Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΧΑΡΤΟΥΜ

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Μείωση αριθμού αρίστων, πτώση βάσεων Mε την ολοκλήρωση των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων των περίπου 93.000 υποψηφίων Γενικών Λυκείων στα έξι βασικά μαθήματα, αποτυπώνεται το πεδίο στο οποίο θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής. Υστερα από την κατάργηση της βάσης του 10, η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων έθεσε -κατά γενική ομολογία- τα πιο δύσκολα θέματα των τελευταίων ετών. Ετσι, με βεβαιότητα αναμένεται μείωση του αριθμού των αριστούχων, ο οποίος μετά την καθιέρωση της βάσης εισαγωγής εκτινάχθηκε. Ειδικότερα:
- Φέτος θα είναι μειωμένος ο αριθμός των αριστούχων, καθώς στην πλειονότητα των έξι υποχρεωτικά εξεταζόμενων μαθημάτων θεωρήθηκε ότι το 4ο θέμα (το οποίο συνήθως είναι το πιο δύσκολο όλων ώστε να ξεχωρίζουν οι άριστοι υποψήφιοι από τους υπολοίπους) ήταν σαφώς δυσκολότερο του 2009. Για «εξορθολογισμό του αριθμού των αρίστων» έκανε λόγο ο εκπαιδευτικός-αναλυτής κ. Στράτος Στρατηγάκης. Ενδεικτικό είναι ότι πέρυσι το 12,5% των υποψηφίων είχαν γενικό βαθμό πρόσβασης πάνω από 18, σημειώνοντας ρεκόρ αρίστων της τελευταίας τετραετίας με το σύστημα των έξι εξεταζόμενων μαθημάτων. Αποτέλεσμα ήταν περιζήτητες σχολές όπως η Ιατρική Αθηνών και το Η/Υ του ΕΜΠ να «απαιτήσουν» τουλάχιστον 19.476 μόρια και 19.306 μόρια αντίστοιχα για την εισαγωγή.
- Παρότι η πτωτική τάση των βαθμολογιών θα επηρεάσει γενικά τις βάσεις εισαγωγής σε όλες τις σχολές, εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρχουν εκπλήξεις εξαιτίας της αυξημένης ή της μειωμένης σε σχέση με πέρυσι ζήτησης για κάποιες σχολές. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Στρατηγάκης, λόγω της οικονομικής κρίσης πολλοί υποψήφιοι, έστω κι αν έχουν τα μόρια για να εισαχθούν σε κάποια σχολή κεντρικού ΑΕΙ ή κάποια με υψηλή βάση, θα επιλέξουν σχολή κοντά στον τόπο κατοικίας τους για να αποφύγουν το κόστος σπουδών εκτός έδρας.
- «Αυτό που δεν μπορούμε φέτος να εκτιμήσουμε είναι ποια θα είναι η επίπτωση στις βάσεις εισαγωγής της διαφαινόμενης ομαδικής φυγής -και σίγουρα η μείωση εκείνων που τις είχαν ως πρώτη προτίμηση- από σχολές οι οποίες κατά κύριο λόγο οδηγούσαν στον δημόσιο τομέα. Πάντα, βέβαια, είναι αρκετοί εκείνοι που σπουδάζουν για την επιστήμη», ανέφερε  ο πρόεδρος του ΟΡΙΟΝ-IdEF κ. Μανώλης Αμαργιανάκης.
Συγκεκριμένα, οι πρώτες εκτιμήσεις για την τάση των βάσεων εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο είναι οι ακόλουθες:
- 1ο επ. πεδίο (Νομικές, Παιδαγωγικά, Φιλολογίες κ.ά.): Η δυσκολία που αντιμετώπισαν οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης εστιάζεται στο πλήθος των θεμάτων της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Ομως, η ευκολία των θεμάτων των Λατινικών εξισορρόπησε τις απώλειες της Λογοτεχνίας. Κατόπιν τούτων, σύμφωνα με τον κ. Αμαργιανάκη, οι βάσεις του πεδίου δείχνουν να διατηρούνται στα περσινά επίπεδα.
- 2ο & 4ο επ. πεδίο (Θετικές Επιστήμες, Πολυτεχνεία): Δυσκολότερα από πέρυσι ήταν τα θέματα στα Μαθηματικά κατεύθυνσης, όπως δυσκολότερα ήταν και στη Φυσική κατεύθυνσης (πρόκειται για τα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας). Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι βάσεις των σχολών στα δύο επιστημονικά πεδία θα κινηθούν πτωτικά.
- 3ο επ. πεδίο (Σχολές Υγείας): Τα θέματα στη Βιολογία κατεύθυνσης (πρώτο μάθημα βαρύτητας) όπως και στη Χημεία κατεύθυνσης κρίθηκαν πιο απαιτητικά από πέρυσι, με αποτέλεσμα η τάση των βάσεων των Ιατρικών Σχολών να είναι ελαφρώς πτωτική.
- 5ο επ. πεδίο (Οικονομικές Σχολές): Το πρώτο μάθημα βαρύτητας του πεδίου είναι οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας που θα εξετασθεί αύριο. Στο δεύτερο μάθημα βαρύτητας, τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, τα θέματα ήταν σαφώς πιο δύσκολα από πέρυσι. Βέβαια, όσοι από τους υποψηφίους της θεωρητικής κατεύθυνσης έχουν επιλέξει το 5ο πεδίο είναι ευνοημένοι σε σχέση με τους συνυποψηφίους τους της τεχνολογικής κατεύθυνσης λόγω των ευκολότερων θεμάτων στη θεωρητική κατεύθυνση. Μάλιστα, ο κ. Αμαργιανάκης εκτιμά ότι οι βάσεις των Οικονομικών Σχολών θα κινηθούν ακόμη και ανοδικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου