Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΧΑΡΤΟΥΜ

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Υπουργός Παιδείας: Το πλαίσιο των αλλαγών στο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο, στο Λύκειο και στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών


Στη σημερινή της ομιλία (28/2) στην ημερίδα ενημέρωσης και διαλόγου του Υπουργείου Παιδείας με τους Δημάρχους της χώρας η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου σκιαγράφησε το πλαίσιο των αλλαγών στη σχολική εκπαίδευσης
"Δημοτικό και Γυμνάσιο: Η αλλαγή ξεκινάει από τα προγράμματα σπουδών. Αυτή τη στιγμή 11 ομάδες σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και περίπου 250 εκπαιδευτικούς, οι οποίοι επελέγησαν με ανοιχτή προκήρυξη και με βάση τα προσόντα τους, οργανώνουν τα προγράμματα σπουδών. Τέρμα στο βιβλίο, στην αποστήθιση, στην παράγραφο από εδώ μέχρι εκεί. Θα ορίζονται συγκεκριμένοι στόχοι σε κάθε τάξη τους οποίους ο δάσκαλος θα πρέπει να επιτύχει, με ευελιξία, πρωτοβουλία και με διαφορετικού είδους βοηθήματα. Αλλάζει όλη η λογική των μαθημάτων έτσι όπως τα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Επιμόρφωση εκπαιδευτικών: Ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα που έχουν γίνει ποτέ για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα επιμορφωθούν στα νέα προγράμματα σπουδών, αλλά και στις νέες μεθόδους. Αλλάζει ο τρόπος διδασκαλίας του μαθήματος και δημιουργούνται ομάδες στην τάξη. Για αυτό και έχει σημασία η πολιτική για τα σχολεία να δίνει τη δυνατότητα στην τάξη και στο σχολείο να έχουν το μέγεθος εκείνο ώστε να λειτουργούν ομάδες και τα παιδιά να μπορούν να ενταχθούν, όπως συμβαίνει σε όλες, αυτή τη στιγμή, τις αναπτυγμένες, εξελιγμένες και πρωτοπόρες στην Παιδεία χώρες.
Ψηφιακό σχολείο: Τα ψηφιακά εργαλεία αλλάζουν τελείως τη δομή του μαθήματος. Όλο το υλικό και όλα τα μαθήματα είναι αυτή τη στιγμή στο διαδίκτυο με δυνατότητα ανάδρασης. Ο μαθητής για παράδειγμα μπορεί να δει το βιβλίο Φυσικής στο διαδίκτυο και να κάνει μόνος του το πείραμα που υπάρχει στο βιβλίο του.
Όλα τα μαθήματα Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου, έχουν ψηφιοποιηθεί, είναι στο διαδίκτυο και μαθητές και εκπαιδευτικοί μπορούν να λειτουργήσουν με διαφορετικό τρόπο. Ήδη ξεκίνησαν τα πιλοτικά προγράμματα σε ένα μεγάλο αριθμό δήμων όπου μπήκε ο διαδραστικός πίνακας στην τάξη.
Ψηφιακό βοήθημα: Σήμερα σε μία πολύ δύσκολη περίοδο που τα παιδιά της Β’ και Γ’ λυκείου έχουν ανάγκη από υποστηρικτική βοήθεια για να δώσουν εξετάσεις, δίνουμε ατομική βοήθεια σε κάθε μαθητή μέσω ψηφιακού βοηθήματος. Δηλαδή σήμερα ένας μαθητής που δίνει Μαθηματικά στην Γ’ λυκείου, μπορεί να μπει στο διαδίκτυο στα Μαθηματικά της Γ’ λυκείου, να πατήσει το μάθημα μιγαδικοί αριθμοί και να δει μία υποδειγματική διδασκαλία - δηλαδή έναν καθηγητή να διδάσκει το μάθημα- να κάνει επιπλέον ασκήσεις, να λύσει απορίες μέσα από μια υπηρεσία όπου θα στέλνει ερωτήσεις και θα παίρνει απαντήσεις μέσα σε μια εβδομάδα- να λύνει πλασματικά και υποδειγματικά διαγωνίσματα και ασκήσεις άλλων χρόνων. Το παιδί από όπου και αν βρίσκεται, από το χωριό του Βοΐου μέχρι το νησί της Ικαρίας και από το κέντρο της Αθήνας μέχρι τον Έβρο, θα έχει πρόσβαση σε αυτή την ειδική βοήθεια. Αυτό φέτος αφορά στα τρία βασικά μαθήματα των τεσσάρων κατευθύνσεων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και από το Σεπτέμβριο θα γίνει για όλα τα μαθήματα.
Το Ψηφιακό Σχολείο, όμως, έχει πολύ μεγάλη σημασία να υποστηριχθεί από την Αυτοδιοίκηση. Πρέπει να σας πω ότι έχουμε παραδείγματα πριν ξεκινήσει η πολιτική του Ψηφιακού Σχολείου, στο Πήλιο π.χ. Δημάρχου ο οποίος είχε ο ίδιος με τους δασκάλους κάνει θαύματα. Είχαν μετατρέψει τα σχολεία σε πρότυπα και μάλιστα στο Πήλιο, σε ένα βουνό, σε μια απομακρυσμένη περιοχή, Δήμαρχος και δάσκαλοι άλλαξαν την εικόνα των σχολείων.
Επαγγελματικός προσανατολισμός: Νέος τρόπος υποστήριξης των παιδιών σε όλες τις ηλικίες. Να αρχίσουν από μικρή ηλικία να μπορούν να ανιχνεύουν μέσα από παιχνίδια τις κλίσεις τους και το που θέλουν να πάνε.
Έχει, επίσης, μεγάλη σημασία να δούμε ξανά την αξία της τεχνικής εκπαίδευσης. Ο μέσος όρος των μαθητών στην Ευρώπη είναι 50% στα τεχνικά λύκεια, 50% στα γενικά λύκεια. Στη Γερμανία είναι 70-30, με 70% στα τεχνικά. Στην Ελβετία είναι 75% στα τεχνικά, 25% στα γενικά. Τα τεχνικά σχολεία, τα τεχνολογικά λύκεια - όπως θέλουμε να τα ονομάσουμε - είναι κατ’ εξοχήν ένας χώρος γενικής Παιδείας, που όμως δίνει επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές μετά μπορούν να βρουν δουλειά. Ο επαγγελματικός προσανατολισμός των παιδιών είναι από τα πιο σημαντικά ζητήματα και βέβαια συνδέεται με τις περιφέρειες. Η κάθε περιφέρεια έχει το δικό της αναπτυξιακό τοπίο. Αυτό πρέπει να συνδεθεί με τις επιλογές που θα γίνουν σε κάθε περιοχή.
Όταν ήμουν Νομάρχης στην Καστοριά είχα επισκεφθεί αρκετά σχολεία για να πείσω τους τότε μαθητές Γυμνασίου να πάνε σε συγκεκριμένο Τεχνολογικό Λύκειο του Πειραιά όπου υπήρχε ειδικότητα συντηρητών εικόνων. Είχαμε βρει τρόπο να φιλοξενηθούν τα παιδιά με την Εκκλησία του Πειραιά ώστε να παρακολουθήσουν τα μαθήματα συντήρησης εικόνων που είχε ανάγκη η πόλη και δεν είχε ούτε έναν συντηρητή. Αυτά τα παιδιά έχουν σήμερα όλα δουλειά.
Γενικό Λύκειο: Αλλάζει όλη η λογική του σχολείου. Δεν ετοιμάζουμε απλά τα παιδιά για τις εξετάσεις. Έχουμε μικρό αριθμό βασικών μαθημάτων. Στα υπόλοιπα μαθήματα θα γίνονται κοινές εργασίες οι οποίες θα αξιολογούνται. Αλλάζει η λογική με την οποία αξιολογούνται οι μαθητές. Οι εξετάσεις θα γίνονται πια σε εθνικό επίπεδο, σε μικρό αριθμό μαθημάτων, με πολύ διαφορετική ύλη και με στάθμιση από τις Σχολές.
Θεωρώ λοιπόν πολύ σημαντικό να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για τις αλλαγές που γίνονται στην εκπαίδευση. Το επόμενο διάστημα μέχρι το 2020 υπολογίζουμε 370.000 θέσεις εργασίας που θα αφορούν τεχνικά επαγγέλματα."



Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

ΟΙ ΡΙΝΟΚΕΡΟΙ. Και η «Γερμανική συνταγή»

«Αχ πατρίδα τιμημένη/
κι από ξένους ( κι από ντόπιους) γαμημένη»
Κ. Μαρδά «Αθήνα με Θολό Ποτάμι.»
Η εικόνα χάθηκε, ξαφνικά, από τον δέκτη της τηλεόρασης. Ένα μαύρο σεντόνι απλώθηκε στην οθόνη και σιωπή. Σε λίγο, άγρια ποδοβολητά και μουγκανητά άρχισαν ν’ ακούγονται στο βάθος του άδειου «κουτιού».
Όταν ξαναήρθε η εικόνα στο γυαλί, τρεις Ρινόκεροι κάθονταν, μπροστά σε αραδιασμένα μικρόφωνα, σε ένα μακρόστενο τραπέζι, στα πλατό των ειδήσεων όλων των τηλεοπτικών σταθμών της Ξενοχώρας.
Με ακατάληπτη γλώσσα, ο μεσαίος Ρινόκερος μουγκάνιζε, «διαβάζοντας» από ένα χαρτί που είχε μπροστά του.
Αρκετά συχνά, σήκωνε, επιτιμητικά ή απειλητικά, την οπλή του μαλλιαρού δεξιού του άνω άκρου, κοιτώντας, με δυσοίωνο βλέμμα, τους υποτελείς ή υποτιθέμενους - η μετάφραση στη γλώσσα των κωφαλάλων δεν ήταν σαφής - τηλεθεατές τους.
Ναι, ήταν δικοί τους! Αυτοί τους είχαν επιλέξει.
Στην αρχή, και οι τρεις Ρινόκεροι, μαζί, σε χορωδιακό μουγκανητό, είπαν, σε μετάφραση από τη γλώσσα των κωφαλάλων:
«Γι' αυτούς… ο καπνός της θυσίας/και για μας της φήμης ο καπνός, /αμήν».
Και συνέχισε ο μεσαίος Ρινόκερος.
«Πουλήστε. Πουλήστε τη Δημόσια περιουσία σας»
Και κρατώντας το ίσο, ο ντόπιος σφουγγοκωλάριος, που, ήδη το καρούμπαλο του ρινοκέρατου άρχιζε να φουσκώνει στο κούτελο του κενού του κρανίου, μουρμούρισε:
«Έτσι κι αλλιώς είναι αναξιοποίητη. Δεν ξέρουμε καν που βρίσκεται, ούτε και πόση είναι. Και την έχουμε αφήσει να καταπατηθεί, αδιαφορώντας».
Κι ΕΚΕΙΝΟΣ αναρωτήθηκε: «Γιατί;»
Και συνέχισε ο μεσαίος Ρινόκερος:
«Πουλήστε τις Δ.Ε.Κ.Ο. σας»
Και σε ήχο πλάγιο ο σφουγγοκωλάριος με το ρινοκέρατο:
«Ναι, οι περισσότερες είναι ζημιογόνες. Και η κακοδιαχείριση και η διαπλοκή και η διαφθορά ζουν και βασιλεύουν εκεί μέσα».
Και αναρωτήθηκε ΕΚΕΙΝΟΣ:
«Και δεν φταίει κανείς σας γι' αυτό; Κανείς δεν θα πληρώσει το φαγοπότι των πρασινογάλαζων κομματαρχών και των διορισμένων τους κοπριτών κατά Πάγκαλον, που ''τα έφαγαν μαζί;''». Κι απάντηση δεν πήρε από τις εξεταστικές των πραγμάτων επιτροπές.
Και συνέχισε ο μεσαίος Ρινόκερος, με συγκατάβαση:
«Εν τάξει, μην πουλήσετε την Ακρόπολη.
Κρατείστε και τ’ αγάλματα των θεών και θεαινών σας. Του Απόλλωνα και της Αθηνάς και… (είχε κλασική μόρφωση (!) ο βάρβαρος Ευρωπαίος Ρινόκερος).
Και αναρωτήθηκε ΕΚΕΙΝΟΣ:
Το άγαλμα του Απόλλωνα! Για να μας παίζει τη χαυνωτική του τη λύρα και να ξεχνάμε τα βάσανα, που οι ίδιοι φορτωθήκατε, όταν, αφού φάγαμε τα βόδια του, σαν βόδια, «ξαπλώσαμε στης γης την πλάτη ανίδεοι και χορτάτοι», όπως λέει ο Σεφέρης;
Το άγαλμα της Αθηνάς! Για να φωτίζει τη διαμαντοποίκιλτη απαιδευσιά μας, στημένο έξω από το (Π)ανεπιστήμιό μας:
«… φυτώριον αγραμμάτων. Κλίβανος προς εκκόλαψιν ορνιθίων. … Ουδεμίαν έχει η πολιτεία υποχρέωσιν ν’ απολύη ανά παν έτος κατά της κοινωνίας αγέλην ανορθρογράφων θεσιθήρων» που λέει κι ο Ροΐδης;
Και συνέχισε ο μεσαίος Ρινόκερος:
«Εν τάξει, μην πουλάτε το Άγιον Όρος σας. Κρατείστε και τον Όλυμπό σας και την Γκιώνα σας. Ακόμη και τις ραχούλες σας, όπως λέει κι ο κ. Παπακωνσταντίνου των Οικονομικών. Μην πουλάτε τις ραχούλες σας».
Και σκέφτηκε ΕΚΕΙΝΟΣ:
Ο μοναχός Εφραίμ, το έχει ξεπουλήσει μοναχός του, ταις πρεσβείαις των (συν)αδελφών του Δουκός της Βιστωνίδος, και των άλλων «αγίων», κατά το πόρισμα της εξεταστικής.
Και πια, δεν «βρόντα ο Όλυμπος», ούτε κι «αστράφτει η Γκιώνα», για τη «χιλιάκριβη τη Λευτεριά».
Και οι ραχούλες, — «Πάνω σε ψηλή ραχούλα/κάθεται μια βλαχοπούλα» —
γεμίσανε βιλάρες, και το κλαρίνο σώπασε, κι ακούγεται μονάχα η κλανιά της εξάτμισης των πόρσε, των φεράρι και των χάμμερ των μεγαλοκηφήνων.
Και συνέχισε ο μεσαίος Ρινόκερος, πονηρά:
«Και τα νησιά σας, δεν σας ζητάμε να πουλήσετε τα νησιά σας. Ίσως, μόνο, μερικές ακατοίκητες βραχονησίδες… που τις γδέρνει το κύμα και μερικά αγριοκάτσικα».
Και θύμωσε τότε ΕΚΕΙΝΟΣ:
Ακατοίκητοι κενόκρανοι. Η «Κυρά της Ρο», η Ελληνίδα μάνα, περήφανα σηκώνει, κάθε μέρα, τη σημαία της ελληνικής Πατρίδας, σε αυτές τις βραχονησίδες.
Μα τι νιώθετε εσείς, οι βραχοκέφαλοι ρινόκεροι, από περηφάνια και Πατρίδα.
Το παγκόσμιο χωριό που δημιουργήσατε, παγκοσμιοποιημένοι χωριάτες, δεν έχει στο λεξικό του τέτοιες λέξεις: Πατρίδα, Έθνος, Αξιοπρέπεια, Φιλότιμο, Ανθρωπιά.
Στον ρυθμό του Δολάριου, της Λίρας, του Ευρώ, του Γιεν, χτυπάει η χρηματισμένη σας καρδιά.
Με χρήμα, μόνο με χρήμα, είναι παραγεμισμένο το άδειο σας κεφάλι.
Χορτασμένοι, κορεσμένοι, κοκορόμυαλοι αυθαδιάζετε. Γιατί «Αυθάδεια γεννά η χόρταση, όταν πολλά πέσουν πλούτη, σε ανθρώπους που δεν έχουνε το νου τους μετρημένον: τίκτει γαρ κόρος ύβριν, όταν πολύς όλβος έπηται ανθρώποισιν όσοις μη νόος άρτιος η.» (Σόλων).
«Ας μη σας λείψει ο πλούτος, Εφέσιοι, για να βεβαιώνεται η κακότητά σας: Μη επιλίποι υμάς πλούτος, Εφέσιοι, ίν’ εξελέγχοισθε πονηρευόμενοι.»! Χλευάζει, ο δικός μας, Ηράκλειτος.
Και σε ήχο πλάγιο κανοναρχεί, ο δικός μας, Σοφοκλής: «Δεν φύτρωσε χειρότερο κανένα κακό στον κόσμο από το χρήμα. Αυτό γκρεμίζει πόλεις. Μαθαίνει τον άνθρωπο να γίνει κάλπης… και να κάνει κάθε βρομιά: Ουδέν γαρ ανθρώποισιν οίο άργυρος κακόν νόμισμ’ έβλαστε. Τούτο και πόλεις πορθεί, … πανουργίας δ’ έδειξεν ανθρώποις έχειν… και παντός έργου δυσέβειαν ειδέναι.»
Για τον Έλληνα άνθρωπο, και όχι των Νέο-Ελληναράδων — Ω Ελλάδα πρώτη χώρα τι γαϊδάρους τρέφεις τώρα (Ροΐδης) — τον εσμό των «άνομων και ανήμερων Κυκλώπων: Υπερφιάλων αθεμίστων Κυκλώπων.» (Ομήρου Ιλιάς) και των πολιτισμένων βαρβάρων της Εσπερίας•
Για τον Έλληνα άνθρωπο, «Η Αρετή είναι επίκτητη κατεργασμένη με σοφία και ισχυρούς νόμους. Αυτήν ασκώντας η Ελλάς και τη φτώχεια και τη σκλαβιά αντιμάχεται: Αρετή δε έπακτός εστί από τε σοφίης κατειργασμένη και Νόμου ισχυρού. Αρετή διαχρωμένη η Ελλάς, την τε πενίην απαμύνεται και την δεσποσύνην.» (Ηρόδοτος).
Αυτή η αρετή των Ελλήνων πλουτίζει την Ελλάδα με ανθρωπιά, κι ας είναι φτωχή σε χρήμα. Ανθρωπιά που τη χαλάσατε εσείς, οι άρχοντες οι παγκοσμιοχτυπημένοι, και κάνατε τους Έλληνες και την Ελλάδα ψωροκώσταινα, σαν τα μούτρα σας, έτοιμοι να τη δώσετε αντιπαροχή για ένα τριάρι στις Βρυξέλλες.
«Λαοφάγε Εξουσιαστή που κυβερνάς δειλούς (σ.σ. νεοελληναράδες): Δημοβόρος βασιλεύς, επεί ουτιδανοίσιν ανάσσεις» — κατά πως φροντοφωνάζει ο Αχιλλέας στην Ιλιάδα του Ομήρου — Νέο-Ελληναράδες.
Ξέχασες ή, ίσως, δεν σου έμαθαν ποτέ ή ποτέ δεν φρόντισες να μάθεις πως:
«Αισχρόν έστι σιγάν της Ελλάδος πάσης αδικούμενης. (Δημοσθένης)
Ξέχασες, αυτό που το βροντοφωνάζει ο Άγγλος ποιητής Πέρσυ Σέλεϋ (Percy Shelley), στην εισαγωγή του έργου, που το τιτλοφορεί «Ελλάς», (τελειωμένο και αφιερωμένο στον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, τον Νοέμβριο του 1821:
«Όλοι μας είμαστε Έλληνες. Οι νόμοι μας, η λογοτεχνία μας, η θρησκεία μα, οι τέχνες μας, έχουν τη ρίζα τους στην Ελλάδα. Αν δεν ήταν η Ελλάδα, η Ρώμη, ο ινστρούχτορας, ο κατακτητής, ή η μητρόπολις των προγόνων μας, δεν θα είχε διασπείρει καμιά διαφώτιση με τα όπλα της και εμείς μπορεί ακόμη να ήμασταν άγριοι και ειδωλολάτρες».
Δεν απαριθμώ άλλα κυβερνητικά σου προσόντα, τα οποία λείπουν από την Κυβέρνησή σας, είπε ΕΚΕΙΝΟΣ, μαζί με τον Ροΐδη:
«ου μόνον εκ φόβου μακρηγορίας, αλλά και διότι είναι ως να εξήταζα πόσα άλλα, πλην των ποδών, ελλείπουσιν εις χωλόν, όπως διαπρέψει ως χορευτής»
Οι κάτοικοι της Ξενοχώρας είχαν μείνει άναυδοι.
Στα δελτία ειδήσεων οι σχολιαστές σχολίαζαν πως ήταν ανεπίτρεπτο, έως προσβλητικό, έως προκλητικό, τρία παχύδερμα να δίνουν συνέντευξη για την τύχη της χώρας, ενώ αυτό θα έπρεπε να γίνει από κυβερνητικά, λέει, παχύδερμα.
Διάφοροι αναλυτές, πιο πραγματιστές, διατύπωναν την άποψη (οι απόψεις είναι σαν τις κωλοτρυπίδες. Καθένας έχει κι από μία), πως, αφού χρωστάμε, θα πρέπει να αξιοποιηθούμε — απέφευγαν τη λέξη ξεπουληθούμε όπως ο ρινόκερος το λιβάνι —, θεωρώντας το «ξεπουληθούμε» και ως μη «πολιτκώς ορθό».
Στα σπίτια, στα καφενεία, στους δρόμους, στις πλατείες όλης της Ξενοχώρας, ακούγονταν ποδοβολητά και βρυχηθμοί. Οι ρινόκεροι πλήθαιναν και ξεχύνονταν στους δρόμους μανιασμένοι.
Κάποιοι «νουνεχείς», ψύχραιμοι και ρεαλιστές, έλεγαν: «Μη φοβάστε. Δεν θα σας ορμήσουν. Αν σκύψετε, δεν θα σας πειράξουν. Μια αβλαβή διέλευση από την υφαλοτρυπίδα σας θα επιχειρήσουν».
Αυτοί ήταν εθισμένοι στο ψυχραίμως «κωλοπροβάλλειν», σκέφτηκε ΕΚΕΙΝΟΣ.
Κάποιοι άλλοι, επίσης πραγματιστές και φυσιογνωμιστές συνάμα, καθησύχαζαν τον κόσμο:
«Δεν είναι κακοί. Θα ‘λεγα μάλιστα πως διαθέτουν μια φυσική ομορφιά βορείου ΦΥΡΟΜατος. Τι σημασία έχει ένα ''όνομα'', που σε δέκα χρόνια θα έχει ξεχαστεί! Αν καθόμαστε να συζητάμε για τέτοια πράγματα, πώς θα ζήσουμε…», μέσα στην κοπριά σας.
Αυτοί ήταν οι ανοϊκοί της ιστορίας. Οι «πολιτικώς ορθοί», ορθοτομούντες τον λόγον της εαυτών ανοησίας, εν ονόματι της πολυπολιτισμικότητας και του πλουραλισμού.
Άλλοι, σίγουροι για τον εαυτό τους, με δόση κυνικής μοιρολατρίας, έλεγαν: «Χωνέψτε το, πάρτε το απόφαση. Μην το παίρνετε κατάκαρδα. Δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. Εμείς τους καλέσαμε. Η σωτηρία της Πατρίδας είναι μονόδρομος».
Ήταν οι πατριδέμποροι, που έσκουζαν για να φοβηθούν οι πατριώτες. Σκέφτηκε ΕΚΕΙΝΟΣ
Κάποιοι από τους Ανθρώπους διαμαρτυρήθηκαν. Πέταξαν προκηρύξεις. Γιουχάισαν τον κοιλαρά εξουσιαστή.
Μα οι σώφρονες, με το καρούμπαλο στο κούτελο, είπαν:
«Είσθε υπερβολικοί. Και δεν έχετε το δικαίωμα να μπερδεύεστε στα πόδια της εξουσίας. Αφήστε την να κάνει τη δουλειά της. Είναι τελείως κουτό να μην θέλετε να σωθείτε.»
Έτσι κανοναρχούσαν οι σωτήρες, σφουγγοκωλάριοι κάθε εξουσίας.
ΕΚΕΙΝΟΣ άρχισε να ψάλει μαζί με τον Κάλβο:
«Και τώρα εις προστασίαν μας/ τα χέρια σας απλώνετε!
Τραβήξετέ τα οπίσω/ βλέπει ο Θεός και αστράπτει
δια τους πανούργους. …
Της θαλάσσης καλήτερα/Φουσκωμένα τα κύματα
να πνίξουν την πατρίδα μου/ωσάν απελπισμένην
έρημον βάρκαν
Παρά προστάτας να έχωμεν.»
Τέλος, κάποιοι «λογικοί», με λογικό καρούμπαλο στο κούτελο, έβγαλαν το συμπέρασμα: «δεν έχετε επιχειρήματα. Είστε παθιασμένοι. Τόσο έξαλλοι. Συμπλεγματικοί ακτιβιστές. Δεν κάνετε διάλογο. Διασαλεύετε την τάξη».
Αυτοί ήταν οι υποκριτές του προσχηματικού διαλόγου της «φιλολαϊκής» εξουσίας.
«Ο διάλογος, με αυτόν που διαφωνείς, είναι αδύνατος. Με αυτόν που συμφωνείς. δεν έχει νόημα», μουρμούρισε ΕΚΕΙΝΟΣ, μαζί με τον Παναγιώτη Κονδύλη.
Και συμπλήρωσε, μαζί με τον Οδυσσέα Ελύτη:
«Όταν ακούς ''τάξη'' ανθρώπινο κρέας μυρίζει».
Και ύστερα ο λόγος του Περικλή αντήχησε, μέσα από του αιώνες:
«Την γαρ χώραν …ελευθέραν δι’ αρετήν παρέδωσαν… Παρά δύναμιν τολμηταί, παρά γνώμην κινδυνευταί και τοις δεινοίς ευέλπιδες (τολμώντας πέρα από τη δύναμή τους, διακινδυνεύοντας παρά τη συνετή γνώμη και στα δεινά ευέλπιδες)
Τούτη τη Νεοελληνική Πατρίδα, οι πρόγονοι, οι αφανείς Κλέφτες και Αρματολοί του 1821 — κι ας αφήσουν τα «πολιτκώς ορθά» οι Ευρωπουλημένοι τουρκόφιλοι —, μας την παρέδωσαν ελεύθερη, μέχρι τώρα (αύριο;), με την παλικαριά τους.
Κι ας έκαναν το πάν οι κοτζαμπάσηδες να μείνει η χώρα όπως ήταν. Κατατρέχοντας τους ραγιάδες και πριν την επανάσταση και μετά.
«Πρόσθες ακόμη τα ανυπόφορα κακά όπου καθημερινώς δοκιμάζουσιν από τους αχρείους επιστάτας του τυράννου…όπου κραζονται προεστοί και άρχοντες, οίτινες από την βρωμερά συνήθειαν έχασαν σχεδόν την εντροπήν των ανθρώπων και τον φόβον του Θεού.» (Ελληνική Νομαρχία).
«Και σκότωναν οι τύραγνοι κι οι τουρκοκοτζαμπασήδες» (Μακρυγιάννης)
Κι ας έφερναν χίλια δυο προσκόμματα οι άρχοντες στους πολεμιστές, που πολεμούσαν «για του Χριστού την πίστη την Αγία, για της Πατρίδος την Ελευθερία.»
«Η αιτία του κακού είναι οι άρχοντες όχι φιλότιμοι, ουδέ τόσο φιλόδοξοι, όσον φιλόπλουτοι. Κατακρατούν τα άρματα όχι δια να πολεμήσουν αλλά δια να υπερασπίσουν τα πλούτη των και κοντά εις τούτο σφετερίζονται και όλα της Πατρίδος τα δικαιώματα» (Θ. Κολοκοτρώνης).
Κι ας αφήσουν τις πουστιές — πουστιά: ανθρώπινη ιδιότητα, ανεξάρτητη από φύλο ή σεξουαλική προτίμηση — οι πολυπολιτισμικοί φλώροι.
Σαφή δ’ ακούεις εξ ελευθεροστόμου γλώσσης (Αισχύλος)
Ορισμένες φορές, στη ζωή και στην πολιτική, κάτω από τη δήθεν σωφροσύνη και τον «ρεαλισμό», κρύβεται η ανανδρία — το σώφρον του ανάνδρου πρόσχημα —. Μας το ‘μαθε ο Θουκυδίδης
Κρύβεται, το: αλλ’ ουκ αν μαχαίσετο. Χαίσετο γαρ ή μαχαίσετο: ούτε καν θα μαχότανε. Γιατί έτσι και μαχότανε σίγουρα θα χεζότανε, του Αριστοφάνη.
Και ΕΚΕΙΝΟΣ σκέφτηκε πως μέσα στο μισοσκόταδο της Εσπερίας, της αποδυνάμωσης των αρχών της ανθρωπιάς και της υψηλοφροσύνης, όπου θέλουν να μας βυθίσουν οι ρεαλιστές μας, κάπου εκεί, πέρα από την ασυλλόγιστη παγκοσμιοποιημένη δυτικό-δουλοφροσύνη των «πολιτικών» μας και πολλών «πολιτών», αχνοφέγγει το ελευθερόστομο Τόλμησον φρονείν.
Είμαστε ρεαλιστές, ζητούμε το αδύνατο, γιατί έτσι μόνο θα μπορέσουμε να πετύχουμε το βέλτιστο.
Οι ρινόκεροι, πια, είχαν καταλάβει την Ξενοχώρα.
Είχε μείνει μόνος. ΕΚΕΙΝΟΣ ο Άνθρωπος. Ο Μόνος Άνθρωπος.
«Και μέχρι να ‘ρθει το τέλος θα παραμείνω Άνθρωπος.
ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΩ ΣΑΝ ΚΑΙ ΣΑΣ! (ο Ρινόκερος του Ιονέσκο)
Κι’ ακούστηκε το βροντερό μήνυμα από τα βάθη των αιώνων, με τη φωνή του Αισχύλου:
«Των ανθρώπων τη γλώσσα κανένα χαλινάρι δεν σφίγγει σαν άλλοτε• γιατί μια και της βίας εβγήκεν ο ζυγός, ο λαός είναι λεύτερος να μίλα δίχως φόβο… Η αιματόβαφη γη σου τη δύναμη για πάντα κρατάει των Περσών: Ουδ΄ έτι γλώσσα βροτοίσιν εν φυλακαίς• λέλυται γαρ λαός ελεύθερα βάζειν ως ελύθη ζυγόν αλκάς. … Αιμαχθείσα δ’ αρούραν περικλύστα νάσος έχει των περσών».
«Γοργά από τα μάτια μου, άντε χάσου». Κομίζου δ’ ως τάχιστ’ εξ ομμάτων»
«Άντε να χαθείτε, αγαμοιθύται, Τροϊκάνοι!» Φώναξε ΕΚΕΙΝΟΣ.
Και πήρε το τραγούδι το άξιο να σιγοτραγουδάει:
«Ήρθαν/ ντυμένοι « φίλοι»/ αμέτρητες φορές οι εχθροί μου/ το παμπάλαιο χώμα πατώντας./
και το χώμα δεν έδεσε ποτέ με τη φτέρνα τους.
Έφεραν /το Σοφό, τον Οικιστή, και το Γεωμέτρη,/ βίβλους γραμμάτων και αριθμών, την πάσα υποταγή και δύναμη, /το παμπάλαιο φως εξουσιάζοντας./
Και το φως δεν έδεσε ποτέ με τη σκέπη τους. …
Έστησαν και θεμελίωσαν/ …τους νόμους τους θεσπίζοντας τα καλά και συμφέροντα, στο παμπάλαιο μέτρο εφαρμόζοντας/
Και το μέτρο δεν έδεσε ποτέ με τη σκέψη τους. /Ούτε καν ένα χνάρι θεού στην ψυχή τους σημάδι δεν άφησε.
Έφτασαν/ ντυμένοι «φίλοι»/ αμέτρητες φορές οι εχθροί μου/ τα παμπάλαια δώρα προσφέροντας./
Και τα δώρα τους άλλα δεν ήτανε/ παρά μόνο σίδερο και φωτιά /μόνον όπλα και σίδερο και φωτιά.
Ήρθαν/ με τα χρυσά σειρήτια/τα πετεινά του Βορρά και της Ανατολής τα θηρία./ …
«Γι' αυτούς είπαν, ο καπνός της θυσίας/και για μας της φήμης ο καπνός /αμήν.»
Και ΕΚΕΙΝΟΣ, ο τελευταίος Άνθρωπος, απάντησε, στη γλώσσα των Ελλήνων:
«Την γαρ χώραν …ελευθέραν δι’ αρετήν παρέδωσαν…
Παρά δύναμιν τολμηταί, παρά γνώμην κινδυνευταί και τοις δεινοίς ευέλπιδες.»



Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

المفوضية السياسية لوقف اطلاق النار تقرر اعادة استكمال سحب القوات المشتركة المدمجة قبل التاسع من ابريل وتقرر بقائها فى ابيى حتى التاسع من يوليو القادم .


الأربعاء, 23 فبراير 2011 02:06 .الخرطوم فى 24-2-20011م (سونا) قررت المفوضية السياسية لوقف اطلاق النار اعادة استكمال سحب القوات المشتركة المدمجة في التاسع من ابريل المقبل وان يتم استكمال سحب القوات الخاصة بالحركة الشعبية من شمال السودان والقوات المسلحة من الجنوب اثناء او قبل التاسع من ابريل والاتفاق علي استمرارالقوة المشتركة المدمجة في ابيي حتي التاسع من يوليو المقبلوقال رئيس جانب المؤتمر الوطني في المفوضية السياسية لوقف اطلاق النارالاستاذ الدرديري محمد احمد انه تم الاتفاق علي ان تقرر الاطراف في مصير القوة المشتركة في ابيي خلال هذه الفترة وان يتم التحقيق في الاحداث التي وقعت في منطقة ابيي في التاسع من فبراير الجاري بواسطة لجنة مشتركة تحت اشراف الامم المتحدةواضاف في تصريحات صحفية انه فيما يتعلق بجنوب كردفان والنيل الازرق فان اللجنة اتفقت واصدرت قرارات بخصوص القوات المشتركة المدمجة في هذه المناطق والتي يشملها قرار السحب قبل التاسع من يوليو وارسال لجنة لهذه المناطق بغرض التحقق من قوات الحركة الشعبية في المنطقتين ورفع توصية للمفوضية بشأن مستقبل هذه القواتومن جانبه اوضح رئيس جانب الحركة الشعبية في المفوضية بول ميوم ان اعادة انتشار الجيش الشعبي في جنوب كردفان والنيل الازرق اخذ فترة طويلة من البحث في جميع المراحل خاصة عند اللجنة العسكرية المشتركة لوقف اطلاق النار التي لم تستطيع حسمه ولم يتمكن مجلس الدفاع المشترك اثبات عما اذا كانت قوات الحركة الشعبية تم اعادة انتشارها جنوباً في هذه المناطق مؤكداً ان المفوضية وجهت اللجنة المشتركة لوقف اطلاق النار ومجلس الدفاع المشترك بالتأكد من ذلك ورفع تقرير الي اجتماع المفوضية المقبلوقال ان الحركة الشعبية قد اوضحت بانها قامت باعادة نشر هذه القوات وان المتبقي منها يتبع لمجموعات اخرى لم يحددها واضاف ان المفوضية طلبت من اللجنة العسكرية المشتركة لوقف اطلاق النار بالذهاب الي جنوب كردفان والنيل الازرق للوقوف علي مدي التزام الحركة الشعبية بذلك علي الارض وتحديد مناطق تواجدها وعددها في حال عدم اعادة اكتمال نشرها ورفع تقرير الي المفوضية بذلكوقال ان المفوضية وافقت علي استمرار المراقبين الدوليين فيما يتعلق بعملية اعادة نشر القوات من الطرفين باعتبار ان البعثة الاممية تحتاج اليهم كشهود عند انتهاء الفترة الانتقالية مشيراً الي ان المفوضية طلبت من مجلس الدفاع المشترك رفع جداول زمنية محددة لاعادة الانتشار للقوات ومناطق تجميعهم وتاريخ تحركاتهم شمالاً او جنوباً وان تكون هذه الجداول متوفرة لجميع الاطراف التي لها علاقة بوقف اطلاق الناروحول الوضع في ابيي قال ميوم ان المفوضية رأت ان يقوم وزيري الداخلية في شمال السودان وجنوبه بتحرك سريع لضمان وجود الخدمة الشرطية في ابيي كمدينة و حولها وفي المناطق التي يتواجد فيها المدنيين من غير الذين ينتمون الي مجموعات عسكريةف عرجوع



...
ΤΟ ΡΕΚΒΙΕΜ ΤΟΥ ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΗ


του Αντώνη Αντωνάκου

Όταν τηλεφωνώ στους εκάστοτε διευθυντές μου λέγοντάς τους ότι θα κάνω απεργία, μού εύχονται αυθόρμητα καλή ξεκούραση. Όταν επιστρέφω την επόμενη μέρα οι συνάδελφοι με ρωτάνε πως τα πέρασα απευθύνοντάς μου εγκάρδιο χαιρετισμό κι ένα βροντερό καλώς ήρθες, απ’ αυτά που λέμε σε μετανάστη συγγενή που έχουμε να δούμε σαράντα χρόνια. Αρχίζω να πιστεύω λοιπόν κι εγώ πως πήγα κάποια εκδρομή. Πως έκανα ταξίδι αναψυχής, κι αρχίζω να νιώθω ένοχος όταν σκέφτομαι πως, την ώρα που εγώ έλιαζα τα καλαμπαλίκια μου στις εξωτικές Μαλβίδες οι συνάδελφοι σκίζονταν μέσα στην αίθουσα μεταδίδοντας τη γνώση. Αρχίζω να νιώθω κοπρίτης, τεμπέλης, αντιπαραγωγικός. Παίρνω τότε, τηλέφωνο, άλλους κοπρίτες, τεμπέληδες, αντιπαραγωγικούς για να δω σε τι στάση χαλάρωσης βρίσκονται ώστε να νιώσω καλύτερα. Ως εκπρόσωπος λοιπόν του είκοσι τοις εκατό περίπου του εκλογικού σώματος που κρατάει την κοινωνία πίσω κι εμποδίζει την ανάπτυξη και την εξέλιξη του είδους απευθύνομαι σε σένα συνάδελφε απεργοσπάστη.
Σε σένα μαλάκα που δεν μπορείς να κρυφτείς στο πλήθος και να φορτώσεις τις ευθύνες σου αλλού. Εσένα που κοιτάς να τη βολέψεις, αλλά και σένα που τρως το κουτόχορτο που σου σερβίρουν και λες κι ευχαριστώ. Ναι, εσύ που έχεις όνομα και επίθετο.
Εσύ, που όταν κυνηγούσαν το διπλανό σου δημόσιο υπάλληλο επευφημούσες, αποκαλώντας τους όλους τεμπέληδες και άχρηστους. Εσύ, που όταν αποφάσισαν να ρίξουν τις ευθύνες για την κλοπή στους γιατρούς επευφημούσες, αποκαλώντας τους όλους κλέφτες και σκιτζήδες. Εσύ, που όταν τα έριξαν στους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ επευφημούσες πάλι, αποκαλώντας τους κηφήνες και λαμόγια. Εσύ, που όταν έδειξαν εσένα ως υπεύθυνο για την κατάντια της χώρας, δε βρήκες κανένα να σε υποστηρίξει, γιατί και οι άλλοι μαλάκες επευφημούσαν, αποκαλώντας σε απατεώνα και παράσιτο.
Εσύ μαλάκα, που έχεις όνομα και επίθετο. Εσύ, που κάθεσαι αποχαυνωμένος μπροστά στην τηλεόραση και μαζί με το ετοιματζίδικο δείπνο σου καταπίνεις αμάσητα όλα τα τοξικά απόβλητα των υπαλλήλων μεγαλοεργολάβων και εφοπλιστών. Εσύ, που νομίζεις ότι κάνεις επανάσταση μουντζώνοντας την οθόνη. Εσύ, που παριστάνεις τον κυρίαρχο λαό και πουλάς την ψήφο σου στον πρώτο τυχάρπαστο υποψήφιο νταβατζή βουλευτή που νομίζεις ότι θα σου τακτοποιήσει το γιο, την κόρη, το παράνομο οικοπεδάκι και κάτι χρέη στην εφορία. Εσύ μαλάκα, που πλακώνεσαι στο καφενείο με το διπλανό μαλάκα που πούλησε την ψήφο του, στο όνομα ενός άλλου νταβατζή. Εσύ μαλάκα, που έχεις το θράσος να πιστεύεις ότι όλοι είναι το ίδιο μαλάκες με σένα και γλείφουν για να βολευτούν, χαρτζιλικώνουν για να εξυπηρετηθούν και χώνουν φακελάκια για να γίνουν καλά. Εσύ, που όταν οι εργοδότες σου αποφάσισαν ότι τα 800 ευρώ που παίρνεις τους πέφτουν πολλά και σε πέταξαν στο δρόμο, πίστεψες ότι για όλα φταίνε οι Πακιστανοί και οι Αλβανοί που σου τρώνε το ψωμί. Εσύ μαλάκα, υπάνθρωπε. Εσύ που έχεις όνομα και επίθετο. Εσύ, που όταν σου πηδάνε τη ζωή αρνείσαι να βγεις στο δρόμο, γιατί οι διαδηλώσεις είναι επικίνδυνες, γιατί οι συνδικαλιστές είναι πουλημένοι, γιατί οι συντεχνίες κοιτούν την πάρτη τους, γιατί, γιατί, γιατί… Γιατί τελικά… δε βαριέσαι; Πού να σηκώνεσαι από την πολυθρόνα; Εσύ που περιμένεις από τους άλλους να διεκδικήσουν τα δικά σου δικαιώματα κι αν δεν το κάνουν έχεις και το θράσος να τους βρίζεις.
Εσύ μαλάκα που έχεις όνομα και επίθετο. Εσύ, που θυμήθηκες ότι είσαι απόγονος του «Μεγαλέξανδρου» όταν οι Σλαβομακεδόνες ανακάλυψαν το “Αστέρι του Κούτλες” (Βεργίνα), αλλά όταν σου ξεπουλάνε το δημόσιο πλούτο της χώρας σου (το δικό σου πλούτο) χειροκροτείς γιατί «γίνονται επενδύσεις». Εσύ, που θυμάσαι ότι είσαι τρισέγγονο του Κολοκοτρώνη, όταν στη γειτονιά σου βλέπεις ζητιάνους μετανάστες, αλλά ξεχνάς ότι δεν είσαι παρά ένας ραγιάς που αντί να σκύβεις στο σουλτάνο, σκύβεις στον εργοδότη σου, τον προϊστάμενό σου, το βουλευτή σου, τον αρχηγό του κόμματός σου, στη Μέρκελ, στον Τρυσέ, στον αρχιμανδρίτη σου. Εσύ, που χωρίς καπίστρι νιώθεις γυμνός. Ναι, εσύ που γλείφεις εκεί που έφτυνες πριν λίγες ημέρες, για να ξαναφτύσεις στο ίδιο σημείο μερικούς μήνες αργότερα. Εσύ που έκανες θεό τον Καραμανλή πριν ανακαλύψεις ότι είναι ένας χοντρολαπάς που σε κορόιδευε, για να κάνεις στη θέση του θεό τον Παπανδρέου, έως ότου ανακαλύψεις ότι είναι ένας απατεώνας που σε κοροϊδεύει. Εσύ που άγεσαι και φέρεσαι από το κάθε τυχάρπαστο παπαγαλάκι από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου ή και εφημερίδας. Εσύ που κοιμάσαι με το όνειρο του Πρετεντέρη και ξυπνάς με τον εφιάλτη του Παπαχελά. Εσύ μαλάκα, που έχεις όνομα και επίθετο. Εσύ που έχαψες το παραμύθι του Παπανδρέου για τα «λεφτά που υπήρχαν» και έρχεται τώρα να τα πάρει από την τσέπη σου. Εσύ που συνεχίζεις να θεωρείς ότι ο Γιώργος θα γίνει σοσιαλιστής, μετά την παρέλευση τετραετίας. Εσύ μαλάκα που επιτρέπεις σε κάθε Πάγκαλο να σε φτύνει και να σε κατουράει. Να σου λέει στα μούτρα σου ότι είσαι κλέφτης. Εσύ, που δίνεις το δικαίωμα σε κάθε πασόκο νεκροθάφτη να σε θεωρεί δεδομένο και να διαλαλεί ότι στηρίζεις την ταφόπλακα που πάνε να σου φορέσουν. Εσύ που συμπεριφέρεσαι στην κάλπη σα χουλιγκάνος και πιστεύεις ότι γεννήθηκες με τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ σφραγισμένο στα καπούλια. Τα δαμάλια σφραγίζουν ρε μαλάκα όχι τους ανθρώπους.



Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ λόγω κακοποίησης, γονεϊκής παραμέλησης,εγκατάλειψης ή λόγω ενδοοικογενειακής βίας και παραβατικής συμπεριφοράς

«Παράθυρο» στους μαθητές που κακοποιούνται, παραμελούνται από τους γονείς ,εγκαταλείπονται, ή βιώνουν ενδοοικογενειακή βία ή ίδιοι έχουν προβατική συμπεριφορά , να απαλλάσονται από τις γραπτές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δίνει απόφαση την οποία υπέγραψε η υφ. Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου και την δημοσιεύει κατ αποκλειστικό το esos.gr.
Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφαση:
Α.Οι μαθητές με σύνθετες γνωστικές, συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες, παραβατική συμπεριφορά λόγω κακοποίησης, γονεϊκής παραμέλησης και εγκατάλειψης ή λόγω ενδοοικογενειακής βίας, στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απαλλάσσονται των γραπτών εξετάσεων και εξετάζονται προφορικά, εφόσον υποβάλουν γνωμάτευση ότι έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αδυνατούν να υποστούν γραπτή εξέταση.
Β.Η γνωμάτευση χορηγείται από το οικείο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕΔΔΥ) ή τα πιστοποιημένα από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Ιατροπαιδαγωγικά κέντρα (ΙΠΔ), ύστερα από προσκόμιση είτε ιατρικής βεβαίωσης Δημόσιου Νοσοκομείου, που κοινοποιήθηκε σε δικαστικές αρχές, σε περίπτωση κακοποίησης του μαθητή λόγω γονεϊκής παραμέλησης και εγκατάλειψης ή ενδοοικογενειακής βίας, είτε βεβαίωσης από δικαστική αρχή ή εισαγγελέα ανηλίκων, σε περίπτωση παραβατικής συμπεριφοράς.
Γ.Τυχόν γνωματεύσεις που έχουν εκδοθεί από τα ΚΕΔΔΥ ή τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα και ισχύουν πρέπει να επαναξιολογηθούν κατά τα ανωτέρω.
Δ.Στις γνωματεύσεις αναφέρεται η διάρκεια ισχύς τους και αναγράφεται ο χρόνος επαναξιολόγησης του μαθητή.



Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΔΝΤ: Η ενδέκατη πληγή του Φαραώ


Αν ο συμπαθής ψευτο-γιατρός Βουτσάς στην ταινία «Ο Ψεύτης» συστήνει δια πάσαν νόσον έμπλαστρο, οι σύγχρονοι θεραπευτές κρατών συστήνουν «reforms»... , δηλαδή μεταρρυθμίσεις, και μάλιστα απολύτως συγκεκριμένες, όπως αυτές αναγράφονται στα ιερά κιτάπια της κοινοπραξίας ΔΝΤ/Παγκόσμια Τράπεζα. Δεν πάει να είσαι στον πρώτο κόσμο, δεν πάει να είσαι στον δεύτερο, στον τρίτο, στον τέταρτο, το βιβλίο έχει μια και μόνη συνταγή: ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις, συρρίκνωση του κράτους, περικοπές στις συντάξεις και την περίθαλψη, κατάργηση των επιδοτήσεων, απελευθέρωση των αγορών, και ειδικά της αγοράς ενέργειας, ελαστικοποίηση, απορρύθμιση.
Αυτόν τον κανόνα είχε κατά νου και η κ. Κλίντον, όταν σαν καλός παπαγάλος της σχολής ΔΝΤ ανακοίνωνε ότι οι Αιγύπτιοι δεν χρειάζονταν τίποτε άλλο αυτή τη στιγμή, παρά το χάπι «reforms. Πιάστηκε όμως αδιάβαστη, γιατί μόλις τον περασμένο χρόνο, η Παγκόσμια Τράπεζα κατέτασσε την Αίγυπτο στους κορυφαίους επιτυχημένους μεταρρυθμιστές των τελευταίων τεσσάρων χρόνων. Το ίδιο και η WSJ, η οποία την τοποθετούσε στους ευνοούμενους οικονομικούς εταίρους των ΗΠΑ. Ο δε Στρος Καν μόλις δυο μέρες πριν από το ξέσπασμα της οργής έτριβε τα μάτια του για τα υψηλά επίπεδα ανεργίας των νεαρών Αιγυπτίων και προειδοποιούσε για τις συνέπειες, αγνοώντας προφανώς τα αίτια, τα οποία ως συνήθως δεν είναι στο χάπι, αλλά στη δοσολογία, η οποία δεν είναι ποτέ η σωστή. Το συμπέρασμα λοιπόν που αβίαστα βγαίνει είναι ότι, είτε ο Βουτσάς, η Κλίντον και ο Καν είναι κομπογιαννίτες και δε ξέρουν τι τους γίνεται, είτε ξέρουν, μόνο που οι περιβόητες reforms δυστυχώς, δεν είναι φτιαγμένες για να φέρνουν τη γενική ευημερία, παρά μόνο τη μερική και των ολίγων.
Κι αν αναλογιστεί κανείς ότι των 40% των Αιγυπτίων και η πλειονότης αυτών που διαδήλωναν στην πλατεία Ταχρίρ τις τελευταίες βδομάδες, τη βγάζουν με λιγότερα από 2 δολάρια τη μέρα, η δεύτερη εκδοχή είναι καταφανώς και η επικρατέστερη.
Γύρω στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 με αρχές του ’90, η Αίγυπτος, εξ αιτίας ενός χρέους της τάξης των 50 δις δολαρίων, αν και ξελαφρωμένου κατά 20 δις λόγω της συμμετοχής της στον πόλεμο του Κόλπου απ’ τη μεριά των «καλών», αναγκάστηκε, με αντάλλαγμα ένα καινούργιο δάνειο, να καθίσει στα θρανία του ΔΝΤ, όπως άλλωστε και η Τυνησία, το Μαρόκο, η Αλγερία, και η Ιορδανία, για να διδαχτεί τα καινούργια προγράμματα δομικής προσαρμογής, (Structural Adjustment Programs), στη νεο-φιλελεύθερη οικονομική θεολογία.
Στην αρχή, τα πράγματα ήταν λιγάκι χαλαρά και η κυβέρνηση διστακτική. Από το 2004 όμως και εντεύθεν, τα μαθήματα και οι προσπάθειες συμμόρφωσης εντατικοποιήθηκαν. Ο Μουμπάρακ διόρισε νέα κυβέρνηση, νέους υπουργούς, βγαλμένους από τα σπλάχνα του ίδιου του ΔΝΤ, ξεπούλησε όλες τις εμπορικές τράπεζες και τις κρατικές επιχειρήσεις σε ξένα συμφέροντα, μέχρι και η δική μας Τράπεζα Πειραιώς πήρε το μερτικό της, άνοιξε την αγορά του real estate, ευνόησε την κερδοσκοπία της γης, κατάργησε τους φόρους των αγοροπωλησιών, και ω! του θαύματος όλοι οι δείκτες, όπως αύξηση ΑΕΠ, (6% με 7%), και ξένες επενδύσεις άρχισαν να τραβούν την ανηφόρα. Η στατιστική κοινώς θριάμβευε. Δυστυχώς, μονόπαντα. Οι μισθοί από την άλλη μίκραιναν, οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό και τα καύσιμα αποσύρονταν και οι τιμές της βενζίνης πέταγαν στα ύψη.
Ο πληθωρισμός, της τάξης του 25% (2008), ανέβαζε τις τιμές βασικών αγαθών και κατέτρωγε το λαϊκό εισόδημα. Οι άνθρωποι περίμεναν με τις ώρες στις ουρές για ν’ αγοράσουν επιδοτούμενα τρόφιμα και οι εντάσεις, που κατά καιρούς ξεσπούσαν ήταν τέτοιες που μόνο το 2008 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ουρά παλεύοντας για μια φρατζόλα ψωμί.
Τα γεγονότα της πλατείας Ταχρίρ δεν ήρθαν φυσικά από το πουθενά, αλλά αποτέλεσαν το επιστέγασμα μιας σειράς μικρότερων εξεγέρσεων που άρχισαν να ενεργοποιούνται από το 2004 και μετά, χρονιές που σημαδεύτηκαν, όπως είδαμε, από εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις. Μόνο την τετραετία 2004-2008, πάνω από 1.7 εκατομμύρια εργαζόμενοι συμμετείχαν σε περισσότερες από 1,900 απεργιακές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας ικανοποιητικούς μισθούς, πληρωμένους στην ώρα τους, επαναπρόσληψη των απολυθέντων, διανομή των κερδών, κι ανάμεσα σ’ αυτά και το τόσο ζωτικό επίδομα τροφής.
Η πιο σημαντική απεργία έλαβε χώρα τον Δεκέμβρη του 2006, στην πόλη Μαχάλα στο δέλτα του Νείλου, στην οποία συμμετείχαν 20,000 εργάτες από τις τοπικές υφαντουργίες. Κράτησε τρεις μέρες εν μέσω οδομαχιών και σκληρών συγκρούσεων με την αστυνομία, οι οποίες άφησαν πίσω τους και νεκρούς, ικανοποιήθηκαν κάποια αιτήματα, αλλά η σημαντικότερη κληρονομιά της ήταν ότι πυροδότησε το μεγαλύτερο από το 1940 κύμα απεργιών σ’ ολόκληρη τη χώρα και ξαναέβαλε στο τραπέζι την ανάγκη σύστασης ανεξάρτητων εργατικών ενώσεων.
Στη διάρκεια του επόμενου χρόνου, μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2007, οι απεργίες έφτασαν τις 650, ενώ οι συμμετέχοντες, από δημοσίους υπαλλήλους, εφοριακούς, εργαζόμενους στις μεταφορές, εργάτες της τσιμεντοβιομηχανίας, έως υπαλλήλους καθαριότητας και ψαράδες, άγγιξαν τους 200,000. Οι μαζικές παν-αιγυπτιακές απεργίες, οι καταλήψεις και οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2009 και 2010. Το ίδιο συνέβη και στις αγροτικές περιοχές, οι οποίες αντετίθεντο στις προθέσεις της κυβέρνησης για την επαναφορά της μεγάλης ιδιοκτησίας, κατά το πρότυπο της αποικιοκρατίας. Η κίνηση «6 Απρίλη» των νέων κατάφερε το 2008 να κινητοποιήσει 100,000 σε γενική απεργία. Ενώ, τον Δεκέμβρη του 2010 είδαμε τη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου συνδικάτου των δημοσίων υπαλλήλων...

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Το πραγματικό μας χρέος
Χειμώνας του 41. Πρωτοχρονιά.
Ένας άντρας στον καιρό του, δυνατός σαν ταύρος, κουρελής και παγωμένος ανεβασμένος στη σκεπή του τρένου, ερχόταν στην Αθήνα. Στον κόρφο του ταγάρι, ένα τσουβαλάκι φασόλια για να θρέψει τα 6 παιδιά του.... Είχε δυό βδομάδες στα αρβανιτοχώρια της Θεσσαλίας, με κάτι ασπιρίνες και κάτι κουβαρίστρες για να τα μαζέψει. Είχε ήδη πολεμήσει στην Αλβανία, το είχε σκάσει δύο φορές από τους Γερμανούς που τον πήγαιναν αιχμάλωτο, για σκλάβο εργάτη και δούλευε για την αντίσταση. Ήξερε πως αν τον έπιαναν, μαζί με αυτόν, θα πέθαιναν και τα περισσότερα παιδιά τ! ου από πείνα.
Αυτός ήταν ο Μπαρμπα-Τάσος, ο παππούς μου, από την πλευρά της μάνας μου. Αυτή τη ζωή έζησε στον καιρό του. Δεν ήταν ξεχωριστός. Το αντίθετο.
Στα χρόνια της ειρήνης άνοιγε δρόμους. Να ξέρετε όταν ανεβαίνετε στην Πάρνηθα, κάτι άντρες σαν αυτόν, με δυναμίτες, χειροτρύπανα και κασμάδες τον άνοιξαν. Και πολύ πέθαναν εκεί. Ασφάλεια ποτέ του δεν ήξερε τι σημαίνει. Ποτέ του δεν αρρώστησε παρά μόνο μια φορά, όταν πέθανε. Δούλευε από ήλιο σε ήλιο. Πάντα πλήρωνε στο κράτος ότι του έλεγαν. Πάντα…
Αυτοί οι άνθρωποι και τα παιδιά τους, τα παιδιά της κατοχής, οι δικοί μας γονείς, που φτάσανε 40 για να δούνε άσπρη μέρα. Για να μην δουλεύουν και την Κυριακή. Αυτοί έφτιαξαν την περιουσία που πουλάει σήμερα ο Τζέφρυ κοψοχρονιά.
Επειδή είμαι πολύ φορτισμένος δεν θα πω άλλα. Μόνο τούτο. Προτιμώ να βάλω φωτιά και να τα κάψω όλα, παρά να δώσω τ' ασημικά της οικογένειας στους μασόνους. Ανέχτηκα Άκηδες, αλήτες με ύφος 100 καρδιναλίων, και μπουχέσες και ντιντήδες που ξέραμε πως την περάσανε οι παππούδες τους στην κατοχή και οι ίδιοι με τα λεφτά μας και τον αγώνα μας. Αλλά μέχρι εδώ. Εγώ δεν είμαι μαλάκας ν αυτοκτονήσω έτσι. Πριν πάω ν αναπαυτώ δίπλα στον Μπαρμπα- Τάσο, θα πάρω όσα παλιοτόμαρα από αυτά μπορώ μαζί μου. Το υπόσχομαι. Αυτό το χρέος νιώθω πάνω απ΄όλα, Και θα το κάν! ω για τα παιδιά μου και τους λεβέντες προγόνους μου.

Αναγνώστης
Η διά βίου μάθηση άρχισε στο υπουργείο Παιδείας Και ξαφνικά χθες γύρω στις 10.30 το πρωί, τα μεγάφωνα του υπουργείου Παιδείας έσπειραν τον... πανικό με την επιτακτική ανακοίνωσή τους, σαν ένα είδος άσκησης σε φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού: «Ολοι οι υπάλληλοι στην Αίθουσα Ζακλίν ντε Ρομιγί για την έναρξη της εκδήλωσης για τη διά βίου μάθηση - Ολοι στην Αίθουσα Ζακλίν ντε Ρομιγί για την έναρξη της εκδήλωσης για τη διά βίου μάθηση». Βέβαια, οι υπάλληλοι είχαν ενημερωθεί από τη Δευτέρα ότι την χθεσινή εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου, με αποτέλεσμα να προσέλθουν χθες στην εργασία τους με... επίσημο ένδυμα. Αλλωστε, η εκδήλωση όπως εκτυλίχθηκε, θύμιζε events, που οργανώνονται συνήθως τα πρωινά της Κυριακής και χαρακτηρίζονται από μεγάλη διάρκεια, εκνευρισμό, αμηχανία, επικολυρικούς λόγους, χωρίς να λείπουν οι αγάπες και οι ασπασμοί.
Συγκεκριμένα, η καθυστέρηση στην άφιξη του πρωθυπουργού -έφτασε στο υπουργείο Παιδείας γύρω στις 12.00- έδωσε στα κυβερνητικά στελέχη -Αννα Διαμαντοπούλου, Λούκα Κατσέλη, Φώφη Γεννηματά, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Γιάννη Πανάρετο, Αννα Νταλάρα και αρκετοί βουλευτές- την ευκαιρία για σύσφιγξη σχέσεων και κουβεντούλα. Βέβαια, όλοι εντυπωσιάστηκαν από τις αβρότητες που έκανε ο υφυπουργός Παιδείας κ. Πανάρετος στην υπουργό κ. Διαμαντοπούλου, διαψεύδοντας όσους πίστευαν ότι οι σχέσεις τους ήταν ψυχρές. Μάλιστα, ο κ. Πανάρετος έφτασε να πει στην ομιλία του ότι «η χώρα θα έχει ξεπεράσει την κρίση όταν ο πρωθυπουργός θα χρειάζεται να μιλάει λιγότερο με τον υπουργό Οικονομικών και περισσότερο με την υπουργό Παιδείας»... Το ίδιο σχόλιο ανήρτησε ο κ. Πανάρετος αργότερα στο twitter. Πέρα από τον δημαγωγικό χαρακτήρα της δήλωσης, δύο ερμηνείες της μπορούν να γίνουν. Η πρώτη είναι ότι ο κ. Πανάρετος πιστεύει ότι η κρίση θα αποδράμει κατά την τρέχουσα κυβερνητική θητεία και άρα η κ. Διαμαντοπούλου θα έχει χρόνο να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του κ. Παπανδρέου αντί του κ. Παπακωνσταντίνου. Η δεύτερη ερμηνεία είναι ότι ο κ. Πανάρετος πιστεύει ακράδαντα στο έργο της κ. Διαμαντοπούλου στο υπουργείο Παιδείας, με αποτέλεσμα να θεωρεί δεδομένο ότι η ίδια θα θέλει να παραμείνει υπουργός όσο θα κρατά η οικονομική κρίση. Οπως και να έχει πάντως το τελευταίο διάστημα υπουργός και υφυπουργός δείχνουν να έχουν βρει, επιτέλους, έναν κοινό βηματισμό, ίσως νιώθοντας την ανάγκη να ενισχύσουν το μέτωπο εν όψει του δύσκολου αγώνα που έχει το υπουργείο Παιδείας για να περάσει τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μάλιστα, χθες η κ. Διαμαντοπούλου και η κ. Χριστοφιλοπούλου αστειεύονταν με τον κ. Πανάρετο, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το προσεχές Σαββατοκύριακο θα βρίσκεται στην Ελβετία για να συναντήσει τον ομόλογό του Ελβετό και ακαδημαϊκούς παράγοντες, αφήνοντας μόνη την υπουργό στην κρίσιμη Σύνοδο Πρυτάνεων το Σάββατο στο Ναύπλιο, ενώ η υφυπουργός θα παραβρεθεί αντ’ αυτού σε εκδήλωση στην Καλαμάτα.
«Ατυχος» ο υφυπουργός
Η ατυχία είναι ότι ο κ. Πανάρετος κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του δεν είχε στο ακροατήριο τον πρωθυπουργό, ο οποίος έφθασε στο υπουργείο αφού η εκδήλωση είχε αρχίσει και η ομιλία του υφυπουργού είχε ολοκληρωθεί. Πάντως, ο κ. Παπανδρέου άκουσε την κ. Διαμαντοπούλου να θυμάται την πρώτη τους γνωριμία. Ηταν τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’80, όταν η κ. Διαμαντοπούλου ήταν γραμματέας στη Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης (ΝΕΛΕ) στην Κοζάνη. Ο κ. Παπανδρέου είχε επισκεφθεί την περιοχή για να ζήσει την εμπειρία της... διά βίου μάθησης, η οποία, φυσικά, τα πρώτα χρόνια του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, δεν μπορούσε παρά να έχει ως προμετωπίδα το «λαϊκό» στοιχείο των σχετικών δράσεων.
Ποιο ήταν το πρώτο σχόλιο τού τότε 30χρονου υιού του πρωθυπουργού, προς την κ. Διαμαντοπούλου και τις φιλενάδες της στη ΝΕΛΕ Κοζάνης; «Είστε όλες γυναίκες εδώ, γι’ αυτό και θα επιτύχετε». Αυτό το διηγήθηκε χθες η κ. Αννα Διαμαντοπούλου προσθέτοντας : «Εάν το έλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου τότε για τη λαϊκή επιμόρφωση, αυτό ισχύει και σήμερα για το υπουργείο Παιδείας, το οποίο γυναικοκρατείται. Θα επιτύχουμε!». Οι παραβρισκόμενοι στην Αίθουσα Ζακλίν ντε Ρομιγί ξέσπασαν σε χειροκροτήματα για την κορόνα της υπουργού, αλλά ο πρωθυπουργός από την πλευρά του έδειχνε απασχολημένος με τις σημειώσεις του. Πώς εξηγείται η στάση του; Ισως διότι θεωρεί περιττά τα τσιτάτα, ίσως διότι η δήλωση της Αννας Διαμαντοπούλου δεν έχει στο πλάνο της επιτυχίας τον στενό συνεργάτη του κ. Παπανδρέου Ιωάννη Πανάρετο, ίσως διότι ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι σε κάθε προσπάθεια -και σίγουρα και σε αυτή του υπουργείου Παιδείας- υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας...





Υπουργείο Παιδείας: Εγκύκλιος σχετικά με την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας αναπληρωτή και ωρομισθίου στην προαγωγή των εκπαιδευτικών Π.Ε. και Δ.Ε.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Μαρούσι, 11 - 2 - 2011
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Π.Ε. &. Δ.Ε. 10564 / Δ2 / ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Π.Ε. & Δ.Ε.
ΤΜΗΜΑΤΑ: Β΄
Ταχ. Δ/νση: Ανδρέα Παπανδρέου 37, ΠΡΟΣ : 1. Περιφερειακές Δ/νσεις Π.Ε. & Δ.Ε.
Τ.Κ. –Πόλη 15180 ΜΑΡΟΥΣΙ όλης της Χώρας
Πληροφορίες : Α. Παναγιώτου (Δ.Ε.) 2. Διευθύνσεις Π.Ε. & Δ.Ε. όλης της Χώρας
Τηλέφωνο : 210 -3442271 3. Γραφεία Π.Ε. & Δ.Ε. όλης της χώρας
Πληροφορίες: Β. Ευθυμίου (Π.Ε.) 4. Γραφεία Ε.Ε. όλης της Χώρας
Τηλέφωνο : 210-3442462
FAX: 210-3442365

ΘΕΜΑ: « Συμπληρωματική εγκύκλιος που αφορά στην εφαρμογή των διατάξεων της παρ.7 του άρθρου 5 του Ν.3848/2010, σχετικά με την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας αναπληρωτή και ωρομισθίου στην προαγωγή των εκπ/κών Π.Ε.& Δ.Ε. »
Σε συνέχεια της αριθμ.89867/Δ2/5-8-2010 εγκυκλίου μας και με αφορμή πολλά ερωτήματα που υποβάλλονται στην Υπηρεσία μας, σας διευκρινίζουμε και με παραδείγματα :

Α) ΠΛΕΟΝΑΖΩΝ ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΟ ΒΑΘΜΟ Α΄:
Π.χ. Εκπαιδευτικός, ο οποίος στις 31/1/2010 βρίσκεται στον Α΄ βαθμό, δηλαδή πριν τη δημοσίευση του Ν.3848/2010, (ο νόμος δημοσιεύτηκε στις 19/5/2010) και έχει αναγνωρισμένη προϋπηρεσία αναπληρωτή ή ωρομισθίου για παράδειγμα: έτη 02, μήνες 03 και ημέρες 05, θα έχει στις 19/5/2010 πλεονάζοντα χρόνο στο βαθμό Α΄ : έτη 00, μήνες 03, ημέρες 18 (το αποτέλεσμα προκύπτει αν αφαιρέσουμε το διάστημα 31/1/2010 έως 19/5/2010, ημερομηνία δημοσίευσης και έναρξης των διατάξεων του Ν.3848/2010) . Στο αποτέλεσμα που θα βρούμε προσθέτουμε και την αναγνωρισμένη προϋπηρεσία των 02 ετών, 03 μηνών και 05 ημερών .
Επομένως, ο ανωτέρω εκπαιδευτικός θα έχει στις 19/5/2010 πλεονάζοντα χρόνο στο βαθμό Α΄ : έτη 02, μήνες 06, ημέρες 23.

Β) Τα ανωτέρω ισχύουν και για τον εκπαιδευτικό που βρίσκεται στο βαθμό Β΄ .

Γ) Για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς που έχουν μονιμοποιηθεί πριν τη δημοσίευση του Ν. 3848/2010 ισχύουν τα ακόλουθα:
Π.Χ. Εκπαιδευτικός, ο οποίος έχει Φ.Ε.Κ. διορισμού στις 31/8/2007 και αναγνωρισμένη προϋπηρεσία αναπληρωτή ή ωρομισθίου: έτη 02, μήνες 05, ημέρες 11 και η μονιμοποίησή του ανατρέχει στις 31/8/2009, κατέχει το Β΄ βαθμό από την ημερομηνία αυτή και θα έχει στις 19/5/2010 πλεονάζοντα χρόνο στο βαθμό Β΄ : έτη 00, μήνες 08 , ημέρες 18 ( το αποτέλεσμα που προκύπτει αν αφαιρέσουμε το διάστημα 31/8/2009 έως 19/5/2010 ημερομηνία δημοσίευσης και έναρξης των διατάξεων του Ν.3848/2010). Στο αποτέλεσμα που θα βρούμε θα προσθέσουμε και την αναγνωρισμένη προϋπηρεσία των 02 ετών, 05 μηνών και 11 ημερών .
Επομένως, ο εν λόγω εκπαιδευτικός θα έχει στις 19/5/2010 πλεονάζοντα χρόνο στο βαθμό Β΄ : έτη 03, μήνες 01, ημέρες 29.

Δ) Για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς που έχουν μονιμοποιηθεί μετά τη δημοσίευση του Ν. 3848/2010 ισχύουν τα ακόλουθα:
Π.Χ. Εκπαιδευτικός, ο οποίος έχει Φ.Ε.Κ. διορισμού στις 31/8/2008 και αναγνωρισμένη προϋπηρεσία αναπληρωτή ή ωρομισθίου: έτη 02, μήνες 03, ημέρες 10, θα πρέπει να μονιμοποιηθεί στις 31/8/2010. Επομένως, ο εκπαιδευτικός θα πάρει το Β΄ βαθμό στις 31/8/2010 (ημερομηνία μονιμοποίησης του) και θα έχει πλεονάζοντα χρόνο στο βαθμό Β΄ την αναγνωρισμένη προϋπηρεσία αναπληρωτή ή ωρομισθίου δηλαδή: έτη 02, μήνες 03, ημέρες 10.
Επιπλέον, σας γνωρίζουμε, ότι αναγνωρίζονται και προσμετρώνται στη βαθμολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών Π.Ε. & Δ.Ε. οι προϋπηρεσίες, όπως ορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν.3687/2008 (Φ.Ε.Κ.159 τ.Α΄/1-8-2008 ) και στις διατάξεις του άρθρου 41, παρ. 4 του Ν.3762/2009 (Φ.Ε.Κ. 75 τ. Α΄/25-5-2009 ).
Επισημαίνεται, ότι δεν αναγνωρίζεται και δεν προσμετράται στη βαθμολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών Π.Ε. & Δ.Ε. η προϋπηρεσία σε Δημόσια Ι.Ε.Κ.
Όσον αφορά στην προϋπηρεσία μονίμου εκπαιδευτικού, ο οποίος παραιτήθηκε και διορίσθηκε ξανά στην Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αναγνωρίζεται και προσμετράται στηβαθμολογική του εξέλιξη,ενώ δεν αναγνωρίζεται και δεν προσμετράται η προϋπηρεσία μονίμου εκπαιδευτικού, ο οποίος είχε διοριστεί σε άλλο δημόσιο φορέα και στη συνέχεια παραιτήθηκε και διορίσθηκε στην Π/θμια ή Δ/θμια Εκπ/ση.

Η ΑΝΑΠΛ. ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΑΝΘΗ ΓΩΡΟΥ

Μαυροπίνακας...

Η έλλειψη ενθουσιασμού και προσδοκίας. Η απογοήτευση που ακολουθεί και μετατρέπεται σε απάθεια. Η αδράνεια, τέλος, που κλείνει την πόρτα όταν φύγει και το τελευταίο ίχνος ενδιαφέροντος. Τότε μιλάμε για το «σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης».
Το σύνδρομο αυτό γνωρίζουν καλά οι εκπαιδευτικοί. Το βιώνουν καθημερινά, τη μια σχολική χρονιά μετά την άλλη. Το βιώνουν χρόνια. Ο εκπαιδευτικός, ο καθηγητής, ο δάσκαλος -τίτλος τιμής κάποτε- είναι σήμερα ο πλέον ακρωτηριασμένος, παραγνωρισμένος, κουρασμένος επαγγελματίας. Ισοβίτης στην απουσία σεβασμού μαθητών, γονέων, πολιτείας. Κι αν οι μαθητές μοιάζει να είναι στο απυρόβλητο, στο ίδιο κάτεργο κι αυτοί είναι φυλακισμένοι. Στο κάτεργο της αμάθειας, ενός συστήματος που «ζει» έξω από πολιτικές, θεσμούς και κοινωνίες. Ενα σχολείο-φυλακή που ροκανίζει την εφηβεία τους και στο βωμό των «εξετάσεων» τη γνώση θυσιάζει. Με ατελείωτες ώρες στις «αίθουσες αναμονής» για την επαγγελματική μετα-ζωή τους, θεατές σε άχαρες μέρες, μίζερα όνειρα κι αποδράσεις στο πουθενά. Και μόνιμος «εχθρός», η έδρα. Ο εκπαιδευτικός. Γκρίζα φιγούρα, σε γκρίζο εκπαιδευτικό φόντο. Χωρίς οργανωτική δομή, κονδύλια, αξιοπρεπή μισθό, επιμόρφωση. Ατελείωτο μεταπτυχιακό στην απελπισία. Μπορεί οι Γάλλοι εκπαιδευτικοί να διαδηλώνουν στο Παρίσι κρατώντας συμβολικά πλακάτ-μαύρες φιγούρες για τις περικοπές των μισθών τους. Μπορεί τα μοντέλα, μαθητές κι αυτά πριν από λίγους μήνες, να βαδίζουν, σε πασαρέλα της Νέας Υόρκης, μπροστά σε άδειες καρέκλες. Ομως, όλοι ξέρουν ότι άδειο σχολείο σημαίνει άδεια πατρίδα. Σημαίνει μετανάστη πολιτισμό. Αδεια καρδιά. Δημοκρατία που δεν χωρά πουθενά. Εκτός κι αν το σχολείο άδειασε γιατί κατέβηκε στο δρόμο...

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Υπάλληλοι των υπαλλήλων


Επί τέλους, σήμερα ξεκαθάρισε το οφθαλμοφανές και το αναμενόμενο.Ξεκαθάρισε με τον πλέον σαφή τρόπο ότι η Χώρα δεν κυβερνάται...
από την εκλεγμένη από τον λαό της κυβέρνηση, αλλά από τους υπαλλήλους της τρόϊκα, άρα οι κυβερνήτες μας είναι υπάλληλοι των υπαλλήλων.
Πολύ φοβάμαι ότι οι βουλευτικές εκλογές που έγιναν ήταν οι τελευταίες που έγιναν στη Χώρα.
Στο εξής θα έχουμε διορισμένες κυβερνήσεις, όπως διορίζονται οι υπάλληλοι των υπουργείων, και μάλιστα χωρίς εξετάσεις.
Σήμερα δε, με την συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι τροϊκανοί , ξεπερνώντας κάθε όριο καθωσπρεπισμού πέραν του ότι ζήτησαν ανερυθρίαστα την εκποίηση κρατικής περιουσίας αξίας 50δις, (ποια είναι αυτή άραγε ;) κούνησαν και το δάκτυλο στους διαμαρτυρόμενους για τα μέτρα πολίτες που κατεβαίνουν στους δρόμους.
Είναι αυτό που ο λαός μας λέει, «δώσε θάρρος στον χωριάτη, να ανεβεί με τα τσαρούχια στο κρεβάτι».
Αντί δηλαδή να τους ζητήσουμε εμείς το λόγο που όσα μέτρα προτάθηκαν από αυτούς, υιοθέτησε και εφάρμοσε η κυβέρνηση αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά και ειδικά για τους πολίτες εξαθλιωτικά, μας τη βγαίνουν κι από πάνω, χωρίς να ζητήσουν συγνώμη για την ανικανότητα και τη βλακεία τους, χωρίς να παραδεχτούν ότι τα μέτρα τους δεν βελτίωσαν καθόλου τα οικονομικά της χώρας, αντίθετα η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο.
Και αυτό γιατί η προσπάθεια είχε λανθασμένη αφετηρία, που δημιούργησε ένα ξαφνικό σοκ.
Η σημαντική περικοπή μισθών και συντάξεων, με παράλληλη αύξηση φόρων στέρησε από την αγορά ρευστότητα με μεγάλες και αλυσιδωτές αντιδράσεις.
«Έκατσε» λοιπόν η αγορά, χωρίς ή με μειωμένες στο ελάχιστο πωλήσεις έκλεισαν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χιλιάδες επίσης εργαζόμενοι βρέθηκαν άνεργοι, με αποτέλεσμα το δημόσιο να στερηθεί την είσπραξη φόρων, τα ταμεία να στερηθούν εισφορές, οι πολίτες να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους σε Τράπεζες, Δημόσιο και ΔΕΚΟ.
Επί πλέον αυξήθηκαν τα επιδόματα ανεργίας που καλείται να καταβάλει το Δημόσιο.
Αντίθετα δεν έγινε καμία προσπάθεια να εισπραχθούν τα οφειλόμενα από φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς δημοσιεύθηκαν τα ονόματα και οι φορείς που «οφείλουν» και που μέσα σ αυτούς φιγουράρει και το ίδιο το Δημόσιο.
Τώρα ψάχνουν τους λόγους που δεν μπαίνουν λεφτά στα Δημόσια ταμεία.
Τώρα ψάχνουν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανάπτυξης, πράγμα που θα έπρεπε να γίνει από την πρώτη στιγμή.
Τώρα όμως το πουλάκι πέταξε. Και εμείς άβουλοι και μοιραίοι περιμένουμε τις εξελίξεις.
Η Κυβέρνηση προσπαθεί, για να γεμίσει τα ταμεία. Ποινικοποιεί την μη πληρωμή του εισιτηρίου των 1,40 ευρώ με τρίμηνη φυλάκιση ενώ για τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου που χρωστάνε 25 δις ζητά με νόμο την παύση των πληρωμών. Ποινικοποιεί την μη καταβολή των διοδίων και αφήνει ελεύθερους τους καθ ομολογία μιζαδόρους των εκατομμυρίων.
Ηθικόν δίδαγμα:
- Μπορείς να καταχραστείς εκατομμύρια; Αν ναι, μπορείς να κυβερνήσεις τη χώρα, να γίνεις ακόμα και Υπουργός.
- Χρωστάς 2,30 ευρώ; Θα πας στον Κορυδαλλό, να σπουδάσεις μαζί με τους εμπόρους ναρκωτικών, τους δολοφόνους και τους απατεώνες.
Αυτή είναι η Ελλάδα του σήμερα. Το κλέος του αιώνα. Το υπόδειγμα του σύγχρονου πολιτισμού.
Ελπίζω και πιστεύω την επόμενη φορά που θα αριβάρουν τα τσουτσέκια του τροϊκού πολέμου να τύχουν υποδοχής ανάλογης των απόψεών τους και των επιτυχημένων μέτρων που μας προτείνουν.







ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ: Απόφαση για τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού

Απόφαση για τιε σχολικές εκδρομές των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού , υπέγραψε η Αν. υπουργός Παιδείας Φ. Γεννηματά, η οποία έχει ως εξής:
Οι μετακινήσεις − σχολικές εκδρομές των αμιγών ελληνικών σχολείων της περιοχής
ευθύνης σας να πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της ημεδαπής και να εγκρίνονται από τους οικείους Συντονιστές Εκπαίδευσης, στην ευθύνη των οποίων υπάγονται τα σχολεία που θα πραγματοποιήσουν την μετακίνηση − εκδρομή.
Ο Συντονιστής Εκπαίδευσης οφείλει να ενημερώνει εγκαίρως την οικεία διπλωματική αρχή στη διοικητική ευθύνη της οποίας ανήκει, για την μετακίνηση− εκδρομή που θα πραγματοποιήσει το αμιγές Ελληνικό σχολείο καθώς και την ελληνική διπλωματική αρχή της χώρας στην οποία θα μεταβούν οι μαθητές.
Για την έγκριση μετακίνησης − εκδρομής των αμΙγών ελληνικών σχολείων σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής
Ένωσης απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της ελληνικής διπλωματικής αρχής στην χώρα που θα Πραγματοποιηθεί η επίσκεψη.
Τα στοιχεία των σχολείων, των συνοδών εκπαιδευτικών, των μαθητών καθώς και τα τηλέφωνα επικοινωνίας θα αποστέλλονται εγκαίρως στη διπλωματική αρχή της χώρας στην οποία θα πραγματοποιηθεί η εκδρομή.
Σας εφιστούμε ιδιαιτέρως την προσοχή στη σχολα στική τήρηση του προγράμματος της εκδρομής και στα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να τηρηθούν για την μεταφορά των μαθητών.

Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ



Διπλοθεσίτρια και η κ. Φώφη Γεννηματά

"H Κα Γεννηματά, στις 15 Ιαν 1986 και σε ηλικία 22 ετών ξεκίνησε να εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.
Έκτοτε, και ενώ καταλαμβάνει δημόσιες θέσεις (μισθοδοτούμενη δηλαδή απευθείας από τους Έλληνες φορολογούμενους) συνεχίζει να μισθοδοτείται ΚΑΙ από την ΕΤΕ, ακόμα και σε περιόδους που ίσχυε το ασυμβίβαστο για αυτήν (λόγω βουλευτικής ή άλλης ιδιότητας). Δείτε το βιογραφικό της εδώ: http://www.fofigennimata.gr/biografiko.asp
Μερικά ερωτήματα λοιπόν προς την Κα Γεννηματά:
- Πως διοριστήκατε στην Εθνική;
- Με ποιο διαγωνισμό και ποια προσόντα;
- Πότε πήρατε πτυχίο από το.. Πανεπιστήμιο Αθηνών;
- Πόσο καιρό συνολικά απουσιάζετε από την «εργασία» σας στην Εθνική;
- Όταν παρουσιάζεστε στην Τράπεζα, που ακριβώς εργάζεστε και σε ποιο αντικείμενο;
Από το 1986 έως σήμερα όχι μόνο μισθοδοτείστε, αλλά λαμβάνετε ΚΑΙ προαγωγές ΚΑΙ αυξήσεις, προφανώς λόγω του Κανονισμού Εργασίας που ισχύει στην ΕΤΕ.
Τα ερωτήματα λοιπόν πολλά:
- Ποιο βαθμό κατέχετε σήμερα στην ιεραρχία της Τράπεζας;
- Σε τι καθεστώς άδειας ευρίσκεστε και από πότε;
- Πόσες είναι οι σημερινές σας αποδοχές από την ΕΤΕ, και ποιά δικαιώματα θεμελιώνετε για σύνταξη, εφάπαξ και προικοδότηση τέκνων;
Σημειώνω ότι η τελευταία προαγωγή σας έγινε στις 01/01/2006, περίοδο για την οποία δηλώνετε ότι είστε «Υπερνομάρχης». Από ποια άλλη ΔΕΚΟ/πρώην ΔΕΚΟ ή Οργανισμό μισθοδοτείστε ή θεμελιώνετε σε λίγο καιρό συνταξιοδοτικό δικαίωμα (όπως πχ η συνάδελφός σας Μιλένα Αποστολάκη από την - χρεοκοπημένη - Ολυμπιακή);
Το γεγονός ότι και άλλοι -δεκάδες- συνάδελφοί σας (Πρωτόπαπας, Μανώλης, Πολυζωγόπουλος κ.α.) επίσης μισθοδοτούνται ΕΠΙΠΛΕΟΝ των μισθών τους από την «πολιτική τους δραστηριότητα» από διάφορες ΔΕΚΟ (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΣΕ κλπ), θεωρείτε ότι σας νομιμοποιεί ηθικά, να αξιώνετε από τη Βουλή να σας δίδει άδεια να συνεχίζετε την dolce vita με τις πολλαπλές αργομισθίες σας;
Έλλην Φορολογούμενος - ούτε ψηφοφόρος, ούτε κατευθυνόμενος, ούτε βλαξ."

Σωτήριος Καλαμίτσης
Δικηγόρος



Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας


ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ
ΧΘΕΣ ΓΙΝΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ ΟΤΑΝ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΆ...
ΓΙΑ <ΒΑΣΙΚΑ> ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΗ<ΒΑΣΙΚΑ>ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ ΝΑ ΕΝΝΟΗΘΕΊ ΟΤΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΚΥΡΙΑ ΜΠΕΝΑΚΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ..ΦΟΒΟΥΜΑΙ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΤΕ ΓΙΑ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ...
ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΕΥΓΕΝΗΣ ΣΑΦΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΟΣ
ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ..
ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΤΟΝ ΟΤΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΕΝΤΟΛΗ ΠΟΥ ΔΕ ΤΟΥ ΔΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΙΤΕ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΙΤΕ ΝΟΜΙΚΟ ΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΓΩ ΔΕ ΞΕΡΩ ΤΙ ΑΛΛΟ
ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΜΙΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ
Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΑΤΟΠΕΔΙ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΑΛΑΣΕΙ ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΤΕΧΝΗΤΟΥ..ΧΡΕΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΒΑΛΑΝ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΔΟΙΙΚΟΥΝ ΤΗ ΓΗ..
ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ
ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝΕ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΣΥΜΕΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ
Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΟΥΙΚ ΣΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣΤΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΙΛΑ ΠΛΕΟΝ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΝΟΗΜΩΝ ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
ΕΠ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΣΑΣ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΑΥΤΟ
ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ
ΣΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΑΣ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΑΝΤΑΡΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ Γ ΡΑΙΧ ΣΤΟ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ.
ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΡΑΙΧ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ
ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΥΣΤΕΡΟΦΗΜΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΔΕ ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΒΑΡΥΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝΕ ΣΕ ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΕΙΡΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΔΟΛΟ ΕΓΙΝΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΜΑΣ ΨΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΙΣΧΥΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΗΜΙΤΗΣ,),, ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΜΕΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΛΠ..
ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΛΕΟΝ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΜΑΣ
ΕΧΟΥΜΕ ΟΡΓΗ...
ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΤΑ ΜΜΕ ΠΟΥ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ..ΤΟ ΚΡΥΒΟΥΝΕ
ΚΛΕΙΝΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟ ΜΥΝΗΜΑ -ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ
ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΒΟΗΘΙΣΤΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΑΥΤΟ ΑΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΖΗΣΕ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΞΩ..
ΜΗ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΑΣΕΙ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ...ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΤΗΣ ΤΥΝΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΘΑ ΦΑΝΤΑΖΟΥΝΕ ΠΤΑΙΣΜΑΤΑ..
ΜΕ ΤΙΜΗ ...ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΛΑΤΡΗΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ...ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ...
ΑΛΛΑ ΠΛΕΟΝ ΕΞΑΛΟΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΣΑΝ ΕΘΝΟΣ....
Η ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ....
ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΑΛΛΗ ΕΛΠΙΔΑ Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ...
ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΦΩΝΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΗΡΘΕ
ΚΑΙ ΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΕ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ
Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΟΥΝ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΟΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ
ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΜΕ ΝΑ ΠΟΝΑΜΕ....
Αναγνώστης

North and South Sudan seek accord on oil pipelines and Abyei

February 10, 2011 (KHARTOUM) – The National Congress Party (NCP) and Sudan People Liberation Movement (SPLM) are planning a new push towards resolving key post-referendum issues namely the transport of oil produced in the landlocked South and dispute over border region of Abyei.
A new round of talks on economic issues will focus on arrangements related to the ownership of pipelines that transport oil from the South to Port Sudan and loaded to tankers.
The South Sudan VP Riek Machar said in press statements that existing contracts with oil companies will remain untouched but affirmed the right of the independent South to sign new contracts with other companies.
Most of Sudan’s proven daily output of 500,000 oil barrel is extracted from oilfields in the south whereas the pipelines infrastructure and refineries are based in the north. Both sides need to maintain cooperation on oil after secession to sustain their economies which depend greatly on oil revenues.
On Abyei, the joint political committee of the NCP-SPLM agreed to visit the oil-rich region for talks with leaders there.
Following that, president Omer Hassan Al-Bashir and South Sudan leader Salva Kiir will hold an expanded meeting with the leaders of the Arab Misseriya and Dinka Ngok who inhabit Abyei.
Abyei was due to hold a referendum last month to decide whether it will become part North Sudan or join an independent south Sudan but it was suspended after a disagreement persisted on who is eligible to take part in the plebiscite.



مفوضية الاستفتاء:98,83% نسبة التصويت للانفصال .


الثلاثاء, 08 فبراير 2011 10:43 .الخرطوم 8/2/2011 (سونا) عقدت مفوضية استفتاء جنوب السودان مؤتمراً صحفياً مساء أمس بقاعة الصداقةاعلنت فيه النتيجة النهائية للاستفتاء وذلك بحضور عدد من الوزراء الاتحاديين والمستشارين والوزراء بحكومة الجنوب وممثلى المنظمات الدولية والاقليمية والسفراء المعتمدين بالخرطوم واعلن البروفسير محمد ابراهيم خليل رئيس مفوضية الاستفتاء ان عدد المسجلين للمشاركة فى الاستفتاء بلغ مايقارب الاربعة ملايين ناخباً وعدد الذين ادلوا باصواتهم 3,851,994 ناخباً
صوت منهم للوحدة 44,888 ناخباً بنسبة 1,17% فيما صوت للانفصال 3,792,518 ناخب بنسبة 98,83% مشيراً ان هذه النتيجة تؤكد ان خيار الانفصال هو الغالب واوضح خليل ان المفوضية قامت بأداء عملها بصورة طيبة واستطاعت ان تجرى استفتاء صحيحاً وصادقاً وشفافاً لا طعن فيه مبيناً ان النتيجة الاولية للاستفتاء لم يتقدم أي شخص او جهة بالطعن فيها وعليه تم اعتمادها كنتيجة نهائية وعبر عن شكره وتقديره كل الجهات التى اسهمت فى انجاح الاستفتاء ودعا سيادته الى ضرورة استمرار العلاقة بين الشمال والجنوب تحقيقاً للمصالح المشتركة للدولتين وقال ان رحابة الصدر التى تم بها قبول نتيجة الاستفتاء تبشر باستمرار روح الشراكة وتمكن من حل القضايا العالقة التى لا بد من حلها واكد ان هناك رباطاً تاريخياً مجيداً وارثاً ثقافياً ولغة مشتركة تربط بين ابناء الشمال والجنوب





Άποψη: Δύο προϋποθέσεις για μεταρρύθμιση

Ποτέ δεν υπήρξε τόση συναίνεση ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που λειτουργεί το άσυλο και το μοντέλο διοίκησης των πανεπιστημίων. Τα δύο ζητήματα, όμως, αν και συνδέονται, δεν πρέπει να συγχέονται. Γιατί αυτή η σύγχυση κινδυνεύει να καταστρέψει την πολύ χρήσιμη αυτή συναίνεση.
Αγωνιώ να μην εγκλωβιστεί η συζήτηση για το άσυλο σε ένα δημόσιο διάλογο για το εάν οι πρυτάνεις πρέπει να εκλέγονται από τους πανεπιστημιακούς ή να διορίζονται από κάποιο εξωπανεπιστημιακό συμβούλιο (όπως προτείνει το υπουργείο). Αν γίνει αυτό, θα χαθεί μια χρυσή ευκαιρία να λυθεί το πρόβλημα με το άσυλο (κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα, άμεσα και χωρίς νέους νόμους).
Το άσυλο απαιτεί διαφύλαξη, γιατί αλλιώς μετατρέπεται σε ασυλία εκείνων που στρέφονται εναντίον του ακαδημαϊκού ασύλου. Οποιον και να βαρύνει η ευθύνη διαφύλαξης του ασύλου (εκλεγμένοι πρυτάνεις ή διορισμένοι μάνατζερ), η αποτυχία είναι δεδομένη όσο δεν υπάρχει ένα καλά οργανωμένο σώμα πανεπιστημιακής ασφάλειας: ένστολοι υπάλληλοι του πανεπιστημίου που λογοδοτούν στη διοίκηση του πανεπιστημίου και μόνον.
Πρώτη μέριμνα του υπουργείου θα έπρεπε να είναι η χρηματοδότηση της σύστασης αυτού του σώματος, το οποίο διαθέτουν όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου (με εξαίρεση τα δικά μας). Παράλληλα, το υπουργείο θα έπρεπε να περάσει μια απλή τροπολογία, χωρίς νόμους πλαίσια και μεγαλεπήβολα νομοσχέδια, με την οποία να καταργεί τη συμμετοχή των φοιτητών στην εκλογή προέδρων και πρυτάνεων.
Αυτές οι δύο κινήσεις, με τις οποίες θα συμφωνούσε η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και των πανεπιστημιακών, θα έλυνε το θέμα του ασύλου και θα απελευθέρωνε πανεπιστημιακές δυνάμεις που μπορούν και θέλουν να μεταρρυθμίσουν το πανεπιστήμιο, αλλά αδρανοποιούνται μπροστά στο τέρας που δημιουργεί η εξουσία των υποτιθέμενων εκπροσώπων των φοιτητών.





Σχετικά με τους μόνιμους διορισμούς και την υποχρεωτική τριετία των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δύο θα είναι τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν τους νεοδιόριστους και νυν αδιόριστους, εκπαιδευτικούς.
Το πρώτο σχετίζεται με τους ελάχιστους διορισμούς που σχεδιάζει να κάνει το υπουργείο για το σχολικό έτος 2011-2012.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο συνολικός αριθμός των μόνιμων διορισμών, ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ δεν θα ξεπεράσει τις 8.000 , εύκολα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών θα γίνουν με το σταγονόμετρο και επιλεκτικά. Δεν θα υπάρξει ίδιο ποσοστό προσλήψεων για όλους τους κλάδους, σε σχέση με όσους περιμένουν μόνιμο διορισμό, όπως έγινε και τη χρονιά που διανύουμε. Θα υπάρξουν κλάδοι που ενδέχεται να μην προσληφθεί κανένας μόνιμος και οι ανάγκες να καλυφθούν με αναπληρωτές.
Ήδη εκκρεμούν οι προσλήψεις όσων περίσσεψαν από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2008 που συμπαρασύρουν και κάποιους από τον ενιαίο πίνακα διορισμών με βάση την αναλογία 60%-40%. Όμως , με δεδομένη και την περσινή εμπειρία, είναι βέβαιο ότι σε κάποιες ειδικότητες δεν θα υπάρξει απορρόφηση ούτε για τους διοριστέους του ΑΣΕΠ.Εύκολα μπορεί κάποιος να συμπεράνει ποιο είναι το μέλλον των υπόλοιπων κατηγοριών που περίμεναν μόνιμο διορισμό (ενιαίος πίνακας, 24μηνο και ΑΣΕΠ).
Το δεύτερο σχετίζεται με την υποχρεωτική τριετία σε συνδυασμό με τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολικών μονάδων που θα οδηγήσουν σε μείωση των οργανικών θέσεων. Πρακτικά, εκεί που κάποιος νεοδιόριστος θα τοποθετείται, εκεί θα περνάει τουλάχιστον μια πενταετία μέχρι να μπορέσει να πάρει μετάθεση πιο κοντά στον τόπο των συμφερόντων του.
Από πρόσφατη ανακοίνωση της επιτροπής τους υπουργείου παιδείας για τις αποσπάσεις και τις μεταθέσεις προκύπτει μια μικρή θετική εξέλιξη στο ζήτημα της υποχρεωτικής τριετίας κατά την οποία ο εκπαιδευτικός με βάση τον νόμο 3848/2010 δεν έχει δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση για μετάθεση. Με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, σχεδιάζεται για τους νεοδιόριστους να μην έχουν δικαίωμα ούτε για απόσπαση στην πρώτη τριετία. Η θετική εξέλιξη περιλαμβάνει στη διαδικασία των αποσπάσεων την παρακάτω περίπτωση:
«…Σε εξαιρετικές περιπτώσεις εκπαιδευτικών για τους οποίους συντρέχουν ειδικοί σοβαροί έκτακτοι λόγοι απόσπασης τα συμβούλια με ομόφωνη απόφασή τους μπορούν να εισηγηθούν την απόσπασή τους…»
Η παραπάνω περίπτωση ανοίγει μια χαραμάδα ελπίδας με την προϋπόθεση ότι θα τεθούν αντικειμενικά και ξεκάθαρα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια και κριτήρια που σχετίζονται με θέματα υγείας. Αλλιώς, θα λειτουργήσει μόνο προς όφελος όσων διαθέτουν τις απαιτούμενες άκρες όπως γινόταν, σε μεγάλο βαθμό, μέχρι τώρα.
Επίσης στην επιτροπή κατατέθηκε από την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ, χωρίς να έχει γίνει ακόμη αποδεκτή, η εξής πρόταση:
«Η κατάργηση ως προϋπόθεσης, για μετάθεση, της τριετίας για τους νεοδιόριστους και της διετίας για τις άλλες κατηγορίες».
Το θέμα είναι, αν η επιτροπή υιοθετήσει τελικά την παραπάνω πρόταση και αν, από κει και πέρα, η δυνατότητα αίτησης για μετάθεση, πριν την τριετία, έχει πρακτικό αντίκρισμα, αφού η μείωση των οργανικών θέσεων θεωρείται δεδομένη με τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις σχολικών μονάδων.
Γι’ αυτό δεν είναι λίγοι εκείνοι οι συνάδελφοι που σκέφτονται και το ενδεχόμενο της άρνησης του μόνιμου διορισμού, αν αυτός προκύψει, και της απασχόλησής τους ως αναπληρωτές, κάτι που θα τους εξασφαλίσει ότι δεν θα χρειαστεί ίσως να λείψουν από τα σπίτια τους υποχρεωτικά για τρία χρόνια.
Βέβαια, και στην περίπτωση αυτή, το ενδεχόμενο από τη νέα σχολική χρονιά, όλοι οι αναπληρωτές να προσλαμβάνονται μέσω ΕΣΠΑ, προκαλεί έναν νέο εφιάλτη με δεδομένη και την φετινή εμπειρία.



Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Ανησυχία για τα διδασκαλεία

Ανησυχία επικρατεί στον εκπαιδευτικό κόσμο για το μέλλον των διδασκαλείων των πανεπιστημίων, όπου αποσπώνται κάθε χρόνο εκατοντάδες δάσκαλοι και νηπιαγωγοί για μετεκπαίδευση.
Ακόμη δεν έχουν προσδιοριστεί οι ημερομηνίες των εξετάσεων εισαγωγής, αν και τις προηγούμενες χρονιές η σχετική προκήρυξη δημοσιευόταν μέσα στο Νοέμβρη. Η Σύνοδος των Κοσμητόρων και Προέδρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων των πανεπιστημίων ζήτησε χτες συνάντηση με την υπουργό Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, προκειμένου να θέσει φλέγοντα ζητήματα, όπως η στελέχωση των παιδαγωγικών τμημάτων, οι αποσπάσεις, τα διδασκαλεία και τα πειραματικά σχολεία.
Η Σύνοδος
Πρόταση με πέντε σημεία για το σύγχρονο ρόλο των διδασκαλείων ως φορέων μετεκπαίδευσης και διά βίου επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών διαμορφώθηκε από τους κοσμήτορες και προέδρους των παιδαγωγικών τμημάτων των πανεπιστημίων, που συνήλθαν το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη. Η Σύνοδος έστειλε την εισήγησή της στην υπουργό Παιδείας -στο πλαίσιο του διαλόγου για τη μετεξέλιξη του θεσμού- ζητώντας, παράλληλα, ενημέρωση για τις ημερομηνίες κατά τις οποίες θα διεξαχθούν τη φετινή χρονιά οι εξετάσεις εισαγωγής των εκπαιδευτικών (προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης) στα διδασκαλεία της χώρας.
«Ο διαγωνισμός προκηρύσσεται συνήθως το Νοέμβριο. Φέτος, μέχρι στιγμής, δεν υπήρξε προκήρυξη», δηλώνει στον «Α» η νέα πρόεδρος της Συνόδου και κοσμητόρισσα της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ, Δήμητρα Κογκίδου, μεταφέροντας την ανησυχία που επικρατεί στον εκπαιδευτικό κόσμο.
Τι εισηγείται
Η Σύνοδος υποστηρίζει ότι η μετεκπαίδευση οφείλει να συμβάλει στην αναβάθμιση του ρόλου του/ της εκπαιδευτικού ως διανοούμενου και ως φορέα αλλαγής στη σχολική μονάδα και την κοινωνία. Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη να διατηρηθεί ο δημόσιος ακαδημαϊκός χαρακτήρας της μετεκπαίδευσης, ενώ προτείνει να ιδρυθούν διδασκαλεία σε κάθε παιδαγωγικό τμήμα προσχολικής και δημοτικής Εκπαίδευσης ώστε να ισχυροποιηθούν οι δεσμοί των τμημάτων με το τοπικό δίκτυο των σχολείων.
Τα μέλη της Συνόδου τάσσονται υπέρ της διατήρησης της μετεκπαίδευσης, η οποία μπορεί να συνυπάρχει (αλλά όχι να αντικατασταθεί) με προγράμματα ευέλικτης επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών. Επιπλέον, εισηγούνται την αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών και τη διεύρυνση του ρόλου των διδασκαλείων, ώστε να καλύψουν και άλλες εκπαιδευτικές ανάγκες (π.χ. κατάρτιση καθηγητών στην ειδική αγωγή). Αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, σύμφωνα με τα μέλη της Συνόδου, είναι η προσέλκυση διδασκόντων υψηλού επιπέδου, πράγμα που είναι δύσκολο να επιτευχθεί με τα τρέχοντα επίπεδα αμοιβής των διδασκόντων και την έλλειψη μόνιμης γραμματειακής υποστήριξης.
Οι αμοιβές
«Λόγω της χαμηλής αμοιβής είναι δύσκολη η προσέλκυση διδασκόντων», επισημαίνει η πρόεδρος του διδασκαλείου «Δ. Γληνός» του ΠτΔΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Τριανταφυλλιά Κωστούλη, εξηγώντας ότι οι αμοιβές ξεκινούν από 9,98 ευρώ την ώρα (μικτά) για τα μη μέλη ΔΕΠ και φτάνουν τα 16,63 ευρώ (μικτά) για τους τακτικούς καθηγητές. Αναφερόμενη στο ενδιαφέρον του εκπαιδευτικού κόσμου για μετεκπαίδευση, η κ. Κωστούλη τονίζει ότι τα διδασκαλεία συνιστούν ένα σημαντικό θεσμό, που συμβάλλει στην ανανέωση των γνώσεων των εκπαιδευτικών και στον αναστοχασμό του ρόλου του μέσα στην τάξη. Κάθε χρόνο εισάγονται στο διδασκαλείο του ΠτΔΕ του ΑΠΘ 110 - 120 άτομα.
Το νέο προεδρείο της Συνόδου ζήτησε συνάντηση με την κ. Διαμαντοπούλου, προκειμένου να συζητηθούν, εκτός από το θέμα των διδασκαλείων, τα ζητήματα της στελέχωσης των παιδαγωγικών τμημάτων, των αποσπάσεων, των συγχωνεύσεων, των πειραματικών σχολείων και της παιδαγωγικής επάρκειας των καθηγητών.



Υπουργείο Παιδείας «Νέο λύκειο» από τον Σεπτέμβριο

Αλλαγές στο λύκειο προετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας Στο μοντέλο, που από τον Σεπτέμβριο θα αποτελέσει το «νέο λύκειο» αναμένεται να έχουν καταλήξει σε δύο μήνες τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Παιδείας σύμφωνα με το Α.Π.Ε. Ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Κλ. Ναυρίδης, ο οποίος σε ειδική εκδήλωση έκανε γνωστό ότι τον Απρίλιο θα είναι όλα έτοιμα για την ανακοίνωση του πλαισίου του νέου λυκείου, αναφέρθηκε στη φιλοσοφία των αλλαγών και μίλησε για τους στόχους του νέου τύπου λυκείου.
Σύμφωνα με όσα σχεδιάζονται, ο σημερινός τρόπος διδασκαλίας, θα αλλάξει πλήρως. Σε δύο μήνες θα θεωρείται πλέον ξεπερασμένος και οι μαθητές, μέσω του νέου τύπου σχολείου, θα μυούνται σε ουσιαστικότερους τρόπους απόκτησης γνώσεων, που περιορίζουν την αποστήθιση και προάγουν την κριτική τους ικανότητα.
Όπως σημείωσε ο κ. Ναυρίδης, «οι μαθητές θα πρέπει να αρχίσουν να μυούνται σε ερευνητικές διαδικασίες και διεργασίες. Δηλαδή, θα μάθουν να διατυπώνουν τα ερωτήματα, να προσδιορίζουν τα προβλήματα και να μεθοδεύουν διερευνήσεις. Επιπλέον, να αναζητούν απαντήσεις στα προβλήματα, που έχουν τεθεί, να αναζητούν και να αξιοποιούν ερευνητικά εργαλεία, να αναλύουν και να συνθέτουν δεδομένα».
Ο πρόεδρος του Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΕΤΕ) της ΟΛΜΕ, Παύλος Χαραμής, ο οποίος πήρε μέρος στην εκδήλωση για το νέο σχολείο, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε, μεταξύ άλλων: «Η πρόταση του εκπαιδευτικού κινήματος για το Ενιαίο Λύκειο θεωρίας και πράξης, ως τον μοναδικό τύπο λυκείου σε μεσοπρόθεσμη κλίμακα, που θα υπηρετεί τη γενική μόρφωση συναιρώντας δημιουργικά τη θεωρητική μόρφωση με την πράξη, την τεχνολογία και την εφαρμογή, αποτελεί την εναλλακτική απάντηση στις επίσημες πολιτικές. Η πρόταση αυτή υποστηρίζει ότι η ενιαία δομή της λυκειακής βαθμίδας, που έχει υποστασιοποιηθεί διεθνώς με τις ποικίλες μορφές του "ενιαίου σχολείου", είναι το κέλυφος που διασφαλίζει με τον καλύτερο τρόπο την προοπτική της γενικής μόρφωσης και της ολόπλευρης καλλιέργειας της προσωπικότητας του νέου ανθρώπου».
Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, έχει αναφερθεί πολλές φορές στην αλλαγή του σημερινού τύπου λυκείου, συνδυάζοντάς την με την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
Αν, όμως, η αλλαγή στα λύκεια δεν είναι ουσιαστική -σχολιάζουν πολλοί καθηγητές- όποιο σύστημα εισαγωγής και αν υιοθετηθεί, δεν θα επιτύχει. Σήμερα, τα πανεπιστήμια δέχονται φοιτητές, που δεν καταφέρνουν να κατανοήσουν και να αφομοιώσουν τα μαθήματα του πρώτου έτους. Όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που είτε εγκαταλείπουν τις σπουδές, επειδή δεν είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα γι αυτές, είτε καταφεύγουν σε φροντιστηριακού τύπου μαθήματα για να καταφέρουν να παρακολουθήσουν την πανεπιστημιακή κατεύθυνση, που επέλεξαν, ή στην οποία βρέθηκαν τυχαία, λόγω του συστήματος των πανελλαδικών εξετάσεων.
Τελειώνοντας, σήμερα, το λύκειο ένας νέος, είναι σαφές ότι δεν έχει τις στοιχειώδεις γνώσεις να αντιμετωπίσει την αγορά εργασίας, αλλά και την ίδια την κοινωνία, λόγω των μορφωτικών ελλείψεων του ίδιου του λυκείου. Αυτό είναι το πρόβλημα, που επιδιώκει να «θεραπεύσει» το υπουργείο Παιδείας.
Για το νέο λύκειο, που στοχεύει να δημιουργήσει πρωτίστως ικανούς πολίτες με το απαραίτητο μορφωτικό επίπεδο, ο κ. Ναυρίδης σημειώνει: «Τα μαθησιακά - διδακτικά αντικείμενα και τα σχετικά με αυτά περιεχόμενα και ύλη, τα εκπαιδευτικά υλικά, καθώς και οι προτεινόμενες δραστηριότητες, θα αναπτυχθούν με έμφαση στις γενικές ικανότητες, που θα πρέπει να αποκτήσουν οι μαθητές για να μπορούν να ζήσουν δημιουργικά ως δημοκρατικοί πολίτες στο πλαίσιο τόσο της ελληνικής, όσο και της διεθνούς κοινότητας. Όλοι οι μαθητές, όταν ολοκληρώνουν την υποχρεωτική εκπαίδευση, θέλουμε να είναι σε ικανοποιητικό βαθμό εγγράμματοι στην ελληνική και στις ξένες γλώσσες, στις επιστήμες, στα μαθηματικά, στις νέες τεχνολογίες, στον πολιτισμό, στις τέχνες και στη θρησκεία τους ταυτόχρονα. Θέλουμε να έχουν ουσιαστική γνώση για την ιστορική κοινωνική, οικονομική και πολιτική συγκρότηση της κοινωνίας μας, του ευρύτερου κόσμου, όσο και της ίδιας της κοινότητάς τους. Να είναι, τέλος, ευαισθητοποιημένοι και ενήμεροι για τα μεγάλα περιβαλλοντολογικά ζητήματα της εποχής».
Έτσι, τα μαθήματα θα επιλεγούν με βάση τη χρησιμότητά τους στην καθημερινή ζωή, με τη μορφωτική τους αξία, λαμβάνοντας υπόψη και τα ενδιαφέροντα και τις ανησυχίες των ίδιων των μαθητών.
Aπό όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα για το τι μελετά και σχεδιάζει το Υπουργείο, διαφαίνεται πως υπάρχει προσανατολισμός προς τα υποχρεωτικά και επιλεγόμενα μαθήματα. Η α΄ τάξη λυκείου θα είναι το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι μαθητές θα έρχονται σε επαφή και με προαιρετικά μαθήματα, ενώ στη β΄τάξη η τάση είναι να μειωθούν τα υποχρεωτικά και να αυξηθούν τα επιλεγόμενα μαθήματα. Παράλληλα, θα πρέπει να επιδιώκεται η εμβάθυνση και απόλυτη κατανόηση γνωστικών αντικειμένων. Στην γ΄και τελευταία τάξη του λυκείου και ενώ ο μαθητής ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τα θρανία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για να περάσει στην τριτοβάθμια, το πρόγραμμα θεωρείται ότι πρέπει να είναι πιο «σφιχτό». Λιγότερα μαθήματα, λιγότερη ύλη, αλλά βαθύτερη κατανόηση της γνώσης και της πληροφορίας, στο πλαίσιο της εξειδίκευσης. Σ΄αυτή την τάξη ο μαθητής πρέπει να έχει αποσαφηνίσει ποια επιστήμη τον ενδιαφέρει και τι ακριβώς θέλει να σπουδάσει. Να αποκτήσει, δηλαδή, βαθύτερες γνώσεις ενός αντικειμένου. Για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, θεωρείται απαραίτητη και η βαθμολογία, που θα έχει ο μαθητής.
Η «μάχη» του Υπουργείου Παιδείας όμως, φαίνεται πως θα δοθεί στο επίπεδο των μαθημάτων. Ποια, δηλαδή, θα είναι υποχρεωτικά και ποια επιλεγόμενα. Άρχισε εδώ και μήνες και ήδη υπήρξε το πρώτο της «θύμα», η πρώην ειδική γραμματέας του Υπουργείου, Θάλεια Δραγώνα. Οι απόψεις της να είναι η Ιστορία μάθημα επιλογής και όχι υποχρεωτικό, τής έδειξαν την πόρτα εξόδου από το Υπουργείο, αλλά η υπόθεση δεν έχει κλείσει με την παραίτησή της. Στο «παιχνίδι» έχει μπει για τα καλά και η Εκκλησία, η οποία δεν προτίθεται επουδενί να συναινέσει στην ένταξη των Θρησκευτικών στη λίστα με τα μαθήματα επιλογής.
Ο κ. Χαραμής εκτιμά ότι: «για να εξασφαλιστούν στην πράξη τα οφέλη αυτής της αλλαγής, απαιτούνται αντίστοιχες ευνοϊκές ρυθμίσεις στις μεθόδους διδασκαλίας και στήριξης των μαθητών/μαθητριών κ.λπ., όπως επίσης και ευρύτερες κοινωνικές πολιτικές υποστήριξης των παιδιών που συναντούν μεγαλύτερες εκπαιδευτικές και οικονομικο-κοινωνικές δυσκολίες».
Προς αυτή την κατεύθυνση διατυπώνονται συνοπτικά οι εξής προτάσεις:
1. Πρέπει να ξεπεραστεί η μονοδιάστατη αντίληψη για την ευφυία, που οδηγεί στην ιεράρχηση των μορφών αυτοεκπλήρωσης με άξονα μόνο μία μορφή από αυτές. Στον Bourdieu ανήκει η παρατήρηση ότι το εκπαιδευτικό σύστημα τείνει να αναγνωρίζει κατά βάση μόνο μια ορισμένη μορφή αριστείας, αυτή που εκπροσωπεί στο επίπεδο του Λυκείου η κατεύθυνση των λεγόμενων "θετικών επιστημών", ενώ για άλλους προστίθεται και η "γλωσσική" διάσταση της ευφυίας. Το σχολείο πρέπει να αποτιμά θετικά και να καλλιεργεί και τις άλλες μορφές ευφυίας, ώστε οι κατοχοί τους να μη βιώνουν στο σχολείο μια μόνιμη αίσθηση αποτυχίας.
2. Πρέπει να μειωθεί όσο είναι δυνατόν η πρακτική της "τελεσίδικης ετυμηγορίας" στο πλαίσιο της γενικής εκπαίδευσης. Καμιά σχολική δοκιμασία δεν πρέπει να έχει ένα αποτέλεσμα "καταδίκης εφ΄όρου ζωής".
3. Οι ομαδικές και ιδιαίτερα οι ομαδοσυνεργατικές μέθοδοι διδασκαλίας και μάθησης πρέπει να βρουν τη θέση τους στο σχολικό curriculum, όπως και οι λεγόμενες ενεργητικές μαθησιακές διαδικασίες. Ωστόσο, αυτές πρέπει να προωθούνται με περίσκεψη, καθώς είναι ισχυρή η άποψη ότι χωρίς την απαιτούμενη παιδαγωγική ευαισθησία ενδέχεται να συμβάλλουν σε διεύρυνση των μορφωτικών ανισοτήτων.
4. Τέλος, μία αξιοσημείωτη πρακτική, που δοκιμάστηκε διεθνώς με θετικές εμπειρίες αλλά και κινδύνους για την άμβλυνση των ανισοτήτων στη μόρφωση, αφορά τις "Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας".
Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος μέσα από τον οποίο αξιολογείται ο μαθητής. Ήδη, το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται να προωθεί ένα μοντέλο που βασικός άξονάς του θα είναι η εκπόνηση ατομικών ή ομαδικών εργασιών, αποτέλεσμα ερευνών των μαθητών, μέσα από τις οποίες θα αξιολογείται η κριτική τους ικανότητα, αλλά και η ικανότητά τους να συνεργάζονται και να δημιουργούν.
Πολλοί εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του νέου μοντέλου είναι η ανάπτυξη της Τεχνικής Εκπαίδευσης, ενώ, όπως υποστηρίζει και ο κ. Ναυρίδης, ιδιαίτερη μέριμνα θα υπάρχει στην ανάπτυξη του μοντέλου και για τα παιδιά, που έχουν αναπηρίες.
Ο Π. Χαραμής υποστηρίζει ότι όλη η συζήτηση, που έχει αρχίσει στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες παραπέμπει στη «Λευκή Βίβλο» της Ευρώπης και συγκεκριμένα στο σημείο:
«Η ανταγωνιστικότητα και η αξιοκρατία εξακολουθούν να παραμένουν στο επίκεντρο του συστήματος αξιών πάνω στο οποίο στηρίζονται οι εκπαιδευτικές πολιτικές. Έτσι, στο Έγγραφο Δημόσιας Διαβούλευσης, που διακίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάπτυξη των προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης μετά το 2002, προσδιορίζεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισσαβόνας ως "στρατηγικός στόχος" για την Ευρωπαϊκή Ένωση ως το 2010… να γίνει η ανταγωνιστικότερη και δυναμικότερη οικονομία της γνώσης ανά την υφήλιο, ικανή για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη με περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας και με μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή».
Οι προτάσεις στις οποίες κατέληγε η «Λευκή Βίβλος» είναι:
-Ενθάρρυνση της απόκτησης νέων γνώσεων, που παρέπεμπε σε ένα πανευρωπαϊκό σύστημα αναγνώρισης, πιστοποίησης και αξιολόγησης των «δεξιοτήτων - κλειδιών».
-Προσέγγιση του σχολείου και της επιχείρησης, μέσω της κατανόησης του κόσμου της εργασίας και αποφασιστικής συμμετοχής των επιχειρήσεων στις διαδικασίες κατάρτισης και προώθησης της μαθητείας.
-Καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού (π.χ. με τα «σχολεία δεύτερης ευκαιρίας»)
-Γλωσσομάθεια σε επίπεδο τριών κοινοτικών γλωσσών και ισότιμη αντιμετώπιση της υλικής επένδυσης με την επένδυση σε κατάρτιση.
Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της σχολικής γνώσης, η μελέτη της επίσημης ρητορικής για την εκπαίδευση διεθνώς αποκαλύπτει ότι «οι κυρίαρχοι οικονομικοί κύκλοι επιδιώκουν μία πιο λεπτομερή εξειδίκευση συγκεκριμένων ικανοτήτων, που πρέπει να καλλιεργηθούν κατά προτεραιότητα στο σχολείο. Επακόλουθα μίας τέτοιας ιεράρχησης είναι η συνεχής υποβάθμιση των γνωστικών αντικειμένων και δραστηριοτήτων, που συμβάλλουν στη γενική μορφωτική συγκρότηση των νέων και προάγουν τις ανθρωπιστικές αξίες, και η αναβάθμιση «εργαλειακών» γνώσεων και δεξιοτήτων, που εξυπηρετούν κατά βάση βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις των επιχειρήσεων. Τομείς σημαντικοί για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των νέων, όπως είναι οι κοινωνικές-ανθρωπιστικές επιστήμες, η αισθητική καλλιέργεια, η περιβαλλοντική εκπαίδευση, η αγωγή υγείας, η προετοιμασία συνολικά του σύγχρονου ενεργού πολίτη δεν έχουν τη θέση που τους αρμόζει στο σύγχρονο σχολείο. Αυτή η τάση έχει σοβαρές επιπτώσεις στο εκπαιδευτικό έργο, γιατί αφυδατώνει τη μόρφωση από το ανθρωπιστικό της περιεχόμενο και την καθιστά μέσο για την ατομική επιτυχία σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον. Καλλιεργεί ένα αρνητικό κλίμα στο σχολείο και στην κοινωνία, που αντιμάχεται αξίες στις οποίες βασίζεται η κοινωνική συνοχή και η συνύπαρξη».
Πολλοί εκπαιδευτικοί, τέλος υποστηρίζουν ότι ίσως το δυσκολότερο έργο του σχεδιασμού μίας τέτοιας αλλαγής, όπως αυτής, που μελετάται για το λύκειο, θα είναι να αντιμετωπιστούν μορφωτικές και κοινωνικές ανισότητες. Έτσι, τα όποια εκπαιδευτικά μέτρα θα πρέπει -λένε- να συνοδεύονται και από αντίστοιχα κοινωνικά, έτσι ώστε να διασφαλίζεται, στο μέτρο του δυνατού, η ισότητα στις ευκαιρίες μόρφωσης και απόκτησης γνώσεων, δεξιοτήτων και προσόντων.



Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

North Sudan will not abandon the Pound after secession, Central Bank

 North Sudan has no plans to supplant the current pound with a new currency after the south’s secession is official in July this year, the country’s Central Bank officials stated yesterday.
The announcement, which was reported on Thursday by the subtly pro-government daily Al-Ra’y al-Amm, quelled earlier suggestions by south Sudanese officials that the north was planning to abandon the national currency in an effort to preempt the south’s plan to introduce own currency.
The issue of currency is among a backlog of post-referendum arrangements being discussed between north and south Sudan as the latter hurtles towards becoming a fully independent state after it voted almost unanimously for secession from the north in a referendum last month.
Other issues include the status of the hotly contested border area of Abyei, border demarcation, national debt, citizenship, oil sharing, water and international agreements.
The referendum was granted under the 2005’s Comprehensive Peace Agreement (CPA), which ended more than two decades of civil war and shared wealth and power between the north and the south.
Elijah Malok, the deputy governor of the soon-to-be Central Bank of Southern Sudan, told reporters on Monday that the south was negotiating with the north on how to phase out the pound because the north decided to “have nothing to do with the pound.”
“As soon as the whistle is blown for the independence of southern Sudan, they [the north] will forget the pound, and therefore the negotiations are going on how you redeem it or how you bring it back to the coffers of the Bank of Southern Sudan," Malok added.
Under the CPA, North Sudan agreed to re-adopt the pound which was the official currency after British colonial rule until the current Islamist government of president Al-Bashir dropped it and adopted the Dinar in an attempt to appeal to the sentiments of Arab identity.
"The pound in fact was imposed on them. They ([he north] had the dinar and I am sure they are still keeping it in their coffers," Malok said.
However, the governor of Sudan’s Central Bank Sabir Mohamed Al-Hassan on Thursday affirmed that efforts were underway to maintain the pound as the official currency in the north, according to Al-Ra’y al-Amm report.
Analysts told Reuters that the north did threaten to make the potentially disruptive move of introducing its own currency during negotiations, but said it was just a tactic to win concessions from the south ahead of secession.
Al-Hassan said in an interview last week that the North would work on retrieving any quantity of Sudanese pound circulating in the South once the latter introduces its own currency.
South Sudanese officials earlier said that the region plans to introduce its own currency once its transformation into an independent state is official on 9 July.
Analysts estimate the reintroduction of the pound in 2007 cost Sudan around $150 million, an expense the north could not afford given its current economic crisis.
Sudan is grappling with a bout of economic malaises manifested in shortage of foreign currency, a slump in the value of the Sudanese pound and soaring inflation rates.
These troubles prompted the country to devaluate its currency to counterbalance loss to the dollar and floated an austerity package involving cuts in subsidies on sugar and petroleum products.
Sudan also curbed imports of many goods, imposed restrictions on hard cash transfers abroad and cut pays of government officials.
A privatization process is also underway to get rid of state-owned firms to reduce expenditure.
Sudan blames the current conditions on speculations related to the impact of south Sudan secession as well as global increases in food prices.
North and South Sudan are negotiating a new deal to share oil revenues to replace the old deal of 50-50 split under the Comprehensive Peace Agreement.
Most of Sudan’s proven daily output of 500,000 oil barrel is extracted from oilfields in the south whereas the pipelines infrastructure and refineries are based in the north. Both sides need to maintain cooperation on oil after secession to sustain their economies which depend greatly on oil revenues.



مفوضية إستفتاء جنوب السودان تعلن النتيجة الأولية للإستفتاء غدا والطعون بالخميس .


الثلاثاء, 01 فبراير 2011 14:42 .الخرطوم1-2-2011(سونا) تعقد مفوضية إستفتاء جنوب السودان برئاسة البروفسير محمد إبراهيم خليل في الساعة الثانية عشرة من ظهر يوم غد الأربعاء بمقرها مؤتمرا صحفيا تعلن من خلاله النتيجة الأولية الكلية للإستفتاء وقالت الدكتورة سعاد إبراهيم عيسي الناطق الرسمي
بإسم المفوضية أن المفوضية قد أكملت تجهيزاتها لإعلان النتيجة الأولية الكلية متضمنة نتائج مراكز الإستفتاء بداخل وخارج السودان وفيما يتعلق بفتح باب الطعون ذكرت الدكتورة سعاد أنه سيتم إعتبارا من بعد غد الخميس قبول إستلام الطعون وفق للقانون ويستمر ذلك لمدة ثلاثة أيام مشيرا إلي أنه في حالة عدم وجود طعون سيتم إعلان النتيجة النهائية للإستفتاء في السابع من فبراير الجاري. وفي حالة وجود طعون سيتم الإعلان النهائي لنتيجة الإستفتاء في الرابع عشر من فبراير الجاري



Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας
Εισαγωγή των υποψηφίων σε πανεπιστημιακές σχολές και όχι σε τμήματα είναι η πρόταση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) που συνεδρίασε στα Γενικά Αρχεία του Κράτους με θέμα τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Η πλειονότητα των συμμετεχόντων φάνηκε να συμφωνεί με την κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα, ζητώντας όμως να διασφαλιστεί το αδιάβλητο των εξετάσεων με τις οποίες οι φοιτητές θα «μεταπηδούν» μετά το 1ο έτος στο τμήμα της επιθυμίας τους. Το ΕΣΥΠ, έτσι, διαφοροποιείται από τους πρυτάνεις των ΑΕΙ, οι οποίοι διαφωνούν με την εισαγωγή απευθείας σε σχολές.
Πάντως, ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ, καθηγητής Αλ. Λυκουριώτης, τόνισε στην εισήγησή του ότι οι εξετάσεις εισαγωγής θα πρέπει να είναι αδιάβλητες όπως οι πανελλήνιες, ενώ οι πανεπιστημιακοί διατύπωσαν προβληματισμούς για το κατά πόσο η μετάβαση στη συνέχεια σε τμήματα κατεύθυνσης θα «ευνοήσει» την ανάπτυξη της «παραπαιδείας» στα ΑΕΙ. Η κύρια πρόταση ήταν να υπάρξουν κριτήρια από κάθε σχολή, ούτως ώστε να υπάρξει σοφή κατανομή των φοιτητών στα τμήματα. Ενσταση διατύπωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Δ. Πεππές, ο οποίος έκανε λόγο για «μαραθώνιο εξετάσεων».
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, οι ετήσιες δαπάνες των ελληνικών οικογενειών για τη μόρφωση των παιδιών τους φτάνουν για μια ακόμη χρονιά σε δυσθεώρητα ύψη: Τα νοικοκυριά πληρώνουν 5,1 δισ. ευρώ για την εκπαίδευση των παιδιών, από τα οποία το 1,6 δισ. αφορά φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τα 711 εκατ. την πρωτοβάθμια. Ταυτόχρονα, δεκάδες χιλιάδες μαθητές εγκαταλείπουν το σχολείο, ενώ υπάρχουν περιοχές της χώρας όπου καταγράφονται πολύ μικρά ποσοστά εισαγωγής σε ΑΕΙ (Ξάνθη, Ροδόπη, Λευκάδα κ. α.). Μιλώντας στη σχετική εκδήλωση, η αν. υπουργός Παιδείας κ. Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε ότι ξεκινά η λειτουργία Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας από τέσσερις περιοχές (Πλατεία Βάθης, Κάτω Πατήσια, Ταύρο, Αχαρναί), και ότι 300 τάξεις υποδοχής θα λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα.
Στο μεταξύ, ακαδημαϊκά ιδρύματα δημόσιου χαρακτήρα με αυτονομία, δημόσια χρηματοδότηση και διοίκηση που θα εκλέγεται από την ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα ζητούν οι πρυτάνεις έξι πανεπιστημίων της χώρας (Αριστοτελείου, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Αιγαίου, Μακεδονίας και Δημοκρίτειου).





Μετά τη μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ Σταδιακά, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι αλλαγές για το νέο λύκειο που μελετάει η κυβέρνηση οι οποίες θα ισχύσουν για όλα τα σχολεία της χώρας. Στο λύκειο δεν θα υπάρξει πιλοτική περίοδος, αφού προβλέπεται και μείωση μαθημάτων -πιθανότατα, στα 8 από τα 14 που είναι σήμερα- η οποία θα πρέπει να ισχύσει ταυτόχρονα για όλους. Αντιθέτως, στα δημοτικά και στα γυμνάσια οι αλλαγές θα εφαρμοστούν πιλοτικά. Από την ερχόμενη σχολική χρονιά με πλήρως αναμορφωμένο πρόγραμμα σπουδών θα λειτουργήσουν τα πρώτα 140 σχολεία σε όλη τη χώρα.
Το υπουργείο Παιδείας, από την πλευρά του, διέψευσε χθες δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία στο νέο λύκειο υποχρεωτικά θα είναι μόνο τρία μαθήματα. Οπως δήλωσε στο «Βήμα» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Bασ. Kουλαϊδής, «καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ως σήμερα», καθώς στο γραφείο της υπουργού Παιδείας κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου βρίσκονται πολλές διαφορετικές προτάσεις επί του θέματος. Αυτή τη στιγμή, άλλωστε, οι αλλαγές σε δημοτικά γυμνάσια και λύκεια δεν μπαίνουν σε πρώτο «πλάνο» στην πολιτική του υπουργείου Παιδείας καθώς «προηγείται η μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας».
Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Παιδείας αναφέρεται ότι «το τελευταίο διάστημα ρεπορτάζ και πρωτοσέλιδα του Τύπου που δεν απηχούν την πραγματικότητα πουλάνε φύλλα σε βάρος της αγωνίας των μαθητών, της εκπαιδευτικής κοινότητας και των γονέων αναφορικά με τις αλλαγές στο λύκειο» και σημειώνεται: «Η πρόταση για το νέο λύκειο, για την οποία εργάζονται πολλοί και εντατικά, λαμβάνοντας υπόψη επιστημονικά και κοινωνικά κριτήρια, θα τεθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο σε δημόσια διαβούλευση, όπως έχει επανειλημμένως ανακοινωθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου στη Βουλή».
Από την άλλη πλευρά και σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος», η άποψη στην οποία φαίνεται να καταλήγει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι η αντικατάσταση των πέντε επιστημονικών πεδίων που υπάρχουν σήμερα από δύο τύπους γενικών λυκείων: πρακτικό (θετικές επιστήμες) και θεωρητικό (κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες). Οι κλίσεις του κάθε μαθητή θα ανιχνεύονται και θα καλλιεργούνται μέσα από τα μαθήματα επιλογής που θα παίρνει.
Ωρολόγιο πρόγραμμα με βάση τον μαθητή
Τέλος του 45λεπτου μαθήματος στα σχολεία και διδασκαλία που θα διαφοροποιείται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε μαθητή: αυτά είναι τα δύο χαρακτηριστικά στοιχεία των νέων ωρολόγιων προγραμμάτων που θα εφαρμοστούν πιλοτικά σε δημοτικά και γυμνάσια από τη νέα χρονιά. Στο εξής οι μαθητές θα αντιμετωπίζονται στην τάξη ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές τους, λέει η αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κυρία Αθηνά Ζωνίου-Σιδέρη και εξηγεί: «Ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε μαθητή θα υπάρχει διαφορετικό εποπτικό υλικό και διαφορετική προσέγγιση στη διδασκαλία. Κατά την παράδοση κάθε μαθήματος μπορεί να δημιουργούνται διαφορετικές ομάδες μαθητών στην τάξη. Στόχος της κάθε ομάδας θα είναι να προσεγγίσει και να αφομοιώσει μέσω ασκήσεων αυτό που ο καθηγητής παρέδωσε. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δάσκαλοι και καθηγητές σε συνεργασία με τους μέντορες και τους σχολικούς τους συμβούλους θα διαφοροποιούν κατά βούληση τον τρόπο διδασκαλίας και τη διδακτική ύλη. Ετσι σε περιπτώσεις μαθητών με γλωσσικά προβλήματα ή σε ό,τι αφορά τα διαπολιτισμικά σχολεία θα γίνεται πιο εντατική διδασκαλία σε κεφάλαια της ύλης που χρειάζεται περισσότερες ώρες για να αφομοιωθούν».
Παράλληλα έχουν οριστεί οκτώ νέες «ομάδες» μαθημάτων βάσει των οποίων θα «στηθεί» το πρόγραμμα των σχολείων. «Μέγιστη προϋπόθεση για την επιτυχία του νέου σχολείου είναι η ενεργή συμμετοχή των εκπαιδευτικών και ένα μίνιμουμ συναίνεσης με την κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις» δηλώνει η υφυπουργός Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, το μάθημα στα σχολεία (όπου προβλέπονται δύο ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα και όχι τρεις) θα γίνεται σε ενιαίες δίωρες διδασκαλίες.
Στο πρώτο μέρος θα εισάγονται οι βασικές έννοιες του κεφαλαίου κάθε μαθήματος και στο δεύτερο μέρος οι μαθητές και οι μαθήτριες θα χωρίζονται σε ομάδες και θα προχωρούν σε σχέδια και εργασίες πάνω σε ό,τι έμαθαν. «Βασική επιδίωξη του νέου προγράμματος σπουδών είναι ένα σχολείο πιο ελκυστικό που μπορεί και εντάσσει όλους τους μαθητές» λέει ο κ. Χρ. Δούκας, υπεύθυνος για τα θέματα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και επιστημονικός υπεύθυνος των ομάδων του υπουργείου Παιδείας που «δουλεύουν» αυτές τις ημέρες πυρετωδώς την πρόταση που θα παρουσιαστεί τον ερχόμενο Μάιο. «Θέλουμε ένα πρόγραμμα που να μιλάει για τις σημερινές και αυριανές μαθησιακές ανάγκες των νέων» λέει ο κ. Δούκας. «Οι μέθοδοι, οι παιδαγωγικές και οι καινοτομίες που προβλέπονται δίνουν ακόμη έμφαση στους εκπαιδευτικούς ως διαμορφωτές της εκπαιδευτικής ζωής ώστε το σχολείο να γίνει δημιουργικό και να βελτιώνει τις ευκαιρίες στη ζωή μας» συνεχίζει.
Όλες οι αλλαγές σε δημοτικά και γυμνάσια
Εντεκα ομάδες εκπαιδευτικών μελετούν τις αλλαγές για τα δημοτικά και τα γυμνάσια της χώρας, οι οποίες θα συνδυαστούν με προγράμματα επιμόρφωσης-«μαμούθ» για 150.000 εκπαιδευτικούς ως το 2013. «Δεν πρόκειται απλά για μία ακόμη αλλαγή αλλά για ένα ολόκληρο πρόγραμμα που θα αλλάξει συνολικά την εικόνα της εκπαίδευσης» λέει ο κ. Δούκας. Οι αλλαγές που προωθούνται στα γυμνάσια και στα λύκεια της χώρας αφορούν:
Οκτώ νέα επιστημονικά πεδία που θα «περιέχουν» τα αντίστοιχα μαθήματα που διδάσκονται στα σχολεία. Νέα «είσοδος» στον διδακτικό χρόνο: η ενότητα που θα αφορά τη Σχολική και Κοινωνική Ζωή με δραστηριότητες που θα γίνονται από τους μαθητές στα σχολεία ώστε να αναπτύσσουν τις ικανότητες επικοινωνίας.
Νέα μορφή αξιολόγησης των μαθητών και κατάταξή τους σε τέσσερα ή πέντε επίπεδα βάσει των επιδόσεών τους σε μαθήματα αλλά και στις εργασίες που θα γίνονται στην τάξη. Παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα αυτοαξιολόγησής τους, ενώ θα συγκεντρώνουν δραστηριότητες και εργασίες τους σε προσωπικούς «φακέλους» που θα τηρούνται στα σχολεία.
«Διαφοροποιημένη παιδαγωγική». Ακούγεται σύνθετο αλλά, όπως εξηγεί ο κ. Δούκας, είναι πολύ απλό. «Τα παιδιά που χρειάζονται διαφορετικές “ταχύτητες” δεν θα εξαναγκάζονται σε ένα κοινό εκπαιδευτικό μοντέλο για όλα τα σχολεία. Ανάλογα με τις ανάγκες των μαθητών τους, οι καθηγητές θα προχωρούν για παράδειγμα πιο γρήγορα στη διδασκαλία των μαθημάτων ή πιο αργά» εξηγεί.
Όλες οι αλλαγές θα προωθηθούν αφού προηγηθεί δημόσια διαβούλευση, ενώ το υπουργείο βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με ειδικούς από τη Φινλανδία, την Αμερική, τη Σκωτία, την Αυστραλία και την Κύπρο. Επίσης για το ολοήμερο πρόγραμμα των σχολείων προτείνεται:
Για το δημοτικό έναρξη της σχολικής ημέρας στις 8.00 π.μ. και λήξη στις 3.00 μ.μ. με περίπου μία ώρα διάλειμμα για γεύμα και με μικρότερα διαλείμματα ενδιαμέσως των μαθημάτων. Για την Ε' και τη Στ' τάξη προτείνεται να λήγει η σχολική ημέρα στις 3.30 μ.μ.
Για το γυμνάσιο έναρξη της σχολικής ημέρας στις 8.00 π.μ. και λήξη στις 4.00 μ.μ. με μισή ώρα για γεύμα, καθώς και διαλείμματα ενδιαμέσως των μαθημάτων.
Πρόσθετες διδακτικές ώρες για ξένες γλώσσες (η διδασκαλία τους θα βασίζεται σε επιλογές και επίπεδα).
Τουλάχιστον πέντε πρόσθετες ώρες την εβδομάδα για το διδακτικό πεδίο Σχολική και Κοινωνική Ζωή. Πρόκειται για ώρες που θα περιλαμβάνουν προσωπική μελέτη και ενίσχυση, εργασίες/projects που προτείνονται στο πλαίσιο των μαθησιακών-διδακτικών αντικειμένων και θέματα όπως το περιβάλλον, ο πολιτισμός και οι νέες τεχνολογίες, καθώς και οι όμιλοι.
Θα οργανώνονται δίωρα ελεύθερης, συλλογικής, συνθετικής δραστηριότητας (ελεύθερο project) με πρωτεύοντα στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων συνεργασίας, δημιουργικότητας και ανάληψης πρωτοβουλιών από τους μαθητές.