Το τσιγάρο «κλέβει» την ευφυΐα μας
Καπνίζετε ένα πακέτο ή και περισσότερα από είκοσι τσιγάρα την ημέρα; Εάν ναι, τότε- μετά... συγχωρήσεως- έχετε πολλές πιθανότητες να είστε λιγότερο έξυπνος από τους μη καπνιστές συνανθρώπους σας. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μεγάλη έρευνα που έγινε από το Ιατρικό Κέντρο Σεμπά του ισραηλινού νοσοκομείου Τελ Χασόμερ και βασίστηκε σε τεράστιο δείγμα 20.000 νεαρών ενήλικων ατόμων αναφέρει σε άρθρο του Το Βήμα (30/3/2010). Ο δρ Μαρκ Βάισερ ωστόσο, επικεφαλής της έρευνας, δεν έχει ακόμη διευκρινίσει κάτι σημαντικό: αν είναι το κάπνισμα που ρίχνει τον δείκτη ευφυΐας του ατόμου ή αν τα άτομα με χαμηλό δείκτη ευφυΐας είναι πιο επιρρεπή στο κάπνισμα.
Το συμπέρασμα της έρευνας είναι αποθαρρυντικό για τους καπνιστές και δη τους φανατικότερους εξ αυτών. Όσα περισσότερα τσιγάρα καπνίζει κάποιος τόσο χαμηλότερος είναι ο δείκτης ευφυΐας του. Όσοι νέοι, ηλικίας από 18 ως 21 ετών, καπνίζουν ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα έχουν κατά μέσον όρο, σύμφωνα με την έρευνα του ισραηλινού πανεπιστημίου, 7,5 μονάδες πιο χαμηλό δείκτη ευφυΐας από αυτούς που δεν καπνίζουν: 94 μονάδες έναντι 101 αντίστοιχα. Αν μάλιστα ξεπερνούν το ένα πακέτο ημερησίως ο δείκτης ευφυΐας τους υποχωρεί γύρω στις 90 μονάδες.
Χαρακτηριστικό της έρευνας είναι πως τα αδέλφια που μελετήθηκαν είχαν διαφορετικό δείκτη ευφυΐας, ανάλογα με το αν κάπνιζαν ή όχι. Ζώντας στο ίδιο περιβάλλον, εκείνα τα αδέλφια που δεν κάπνιζαν είχαν υψηλότερο δείκτη από εκείνα που κάπνιζαν. « Είναι απολύτως σαφές ότι οι άνθρωποι με χαμηλό ΙQ (δείκτη ευφυΐας) είναι αυτοί που επιλέγουν να καπνίσουν. Δεν είναι απλώς ζήτημα κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, δηλαδή αν είναι φτωχοί ή λιγότερο μορφωμένοι » εξηγεί ο κ. Βάισερ. Ο ίδιος επισημαίνει πως τα αποτελέσματα της μελέτης του θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν την κρατούσα άποψη πολλών ότι αυτοί με χαμηλότερο δείκτη ευφυΐας είναι επιρρεπείς στο να πάρουν κακές αποφάσεις για την υγεία τους, να γίνουν χρήστες ναρκωτικών, να καταναλώνουν ανθυγιεινές τροφές και να αθλούνται λιγότερο. Η μελέτη θα μπορούσε ακόμη να αποτρέψει το κάπνισμα σε νεαρές ηλικίες, στοχεύοντας σε αυτούς με χαμηλότερο ΙQ.
Η ομάδα του δρος Βάισερ διαπίστωσε ότι το 28% των νέων που ρωτήθηκαν, καπνίζουν ένα ή περισσότερα τσιγάρα την ημέρα, το 3% παραδέχθηκε πως κάπνιζε στο παρελθόν, ενώ το 68% δεν καπνίζει ποτέ. Τα συμπεράσματα αυτά δεν είναι πρωτοφανή. Το 2004 ερευνητές του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν στη Σκωτία ανακάλυψαν πρώτοι πιθανή σύνδεση μεταξύ καπνίσματος και μειωμένων πνευματικών ικανοτήτων. Το 1947 εκατοντάδες εθελοντές σε ηλικία 11 ετών υποβλήθηκαν σε τεστ ευφυΐας και το επανέλαβαν 53 χρόνια αργότερα. Οι καπνιστές τα πήγαν χειρότερα από τους μη αλλά και τους πρώην καπνιστές.
« Είναι δυσκολότερο να κόψεις τη νικοτίνη από ό,τι είναι να απεξαρτηθείς από την ηρωίνη ή την κοκαΐνη » λέει ο δρ Ντέιβιντ Αμπραμς, ειδικός σε ζητήματα εθισμού στο αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας. Το κάπνισμα, εξηγεί ο δρ Αμπραμς, «κλέβει» τα συστήματα ανταμοιβής του εγκεφάλου που οδηγούν τον άνθρωπο να επιζητεί τροφή, νερό και σεξ και έτσι αναζητεί με την ίδια σπουδή και τη νικοτίνη. « Ο εγκέφαλός σου πιστεύει λανθασμένα πως το κάπνισμα συνδέεται με την επιβίωση του οργανισμού. Γι΄ αυτό δίνει εντολή για το επόμενο τσιγάρο » καταλήγει.
Σάββατο 10 Απριλίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου