Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΧΑΡΤΟΥΜ

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Γενική πτώση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ

Πέφτουν σχεδόν σε όλα τα Ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης οι βάσεις εισαγωγής. Επίσης εφέτος αναμένεται τεράστιο άνοιγμα μεταξύ των υψηλόβαθμων τμημάτων ΑΕΙ, που θα απαιτήσουν περίπου 19.400 μόρια, και των χαμηλόβαθμων ΤΕΙ, που θα κατρακυλήσουν στα 4.500 μόρια. Η κατάργηση της βάσης του δέκα αναμένεται να επαναφέρει την εικόνα εισακτέων με βαθμό... 4, ενώ η έλλειψη ρυθμίσεων για τον περιορισμό των μετεγγραφών αναμένεται ότι θα προκαλέσει «έμφραγμα» τον Σεπτέμβριο στα Ιδρύματα των αστικών κέντρων. Κι αυτό γιατί περίπου 5.000 άτομα πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών θα μπορούν και εφέτος να μετεγγραφούν, ενώ την ίδια στιγμή ο συνολικός αριθμός των εισακτέων αναμένεται να αυξηθεί κατά 14.000 άτομα. Ετσι εφέτος θα έχουμε τους περισσότερους εισακτέους των τελευταίων πέντε ετών, ενώ η οικονομική κρίση θα ωθήσει μεγάλη μερίδα των υποψηφίων σε σπουδές κοντά στο σπίτι τους. Την ίδια στιγμή θα δοθεί «μάχη» για 1.900 θέσεις στα υψηλόβαθμα ΑΕΙ. Κι αυτό γιατί τις θέσεις αυτές θα διεκδικήσουν σχεδόν 10.000 άτομα που ανήκουν στην κατηγορία των αριστούχων (18 με 20). Ένας αριθμός 35 με 40 τμημάτων θα απαιτήσει βαθμολογίες άνω των 18.000 μορίων, ενώ περίπου 80 τμήματα ΤΕΙ θα δεχθούν εφέτος υποψηφίους με βαθμολογίες κάτω από τη βάση. Όπως λέει ο καθηγητής Φυσικής και φροντιστής κ. Γ. Χατζητέγας, οι επιδόσεις ήταν εφέτος χειρότερες από τις περσινές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του τα δεδομένα που διαμορφώνονται σε κάθε επιστημονικό πεδίο είναι τα εξής:
1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές, Κοινωνικές, Νομικές Επιστήμες)
Θα υπάρξει σαφής πτωτική τάση, μικρότερη όμως έναντι των άλλων πεδίων. Η δυσκολία των Αρχαίων Ελληνικών και το μάθημα της Βιολογίας θα επηρεάσουν πτωτικά τις σχολές. Στις περιζήτητες Νομικές Σχολές η πτώση θα είναι μικρότερη στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και μεγαλύτερη στη Θράκη, η οποία από τη βάση των 18.100 μορίων θα πέσει οπωσδήποτε κάτω από τα 18.000 μόρια. Στον «πυθμένα» του 1ου επιστημονικού πεδίου τα Προγράμματα των Ιερατικών Σπουδών και τα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ θα βρεθούν λίγο πάνω από τα 10.000 μόρια.
2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές επιστήμες)
Στο 2ο επιστημονικό πεδίο τα τμήματα που έχουν τις μεγαλύτερες προτιμήσεις των υποψηφίων είναι εκείνα των Μαθηματικών, της Φυσικής και της Χημείας. Σε όλα αυτά θα υπάρξει πτώση των βάσεων από 200 ως 500 μόρια. Τα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ της Φυτικής Παραγωγής και της Βιολογικής Καλλιέργειας και Ανθοκομίας θα κλείσουν τη βάση με 6.500 μόρια.
3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες υγείας)
Οι περιζήτητες Ιατρικές Σχολές θα παρουσιάσουν μικρή πτωτική τάση, η οποία θα είναι μεγαλύτερη σε αυτές της περιφέρειας. Η Ιατρική Αλεξανδρούπολης, η οποία υπερέβη πέρυσι τα 19.000 μόρια, θα επανέλθει στα επίπεδα του 2008 με μια αρχική εκτίμηση τα 18.700. Πάντως, στις Ιατρικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης η πτώση θα είναι της τάξεως των 150 μέχρι 200 μορίων. Τα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ του 3ου επιστημονικού πεδίου λόγω αυξημένης ζήτησης δεν θα παρουσιάσουν τις πτωτικές τάσεις που θα ανέμενε κάποιος με βάση τις επιδόσεις των υποψηφίων.
4ο Επιστημονικό Πεδίο (Τεχνολογικές επιστήμες)
Στα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών θα παρατηρηθούν πτωτικές τάσεις, οι οποίες θα ξεκινούν από τα 250 μόρια για αυτά του κέντρου και θα φτάνουν ως τα 500 μόρια για τα περιφερειακά. Στις ανάλογες σχολές της επαρχίας θα υπάρξει πτώση μέχρι και 500 μορίων.
5ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Διοίκησης)
Το κρίσιμο μάθημα για τις βάσεις του πεδίου είναι οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας στο οποίο τα θέματα ήταν εφέτος περισσότερα και δυσκολότερα από πέρυσι. Η αναμενόμενη πτώση θα ξεκινά από 250 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές και θα φτάνει ως τα 500 μόρια στις σχολές με μεσαία και χαμηλή ζήτηση. Θεαματική αύξηση αναμένεται στις σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ως αποτέλεσμα της μείωσης των θέσεων από 2.100 σε 900!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου