητες για την Ευέλικτη Ζώνη του Δημοτικού Σχολείου
Επισημαίνεται ιδιαίτερα η έγκριση για ανατύπωση των εν χρήσει διδακτικών βιβλίων και για το σχολικό έτος 2010-2011:Νεοελληνική Γραμματική της Ε΄ και Στ΄ τάξης Δημοτικού, Ιστορία ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού: «Στα Νεότερα Χρόνια».
Η πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη νέα σχολική χρονιά στο υπ. Παιδείας
H πρώτη συγκέντρωση διαμρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, στο Μαρούσι, πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα πραγματοποιηθει την Πέμπτη 26 Αυγούστου , στις 10 το πρωί , την οποία διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Διοριστέων Εκπαιδευτικών.
Αίτημα :Άμεσους Συμπληρωματικούς Διορισμούς εκπαιδευτικών και την πρόσληψη όλων των διοριστέων εκπαιδευτικών.
Ειδικότερα η σχετική ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Διοριστέων Εκπαιδευτικών, έχει ως εξής:
"Μέχρι τώρα οι Διοριστέοι Εκπαιδευτικοί είδαμε και ακούσαμε πολλά… Είδαμε το Υπουργείο Παιδείας να παίζει με τις ζωές τις δικές μας, των οικογενειών μας αλλά και με τη Δημόσια Εκπαίδευση εν γένει. Παρακολουθήσαμε με αγωνία την υπουργό και την υφυπουργό Παιδείας να παίζουν την κολοκυθιά με τον αριθμό των διορισμών για ένα εξάμηνο, με την περίοδο των εκπτώσεων να τελειώνει με το «ιστορικό χαμηλό δεκαπενταετίας» των 2825 προσλήψεων Μονίμων Εκπαιδευτικών, την στιγμή μάλιστα που συνταξιοδοτούνται 11500 εκπαιδευτικοί. Ήρθε η ώρα να «σηκώσουμε το γάντι» και να μιλήσουμε και εμείς…
Βγαίνουμε στο δρόμο και δηλώνουμε με την παρουσία μας ότι δε θα δεχθούμε τα όσα μεθοδεύονται. Ξεκαθαρίζουμε ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα «δυσεπίλυτο πρόβλημα κάλυψης των κενών» εξαιτίας των μαζικών συνταξιοδοτήσεων, αλλά υπάρχουν εκπαιδευτικοί που πετιούνται στο δρόμο ενώ θα έπρεπε ήδη να ετοιμάζονται για να μπουν στις αίθουσες. Αναδεικνύουμε τον απόλυτο παραλογισμό της συζήτησης για κάλυψη των αυξημένων φετινών αναγκών με αύξηση των αναπληρωτών, τη στιγμή που το Υπουργείο Παιδείας αρνείται παράνομα το διορισμό περισσοτέρων των 3.000 εκπαιδευτικών οι οποίοι έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα διορισμού. Για να τονίσουμε ότι ο μη διορισμός μας είναι θέμα πολιτικής επιλογής και όχι δημοσιονομικής πειθαρχίας. Μπορεί αυτοί που μας κυβερνούν να έχασαν την αξιοπρέπειά τους αλλά εμείς δηλώνουμε αποφασισμένοι να τη διατηρήσουμε. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να υποθηκεύσει το μέλλον των παιδιών και των μαθητών μας.
ΚΑΛΟΥΜΕ
Όλους τους διοριστέους εκπαιδευτικούς που κατοχύρωσαν φέτος δικαίωμα διορισμού να δώσουν το παρόν και να συμμετέχουν στον πολύμορφο, ενωτικό και μακρύ αγώνα που πρέπει να δώσουμε γιατί ποτέ τίποτα δεν κατακτήθηκε με παζάρια στους διαδρόμους των υπουργείων.
Όλους τους μόνιμους και αδιόριστους εκπαιδευτικούς να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας γιατί μόνο ένα κοινό εκπαιδευτικό μέτωπο μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Μόνο με κοινό αγώνα θα σταματήσουμε τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και τη μεθόδευση για άρση της μονιμότητας.
Τους γονείς και τους μαθητές να μην ανεχθούν την υποβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης, να μη δεχθούν οι σχολικές αίθουσες να μετατραπούν σε 30θέσια parking μαθητών, με ηλικιωμένους εκπαιδευτικούς που γυρνάνε σε διάφορους Νομούς για να συμπληρώσουν τις υποχρεωτικές υπερωρίες τους. Με αυτές τις συνθήκες καμία εκπαιδευτική διαδικασία δεν θα είναι εφικτή με αποτέλεσμα να τρίβουν τα χέρια τους οι υποστηρικτές της παραπαιδείας και της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
Άμεσους Συμπληρωματικούς Διορισμούς εκπαιδευτικών και την πρόσληψη όλων των διοριστέων εκπαιδευτικών
Να σταματήσει ο εμπαιγμός των διοριστέων εκπαιδευτικών τεχνικών ειδικοτήτων και να διασφαλιστούν από πιθανές ανακατατάξεις στους πίνακες. Η «κλειδωμένη πόρτα» της προϋπηρεσίας με ανοιχτό το παράθυρο της παιδαγωγικής επάρκειας, μόνο ως κοροϊδία μπορεί να εκληφθεί, τη στιγμή μάλιστα που τα πανεπιστημιακά ιδρύματα ετοιμάζονται να γίνουν σουπερ-μαρκετ χορήγησης παιδαγωγικής επάρκειας.
Να μη γεμίσουν τα σχολεία με χιλιάδες Αναπληρωτές Κανονικού και Μειωμένου Ωραρίου, οι οποίοι θα βρίσκονται συνεχώς υπό καθεστώς ομηρίας και ανασφάλειας. Κάλυψη των αναγκών σε Εκπαιδευτικό Προσωπικό με μόνιμους Διορισμούς.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 10 π.μ., ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Συντονιστική Επιτροπή Διοριστέων Εκπαιδευτικών
O εξορθολογισμός της…παραπλάνησης;

Προσέξτε το φοβερό σχέδιο των ταλιμπάν της τρόικας για τον «εξορθολογισμό» του ΟΣΕ:
1. Το Δημόσιο θα αναλάβει όλα τα χρέη του ΟΣΕ πριν την ιδιωτικοποίηση των θυγατρικών του (ώστε να τον παραδώσει «καθαρό» στο ξένο κεφάλαιο. Μα, αν είναι να πληρώσουμε τα χρέη, γιατί να χαρίσουμε τα φιλέτα;). Το πώς δημιουργήθηκαν τα χρέη είναι βέβαια από μόνο του ένα πολύ ενδιαφέρον κεφάλαιο. Έχουν αποκαλύψει πολλά σχετικά οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ. Οι δε ταλιμπάν αποσιωπούν ότι, σήμερα, το 60% της ετήσιας ζημιάς αντιστοιχεί στους τόκους (και μόνο!) της «εξυπηρέτησης των συναφθέντων δανείων».
2. Θα καταργηθούν τα «μη κερδοφόρα» δρομολόγια, κι ας επενδύθηκαν πάνω από 160 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια για να εκσυγχρονιστεί το περιφερειακό σιδηροδρομικό δίκτυο (φυσικά και δεν τους περνάει από το μυαλό ότι το τρένο είναι μια κοινωνική υπηρεσία, κι ότι όσοι έχουν την ατυχία να μην κατοικούν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη δικαιούνται κι αυτοί ασφαλή και προσιτά μέσα μαζικής μεταφοράς). Ήδη τον Ιούλιο καταργήθηκαν 30 δρομολόγια σε Πελοπόννησο και Μακεδονία.
3. Θα "απαλλαγεί" ο ΟΣΕ από 2.500 υπαλλήλους που, με βάση τη μειωμένη δραστηριότητα, «θα πλεονάζουν». Το αν αυτοί θα μεταταχθούν (πού;) ή θα απολυθούν, παραμένει υπό διευκρίνιση! Ταυτόχρονα, θα εκτοξευθεί η τιμή των εισιτηρίων (αύξηση έως και 60%), ενώ θα καταργηθούν οι εκπτώσεις για πολύτεκνους, ΑΜΕΑ, φοιτητές, υπερήλικες και λοιπές κατηγορίες προνομιούχων. Όντως, μεγάλο το όφελος του «εξορθολογισμού» για το λαό!
Έτσι, προφανώς, θα φτάσουμε επιτέλους κι εμείς οι Ρωμιοί σε επίπεδα… ευρωπαϊκά. Όπως στη Βρετανία για παράδειγμα, όπου η ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων (πέρα από την εγκατάλειψη μεγάλου μέρους της βρετανικής υπαίθρου) έφερε πρωτοφανή και αλλεπάλληλα θανατηφόρα σιδηροδρομικά δυστυχήματα – διότι ως γνωστόν το κέρδος δεν υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή, ούτε νοιάζεται για την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών. Κι ας μην μιλήσουμε για την πάλαι ποτέ φημισμένη ακρίβεια και αξιοπιστία των βρετανικών σιδηροδρόμων, που πλέον αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία ανεκδότων στη Γηραιά Αλβιώνα…
Πάνω οι φόροι, κάτω οι μισθοί και το 2011

ΒΑΡΥΤΕΡΟ ΠΑΚΕΤΟ 9 ΔΙΣ. ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΝΩ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΨΑΛΙΔΙ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ 3%
Βαρύ φθινόπωρο και ακόμη πιο σκληρός χειμώνας περιμένει μισθωτούς και συνταξιούχους. Το «μικρό καλάθι» των κοινωνικών παροχών της ΔΕΘ, το οποίο υπολογίζεται σε 100 εκατ. ευρώ, δεν επαρκεί για την ανακούφιση των κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί από την εφαρμογή του Μνημονίου, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με νέο κύμα ακρίβειας αλλά και νέα επερχόμενη φοροεπιδρομή από τις αρχές του νέου έτους.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις, αν δεν ανακάμψουν τα φορολογικά έσοδα μέχρι τον Σεπτέμβριο, θα υποχρεωθεί να προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ κατά 12 εκατοστιαίες μονάδες σε ευρεία γκάμα προϊόντων. Οι ελπίδες να στηριχθεί το εισόδημα, το οποίο ροκανίζεται και από τον πληθωρισμό που τρέχει με υπερδιπλάσιο ρυθμό (5,2%) από εκείνον που προέβλεπαν οι σοφοί της τρόικας, εξανεμίζονται καθώς το σκηνικό προβλέπεται πολύ πιο γκρίζο για το 2011.
Συν τις αστοχίες
Η κυβέρνηση ήδη έχει προετοιμάσει ένα βαρύ πακέτο πρόσθετων φόρων ύψους 6,5 δισ. ευρώ ενώ το «ψαλίδι» θα πλησιάσει τα 2,5. Επιπροσθέτως όμως στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, ο οποίος ήδη έχει αρχίσει να συντάσσεται, θα πρέπει να ενσωματωθούν και οι αστοχίες με τις οποίες θα κλείσει η φετινή χρονιά. Είναι ενδεικτικό ότι φέτος στο 7μηνο έπειτα από δύο αυξήσεις στους συντελεστές τα έσοδα από τον ΦΠΑ ανήλθαν μόλις σε 10,2 δισ. ευρώ, ενώ πέρσι, παρ' όλο που ο κρατικός μηχανισμός βρισκόταν σε πλήρη αποδιοργάνωση, είχαν εισπραχθεί 10,16 δισ. ευρώ. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επιμένει ότι η απόκλιση στα έσοδα είναι περιορισμένη, της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ, και είναι συγκυριακή. Προσδοκά ότι τους επόμενους μήνες που απομένουν μέχρι το τέλος του έτους με τη βοήθεια του ΣΔΟΕ, των σαρωτικών ελέγχων αλλά και της αναδιάρθρωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού οι απώλειες αυτές θα υπερκαλυφθούν.
Ωστόσο οι πιο απαισιόδοξοι εκτιμούν ότι η τρύπα των εσόδων αγγίζει τα 2,6 με 3 δισ. ευρώ και κατά συνέπεια δεν είναι εφικτή η εξάλειψή της . Ομως η επερχόμενη φορολογική επιδρομή είναι αμφίβολο αν και πόσο θα αποδώσει, με δεδομένο ότι το εισόδημα το 2011 θα είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με φέτος.
Στα 27,6 δισ. από 26,9
Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι όχι μόνο δεν μπορούν να προσδοκούν σε συμβολικές έστω αυξήσεις, αλλά μάλλον θα πρέπει να αναμένουν περαιτέρω συρρίκνωση του εισοδήματός τους. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιτρέπει για το 2011 το κονδύλι των μισθών και συντάξεων του προϋπολογισμού ν' αυξηθεί μόλις κατά 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος φτάνοντας στα 27,6 δισ. ευρώ από τα 26,9 δισ. ευρώ.
Πρόκειται δηλαδή για ονομαστική αύξηση 2%, η οποία εξανεμίζεται αν συνυπολογιστεί η μισθολογική ωρίμαση. Σε πραγματικούς όρους, μετά δηλαδή την επίπτωση του πληθωρισμού, οι μισθοί θα υποστούν νέα μείωση της τάξης του 3%. Οι σχεδιασμοί των τεχνοκρατών του ΔΝΤ αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν πέσει έξω στο μέτωπο του πληθωρισμού, ο οποίος όμως επηρεάζει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.
Στο Μνημόνιο αλλά και τις προβλέψεις που δημοσιοποίησε τον Ιούλιο το ΔΝΤ προέβλεπαν ότι η οικονομία θα εισέλθει σταδιακά σε φάση αποπληθωρισμού, μείωσης δηλαδή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή από το 1,9% φέτος στο -0,4% το 2011. Η μέχρι στιγμής πραγματικότητα δείχνει όμως να τους διαψεύδει, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί η οικονομία να εισέρχεται σταδιακά σε έναν ενάρετο κύκλο σύμφωνα με τη ρήση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου, προσώρας όμως κινείται στη σφαίρα του στασιμοπληθωρισμού. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν συρρικνώνεται για ΕΒΔΟΜΟ συνεχόμενο τρίμηνο και μέχρι το τέλος του έτους θα έχει μειωθεί κατά 3,5% έως 4%. Ταυτοχρόνως ο πληθωρισμός καλπάζει με ρυθμό άνω του 5%, με το οικονομικό επιτελείο να ερίζει για το αν φταίνε γι' αυτό οι έμμεσοι φόροι ή τα ολιγοπώλια στην αγορά.
-36% οι δημόσιες επενδύσεις
Η κατάσταση παρομοιάζεται από το γερμανικό «Σπίγκελ» με «σπιράλ» θανάτου καθώς η σκληρή και βίαια δημοσιονομική προσαρμογή, που έχει επιβληθεί με το Μνημόνιο, υστερεί σε αναπτυξιακό προσανατολισμό. Οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδώσει καρπούς στο μέτωπο της ανάπτυξης.
Ακόμη και οι επενδύσεις του Δημοσίου, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα θετικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα έχουν υποστεί καθίζηση καθώς ακόμη και του κουτσουρεμένο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θυσιάζεται στο βωμό της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Οι δαπάνες του ΠΔΕ στο 7μηνο είναι χαμηλότερες κατά 36% προκειμένου με τον τρόπο αυτό να καλυφθεί η υστέρηση των φορολογικών εσόδων. Ετσι όμως συμπαρασύρονται στα αβαθή και οι ιδιωτικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, οι οποίες μόνο στο πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφουν μείωση της τάξεως του 17%.
Μεγάλες ανατροπές με Μνημόνιο Νο 2

Το Σεπτέμβριο νέα δοκιμασία για κυβέρνηση και εργαζομένους
Νέο κύμα ανατροπών με αιχμή τις εργασιακές σχέσεις, το Ασφαλιστικό και τις ΔΕΚΟ φέρνει το επικαιροποιημένο με την τρόικα Μνημόνιο, μέσω του οποίου η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να πάρει ανά πάσα στιγμή πρόσθετα μέτρα εφόσον απειληθούν οι στόχοι για τους οποίους έχει δεσμευθεί.
Το πρώτο πεδίο δοκιμασίας για την κυβέρνηση και τις αντοχές των εργαζομένων έρχεται τον Σεπτέμβριο με την τρόικα να απαιτεί και την κυβέρνηση να δεσμεύεται για νέες σαρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας που φέρνουν το τέλος των κλαδικών αλλά και της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, αφού εφεξής θα υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις.
Τα πάνω- κάτω φέρνει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο και στις ΔΕΚΟ, με αιχμή τον ΟΣΕ και τις Αστικές Συγκοινωνίες, όπου η κυβέρνηση ανοίγει τα χαρτιά της λίγο πριν από την κατάθεση συγκεκριμένων νομοσχεδίων τον Σεπτέμβριο. Η τρόικα απαίτησε να μπει τέλος στα ετήσια ελλείμματα 1 δισ. ευρώ που παράγει ο ΟΣΕ με δραστικό τρόπο και η απάντηση της κυβέρνησης έρχεται με νομοσχέδιο που θα προβλέπει μείωση προσωπικού 25% στον ΟΣΕ και 50% στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Εργασιακά
Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει και θα υλοποιήσει νομοθεσία για την αναμόρφωση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα, το οποίο θα προβλέπει μείωση των υπερωριακών αποδοχών και ενισχυμένη ευελιξία στη διαχείριση των ωρών εργασίας. Πρέπει να διασφαλίσει ότι οι συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων, που με τη σειρά τους υπερισχύουν έναντι των συμβάσεων σε επίπεδο επαγγελματικών ενώσεων. Επίσης, θα αποσύρει τη διάταξη που επιτρέπει στο υπουργείο Εργασίας να επεκτείνει όλες τις κλαδικές συμβάσεις και σε αυτούς που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις. Θα τροποποιήσει τη νομοθεσία για την προστασία της εργασίας ώστε να επιμηκυνθεί η δοκιμαστική περίοδος για τους νεοπροσληφθέντες σε ένα χρόνο και να διευκολυνθεί η χρήση συμβάσεων προσωρινής εργασίας και μερικής απασχόλησης.
Η κυβέρνηση θα τροποποιήσει τη νομοθεσία για τη διαιτησία έτσι ώστε καθένα από τα δύο μέρη να μπορεί να προσφύγει στη διαιτησία αν διαφωνεί με τις προτάσεις του διαμεσολαβητή, χωρίς εξαιρέσεις στο αντικείμενο ή την κάλυψη.
Ασφαλιστικό
Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση των επιδράσεων της μεταρρύθμισης όσον αφορά τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2010 και όσον αφορά τα μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία συντάξεων μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2011.
Αυτές οι αξιολογήσεις θα καθορίσουν κατά πόσον απαιτούνται περαιτέρω προσαρμογές των παραμέτρων του συνταξιοδοτικού συστήματος για τη συγκράτηση της αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών στο 2,5% του ΑΕΠ μεταξύ 2009-2060. Οποιεσδήποτε περαιτέρω προσαρμογές, αν χρειαστεί, θα ολοκληρωθούν έως τα τέλη Ιουνίου του 2011 σε διαβούλευση με ειδικούς εμπειρογνώμονες, όπως προβλέπεται στον Νόμο 3863.
ΔΕΗ
Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τα αναλυτικά σχέδιά της για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος προς τρίτους της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ε.Ε. έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Θα υιοθετήσει σχέδιο για τη σταδιακή μεταβατική περίοδο και με βάση το κόστος, πρόσβαση στην παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, λαμβάνοντας υπόψη και τον παροπλισμό των μονάδων παραγωγής ενέργειας σύμφωνα με τον κυβερνητικό ενεργειακό σχεδιασμό ώστε να επιτευχθεί ο στόχος 20-20-20. Αυτή η πρόσβαση θα παραμείνει ενεργή μέχρις ότου ολοκληρωθεί η αποτελεσματική υλοποίηση της απελευθέρωσης.
Επίσης θα υιοθετήσει σχέδιο ώστε είτε να απονείμει τη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων σε ανεξάρτητο φορέα είτε να δώσει τον ρόλο αυτό στον ανεξάρτητο διαχειριστή του συστήματος. Θα υιοθετήσει παράλληλα ένα μηχανισμό ώστε να διασφαλίσει ότι τα ρυθμιζόμενα από αυτή τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας αντανακλούν, σταδιακά και το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2013, τις τιμές χονδρικής της αγοράς, με εξαίρεση τους ευάλωτους καταναλωτές. Η κυβέρνηση θα παρέχει έναν αναθεωρημένο ορισμό των ευάλωτων καταναλωτών και ένα τιμολόγιο γι΄ αυτήν την κατηγορία των καταναλωτών. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι δραστηριότητες του δικτύου είναι αποδεσμευμένες από δραστηριότητες προσφοράς, όπως προβλέπεται στο δεύτερο και τρίτο πακέτο απελευθέρωσης της ενέργειας, η κυβέρνηση θα προσδιορίσει τα περιουσιακά στοιχεία και το προσωπικό που σχετίζονται με το σύστημα μεταφοράς ενέργειας και το σύστημα διανομής της ενέργειας.
ΟΤΑ
Ο «Καλλικράτης»- μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα μειώσει δραστικά τον αριθμό των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων- των φορέων και των εκλεγμένων και διορισμένων λειτουργών. Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει αυστηρά τις προβλέψεις του νόμου, ειδικά όσες αφορούν τις μεταρρυθμίσεις που οδηγούν σε στοχευμένο εξορθολογισμό προσωπικού και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, ούτως ώστε να εξασφαλιστούν καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ για κάθε ένα από τα τρία έτη κατά την περίοδο 2011-13. Για να εξασφαλιστεί ότι αυτές οι εξοικονομήσεις θα συμβάλουν στη συνολική δημοσιονομική εξυγίανση της γενικής κυβέρνησης, θα περιορίσει τον δανεισμό, θα μειώσει τις μεταβιβάσεις και θα ελέγχει τη συνέπεια των προϋπολογισμών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική.
Μισθολόγιο
Αρχίζουν τον Σεπτέμβριο οι διαπραγματεύσεις για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, όπου είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για περικοπές επιδομάτων. Η τρόικα συνιστά «γενικό κανόνα, να αποφεύγονται αυξήσεις στις αμοιβές των υπαλλήλων ως αποτέλεσμα της διαδικασίας μετάβασης στο νέο σύστημα».
Παράθυρο και για την περικοπή κοινωνικών προγραμμάτων με «ακύρωση των λιγότερο αποτελεσματικών» ώστε να εξοικονομηθούν δαπάνες.
ΟΣΕ
Στην ελληνική μετάφραση του Μνημονίου τα σχέδια της κυβέρνησης για τον ΟΣΕ περιγράφονται επιγραμματικά. Στο αγγλικό κείμενο αναφέρεται ότι στο νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου θα προβλέπονται, μεταξύ των άλλων, κλείσιμο ζημιογόνων γραμμών, αύξηση εισιτηρίων με στόχο αύξηση εσόδων 55%, πώληση του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε στρατηγικό επενδυτή, μείωση προσωπικού 35% για εξοικονόμηση δαπανών 50% και μείωση προσωπικού 50% στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ για μείωση δαπανών προσωπικού 58%. Παράλληλα υπάρχουν προβλέψεις για γενική μείωση βασικού μισθού 20%, μείωση υπερωριών και επιδομάτων 10%. Καμία νέα εγγύηση χρέους από το κράτος δεν θα δοθεί στην αναδιαρθρωμένη σιδηροδρομική επιχείρηση, η οποία πρέπει να διακόψει μια μακρά ιστορία μεγάλων ζημιών.
Αστικές Συγκοινωνίες
Η κυβέρνηση θα ενισχύσει την αποδοτικότητα των μεγάλων ελλειμματικών κρατικών επιχειρήσεων ώστε να μειωθούν οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι για τον προϋπολογισμό, συμπεριλαμβανομένων της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας, της αύξησης των εισιτηρίων στα δημόσια μέσα μεταφοράς, και την περαιτέρω μείωση των υπέρμετρων επιδομάτων και των υπερωριών.
Κλειστά επαγγέλματα
Η κυβέρνηση, έως τα τέλη του έτους θα προτείνει νομοθεσία σχετικά με την άρση των περιορισμών για τον ανταγωνισμό, των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και του εμπορίου σε κλειστά επαγγέλματα, στην οποία περιλαμβάνονται:
Το νομικό επάγγελμα. Θα άρει περιττούς περιορισμούς για ελάχιστη αμοιβή, την ουσιαστική απαγόρευση διαφήμισης, γεωγραφικούς περιορισμούς σχετικά με το πού μπορούν οι δικηγόροι να δρουν στην Ελλάδα.
Το επάγγελμα του φαρμακοποιού- σχετικά με τον περιορισμό του αριθμού των φαρμακείων και το ελάχιστο περιθώριο κέρδους.
Το συμβολαιογραφικό επάγγελμα- σχετικά με την ελάχιστη αμοιβή, τον αριθμό των συμβολαιογράφων, γεωγραφικούς περιορισμούς σχετικά με το πού μπορούν οι συμβολαιογράφοι να δρουνκαι την ουσιαστική απαγόρευση διαφήμισης. Το επάγγελμα των αρχιτεκτόνων και γενικώς των μηχανικών- σχετικά με την ελάχιστη αμοιβή.
Οι ορκωτοί λογιστές σχετικά με την ελάχιστη αμοιβή Νοσοκομεία
Για την παροχή τακτικών υπηρεσιών από τα εξωτερικά ιατρεία στο ΕΣΥ προβλέπεται είσπραξη τριών ευρώ στα επικαιροποιημένα κείμενα του Μνημονίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ενίσχυση του ελέγχου των δαπανών.
Πρόκειται για πολιτική που ισχύει, αλλά πολλά νοσοκομεία δεν την εφάρμοζαν. Μάλιστα, όπως έλεγαν στα «ΝΕΑ» παράγοντες του υπουργείου Υγείας, είναι πιθανό το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσό συμμετοχής.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ίδρυση των Ολοήμερων Νοσοκομείων, που εκτιμάται πως θα φέρει στα ταμεία των νοσοκομείων έσοδα 20 εκατ. ευρώ έως τα τέλη του 2010 και 80 εκατ. ευρώ το 2011. Η ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων και φροντίδας στο ΕΣΥ ώστε να ανταποκρίνονται στις τιμές που ισχύουν στην αγορά, είναι ακόμη ένα μέτρο που προβλέπεται πως θα αυξήσει τα έσοδα των νοσοκομείων κατά 30%.
Αυτό που δεν διευκρινίζεται, είναι το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων στο κόστος παροχής των υπηρεσιών από τα Ολοήμερα Νοσοκομεία.
Για την περιστολή των δαπανών ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στη διαχείριση του φαρμάκου, ευνοώντας τη χρήση γενόσημων σκευασμάτων. Στόχος είναι, όπως αναφέρεται, η σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο διείσδυσης γενόσημων φαρμάκων. Επιπλέον, προβλέπονται μεταξύ των άλλων η ηλεκτρονική παρακολούθηση των συνταγών των γιατρών, η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική επωνυμία αλλά και η επέκταση της λίστας φαρμάκων.
Οι αλλαγές που έρχονται
ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ: κυρίαρχες οι συμβάσεις σε επίπεδο επιχειρήσεων ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: νέα μέτρα έως τον Ιούνιο του 2011 ΔΕΗ: αυξήσεις στα τιμολόγια από 1/1/11 ΟΤΑ: εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ: πάγωμα μισθών, περικοπές επιδομάτων ΟΣΕ: μείωση προσωπικού και μισθών, αύξηση τιμής εισιτηρίων ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ: αυξήσεις στα εισιτήρια ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ: νομοσχέδιο έως τον Δεκέμβριο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: 3 ευρώ η επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία
Χαμηλώνει ο πήχυς για το έλλειμμα
Με μηνιαίες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων επιστρέφει μερικώς στις αγορές από Σεπτέμβριο το Ελληνικό Δημόσιο, ευελπιστώντας ότι το 2011 η εφαρμογή του Μνημονίου και η δημοσιονομική εξυγίανση που θα έχει συντελεστεί θα επιτρέψει και την έκδοση ομολόγων. Μέχρι σήμερα, το σχέδιο προέβλεπε την ανά τρίμηνο έκδοση έντοκων γραμματίων.
Εν τω μεταξύ, χαμηλότερα τίθεται ο πήχυς μείωσης του ελλείμματος φέτος, στο 7,8% του ΑΕΠ από 8,1% που προέβλεπε αρχικά το Μνημόνιο, χωρίς όμως να αλλάζει ο ποσοτικός στόχος για διαμόρφωση του ελλείμματος στα 18,5 δισ. ευρώ. Η αλλαγή του ποσοστιαίου στόχου οφείλεται στον υψηλότερο πληθωρισμό που εκτιμάται πλέον στο 4,75%, χωρίς να επηρεάζει επί της ουσίας τη δημοσιονομική πολιτική παρά μόνο σε επίπεδο ποσοστιαίας αποτύπωσης του ελλείμματος. Αλλαγές έρχονται- για τον ίδιο λόγο- και στις προβλέψεις εξέλιξης του δημόσιου χρέους. Εκτιμάται πλέον ότι θα ανέλθει στο 130,2% του ΑΕΠ, από 133,2% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το 2013 (που θα φτάσει το χρέος στο ανώτατο σημείο) θα ανέλθει στο 145,3% του ΑΕΠ, αντί του 149,7%.

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Δεν έχει τελειωμό το Ασφαλιστικό
Ο ΟΛΙ ΡΕΝ ΜΑΣ ΕΞΕΘΕΙΑΣΕ ΔΕΟΝΤΩΣ ΑΛΛΑ ΑΦΗΣΕ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ «ΝΕΟ ΓΥΡΟ»
Νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση το 2011 αλλά και «διορθωτικά» δημοσιονομικά μέτρα εντός του 2010 θα λάβει η Ελλάδα, αν δεν εκπληρώσει τους στόχους του Μνημονίου. Αυτό ανακοίνωσε ο αρμόδιος επίτροπος Ολι Ρεν, κατά την παρουσίαση της θετικής αξιολόγησης της χώρας για την εκταμίευση της 2ης δόσης (9 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο), από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ.
Ο επίτροπος ξεκίνησε τη δήλωσή του εκθειάζοντας την «εντυπωσιακή εξυγίανση στα δημόσια οικονομικά και την ταχεία πρόοδο σε μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Κατέγραψε όμως και μια σειρά από «αδυναμίες», οι οποίες αν δεν καλυφθούν δεν θα διασφαλιστεί η εκταμίευση της τρίτης δόσης (9 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο).
«Ενδέχεται να χρειαστούν»
* Αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση το 2011, αν ειδική έκθεση δείξει ότι οι αλλαγές δεν καλύπτουν τους στόχους του Μνημονίου. Εκανε ειδική μνεία για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, που «βελτιώνουν σημαντικά τη μακροχρόνια βιωσιμότητά του». Αλλά πρόσθεσε ότι «ενδέχεται να χρειαστούν ορισμένα ακόμη μέτρα το 2011, ανάλογα με τις επικείμενες μακροπρόθεσμες προβλέψεις».
Το Μνημόνιο ορίζει με σαφήνεια ότι δεν πρέπει, μετά τη μεταρρύθμιση, η συνολική δαπάνη για συντάξεις από σήμερα έως το 2060 να αυξηθεί πάνω από 2,5% του ΑΕΠ (από περίπου 12% προ αλλαγών). Ωστόσο, αυτό μένει να αποδειχθεί από μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, που ακόμη δεν έχει γίνει, σύμφωνα πάντα με την Κομισιόν.
ΔΝΤ: Διαφορά 5 δισ. ?
Τα πρώτα στοιχεία, μάλιστα, δεν είναι ενθαρρυντικά. Το ΔΝΤ, που μετέχει επίσης στην τρόικα σε έκθεση του Ιουλίου για την Ελλάδα, ανέφερε ότι το προσωρινό πόρισμα της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής δείχνει ότι υπάρχει μία διαφορά της τάξης των 5 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ). Αν οι υπολογισμοί δεν αλλάξουν στην τελική μελέτη που θα κατατεθεί το φθινόπωρο, η κυβέρνηση υποχρεούται να προβεί σε νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
* Σημαντική πρόκληση θεωρεί επίσης η Κομισιόν τη διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας και χρηματοοικονομικής σταθερότητας στον τραπεζικό τομέα και ζητά να επιταχυνθεί το πρόγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
* Δίδονται εύσημα για τη σημαντική πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ομως ζητείται επίσπευση των αλλαγών στα κλειστά επαγγέλματα, στην κατάργηση κανονιστικών ρυθμίσεων, στην άρση των φραγμών σε τουρισμό και λιανεμπόριο, στον ΟΣΕ και στην ενέργεια.
Συσσώρευση ληξιπρόθεσμων
* Κρίνονται θετικά οι δημοσιονομικές εξελίξεις «καθώς το έλλειμμα μειώθηκε κατά 46%, ταχύτερα από τον προγραμματισμό, αλλά τα οφέλη προήλθαν κυρίως από τις δαπάνες». Αντιθέτως, ασκείται κριτική για τα ταμειακά έσοδα, που αποκλίνουν πολύ του στόχου, και «βλέπει» κινδύνους στη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών, στις χαμηλές οικονομικές επιδόσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Ασφαλιστικών Ταμείων, καθώς και στην ενδεχόμενη ανάγκη για πρόσθετες δαπάνες κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Ετσι, επισημαίνεται ότι, «αν χρειαστεί, θα ληφθούν διορθωτικά μέτρα ώστε να αποφευχθεί κάθε ολίσθηση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το δεύτερο εξάμηνο».
Μέτρα -μπούμερανγκ
Το πλήρες κείμενο της έκθεσης αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα. Θα κοινοποιηθούν όμως και τα στοιχεία που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών στις Βρυξέλλες στο τέλος του προηγούμενου μήνα, προκειμένου να γίνει η αξιολόγηση.
Σε πολυσέλιδη έκθεση του υπουργείου, που δείχνει αναλυτικά την πορεία του προγράμματος, γίνεται φανερή η μεγάλη υστέρηση στην είσπραξη των εσόδων, που κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ για τον Προϋπολογισμό οδηγώντας σε νέα μέτρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου η κυβέρνηση εισέπραξε μόνο 240 εκατ. ευρώ έσοδα από τον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, επί ετήσιου στόχου 2,2 δισ. ευρώ, 470 εκατ. ευρώ έναντι 1,48 δισ. ευρώ από τους ειδικούς φόρους στα καύσιμα, 250 (έναντι 1,13 στόχου) στα τσιγάρα και 15 εκατ. (από 200 εκατ. ευρώ) στα είδη πολυτελείας. Πρόκειται για φόρους που σταδιακά ελήφθησαν και υπάρχουν ακόμη ελπίδες ότι θα αποδώσουν τους επόμενους μήνες.
Ωστόσο, αν διαψευσθούν θα έρθουν τα «διορθωτικά μέτρα», τα οποία σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου μάλλον θα στραφούν στις παρεμβάσεις που αποδίδουν: στη νέα περικοπή δαπανών... *
 Πίσω έχει η απογραφή... την ουρά!
Νέος γύρος με ψαλίδισμα μισθών, μείωση προσωπικού και μετατάξεις στον δημόσιο τομέα
Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι εξέφρασαν, ευθύς εξαρχής, την απορία τους, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να απογράψει τους δημοσίους υπαλλήλους. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών, με βάση τον Νόμο 3845/2010, κάλεσε κάθε δημόσιο υπάλληλο ξεχωριστά να καταγραφεί με δική του ευθύνη, με τη ρητά διατυπωμένη, μάλιστα, απειλή, ότι όποιος δεν απογράφονταν θα αντιμετώπιζε την διακοπή της μισθοδοσίας του το Φθινόπωρο που θα έκανε το ντεμπούτο της η νεοσυσταθείσα Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Το βασικό ερώτημα εστιάστηκε στο γιατί η καταγραφή δεν γίνονταν με τα στοιχεία που ήδη διέθεταν οι διευθύνσεις προσωπικού υπουργείων και άλλων φορέων του Δημοσίου.
Όποιος έχει στοιχειώδη εμπειρία από τους μάγιστρους της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης μπορεί να διακρίνει με γυμνό οφθαλμό τις αθέατες σκοπιμότητες: Η όλη διαδικασία, με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών μας γκουβερνάντων, με τα ατελείωτα άρθρα της δημοσιογραφίας της αυλής και με το βάρος των πρόθυμων διανοουμένων της οθόνης, ερχόταν να πριμοδοτήσει, να στερεώσει και να νομιμοποιήσει έναν από τους βολικότερους αστικούς μύθους για το «διογκωμένο συγκεντρωτικό κράτος με τους άπειρους, προνομιούχους και βαριεστημένους δημοσίους υπαλλήλους», ο αριθμός των οποίων «σχετίζεται αφενός με τα δημοσιονομικά ελλείμματα αφετέρου με τις αναχρονιστικές αγκυλώσεις της κρατικής μηχανής». Στη συνείδηση της κοινής γνώμης οι δημόσιοι υπάλληλοι παρουσιάστηκαν για μια ακόμη φορά με αριστοτεχνικό τρόπο σαν «το βαρίδι στα πόδια μιας κοινωνίας και μιας οικονομίας που θέλει να προχωρήσει και δεν μπορεί».
Πριν από κάθε επίθεση προηγείται η προπαγάνδα η οποία χρησιμοποιείται για να λιπάνει το έδαφος. Στόχος η συκοφάντηση του αντιπάλου, η απομόνωση του από σύμμαχες δυνάμεις, σε τέτοιο βαθμό που το θύμα να αποδεχθεί τη θυσία σα να είναι θέλημα Θεού. Να γίνει ξεκάθαρο: Η συζήτηση για το μέγεθος του δημοσίου τομέα και για την έκταση της απασχόλησης σʼ αυτόν με τους όρους που γίνεται είναι προφανές ότι λειτουργεί στην κατεύθυνση της νομιμοποίησης της ιδιωτικοποίησης και της απόσυρσης του κράτους από δραστηριότητες υπέρ των ιδιωτών.
Η Ε.Ε. μανταρει, μοντάρει και τακτοποιεί
Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: Η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων δεν αποτελεί παρά τμήμα μιας οργανωμένης επιχείρησης σε επίπεδο Ε.Ε. η οποία μοντάρεται εδώ και αρκετό καιρό και με την ευκαιρία της κρίσης επιταχύνθηκε η προσπάθεια υλοποίησής της.
Αναφερόμαστε, βεβαίως, στη νέα ευρωπαϊκή στρατηγική «Ευρώπη 2020», που περιλαμβάνει στο μενού της ως πρόγευμα, την αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας και την «οικονομική διακυβέρνηση», θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες στις 17-18 Ιουνίου του 2010. Σε πρώτο επίπεδο το νέο μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης σημαίνει μεγαλύτερο έλεγχο των δημοσιονομικών και των οικονομικών πολιτικών κάθε χώρας-μέλους από τις Βρυξέλλες. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις, όπως η εκ των προτέρων -κάθε άνοιξη, αρχής γενομένης από το 2011- αξιολόγηση σε κοινοτικό επίπεδο των σχεδίων προϋπολογισμών των κρατών - μελών πριν κατατεθούν και εγκριθούν από τα εθνικά κοινοβούλια.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, της ιδέας για «οικονομική διακυβέρνηση» της Ε.Ε. προωθούνται κατευθύνσεις για τον ορισμό ενός πλαφόν, που θα αναφέρεται στο ανώτατο όριο των υπαλλήλων (οι αμοιβές των οποίων χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό) ως ποσοστό του πληθυσμού ή του ενεργού πληθυσμού ή αλλιώς για τον ορισμό ενός πλαφόν του κρατικού προϋπολογισμού το οποίο θα εξυπηρετεί τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων.
Ας έρθουμε τώρα στη χώρα μας για να δούμε με ποιους τρόπους υλοποιούνται οι κατευθύνσεις αυτές. Σύμφωνα με τις επιταγές του μνημονίου τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει έναν καινούργιο κρατικό μηχανισμό, οπωσδήποτε, εκτός των άλλων, πιο φθηνό.
Το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου το 2009, πριν από την εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας, ήταν 12,5 δισ. ευρώ, από τα οποία περίπου 5 δισ. ευρώ αφορούσαν επιδόματα. με το πάγωμα των μισθών και τη μείωση δώρων και επιδομάτων, προβλέπεται μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά 1,1 δισ. ευρώ το 2010. Η συνολική μείωση μέχρι και το 2013 προϋπολογίζεται σε 2,7 δισ. ευρώ και κατανέμεται ως εξής:
- Το 2011 η μισθολογική δαπάνη θα μειωθεί κατά 400 εκατ. ευρώ ακόμη με το ψαλίδι που έχει μπει σε δώρα και επιδόματα και 100 εκατ. ευρώ επιπλέον με την εφαρμογή του ενοποιημένου συστήματος πληρωμών.
- Το 2012 το μισθολογικό κόστος πρέπει να υποχωρήσει κατά 600 εκατ. ευρώ με την περαιτέρω μείωση των προσλήψεων (κάτω και από τη σχέση μία πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις) και το 2013 επίσης άλλα 500 εκατ. ευρώ.
- Επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ εξοικονόμηση προβλέπεται την τριετία 2011-2013 με την εφαρμογή του «Καλλικράτη».
Με όχημα το νέο μισθολόγιο
Το όχημα του νέου ψαλιδίσματος των μισθών θα είναι το λεγόμενο νέο μισθολόγιο του οποίου ο κεντρικός άξονας είναι η «εξίσωση των μισθών προς τα κάτω». Σύμφωνα με το σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση πλήθος επιδομάτων θα καταργηθεί, ενώ κάποια επιδόματα όπως είναι το κίνητρο απόδοσης ή το επίδομα εξομάλυνσης που το λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα ενσωματωθεί στον βασικό μισθό. Είναι αναπόφευκτο λοιπόν, ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων να υποστούν σημαντικές περικοπές στις μηνιαίες αποδοχές τους, ενώ μειωμένες θα είναι οι αποδοχές και για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο δημόσιο.
Παράλληλα, πέρα από τις μετατάξεις που ήδη δρομολογούνται, η κεντρική γραμμή είναι η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων αφενός μέσω της δραστικής μείωσης των προσλήψεων αφετέρου μέσω της δρομολόγησης νέων και εκτεταμένων ιδιωτικοποιήσεων υπηρεσιών και εκχώρηση των λειτουργιών τους σε ιδιώτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο μνημόνιο προβλέπεται ότι σε κάθε πέντε παραιτήσεις - αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων θα προσλαμβάνεται ένας, ενώ η πρόβλεψη για «εξαίρεση» του τομέα της υγείας και της παιδείας μοιάζει με πικρόχολο ανέκδοτο καθώς στην παραίτηση - αποχώρηση 11.500 μονίμων εκπαιδευτικών η κυβέρνηση «απάντησε» με 2.825 όλες κι όλες προσλήψεις. Παράλληλα μεθοδεύεται η «απεμπλοκή» του Δημοσίου από μια σειρά επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και η ιδιωτικοποίηση πληθώρας ΔΕΚΟ ( Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αεροδρόμια, λιμάνια, ΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ κ.ά. Εάν οι επιχειρήσεις αυτές περάσουν ολοκληρωτικά ή μερικώς έστω (ως προς το μάνατζμεντ, για παράδειγμα) στον ιδιωτικό τομέα, οι εργαζόμενοι σ΄ αυτές παύουν να θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι- και άρα υπόκεινται στους κανόνες του ιδιωτικού τομέα, που προβλέπει και απολύσεις.
Οι επικοινωνιολόγοι της κυβέρνησης έχουν γίνει οι καλύτεροι νονοί της πιο διεστραμμένης διαστρέβλωσης των λέξεων, των εννοιών, της γλώσσας. Η απόλυση κρύβεται πίσω από τη λέξη εξυγίανση ή εξορθολογισμός, η ιδιωτικοποίηση τμημάτων του δημοσίου τομέα καλύπτεται πίσω από τη λέξη απελευθέρωση των αγορών. Σπουδαίες, φωτεινές, ελπιδοφόρες λέξεις χρησιμοποιούνται ως παραπλανητικός επίδεσμος μιας πολιτικής που ισοπεδώνει κατακτήσεις και δικαιώματα.
Παράλληλα είναι σαφές ότι η λεγόμενη απελευθέρωση των αγορών, δηλαδή το ξεπούλημα των δημοσίων οργανισμών στους ιδιώτες, πρώτα πρώτα είναι ψευδεπίγραφη (απλά αντί για ένα κρατικό μονοπώλιο έχουμε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο), δεύτερον αφορά τις πιο αποδοτικές και κερδοφόρες (ποιος άλλωστε ιδιώτης θα αγόραζε ζημιογόνες;) και τρίτον μετά την ιδιωτικοποίησή τους τα πράγματα χειροτερεύουν όσον αφορά στην προσφορά υπηρεσιών. μετά την ιδιωτικοποίηση των βρετανικών σιδηροδρόμων Ρέιλτρακ συνέβηκαν τα περισσότερα δυστυχήματα καθώς οι ιδιώτες που ανέλαβαν δεν είχαν καμιά διάθεση να επιβαρυνθούν με το κόστος του εκσυγχρονισμού του δικτύου τους. Πριν από την ιδιωτικοποίηση των ισπανικών ταχυδρομείων, ο ταχυδρόμος έφτανε μέχρι και το πιο μακρινό χωριό.
Σήμερα δεν παραδίδει γράμματα σε σπίτια που δεν βρίσκονται κοντά σε κεντρικό δρόμο. Όταν κάποτε δημοσιογράφοι ρώτησαν τον πρόεδρο της γαλλικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας ΕDF Φρανσουά Ρουσελί αν μπορούσε να εγγυηθεί πως μετά την ιδιωτικοποίησή της οι τιμές του ηλεκτρικού θα παρέμεναν φθηνές, εκείνος είχε απαντήσει αρνητικά. Η περίπτωση της ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει ξεκάθαρα τα όρια των ιδιωτικοποιήσεων. Οι διακοπές που κάθε τόσο βυθίζουν στο σκοτάδι το Λονδίνο, την Ιταλία ή την Καλιφόρνια εξηγούνται από την απροθυμία των ιδιωτών να επενδύσουν στην ανανέωση των δικτύων, προκειμένου να διατηρήσουν την κερδοφορία τους.
2.821.000 ΕΥΡΩ για όσους υπαλλήλους του υπ. Παιδείας και των Περιφερειακών Υπηρεσιών αποδεδειγμένα συμμετείχαν στη διεξαγωγή και υποστήριξη των πανελλαδικών εξετάσεων. Tην εφάπαξ αμοιβή από 792 εως 916 ευρώ θα την πάρει μόνο το διοικητικό προσωπικό της Κεντρικής και των Περιφερειακών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που αποδεδειγμένα συμμετείχαν
στη διεξαγωγή και υποστήριξη των πανελλαδικών εξετάσεων , προβλεπει απόφαση την οποία υπάγραψε η υπ. Παιδείας Αννα Διαματοπούλου και τη δημοσιεύει κατ αποκλειστικότητα των esos.gr.
Την εφάπαξ αμοιβή δεν θα πάρουν περιπου 3.000 υπάλληλοι φορέων του υπ. Παιδείας , όπως της ΑΣΠΑΙΤΕ, του ΟΕΔΒ κλπ που δεν είχαν σχέση με τις πανελλαδικές εξετάσεις , αλλά τα τελευταία χρόνια είχε δοθεί, με το σκεπτικό ότι είναι οι πιο χαμηλόμισθοι στο δημόσιο.
Σύμφωναμε την απόφαση εγκρίθηκε για το τρέχον έτος το ποσό των 2.821.000 ευρώ. Οι δε αμοιβές κλιμακώνονται ανάλογα
με τις κατηγορίες του προσωπικού ως εξής κατ’άτομο:
1. Υπάλληλοι της κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Π.Ε. 916 €
2. Υπάλληλοι της κατηγορίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Τ.Ε. 880 €
3. Υπάλληλοι της κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ.Ε. 827 €
4. Υπάλληλοι της κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης Υ.Ε. 792 €

Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Η αποφαση την οποία έχει υπογράψει η υπ. Παιδείας αναφέρει τα εξής:
Καθορίζουμε, για το έτος 2010, εφάπαξ αμοιβή στοδιοικητικό προσωπικό της Κεντρικής και των Περιφερειακών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, για την αποδεδειγμένη συμμετοχή του στη διεξαγωγή και υποστήριξη των Γενικών (Εισαγωγικών Εξετάσεων) στα Πανεπιστήμια και T.E.I., η οποία καθορίζεται και κλιμακώνεται ανάλογα με τις κατηγορίες του προσωπικού αυτού ως εξής κατ’ άτομο:
1. Υπάλληλοι της κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Π.Ε. 916 €
2. Υπάλληλοι της κατηγορίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Τ.Ε. 880 €
3. Υπάλληλοι της κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ.Ε. 827 €
4. Υπάλληλοι της κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης Υ.Ε. 792 €

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΟΥΝ ΣΕ ΑΕΙ Ή ΤΕΙ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ Ο νέος χάρτης των μετεγγραφών
Αφορά και αποφοίτους ΤΕΕ που εισάγονται σε ΤΕΙ
Kάθε χρόνο με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση παρουσιάζεται μια ιδιαίτερη «εκπαιδευτική κινητικότητα» που μένει στη σκιά της δημοσιότητας παρ΄ όλο που αφορά χιλιάδες νέους.
Αναφερόμαστε στους χιλιάδες εισακτέους ή και φοιτητές ενδιάμεσων εξαμήνων που επιδιώκουν μετεγγραφή σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ του τόπου μόνιμης κατοικίας τους.
Στα πλαίσια αυτά και για την ενημέρωση των υποψηφίων, των φοιτητών και των πτυχιούχων, παρουσιάζουμε έναν χρήσιμο ΟΔΗΓΟ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ, με τους νέους όρους και τις προϋποθέσεις μετεγγραφών των φοιτητών. Παράλληλα, παρουσιάζουμε τις νέες αντιστοιχίσεις των Πανεπιστημιακών Τμημάτων.
Να σημειώσουμε προκαταρκτικά ότι για πρώτη φορά το νέο καθεστώς των μετεγγραφών ισχύει και για τους αποφοίτους ΤΕΕ που εισάγονται σε ΤΕΙ.
Α ΧΩΡΙΣ ΠΟΣΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ
(μέλη πολύτεκνων και πολυμελών οικογενειών, παιδιά θυμάτων της τρομοκρατίας, ορφανοί από έναν ή δύο γονείς, διακριθέντες στον τομέα του αθλητισμού, πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες).
Πολύτεκνοι γονείς και τέκνα πολυτέκνων
Γονείς και τέκνα πολυμελών οικογενειών με τρία ζώντα τέκνα από νόμιμο γάμο ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα, εφόσον κανένα από αυτά δεν υπερβαίνει το εικοστό έκτο έτος της ηλικίας του, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων αγάμων μητέρων με τρία μη αναγνωρισθέντα ζώντα τέκνα που δεν υπερβαίνουν το ανωτέρω όριο ηλικίας.
Τέκνα των φονευθέντων ή καταστάντων πλήρως ανικάνων για την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Ορφανοί φοιτητές ή σπουδαστές από τον ένα ή και από τους δύο γονείς, εφόσον ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των σαράντα πέντε χιλιάδων ευρώ. Για τον υπολογισμό του μέσου όρου του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών των ορφανών από τον έναν ή και τους δύο γονείς δε λαμβάνεται υπόψη το ατομικό εισόδημα του αποβιώσαντος γονέα ή των αποβιωσάντων γονέων που είχαν τυχόν δηλώσει κατά την τελευταία τριετία πριν από την αίτηση μετεγγραφής.
Φοιτητές και σπουδαστές που κατά τη διάρκεια των σπουδών τους σε Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ πέτυχαν αθλητική διάκριση που επιτρέπει κατά τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας την εγγραφή τους καθ΄ υπέρβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τον λόγο αυτό.
Φοιτητές και σπουδαστές που εγγράφηκαν σε Τμήμα Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ για έναν από τους λόγους υγείας που κατά τις διατάξεις του άρθρου 35 του Ν. 3794/2009 έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε ποσοστό θέσεων 5% επί του αριθμού εισακτέων σε οποιοδήποτε Τμήμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και λόγω κάλυψης του προβλεπόμενου ποσοστού από υποψηφίους με μεγαλύτερη βαθμολογία δεν μπόρεσαν να εγγραφούν στο αντίστοιχο Τμήμα προτίμησής τους ή που κατά τη διάρκεια των σπουδών τους υπέστησαν μια από τις σοβαρές ασθένειες που αναφέρονται στις παραπάνω διατάξεις. Επίσης, δικαίωμα μετεγγραφής έχουν και όσοι πάσχουν από τις παραπάνω σοβαρές ασθένειες και εγγράφηκαν σε Τμήμα Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ μετά από συμμετοχή στις εξετάσεις των μαθημάτων που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο, χωρίς να έχουν κάνει χρήση του σχετικού δικαιώματος εγγραφής καθ΄ υπέρβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για έναν από τους λόγους αυτούς (παρ. 5
εδ. α άρθρου 1 Ν. 3282/2004).
Οι λόγοι υγείας
Ειδικότερα, στους δικαιούχους μετεγγραφής ανεξαρτήτως ποσοστού της περίπτωσης αυτής υπάγονται, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.
6 του άρθρου 35 του Ν. 3794/09 (Α156), οι τυφλοί, οι με μειωμένη οπτική οξύτητα (με ποσοστό αναπηρίας άνω του 85%), οι κωφοί, οι κωφάλαλοι, οι πάσχοντες από μεσογειακή, δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, οι πάσχοντες από συγγενή υδροκεφαλία με μόνιμη τεχνητή παροχέτευση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού (shunt), συνοδευόμενη και από άλλες διαμαρτίες, όπως αραχνοειδής κύστη με φαινόμενα επιληπτικής κρίσης, οι πάσχοντες από μυϊκή δυστροφία Duchenne, από βαριά αγγειακή δυσπλασία του εγκεφαλικού στελέχους, από κακοήθεις νεοπλασίες (λευχαιμίες, λεμφώματα, συμπαγείς όγκους), από το σύνδρομο του Βund Chiari, από τη νόσο του Fabry, από βαριά ινοκυστική νόσο (παγκρέατος, πνευμόνων), από σκλήρυνση κατά πλάκας, από βαριά μυασθένεια θεραπευτικώς αντιμετωπιζόμενη με φαρμακευτική αγωγή, οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, οι πάσχοντες από συγγενική αιμορραγική διάθεση- αιμορροφιλίες και υποβαλλόμενοι σε θεραπεία με παράγοντες πήξεως, οι υποβληθέντες σε μεταμόσχευση μυελού των οστών ή μεταμόσχευση κερατοειδούς χιτώνος, καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων, νεφρού, παγκρέατος, λεπτού εντέρου, πάσχοντες από ινσουλινοεξαρτώμενο νεανικό διαβήτη τύπου 1, οι πάσχοντες από σύνδρομο Εvans, οι πολυμεταγγιζόμενοι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, οι με κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%, οι πάσχοντες από φαινυλκετονουρία, από συγγενή θρομβοφιλία και υποβάλλονται σε θεραπεία αντιπηκτικής αγωγής διά βίου, από αρρυθμογόνο δυσπλασία δεξιάς κοιλίας με εμφυτευμένο απινιδωτή, καθώς και από τη νόσο GΑUCΗΕR, οι πάσχοντες από συμπλοκές συγγενείς καρδιοπάθειες χειρουργηθείσες ή μη με πνευμονική υπέρταση άνω των 50mm Ηg, από μονήρη κοιλία, από κοινό αρτηριακό κορμό, από παθήσεις του μυοκαρδίου οποιασδήποτε φύσης που προκαλούν μόνιμη διαταραχή της λειτουργίας της καρδιάς (κλάσμα εξώθησης <35%), από υπερτροφικού τύπου μυοκαρδιοπάθεια, από πρωτοπαθή πνευμονική υπέρταση, από σοβαρή πνευμονική ίνωση οποιασδήποτε αιτιολογίας, από το σύνδρομο Βrugada, από ιδιοπαθή κοιλιακή ταχυκαρδία με τοποθέτηση απινιδωτή, οι πάσχοντες από γλυκογονιάσεις, από κίρρωση του ήπατος, από πυλαία υπέρταση λόγω υποπλασίας πυλαίας φλέβας, οι πάσχοντες από τη νόσο του Crohn, οι πάσχοντες από τη νόσο Wilson, από το σύνδρομο πολλαπλής νευρινωμάτωσης (Recklinchausen), από πολλαπλούν μυέλωμα, από χρόνια σαρκοείδωση (μορφές μεγάλης βαρύτητας με πνευμονική εντόπιση), από αυτοάνοση ηπατίτιδα, από τραυματική απώλεια και των δύο όρχεων ή αμφίπλευρη ορχεκτομή, οι υποβληθέντες σε λαρυγγεκτομή ολική, από κρανιοφαρυγγίωμα του εγκεφάλου καθώς και από διάσπαρτο ερυθυματώδη λύκο ή σκληροδερμία με προσβολή των πνευμόνων (πνευμονική ίνωση, πνευμονική αγγειίτιδα), ή των νεφρών (κρεατινίνη ορού >3 ή clearance κρεατινίνης <4) ή της καρδιάς (ενδοκαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα) και οι υποβληθέντες σε ολική ή μερική κολεκτομή.
Από το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 οι παραπάνω κατ΄ εξαίρεση μετεγγραφές (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ορφανοί, συγκεκριμένοι λόγοι υγείας κ.λπ.) που προβλέπονται διενεργούνται στα τμήματα υποδοχής των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ του Λεκανοπεδίου Αθηνών και του Νομού Θεσσαλονίκης ως εξής:
Τα αντίστοιχα Τμήματα των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ του Λεκανοπεδίου και του Νομού Θεσσαλονίκης ομαδοποιούνται σύμφωνα με τα ακόλουθα:
α)ως Πανεπιστήμια του Λεκανοπεδίου Αττικής νοούνται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο
Ολα όσα αλλάζουν σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία
Αθηνών, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, β)ως ΤΕΙ του Λεκανοπεδίου νοούνται το ΤΕΙ Αθήνας, το ΤΕΙ Πειραιά και το ΤΕΙ Χαλκίδας, γ)ως Πανεπιστήμια του Νομού Θεσσαλονίκης νοούνται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών και δ)ως ΤΕΙ του Νομού Θεσσαλονίκης νοείται το ομώνυμο ΤΕΙ.
Ο αριθμός των αιτούμενων μετεγγραφή φοιτητών και σπουδαστών στα τμήματα των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ των ανωτέρω ομάδων κατανέμεται στα αντίστοιχα Τμήματα κάθε ομάδας κατ΄ αναλογία προς τον αριθμό εισακτέων των Τμημάτων αυτών. Εφόσον για συγκεκριμένο Τμήμα έχει υποβληθεί αριθμός αιτήσεων μεγαλύτερος από τον αριθμό που έχει κατανεμηθεί στο Τμήμα αυτό, η μετεγγραφή των φοιτητών και σπουδαστών πραγματοποιείται στα Τμήματα αυτά με κριτήριο τον συνολικό αριθμό των μορίων που συγκέντρωσε ο ενδιαφερόμενος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
ΓΕΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Αίτηση του ενδιαφερομένου. Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενει ακής κατάστασης. Βεβαίωση εγγραφής που εκδίδεται από το Τμήμα προέλευσης.
Ατομικό δελτίο επιτυχίας ή αναλυτικό πιστοποιητικό σπουδών.
Αντίγραφο του προγράμματος σπουδών θεωρημένο από τη Γραμματεία του Τμήματος προέλευσης.
Εγγραφο δημόσιας αρχής ή υπηρεσιών ή λογαριασμών οργανισμών κοινής ωφελείας, από το οποίο να προκύπτει ο τόπος μόνιμης κατοικίας των γονέων ή βεβαίωση του Τμήματος από την οποία προκύπτει η φοιτητική ή σπουδαστική ιδιότητα του αδελφού ή της αδελφής στην περίπτωση που υπάρχει αδελφός ή αδελφή που φοιτά σε Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ σε πόλη άλλη από αυτή της μόνιμης κατοικίας των γονέων.
Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 του ενδιαφερομένου για την ακρίβεια του περιεχομένου των υποβληθέντων δικαιολογητικών, όπου θα βεβαιώνεται ο τόπος μόνιμης κατοικίας των γονέων, αλλά και θα γίνεται ιδιαίτερη μνεία της γνώσης των συνεπειών της υποβολής αναληθούς δήλωσης ή ανακριβών, ψευδών ή πλαστών δικαιολογητικών.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 1. Πιστοποιητικό της οικογενειακής τους κατάστασης και πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (σε καμία περίπτωση το βιβλιάριο ταυτότητας πολυτέκνων).
Πιστοποιητικό της οικογενειακής τους κατάστασης ή αντίστοιχο πιστοποιητικό αρμόδιας αλλοδαπής αρχής, συνοδευόμενο από πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, που αποδεικνύει την πολυτεκνική ιδιότητα και πιστοποιεί την ταυτότητα του πολυτέκνου με τις τυχόν στο μεταξύ επελθούσες μεταβολές των στοιχείων και της οικογενειακής τους κατάστασης.
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή και ληξιαρχικές πράξεις γέννησης των τέκνων. Εάν δεν υπάρχουν, η ηλικία αποδεικνύεται από τα μητρώα αρρένων για τους άνδρες και από το γενικό μητρώο δημοτών για τις γυναίκες.
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 3. Αντίγραφο πράξης συνταξιοδότησης από τον οικείο συνταξιοδοτικό φορέα.
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 4. Αντίγραφα εκκαθαριστικών σημειωμάτων της αρμόδιας ΔΟΥ για το συνολικό οικογενειακό εισόδημα του ενδιαφερομένου των τριών τελευταίων οικονομικών ετών ή, αν δεν υποβάλλεται φορολογική δήλωση, σχετική βεβαίωση της αρμόδιας ΔΟΥ για τον λόγο μη υποβολής της και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 με την οποία δηλώνονται τα απαιτούμενα ως άνω στοιχεία, από τα οποία θεμελιώνεται ο λόγος απαλ λαγής από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα όλων των φορολογούμενων μελών της οικογένειας του υποψηφίου, από κάθε πηγή, είτε δηλώνεται χωριστά είτε από κοινού.
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 5. Βεβαίωση εγγραφής αθλητή στον ειδικό πίνακα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 6. Ιατρική γνωμάτευση από πανεπιστημιακό ή κρατικό νοσηλευτικό ίδρυμα ή νοσηλευτικό ίδρυμα που είναι ΝΠΙΔ ύστερα από εισαγωγή τους σε αυτό, καθώς και το κατά περίπτωση κατάλληλο αποδεικτικό υλικό που θα τους ζητηθεί και θα πιστοποιεί την ασθένεια από την οποία πάσχουν. Η εισαγωγή και γνωμάτευση αυτή και το προσκομιζόμενο λοιπό αποδεικτικό υλικό εξετάζονται από πενταμελή υγειονομική επιτροπή που συγκροτείται εντός της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων για μετεγγραφή με απόφαση του πρύτανη του Πανεπιστημίου υποδοχής ή του προέδρου του ΤΕΙ.
B ΜΕ ΠΟΣΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ
Δικαίωμα υποβολής αίτησης για μετεγγραφή έχουν επίσης από το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 τα τέκνα των γονέων των οποίων ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των σαράντα πέντε χιλιάδων ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές δικαίωμα υποβολής αίτησης για μετεγγραφή έχουν όσοι βρίσκονται στο πρώτο εξάμηνο σπουδών. Το δικαίωμα αυτό διατηρούν και όσοι βρίσκονται στο τρίτο εξάμηνο των σπουδών τους και εφόσον έχουν εξεταστεί επιτυχώς στο Τμήμα προέλευσης σε όλα τα υποχρεωτικά και με επιλογή υποχρεωτικά μαθήματα των δύο πρώτων εξαμήνων του ενδεικτικού προγράμματος σπουδών ή σε ίσο τουλάχιστον αριθμό μαθημάτων του ατομικού προγράμματος σπουδών του υποψήφιου για μετεγγραφή φοιτητή ή σπουδαστή.
Οι μετεγγραφές αυτές δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν συνολικά σε ποσοστό το 14% του αριθμού των εισακτέων στο Τμήμα υποδοχής. Το ποσοστό αυτό κατανέμεται σε 4% για τις μετεγγραφές φοιτητών και σπουδαστών που βρίσκονται στο πρώτο εξάμηνο των σπουδών τους και σε 10% για τις μετεγγραφές όσων βρίσκονται στο τρίτο εξάμηνο σπουδών τους. Ειδικώς, για τα τμήματα υποδοχής των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ του Λεκανο πεδίου Αθηνών και του Νομού Θεσσαλονίκης, οι μετεγγραφές της προηγούμενης περίπτωσης δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν σε ποσοστό το 9% του αριθμού των εισακτέων στο Τμήμα υποδοχής. Το ποσοστό αυτό κατανέμεται σε 4% για τις μετεγγραφές φοιτητών και σπουδαστών που βρίσκονται στο πρώτο εξάμηνο των σπουδών τους και σε 5% για τις μετεγγραφές όσων βρίσκονται στο τρίτο εξάμηνο των σπουδών τους. Αν το σύνολο των αιτήσεων που έχει υποβληθεί για ορισμένο Τμήμα υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στα παραπάνω ποσοστά, προηγούνται τα τέκνα των οικογενειών με τον μικρότερο μέσο όρο του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος. Σε περίπτωση ίσου μέσου όρου του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος, λαμβάνεται υπόψη, προκειμένου για μετεγγραφή φοιτητών ή σπουδαστών που βρίσκονται στο πρώτο εξάμηνο των σπουδών τους, ο συνολικός αριθμός των μορίων που συγκέντρωσαν οι αιτούντες στις Πανελλαδικές και, προκειμένου για μετεγγραφή φοιτητών ή σπουδαστών που βρίσκονται στο τρίτο εξάμηνο, η συνολική βαθμολογία τους στο τμήμα προέλευσης στα δύο πρώτα εξάμηνα. Αν και ο συνολικός αριθμός των μορίων ή η συνολική βαθμολογία ταυτίζονται, επιτρέπεται κατ΄ εξαίρεση η μετεγγραφή των ισοβαθμούντων καθ΄ υπέρβαση του αριθμού που αντιστοιχεί στα παραπάνω ποσοστά.
Επιτρέπονται μετεγγραφές φοιτητών ή σπουδαστών με αδελφό ή αδελφή που φοιτά σε τμήμα Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ, διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων, εφόσον ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των σαράντα πέντε χιλιάδων ευρώ.
Στις περιπτώσεις αυτές, δικαίωμα υποβολής αίτησης για μετεγγραφή έχουν οι φοιτητές ή σπουδαστές που βρίσκονται στο πρώτο, στο τρίτο ή στο πέμπτο εξάμηνο των σπουδών τους. Κοντολογίς επιτρέπεται χωρίς κανένα περιορισμό η μετεγγραφή και των δύο αδελφών σε αντίστοιχα Τμήματα Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ. που βρίσκονται εκτός του Λεκανοπεδίου και του νομού Θεσσαλονίκης. Ειδικώς, για τις μετεγγραφές σε τμήματα των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ του Λεκανοπεδίου και του νομού Θεσσαλονίκης το ποσοστό των μετεγγραφομένων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 4% επί του αριθμού των εισακτέων του Τμήματος υποδοχής.
Το ποσοστό αυτό κατανέμεται σε 2%, 1% και 1% για τις μετεγγραφές φοιτητών ή σπουδαστών που βρίσκονται στο πρώτο, στο τρίτο και στο πέμπτο εξάμηνο των σπουδών τους, αντίστοιχα. Και στην περίπτωση αυτή αν το σύνολο των αιτήσεων που έχει υποβληθεί για ορισμένο Τμήμα υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στα ποσοστά αυτά, λαμβάνεται υπόψη ο μικρότερος μέσος όρος οικογενειακού εισοδήματος και, σε περίπτωση ίσου μέσου όρου συνολικού οικογενειακού εισοδήματος, προκειμένου για μετεγγραφή φοιτητών ή σπουδαστών που βρίσκονται στο πρώτο εξάμηνο σπουδών τους, ο συνολικός αριθμός των μορίων που συγκέντρωσαν οι αιτούντες στις πανελλαδικές εξετάσεις και, προκειμένου για μετεγγραφή φοιτητών ή σπουδαστών βρίσκονται στο τρίτο ή πέμπτο εξάμηνο, η συνολική βαθμολογία τους στο τμήμα προέλευσης στα δύο πρώτα εξάμηνα. Αν και ο συνολικός αριθμός των μορίων ή η συνολική βαθμολογία ταυτίζονται, επιτρέπεται κατ΄ εξαίρεση η μετεγγραφή των ισοβαθμούντων καθ΄ υπέρβαση του αριθμού που αντιστοιχεί στα παραπάνω ποσοστά.
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Αίτηση του ενδιαφερομένου στην οποία θα αναγράφεται και το δεύτερο ίδρυμα στο οποίο τυχόν έχει υποβάλει αίτηση μετεγγραφής.
Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
Βεβαίωση εγγραφής που εκδίδεται από το Τμήμα προέλευσης.
Ατομικό δελτίο επιτυχίας (προκειμένου για νεοεισαχθέντα φοιτητή) ή αναλυτικό πιστοποιητικό σπουδών. Αντίγραφο του προγράμματος σπουδών θεωρημένο από τη Γραμματεία του Τμήματος προέλευσης.
Εγγραφο δημόσιας αρχής ή υπηρεσιών ή λογαριασμών οργανισμών κοινής ωφελείας, από το οποίο να προκύπτει ο τόπος μόνιμης κατοικίας των γονέων.
Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 του ενδιαφερομένου για την ακρίβεια του περιεχομένου των υποβληθέντων δικαιολογητικών, όπου θα βεβαιώνεται ο τόπος μόνιμης κατοικίας των γονέων ή ο τόπος φοίτησης του αδελφού ή αδελφής, και θα γίνεται ιδιαίτερη μνεία της γνώσης των συνεπειών της υποβολής αναληθούς δήλωσης ή ανακριβών, ψευδών ή πλαστών δικαιολογητικών.
Αντίγραφα εκκαθαριστικών σημειωμάτων της αρμόδιας ΔΟΥ για το συνολικό οικογενειακό εισόδημα του ενδιαφερομένου των τριών τελευταίων οικονομικών ετών ή, αν δεν υποβάλλεται φορολογική δήλωση, σχετική βεβαίωση της αρμόδιας ΔΟΥ για τον λόγο μη υποβολής της και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 με την οποία δηλώνονται τα απαιτούμενα ως άνω στοιχεία, από τα οποία θεμελιώνεται ο λόγος απαλλαγής από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα όλων των φορολογούμενων μελών της οικογένειας του υποψηφίου, από κάθε πηγή, είτε δηλώνεται χωριστά είτε από κοινού.
Βεβαίωση του Τμήματος από την οποία προκύπτει η φοιτητική ή σπουδαστική ιδιότητα του αδελφού στην περίπτωση που υπάρχει αδελφός που φοιτά σε Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ.
Για τις περιπτώσεις μετεγγραφής για λόγους υγείας γονέων, απαιτείται επιπλέον των δικαιολογητικών 1 έως και 8 και ιατρική γνωμάτευση από πανεπιστημιακό ή κρατικό νοσηλευτικό ίδρυμα ή νοσηλευτικό ίδρυμα που είναι ΝΠΙΔ (άρθρο 5 ν. 3418/2005 «Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας» Α287 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει).
Οι υγειονομικές επιτροπές που εξετάζουν τα δικαιολογητικά της περίπτωσης 6 του κεφαλαίου Α της εγκυκλίου αυτής εξετάζουν και τα ιατρικά πιστοποιητικά που προσκομίζουν οι δικαιούχοι μετεγγραφής της περίπτωσης αυτής.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης για μετεγγραφή έχουν από το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 τα παιδιά γονέων, των οποίων ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των 45.000 ευρώ
Απαραίτητα τα αντίγραφα εκκαθαριστικών σημειωμάτων της αρμόδιας ΔΟΥ για το συνολικό οικογενειακό εισόδημα του ενδιαφερομένου των τριών τελευταίων οικονομικών ετών ή, αν δεν υποβάλλεται φορολογική δήλωση, σχετική βεβαίωση της αρμόδιας ΔΟΥ για τον λόγο μη υποβολής της
Οι νέες αντιστοιχίες των τμημάτων
Η γνώση του λαβύρινθου των αντιστοιχιών είναι απαραίτητη για τους υποψηφίους που στοχεύουν σε μετακινήσεις από μια πόλη σε άλλη αλλά και από ένα τμήμα σε άλλο μέσω μετεγγραφής. Σημειώνουμε ότι οι αντιστοιχίες τμημάτων ισχύουν αφενός μόνο για τα τμήματα που εδρεύουν σε διαφορετικές πόλεις και αφετέρου μόνο για μετεγγραφές φοιτητών εσωτερικού που έχουν εισαχθεί σε πανεπιστημιακό τμήμα ύστερα από επιτυχή συμμετοχή τους σε εξετάσεις μαθημάτων σε εθνικό επίπεδο.
Αντίστοιχα τμήματα Αντίστοιχα θεωρούνται μεταξύ τους τα αναφερόμενα εντός της ίδιας παραγράφου πανεπιστημιακά τμήματα ως ακολούθως:
1. «Φιλολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και «Ελληνικής Φιλολογίας» του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
2. «Ιστορίας και Αρχαιολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Πανεπιστημίου Κρήτης, «Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, «Ιστορίας και Εθνολογίας» του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, «Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας» του Πανεπιστημίου Αιγαίου και «Ιστορίας» του Ιόνιου Πανεπιστημίου (για τα τρία τελευταία μόνο για την κατεύθυνση Ιστορίας).
3. «Κοινωνικής Ανθρωπολογίας» του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και «Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας» του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
4. «Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, «Φιλοσοφίας» του Πανεπιστημίου Πατρών και «Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών» του Πανεπιστημίου Κρήτης και μόνο για τις αντίστοιχες κατευθύνσεις.
5. «Προγράμματος Ψυχολογίας του Τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και «Ψυχολογίας» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και του Πανεπιστημίου Κρήτης.
6. «Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
7. «Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
8. «Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
9. «Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και «Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μόνο για την κατεύθυνση Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.
Σημείωση: Το Τμήμα «Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έχει κατατμηθεί σε τμήματα «Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας» και «Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας» (Π.Δ. 157/2008, ΦΕΚ Α΄ 199), με την πρόβλεψη (άρθρο 12 παρ. 4) ότι, όπου στις κείμενες διατάξεις συμμετέχει το κατατεμνόμενο τμήμα, στη θέση του συμμετέχει το τμήμα με το ανάλογο γνωστικό αντικείμενο.
10. «Θεολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
11. «Κοινωνικής Θεολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και «Κοινωνικής και Ποιμαντικής Θεολογίας» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
12. «Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
13. «Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πατρών, «Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, «Παιδαγωγικού Νηπιαγωγών» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, «Επιστημών Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία» του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, «Παιδαγωγικού Προσχολικής Εκπαίδευσης» του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και «Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού» του Πανεπιστημίου Αιγαίου. 14. «Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών και «Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
15. «Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Θεσ/νίκης και Σερρών), του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
16. «Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών» του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και του Πανεπιστημίου Πειραιώς, «Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών και «Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης» του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Σημείωση: Το Τμήμα «Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών έχει μετονομαστεί σε Τμήμα «Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών» (Π.Δ.
60/2008, ΦΕΚ Α΄ 91), χωρίς μεταβολή του γνωστικού του αντικειμένου και της αντιστοιχίας του. 17. «Νομικής» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
18. «Κοινωνιολογίας» του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
19. «Κοινωνικής Πολιτικής» του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και «Κοινωνικής Διοίκησης» του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
20. «Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Πολιτικών Επιστημών» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, «Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας» του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και «Πολιτικής Επιστήμης» του Πανεπιστημίου Κρήτης, «Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
21. «Οικονομικών Επιστημών» ή «Οικονομικής Επιστήμης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Πειραιώς, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
22. «Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης» του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και «Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης» του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδος.
23. «Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Πειραιώς και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών καθώς και «Διοίκησης Επιχειρήσεων» του Πανεπιστημίου Πατρών, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
24. «Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών καθώς και «Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής» του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
25. «Ναυτιλιακών Σπουδών» του Πανεπιστημίου Πειραιώς και «Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών» του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
26. «Χημείας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Πανεπιστημίου Κρήτης.
27. «Φυσικής» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Πανεπιστημίου Κρήτης.
28. «Μαθηματικών» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
29. «Στατιστικής Ασφαλιστικής Επιστήμης» του Πανεπιστημίου Πειραιώς και «Στατιστικής και Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών» του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
30. «Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Πληροφορικής» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Πειραιώς, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Ιόνιου Πανεπιστημίου, «Εφαρμοσμένης Πληροφορικής» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, «Επιστήμης Υπολογιστών» του Πανεπιστημίου Κρήτης, «Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και «Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική» του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδος, «Πληροφορικής και Τηλεματικής» του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.
31. «Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και «Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών» του Πανεπιστημίου Πατρών.
32. «Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής» του Πανεπιστημίου Πατρών, «Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών» του Πολυτεχνείου Κρήτης, «Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων» του Πανεπιστημίου Αιγαίου, «Μηχανικών Η/Υ Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και «Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
33. «Μηχανολόγων Μηχανικών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, «Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών» του Πανεπιστημίου Πατρών, «Μηχανολόγων Μηχανικών Βιομηχανίας» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και «Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Σημείωση: Τα Τμήματα «Μηχανολόγων Μηχανικών Βιομηχανίας» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και «Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας έχουν μετονομαστεί αμφότερα σε «Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών» (Π.Δ. 26/2009, ΦΕΚ Α΄ 45 και Π.Δ. 47/2009, ΦΕΚ Α΄ 61, αντίστοιχα), χωρίς μεταβολή του γνωστικού τους αντικειμένου και των αντιστοιχιών τους.
34. «Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης» του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πολυτεχνείου Κρήτης.
35. «Χημικών Μηχανικών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Πατρών.
36. «Μηχανικών Περιβάλλοντος» του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πολυτεχνείου Κρήτης.
37. «Επιστήμης των Υλικών» του Πανεπιστημίου Πατρών και «Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών» του Πανεπιστημίου Κρήτης.
38. «Αρχιτεκτόνων Μηχανικών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
39. «Πολιτικών Μηχανικών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
40. «Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
41. «Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και «Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
42. «Θεατρικών Σπουδών» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
43. «Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, «Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (έχει μεταφερθεί στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας) και «Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων» του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
44. «Γεωπονίας» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, «Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής» και «Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών», «Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων», «Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής» του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος» και «Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μόνο για τις αντίστοιχες κατευθύνσεις.
45. «Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης» του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Γεωπονίας» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (μόνο για την κατεύθυνση «Αγροτικής Οικονομίας» της σχολής) και «Αγροτικής Ανάπτυξης» του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
46. «Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και «Γεωλογίας» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Πατρών.
47. «Γεωγραφίας» του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.
48. «Ιατρικής» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
49. «Οδοντιατρικής» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
50. «Νοσηλευτικής» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
51. «Φαρμακευτικής» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Πατρών.
52. «Κτηνιατρικής» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
53. «Βιολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Κρήτης.
54. «Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και «Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού» του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. 55. «Σλαβικών Σπουδών» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και «Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών.

ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ
«Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Μουσικών Σπουδών» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
«Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
«Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
«Θεωρητικών Σπουδών Τέχνης» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Σημείωση: Το Τμήμα «Θεωρητικών Σπουδών Τέχνης» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών έχει μετονομαστεί σε Τμήμα «Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης» (Π.Δ. 129/2009, ΦΕΚ Α΄ 175), χωρίς μεταβολή του γνωστικού του αντικειμένου και της αντιστοιχίας του.
«Κινηματογράφου» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
«Μουσικών Σπουδών» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
«Θεάτρου» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. «Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Στατιστικής» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας» του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Δημόσιας Διοίκησης» του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.
«Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας» του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
«Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων» του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Σημείωση: Το Τμήμα «Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων» του Πανεπιστημίου Πειραιώς έχει μετονομαστεί σε Τμήμα «Ψηφιακών Συστημάτων» (Π.Δ. 151/2009, ΦΕΚ Α΄ 194), χωρίς μεταβολή του γνωστικού του αντικειμένου και της αντιστοιχίας του.
«Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών.
«Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών.
«Διοίκησης Τεχνολογιών» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών.
«Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
«Επιστήμης Τεχνολογίας Υλικών» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Σημείωση: Το Τμήμα «Επιστήμης Τεχνολογίας Υλικών» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει μετονομαστεί σε Τμήμα «Μηχανικών Επιστήμης Υλικών» (Π.Δ. 26/2009, ΦΕΚ Α΄ 45), χωρίς μεταβολή του γνωστικού του αντικειμένου και της αντιστοιχίας του.
«Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
«Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (έχει μεταφερθεί στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας).
«Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (έχει μεταφερθεί στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας).
«Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής» του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
«Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών» του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
«Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής» του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
«Εφαρμοσμένων Μαθηματικών» του Πανεπιστημίου Κρήτης. «Μηχανικών Ορυκτών Πόρων» του Πολυτεχνείου Κρήτης. «Μεσογειακών Σπουδών» του Πανεπιστημίου Αιγαίου. «Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης» του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
«Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων» του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
«Επιστημών της Θάλασσας» του Πανεπιστημίου Αιγαίου. «Περιβάλλοντος» του Πανεπιστημίου Αιγαίου. «Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας» του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
«Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας» του Ιόνιου Πανεπιστημίου.
«Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας» του Ιόνιου Πανεπιστημίου.
«Τεχνών Ηχου και Εικόνας» του Ιόνιου Πανεπιστημίου. «Μουσικών Σπουδών» του Ιόνιου Πανεπιστημίου. «Ειδικής Αγωγής» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
«Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής» του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.
«Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας» του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.
«Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
«Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
«Βαλκανικών Σπουδών» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Σπιράλ θανάτου» για την Ελλάδα
Δημοσίευμα «Der Spiegel»
«Η Ελλάδα μπαίνει σε σπιράλ θανάτου». Αυτό αναφέρει άρθρο του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», στο οποίο περιγράφεται η εσωτερική οικονομική κατάσταση της χώρας με τα πιο μελανά χρώματα.
Διατυπώνονται απόψεις σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα των μέτρων της κυβέρνησης, αλλά και τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό και γενικότερα στην οικονομία. Αναφέρεται ότι τα μέτρα που υποτίθεται ότι θα διόρθωναν τα προβλήματα της Ελλάδας, πληγώνουν την εγχώρια οικονομία.
Λουκέτα
Τα φορολογικά έσοδα υποχωρούν, τα καταστήματα κλείνουν και τα ποσοστά ανεργίας κινούνται έντονα ανοδικά. Υπογραμμίζεται ότι σε κάποιες περιοχές, όπως το Πέραμα, η ανεργία αναρριχήθηκε στο 70%. Αναφέρει το παράδειγμα ενός εργάτη, ο οποίος λέει στο γερμανικό περιοδικό ότι φέτος έχει κάνει μόνο 25 μεροκάματα, ενώ τις προηγούμενες χρονιές ξεπερνούσε τα 300.
Το άρθρο χαρακτηρίζει την Ελλάδα «χώρα στα πρόθυρα της κατάθλιψης» και επισημαίνει πως η πολιτική αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας επηρεάζει κάθε πτυχή της ελληνικής οικονομίας. Το «Der Spiegel» φτάνει να κάνει επίκληση για άνωθεν παρέμβαση, ώστε να καταδείξει ότι μόνο θεϊκές δυνάμεις μπορούν να δώσουν λύση στα προβλήματα της χώρας.
Δημόσιο χρέος: αυξήθηκε στα 317 δισεκατομμύρια ευρώ

Στα 316,954 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης στις 30 Ιουνίου από 310,384 δισ. ευρώ στις 31 Μαρτίου 2010.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στο τέλος Ιουνίου τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου έφταναν στα 7,465 δισ. ευρώ, έναντι 7,159 δις ευρώ στο τέλος Μαρτίου και οι εγγυήσεις που είχαν παρασχεθεί από το δημόσιο στα 25,492 δισ. ευρώ, εναντι 25,408 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου.
Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών στην σχετική ανακοίνωσή του: «Η μεταβολή του χρέους της Κεντρικής Κυβέρνησης για το δεύτερο τρίμηνο του 2010 ανήλθε στα 6,57 δισ. ευρώ. Η μεταβολή αυτή κατά κύριο λόγο αντανακλά το ταμειακό έλλειμμα του 2ου τριμήνου του 2010 ύψους 5,69 δισ. ευρώ, ενώ η υπόλοιπη αύξηση οφείλεται σε παράγοντες όπως η αύξηση των διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου και σε αναπροσαρμογές στην αποτίμηση τιμαριθμοποιημένου χρέους».
Συνολικά για το πρώτο εξάμηνο του 2010, εξηγεί το υπουργείο «η αύξηση του χρέους της Κεντρικής κυβέρνησης ανέρχεται σε 18,43 δισ. ευρώ με ταυτόχρονη αύξηση των διαθεσίμων κατά 6,36 δισ. γεγονός που υποδηλώνει ότι η πραγματική «αύξηση» ανέρχεται 12 δισ. ευρώ και ακολουθεί την αύξηση του ελλείμματος.
Σημειώνεται πως για το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009 η πραγματική αύξηση - συνυπολογίζοντας και την μεταβολή των διαθεσίμων - του χρέους της Κεντρικής κυβέρνησης ανήλθε σε 22,9 δισ. ευρώ».
Πιστοποίηση εξαετούς επιτυχούς παρακολούθησης αλλοδαπού μαθητή σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα .

Η φοίτηση αλλοδαπού μαθητή σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα, αφορά σε έξι τουλάχιστον τάξεις αθροιστικά, πρέπει δε να είναι επιτυχής. Επομένως, για τη συμπλήρωση του ανωτέρω προβλεπόμενου χρόνου απόκτησης της Ελληνικής Ιθαγένειας δεν υπολογίζεται σχολικό έτος που δεν διεξήλθε επιτυχώς.
Aυτό ορίζει εγκύκλιος του υπ. Παιδείας, η οποία έχει ως εξής:
Θέμα : «Πιστοποίηση εξαετούς επιτυχούς παρακολούθησης αλλοδαπού μαθητή σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα».
Σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με την παρ. 2, άρθρο 1Α , του Ν. 3838/2010 (ΦΕΚ 49 Α΄) : «Τέκνο αλλοδαπών που έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη Χώρα αποκτά την Ελληνική Ιθαγένεια από τη συμπλήρωση του εξαετούς χρόνου φοίτησης με κοινή δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του δήμου μόνιμης κατοικίας του που υποβάλλουν οι γονείς του μέσα σε τρία έτη από τη συμπλήρωση του χρόνου αυτού».
Η φοίτηση αλλοδαπού μαθητή σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα, αφορά σε έξι τουλάχιστον τάξεις αθροιστικά, πρέπει δε να είναι επιτυχής. Επομένως, για τη συμπλήρωση του ανωτέρω προβλεπόμενου χρόνου απόκτησης της Ελληνικής Ιθαγένειας δεν υπολογίζεται σχολικό έτος που δεν διεξήλθε επιτυχώς.
Ως εκ τούτου, το σχετικό πιστοποιητικό εξαετούς επιτυχούς παρακολούθησης αλλοδαπού μαθητή σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα, θα εκδίδεται από την αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης σε σχολεία της οποίας φοίτησε ο αλλοδαπός μαθητής, ύστερα από αίτηση του γονέα, κηδεμόνα ή του ιδίου, εφόσον είναι ενήλικας, προσκομίζοντας βεβαίωση -ή βεβαιώσεις- φοίτησης από τα αντίστοιχα σχολεία, Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή και των δύο βαθμίδων.
Στην περίπτωση κατά την οποία, ένας μαθητής φοίτησε σε σχολεία διαφορετικών Περιφερειακών Διευθύνσεων, το πιστοποιητικό θα εκδίδεται από την Περιφερειακή Διεύθυνση στην οποία ανήκει το τελευταίο σχολείο.
Οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα χορηγούν βεβαιώσεις φοίτησης των αλλοδαπών μαθητών κατόπιν αίτησης των γονέων, κηδεμόνων τους ή των ιδίων, εφόσον είναι ενήλικες. Στις εν λόγω βεβαιώσεις θα αναγράφεται το σχολικό έτος, η τάξη και εάν προάγονται, απολύονται ή απορρίπτονται.
Οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα χορηγούν τις εν λόγω βεβαιώσεις στις οποίες θα αναγράφεται το σχολικό έτος, η τάξη και εάν προάγονται, απολύονται ή επαναλαμβάνουν την τάξη.
Οι Περιφερειακοί Διευθυντές θα καταχωρίζουν στο Πιστοποιητικό που θα εκδίδουν μόνο τις έξι (6) σχολικές τάξεις τις οποίες ο αλλοδαπός μαθητής ολοκλήρωσε επιτυχώς.
Παρακαλούμε η συμπλήρωση των στοιχείων, τόσο στις βεβαιώσεις όσο και στα πιστοποιητικά, να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή.
Σας επισυνάπτουμε σχέδιο πιστοποιητικού εξαετούς επιτυχούς παρακολούθησης αλλοδαπού μαθητή σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα που θα χορηγείται από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και παρακαλούμε η έκδοση του εν λόγω πιστοποιητικού να αρχίσει άμεσα με τη λήψη της παρούσας εγκυκλίου.
Τα δύο καλύτερα ελληνικά Πανεπιστήμια .

Δύο ελληνικά Πανεπιστήμια,το Αθήνας και το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης ,εξακολουθούν να βρίσκονται στον κατάλογο με τα 500 καλύτερα ΑΕΙ του κόσμου.
Το Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο παγκοσμίως βρίσκεται
στις θέσεις 201-302 και στην Ευρώπη στη θέση 75-123 . Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης παγκοσμίως βρίσκεται στις θέσεις 303-401 και στην Ευρώπη στη θέση 124-168
Οσον αφορά τα ευρωπαικά Πανεπιστήμια το Κέµπριτζ, είναι στην πέµπτη θέση, και το Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης, στη 10η θέση
Ψηφιακό υλικό για τα Γλωσσικά μαθήματα ετοιμάζει το υπ. Παιδείας .

Tη διαμόρφωση Μεθοδολογίας Ψηφιακής Διαμόρφωσης των σχολικών βιβλίων και έντυπου εκπαιδευτικού υλικού για τα Γλωσσικά μαθήματα, Ψηφιακή Διαμόρφωση των σχολικών βιβλίων για τα Γλωσσικά μαθήματα, ετοιμάζει το υπ. Παιδείας καθώς και την αναζήτηση και Προσαρμογή πρόσθετου Εκπαιδευτικού υλικού για τα μαθήματα της Ελληνικής Γλώσσας.
Για το σκοπο αυτό θα διαθέσει το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ, μέσω κοινοτικών προγραμμάτων.
Ειδικότερα η σχετική απόφαση ορίζει τα εξής:
Φυσικό Αντικείμενο
Η διάχυση του ψηφιακού υλικού, αλλά και η απουσία κοινού προτύπου, αποτελούν το ένα σοβαρό πρόβλημα ομογενοποίησης της πληροφορίας, ώστε οι εκπαιδευτικοί να το θεωρήσουν ένα χρήσιμο εργαλείο, που θα τους βοηθήσει να οργανώσουν καλύτερα τις διδασκαλίες τους στο σχολείο, αλλά και οι μαθητές να το δεχτούν ως ένα εναλλακτικό μέσο πρόσβασης στην ύλη των μαθημάτων που διδάσκονται στην σχολική τους τάξη. Η εξέλιξη και η διάδοση της τεχνολογίας επιτείνει το εν λόγω πρόβλημα την ίδια στιγμή που επιμέρους ψηφιακό υλικό δημιουργείται από σχολικές μονάδες, έχοντας σε πολλές περιπτώσεις ενσωματώσει χαρακτηριστικά κοινωνικής δικτύωσης.
Σκοπό αποτελεί ο εμπλουτισμός μιας ενιαίας ψηφιακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας, η οποία θα έχει την δυνατότητα συλλογής του εκπαιδευτικού υλικού και των μετα-δεδομένων που το συνοδεύουν και του ίδιου του περιεχομένου, που πλέον θα περιγράφεται με τρόπο διαλειτουργικό προς μεγάλες ψηφιακές βάσεις γνώσης ή αντίστοιχες ευρωπαϊκών ή διεθνών οργανισμών καταλογοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσης, θα ενσωματώνεται και η δυνατότητα δημιουργίας εκπαιδευτικού υλικού με ανοιχτά πρότυπα και δημόσιες άδειες πρόσβασης. Μέσω της δημιουργίας της ενιαίας ψηφιακής πλατφόρμας θα εξασφαλίζεται η ταξινόμηση και ευρετηρίαση των εκπαιδευτικών αντικειμένων, με επικαιροποίηση των ορολογιών κατάλληλων για εκπαιδευτική χρήση στις θεματικές περιοχές που εντάσσονται, ο διαμοιρασμός στην εκπαιδευτική κοινότητα συνθέσεων και παρουσιάσεων των εκπαιδευτικών αντικειμένων, κυρίως με την μορφή σχεδίων μαθήματος, που θα είναι δυνατόν να διατίθενται για χρήση (αλλά και πιθανή τροποποίηση ή εμπλουτισμό) από άλλους εκπαιδευτικούς. Προβλέπεται, επίσης, η δημιουργία ψηφιακών εκπαιδευτικών εφαρμογών με τη βοήθεια λογισμικού ανοιχτού κώδικα, όπου οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ψηφιοποιημένο εκπαιδευτικό υλικό, συνεργασίας μεταξύ τους, από κοινού μελέτης και ηλεκτρονικής εκπόνησης και παράδοσης των εργασιών τους.
Το Φυσικό Αντικείμενο της Πράξης εμπεριέχει το μεθοδολογικό πλαίσιο που αφορά τη διαμόρφωση μεθοδολογίας ψηφιοποίησης των σχολικών βιβλίων και γενικότερα έντυπου εκπαιδευτικού υλικού για την ακόλουθη ενότητα: Φυσικής Γλώσσας 21 για το σύνολο της Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης
Σε σύνολο λοιπόν 21 μαθημάτων τόσο της Α/βάθμιας όσο και της Β/βάθμιας Εκπαίδευσης θα διαμορφωθούν οι μεθοδολογίες ψηφιακής διαμόρφωσης των σχολικών βιβλίων και γενικότερα έντυπου υλικού, ώστε αυτά να είναι κατάλληλα να ενταχθούν άμεσα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Με βάση τα επιμέρους συμπεράσματα για τα διάφορα γνωστικά αντικείμενα ανιχνεύονται εγκάρσια στοιχεία (ανεξάρτητα από γνωστικό αντικείμενο), με στόχο τη διαμόρφωση ενός γενικού (κατά το δυνατόν) πλαισίου, που αφορά τη διαμόρφωση μεθοδολογίας ψηφιοποίησης των σχολικών βιβλίων και γενικότερα έντυπου εκπαιδευτικού υλικού για όλα τα μαθήματα .
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θα έχουν αναπτυχθεί, θα πραγματοποιηθεί η ψηφιακή διαμόρφωση για τα σχολικά βιβλία των μαθημάτων ελληνικής Γλώσσας.
Επόμενο στάδιο στην ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου είναι να εντοπιστεί, να αποτυπωθεί και να ενταχθεί το υλικό που έχει ήδη διαμορφωθεί ψηφιακά και έχει εν δυνάμει ενδιαφέρον για την εκπαίδευση στα μαθήματα της ελληνικής Γλώσσας. Το υλικό αυτό μπορεί να αναπτυχθεί ή να υφίσταται ήδη στο πλαίσιο παλαιότερων έργων ψηφιοποίησης είτε από το Υπουργείο Παιδείας και των εποπτευόμενων από αυτό φορέων, είτε από φορείς άλλων υπουργείων (π.χ. ψηφιακά αρχεία της ΕΡΤ, ΕΛΙΑ, βουλή των Ελλήνων, κλπ.). Σε όλες τις προαναφερθείσες διδακτικές ενότητες (21 μαθήματα συνολικά) θα αναζητηθεί πρόσθετο εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο και θα προσαρμοστεί κατάλληλα, ώστε αναρτώμενο στην ψηφιακή πλατφόρμα να είναι άμεσα αξιοποιήσιμο. Το πρόσθετο αυτό ψηφιακό υλικό θα αντιστοιχεί σε περίπου 10 διδακτικές ώρες ανά τάξη.
Συνοψίζοντας, οι δράσεις που θα αναπτυχθούν και θα υλοποιηθούν στα πλαίσια του άξονα παρουσιάζονται ως ακολούθως:
1. Διαμόρφωση Μεθοδολογίας Ψηφιακής Διαμόρφωσης των σχολικών βιβλίων και έντυπου υλικού για τα γλωσσικά μαθήματα της ελληνικής γλώσσας.
2. Ψηφιακή Διαμόρφωση των σχολικών βιβλίων κι έντυπου υλικού για τα μαθήματα της ελληνικής γλώσσας.
3. Αναζήτηση, προσαρμογή ή/και ανάπτυξη, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, πρόσθετου εκπαιδευτικού υλικού για τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας ώστε να ενταχθεί στην Ψηφιακή Βάση Γνώσεων.
καθώς και οι οριζόντιες υποστηρικτικές δράσεις:
4. Δράσεις Εξωτερικής Αξιολόγησης της παρούσας πράξης
5. Ενέργειες δημοσιότητας και προβολής
6. Παραδοτέα πράξης Τα παραδοτέα της πράξης είναι:
1 Διαμόρφωση μεθοδολογίας ψηφιακής διαμόρφωσης των σχολικών βιβλίων και έντυπου εκπαιδευτικού υλικού γενικότερα για τα Γλωσσικά μαθήματα
1.1 Προδιαγραφές ψηφιακής διαμόρφωσης των σχολικών βιβλίων και γενικότερα έντυπου εκπαιδευτικού υλικού (Π4.1.1.)
2 Ψηφιακή διαμόρφωση των σχολικών βιβλίων για τα Γλωσσικά μαθήματα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν αναπτυχθεί
2.1 Ψηφιακά διαμορφωμένα, σύμφωνα με προδιαγραφές, σχολικά βιβλία όλων των τάξεων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
2.2 Ψηφιακή διαμόρφωση Γραμματικής και Λεξικού της νεοελληνικής γλώσσας (για την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση)
2.3 Ψηφιακή διαμόρφωση της Γραμματολογίας της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας
2.4 Ψηφιακή διαμόρφωση του Ανθολογίου της αρχαίας ελληνικής γραμματείας (των Θ. Στεφανόπουλου & Στ. Τσιτσιρίδη)
3 Αναζήτηση και προσαρμογή, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, πρόσθετου εκπαιδευτικού υλικού για τα μαθήματα της Ελληνικής Γλώσσας
3.1 Πρόσθετο ψηφιακό υλικό για τη διδασκαλία των Νέων Ελληνικών: Σώμα κειμένων και Συμφραστικοί πίνακες λέξεων για μείζονες Έλληνες ποιητές
3.2 Πρόσθετο ψηφιακό υλικό για τη διδασκαλία των Νέων Ελληνικών: Εικονική περιήγηση της λογοτεχνίας στον γεωγραφικό χώρο και στον ιστορικό χρόνο
3.3 Πρόσθετο ψηφιακό υλικό για τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών: Κατάλογος ρηματικών τύπων
3.4 Πρόσθετο ψηφιακό υλικό για τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών: Πολυμεσική Γραμματολογία της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας
3.5 Πρόσθετο ψηφιακό υλικό για τη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας: Η Ιστορία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας (σε πολυμεσική μορφή)
3.6 Πρόσθετο ψηφιακό υλικό για τη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας: Γλωσσάρι όρων της γλωσσολογίας που χρησιμοποιούνται στα σχολικά εγχειρίδια
4 Δράσεις εξωτερικής αξιολόγησης της παρούσας πράξης
4.1 Εξωτερική αξιολόγηση (από ανεξάρτητη ομάδα)
5 Ενέργειες δημοσιότητας και προβολής
5.1 Ενέργειες δημοσιότητας και προβολής