Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΧΑΡΤΟΥΜ

Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Μπλακάουτ στην εκπαίδευση

Με μπλακάουτ στην εκπαίδευση στις 4 και 5 Μαΐου και με την απειλή για απεργιακό ντόμινο στις Πανελλαδικές Εξετάσεις να είναι ορατή, αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις εργασιακές τους σχέσεις που κατατέθηκε στη Βουλή.
Την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη αναμένεται γενική αναταραχή σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης, καθώς σε 48ωρη απεργία προχωρούν δάσκαλοι, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί και πανεπιστημιακοί, ενώ οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης που είχαν αποφασίσει 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο στις 4 Μαΐου πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου συνεδριάζουν πάλι σήμερα και ενδέχεται να προτείνουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Μάλιστα στελέχη της ΟΛΜΕ έχουν ήδη εισηγηθεί απεργία μέσα στις εξετάσεις και η Ομοσπονδία έχει καλέσει ήδη τους καθηγητές να αρνηθούν να εφαρμόσουν την αυτοαξιολόγηση, που προβλέπεται μεταξύ των άλλων μέτρων. Επίσης στις 4 Μαΐου απεργούν και οι ωρομίσθιοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, ενώ εκπαιδευτικοί που έχουν κριθεί διοριστέοι στον προηγούμενο διαγωνισμό ΑΣΕΠ αλλά δεν έχουν ακόμα προσληφθεί απειλούν με δικαστικές προσφυγές στην περίπτωση που δεν προσληφθούν ούτε το επόμενο έτος εξαιτίας των αλλαγών. Οι δάσκαλοι αποφάσισαν και νέα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση τις ημέρες εισαγωγής και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.
Οι Ομοσπονδίες των δημόσιων εκπαιδευτικών κάλεσαν το υπουργείο Παιδείας να αποσύρει το νομοσχέδιο και να αρχίσει συλλογικές διαπραγματεύσεις κάνοντας λόγο για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Για «Οδύσσεια» των αδιόριστων και αβεβαιότητα των μόνιμων εκπαιδευτικών έκανε λόγο η ΟΛΜΕ, ενώ η αντίστοιχη Ομοσπονδία των ιδιωτικών (ΟΙΕΛΕ) κατηγόρησε το υπουργείο Παιδείας ότι προκαλεί «ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα και παραδίδει το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης στην εκμετάλλευση των επιχειρηματικών συμφερόντων». Οι πανεπιστημιακοί από την πλευρά τους ζητούν έναρξη διαλόγου για νέο πανεπιστημιακό μισθολόγιο και να μη θιγούν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.
Το νομοσχέδιο δέχτηκε και τα πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την τομεάρχη Παιδείας της Ν.Δ. κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ να το χαρακτηρίζει «ρυθμίσεις ατάκτως ερριμμένες και αποσπασματικές σε ένα νομοσχέδιο “σακούλα”, που οδηγεί σε απαξίωση την εκπαίδευση και σε απόγνωση χιλιάδες ανθρώπους που, για χρόνια, προσέφεραν ουσιαστικές υπηρεσίες στη δημόσια εκπαίδευση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου