Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΧΑΡΤΟΥΜ

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

«Εξωση» από ΑΕΙ - ΤΕΙ Αγωνία έχουν προκαλέσει στους εργαζόμενους φοιτητές τα σχέδια της κυβέρνησης για τις αλλαγές στα ΑΕΙ, καθώς φοβούνται ότι οι νέες ρυθμίσεις, που αφορούν τη φοίτησή τους, θα τους οδηγήσουν στην έξοδο από τους κόλπους των πανεπιστημίων και ΤΕΙ.Οι εργαζόμενοι φοιτητές, οι οποίοι αναμένεται από φέτος να αυξηθούν κατακόρυφα λόγω της άσχημης οικονομικής συγκυρίας, εκτιμούν ότι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους εάν τελικά το υπουργείο Παιδείας «ζητήσει» υποχρεωτική παρακολούθηση των μαθημάτων (καταγραφή παρουσίας και απόδοσης), όπως διαμήνυσε από τους Δελφούς η πολιτική ηγεσία του.
Όπως υπογραμμίζουν οι διοικήσεις των ιδρυμάτων, το φαινόμενο των εργαζόμενων φοιτητών έχει αρχίσει να παίρνει μεγάλες διαστάσεις και θα διογκωθεί εντυπωσιακά, με δεδομένο ότι οι γονείς δεν μπορούν πλέον να καλύψουν τα έξοδα των παιδιών τους για όσα χρόνια σπουδάζουν και πολύ περισσότερο όταν βρίσκονται μακριά από τα σπίτια τους.
Μαζί με αυτήν την κατηγορία υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι έχουν μπει για τα καλά στον εργασιακό στίβο και έχουν κάνει οικογένειες, αλλά επιθυμούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους δίνοντας μόνο εξετάσεις στα μαθήματα.
Παράγοντες του υπουργείου Παιδείας δήλωσαν στο «Εθνος» ότι αναγνωρίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα και συνεπώς κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, που θα γίνει για τις αλλαγές στα ΑΕΙ και θα διαρκέσει έως το τέλος του χρόνου, θα ληφθεί μέριμνα για όλες τις ειδικές κατηγορίες των φοιτητών (εργαζόμενους, ασθενείς, μητέρες ανήλικων παιδιών κ.ά.).
Κατανόηση στο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι φοιτητές δείχνουν και οι διοικήσεις των ιδρυμάτων, με δεδομένο ότι ζουν από κοντά την κατάσταση.
«Στη δύσκολη οικονομική περίοδο, που διανύουμε, όλο και περισσότεροι νέοι φοιτητές πρέπει να εργάζονται για να τα βγάλουν πέρα με τα έξοδα για τις σπουδές και τις προσωπικές τους ανάγκες», λέει ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας Δημήτρης Νίκος και συμπληρώνει: «Εμείς όσο αφορά τουλάχιστον τα εργαστήρια δίνουμε τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να έρχονται και απογεύματα.
Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης θεωρητικά είναι θετικές, όσο αφορά γενικότερα στη λειτουργία των ΑΕΙ. Ομως, υπάρχουν πάρα πολλά και σοβαρά προβλήματα, τα οποία προκύπτουν λόγω της χαμηλής χρηματοδότησης. Από πέρυσι τον Νοέμβριο ο τακτικός προϋπολογισμός μειώθηκε κατά 40% και για την επόμενη χρονιά θα μειωθεί κατά 20%.
Ταυτόχρονα έχουν ανασταλεί και οι διορισμοί εκπαιδευτικού προσωπικού. Πώς, λοιπόν, θα προχωρήσουμε στις καινοτομίες που προωθεί το υπουργείο και πώς, για παράδειγμα, θα στηρίξουμε εργαζόμενους φοιτητές;».
Ο μαραθώνιος μιας μητέρας - φοιτήτριας
Βλέπει τους κόπους 3 ετών να πηγαίνουν χαμένοι, καθώς η υποχρεωτική παρακολούθηση μαθημάτων στο πανεπιστήμιο, όταν έχεις να μεγαλώσεις δύο παιδιά και είσαι και εργαζόμενη, φαντάζει ανέφικτη.
Ο λόγος για την 30χρονη Ειρήνη Βαλσάμου, η οποία στην είδηση ότι το υπουργείο Παιδείας στον νέο νόμο-πλαίσιο που ετοιμάζει θα συμπεριλάβει διάταξη με την οποία θα κάνει υποχρεωτική την παρακολούθηση μαθημάτων στα ΑΕΙ, αναρωτιέται πώς θα μπορούσε ταυτόχρονα να δίνει το «παρών» στα αμφιθέατρα, να εργάζεται, να είναι δίπλα στα παιδιά της -9 μηνών και 2 ετών- και επιπροσθέτως να διαβάζει για τις εξετάσεις.
«Αν ισχύσουν όσα ακούγονται, τότε θα ακυρωθεί όλη η προσπάθειά που έκανα για τρία χρόνια, προκειμένου να διευρύνω τις γνώσεις μου και να έχω τη δυνατότητα στο μέλλον να ανελιχθώ επαγγελματικά», αναφέρει η κ. Βαλσάμου, η οποία έχει ολοκληρώσει το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, εργάζεται σε νοσοκομείο και πριν από τρία χρόνια έδωσε κατατακτήριες και ξεκίνησε τις νέες τις σπουδές στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου.
Η κ. Βαλσάμου, ειδικά στις περιόδους των εξετάσεων, ξεκινούσε το διάβασμα στις 4 το πρωί και το συνέχιζε μέχρι να ξυπνήσουν τα παιδιά της.
Επίσης, θα πρέπει να επισημανθεί ότι δεν είναι από τις περιπτώσεις φοιτητών που δίνουν... ένα μάθημα τον χρόνο, όπως κάνουν οι λεγόμενοι «αιώνιοι» φοιτητές, αλλά μέσα στο διάστημα τριών ετών που σπουδάζει στο Πάντειο έχει περάσει μαθήματα που αντιστοιχούν σε δύο «γεμάτα» χρόνια.
«Μέχρι στιγμής, το πανεπιστήμιο για μένα αλλά και για πολλούς ακόμη εργαζόμενους φοιτητές, ήταν προσιτό. Τώρα, αν δεν υπάρχει μέριμνα για ορισμένες κατηγορίες, αυτομάτως μας κλείνει τις πόρτες», υπογραμμίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου