Πτωτική τάση στις βάσεις - 14.000 πιο πολλοί φέτος οι εισακτέοι
Τέσσερα είναι τα χαρακτηριστικά των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων: θα εισαχθεί ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων της τελευταίας πενταετίας, θα έχουμε πτωτική πορεία των βάσεων εισαγωγής, θα προκληθεί χάσμα περίπου 15.000 μορίων ανάμεσα στις βάσεις της πρώτης και της τελευταίας σχολής και θα...
καταγραφτεί αύξηση των υποψηφίων που επιλέγουν σχολές που βρίσκονται κοντά στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.
Καθώς προχωρεί με ταχείς ρυθμούς η διόρθωση των γραπτών στα Βαθμολογικά Κέντρα της χώρας (υπολογίζεται ότι μέχρι τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί) αρχίζουν να διαγράφονται οι πρώτες τάσεις στις επιδόσεις των υποψηφίων, οι οποίες δείχνουν ότι και φέτος θα είναι έντονος ο ανταγωνισμός για μια θέση στις περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές. Ιατρικές, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, Νομικές και Παιδαγωγικά καθώς και οι ναυαρχίδες των Οικονομικών Τμημάτων του 5ου Επιστημονικού Πεδίου (Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας) θα έχουν και φέτος ιδιαίτερα υψηλές βάσεις εισαγωγής, παρότι μέχρι στιγμής τα βαθμολογικά στοιχεία δείχνουν ότι θα παρουσιαστεί αλλού ανεπαίσθητη και αλλού ορατή πτώση.
Πάνω από 18.000 μόρια. Μάχη θα δοθεί για τις περίπου 1.900
θέσεις εισακτέων στα προαναφερόμενα τμήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τις οποίες αναμένεται να διεκδικήσουν 9.000- 10.000 υψηλόβαθμοι υποψήφιοι. Συνολικά, φέτος αναμένεται ότι για την εισαγωγή σε περίπου 40 πανεπιστημιακά τμήματα (εκτός των τμημάτων που περιλαμβάνουν ειδικό μάθημα) και στα στρατιωτικά- αστυνομικά τμήματα θα απαιτούνται περισσότερα από 18.000 μόρια.
Παράλληλα σε 90- 100 τμήματα των ΤΕΙ, των εκκλησιαστικών ακαδημιών και των πανεπιστημίων φέτος οι βάσεις θα είναι χαμηλότερες από 10.000, ενώ η χαμηλότερη βάση αναμένεται να μην υπερβαίνει τα 4.500 μόρια (πιθανόν κάποιο τμήμα Ζωικής ή Φυτικής Παραγωγής).
Μεγάλο χάσμα μορίων θα προκληθεί ανάμεσα στις βάσεις εισαγωγής στα τμήματα ΑΕΙ- ΤΕΙ εφόσον αναμένεται ότι η χαμηλότερη θα απέχει από την υψηλότερη (σίγουρα στην Ιατρική Αθηνών) κοντά στα 15.000 μόρια. Οι φετινές βαθμολογίες. Από τα πρώτα βαθμολογικά στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας αλλά και τις γενικότερες εκτιμήσεις των βαθμολογητών, φαίνεται ότι φέτος θα έχουμε κάμψη του αριθμού των αριστούχων, οι οποίοι αναμένεται να είναι λιγότεροι από 10.000. Ωστόσο, όσον αφορά τον αριθμό των υποψηφίων που έγραψαν κάτω από τη βάση, τα βαθμολογικά στοιχεία που έχουμε συλλέξει μέχρι τώρα δεν αφήνουν πολλές ελπίδες για μείωση.
Οι μικρότερες επιδόσεις στα Μαθηματικά και τη Φυσική Κατεύθυνσης, τα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας στα 2ο και 4ο Επιστημονικά Πεδία θα δώσουν τον τόνο στην πτώση των βάσεων εισαγωγής στα περισσότερα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ των δύο Πεδίων, βεβαίως και στα περιζήτητα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ, Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και της Θεσσαλονίκης τα οποία παράλληλα αποτελούν και τα πιο υψηλόβαθμα τμήματα του 4ου Πεδίου. Ακόμη δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί πόση θα είναι η πτώση, αλλά οι τάσεις είναι σαφείς.
Νομικές- Παιδαγωγικά. Πτωτική αναμένεται να είναι η πορεία των βάσεων εισαγωγής και στα υψηλόβαθμα τμήματα του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, στις τρεις Νομικές και στα περισσότερα Παιδαγωγικά Τμήματα. Ωστόσο η πτώση αυτή δεν πρέπει να είναι σημαντική γιατί τις χειρότερες επιδόσεις στα Αρχαία και την Ιστορία Κατεύθυνσης μπορεί να απορροφήσει η υψηλή ζήτηση, ιδιαίτερα στα Παιδαγωγικά Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Οι βάσεις στα Ιατρικά Τμήματα είναι πολύ πιθανόν να υποχωρήσουν λίγο, αλλά για την εισαγωγή στα περισσότερα από αυτά (ίσως τα 5 από τα 7) θα απαιτηθούν πάνω από 19.000 μόρια.
Σάββατο 5 Ιουνίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου