Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΧΑΡΤΟΥΜ

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Ξεκίνησε ο διάλογος για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο

Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου είχε σήμερα το απόγευμα το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, με αντικείμενο τη διαβούλευση για το νέο μισθολόγιο των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.
Η κυβέρνηση τονίζει ότι η μισθολογική δαπάνη φτάνει το 32% των πρωτογενών δαπανών του προϋπολογισμού ενώ από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για περικοπές αποδοχών μέχρι κατά 35-40%.
Η διαβούλευση άπτεται των αποφάσεων για ενιαίο μισθολόγιο διαφοροποιημένο για νεοεισερχόμενους και υφιστάμενους υπαλλήλους, ενσωμάτωση επιδομάτων στο βασικό μισθό, τη σχέση εισαγωγικής και καταληκτικής αμοιβής, το συσχετισμό αμοιβής με την εκπαίδευση, τη θέση αλλά και την απόδοση και την κλαδική διαφοροποίηση,

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Κάρτα αντί αποδείξεων από το 2011

Σε συμφωνία για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την παροχή ρευστότητας στην αγορά κατέληξαν η κυβέρνηση και οι τράπεζες, μετά από συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης με εκπροσώπους της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.
Στη συνάντηση συμφωνήθηκαν πέντε πρωτοβουλίες:
-H παροχή εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ να μετατραπεί σε διάχυση ρευστότητας στην αγορά. "Πρέπει να ξέρουμε ότι οι πόροι αυτοί πηγαίνουν πράγματι στην οικονομία" δήλωσε αμέσως μετά ο υπουργός Οικονομικών. Η κάθε τράπεζα θα υποβάλλει σχέδιο, η υλοποίηση του οποίου θα επιβλέπεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και από τους επιτρόπους του δημοσίου στις τράπεζες.
Όπως τόνισε ο πρόεδρός της ΕΕΤ Βασίλης Ράπανος, οι τράπεζες διαβεβαίωσαν τους υπουργούς ότι θα διοχετεύσουν τη ρευστότητα που θα αντλήσουν για τη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ο κ. Ράπανος, τόνισε ακόμα ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να δίνουν δάνεια ωστόσο λόγω της ύφεσης είναι πολύ χαμηλή η ζήτηση.
-Oι τράπεζες θα συμβάλλουν στην είσπραξη εσόδων ααπό την περαίωση, συμφωνώντας να δανειοδοτήσουν επιχειρήσεις που θα πληρώσουν αντίστοιχες οφειλές, με τη βοήθεια και των εγγυήσεων που παρέχει το ΤΕΜΠΜΕ, με ανάλογο πρόγραμμά του που παραμένει ακόμη ανεκμετάλλευτο.
-Oι τράπεζες συμφώνησαν να συμβάλλουν στην υλοποίηση του υπό κατάθεση φορολογικού νομοσχεδίου, δημιουργώντας άμεσα επαγγελματικούς λογαριασμούς για κάθε επιχείρηση. Βάσει του νέου νόμου κάθε εταιρεία θα πρέπει να έχει ένα λογαριασμό μέσα από τον οποίο υποχρεωτικά θα διεξάγει κάθε συναλλαγή που είναι μεγαλύτερη των 1500 ευρώ.
-Συμφώνησαν επίσης για τη δημιουργία ειδικής κάρτας με bar code, μέσω της οποίας θα καταγράφονται ηλεκτρονικά οι συναλλαγές των καταναλωτών, καθώς και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τις τράπεζες και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την καταγραφή και τη διασταύρωση σε πραγματικό χρόνο των συναλλαγών. Το υπουργείο θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα δεδομένα κάνοντας διασταυρώσεις για να δει το τζίρο κάθε επιχείρησης. Στην κάρτα, που θα φέρει τον ΑΦΜ του καταναλωτή, θα εγγράφονται οι αποδείξεις, ώστε να μην απαιτείται η συλλογή τους. Η εν λόγω κάρτα θα χορηγείται από το 2011 είτε από τις τράπεζες, είτε από το υπουργείο Οικονομικών.

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΙ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ» ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Τη γλώσσα δεν τη χρησιμοποιούμε μόνο για να πούμε κάτι, αλλά και για να κάνουμε κάτι, δηλαδή να εκτελέσουμε πράξεις· τις ονομαζόμενες στην πραγματολογία γλωσσικές πράξεις (speech acts), οι οποίες λειτουργούν ως μέσα για να επιφέρουμε αλλαγές στο περιβάλλον μας και πολύ συχνά για να επηρεάσουμε τη συμπεριφορά των άλλων. Ανάμεσα στα διάφορα είδη γλωσσικών πράξεων που καθημερινά επιτελούμε είναι οι λεγόμενες δεσμευτικές (commissives)-αυτές με τις οποίες ο ομιλητής δεσμεύεται, αναλαμβάνει την υποχρέωση να κάνει κάτι-και οι διακηρυκτικές (declaratives)-αυτές που αλλάζουν τον κόσμο μέσα από τα εκφωνήματα ή για να το πούμε διαφορετικά ο ομιλητής αλλάζει τον κόσμο μέσα από τις λέξεις.
Οι γλωσσικές πράξεις που οι πολιτικοί συστηματικά χρησιμοποιούν είναι οι δεσμευτικές και οι διακηρυκτικές προκειμένου να δείξουν ότι επιτελούν έργο φροντίζοντας κατ’ αυτόν τον επικοινωνιακό τρόπο και για το πολιτικό τους προφίλ. Τον κανόνα της επικοινωνιακής διαχείρισης των πολιτικών θεμάτων ακολουθεί και η πολιτική προϊσταμένη του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, η οποία, όπως και οι προκάτοχοί της, επιχειρεί με δεσμεύσεις και διακηρύξεις να αλλάξει το ελληνικό σχολείο. Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Με την ανάληψη των καθηκόντων της ως υπουργού διακήρυξε:
· «το νέο σχολείο»
· «πρώτα ο μαθητής»
· «η τσάντα στο σχολείο»
· «το ψηφιακό σχολείο»
Επειδή, βέβαια, στην πολιτική πρέπει και να πράττεις, η Υπουργός αναπόδραστα προχώρησε στην υλοποίηση των «μεταρρυθμιστικού» χαρακτήρα διακηρύξεών της, οι οποίες, αξίζει να επισημανθεί, είναι συγχρηματοδοτούμενες (Ελλάδα και Ε.Ε.).
· Περιόρισε την ύλη μόνο στα μαθηματικά, τις φυσικές επιστήμες και τη γεωγραφία και μόνο για τις Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις.
· Θέτει σε πιλοτική εφαρμογή 800 ολοήμερα σχολεία με ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα. Στο σημείο αυτό αξίζει να περιγράψουμε αδρομερώς τι είναι το ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα. Πιο συγκεκριμένα, η έναρξη του υποχρεωτικού προγράμματος είναι στις 8:10 και η λήξη στις 14:00 (δηλαδή 35 ώρες εβδομαδιαίως) για όλες τις τάξεις του Δημοτικού. Με απλά λόγια, τα παιδιά όλων των τάξεων υποχρεωτικά θα παραμένουν στο σχολείο μέχρι τις 14:00 κάθε μέρα.
1. Αυξήθηκε στις τάξεις Α΄ και Β΄ κατά μία ώρα το γλωσσικό μάθημα (η ώρα αυτή θα διατίθεται για ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων) και κατά μία ώρα το μάθημα των μαθηματικών.
2. Προστέθηκε το μάθημα των Αγγλικών στις Α΄ και Β΄ τάξεις για δύο ώρες, και αυξήθηκε κατά μία ώρα για τις υπόλοιπες τάξεις.
3. Αυξήθηκαν κατά δύο ώρες το μάθημα της Φυσικής Αγωγής για τις τέσσερις πρώτες τάξεις.
4. Προστέθηκε το μάθημα των Τ.Π.Ε. (τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών) για δύο ώρες εβδομαδιαίως σε όλες τις τάξεις (ΦΕΚ 804/9-6-2010, σσ. 11941-11942).
· Προμηθεύει τα 800 σχολεία με δέκα φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές (laptops) το καθένα.
· Εισάγει πιλοτικά την αυτο-αξιολόγηση της σχολικής μονάδας από τη νέα σχολική χρονιά (για την αυτό-αξιολόγηση θα αφιερώσουμε ξεχωριστό άρθρο).
Η Υπουργός, όμως, εκτός από τα παραπάνω παράλληλα εφαρμόζει μια «κρυφή» αλλά πολύ συγκεκριμένη εκπαιδευτική πολιτική την οποία δεν της δίνει τη μορφή διακήρυξης, δεν την περιγράφει με ανάλογες πομπώδεις φράσεις ούτε και την προβάλλει με «θορυβώδεις» συνεντεύξεις τύπου. Μ’ αυτόν τον τρόπο υποβαθμίζει τη σημαντικότητά της, τη μετατρέπει σε δευτερεύον γεγονός προσανατολίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την προσοχή των πολιτών στις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που διακηρυκτικά προβάλλει. Στο διάστημα, λοιπόν, αυτό:
· Μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης εξαιτίας των νέων αυστηρών ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών μέτρων. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ανέρχονται σε 3.930, ενώ πέρυσι ο αριθμός αιτήσεων συνταξιοδότησης εκπαιδευτικών στην ίδια βαθμίδα ήταν 1.745.
· Δραματική ήταν η μείωση των διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών. Ο αριθμός των μόνιμων διορισμών ανήλθε σε 1.400 (μειωμένοι κατά 50% σε σχέση με πέρυσι) συνολικά στην Π.Ε. Είναι φανερό ότι ο αριθμός αυτός δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των συνταξιοδοτήσεων ούτε για τη στήριξη θεσμών, όπως το ολοήμερο σχολείο.
· Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ισχυρίζεται ότι τα κενά σε εκπαιδευτικούς θα καλυφθούν από τους 5.000 εκπαιδευτικούς (ο αριθμός μάλλον αναφέρεται σε εκπαιδευτικούς και της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης) που δεν αποσπάστηκαν σε γραφεία και θα επιστρέψουν στις θέσεις τους. Το 2009 - 2010 οι αποσπασμένοι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί σε γραφεία και φορείς ανέρχονταν σε 1.511, ενώ για την νέα σχολική χρονιά αποσπάστηκαν 711. Μάλιστα, με εγκύκλιο που εκδόθηκε πολύ πρόσφατα, στις 19-8-2010, το υπουργείο καλεί τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς να υποβάλουν αίτηση για απόσπαση σε Γραφεία Περιφερειακών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων και τα Γραφείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2010-2011. Δηλαδή επιπλέον αποσπάσεις από αυτές των 711. Άρα ο ισχυρισμός της πολιτικής ηγεσίας ότι τα κενά θα καλυφθούν από τον περιορισμό των αποσπάσεων σε γραφεία και φορείς ουσιαστικά αναιρείται από τις ίδιες τις πράξεις της.
· Αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει συνενώσεις ή και καταργήσεις τμημάτων βραχυπρόθεσμα και συγχωνεύσεις σχολείων μακροπρόθεσμα.
· Μείωση της χρηματοδότησης των σχολείων μέσω των Δήμων σχεδόν κατά 50%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι οικονομικοί πόροι των σχολικών μονάδων μόλις που επαρκούν για να καλύψουν τις λειτουργικές δαπάνες τους, π.χ. θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα, αναλώσιμα κλπ. Τα αποτελέσματα της μη επαρκούς χρηματοδότησης θα γίνουν εμφανέστερα, εφόσον συνεχιστεί η ίδια πολιτική, τα αμέσως επόμενα χρόνια. (Συνέχεια)
Συσχετίζοντας τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ της εκπαιδευτικής πολιτικής που εφαρμόζει η Υπουργός, προκύπτουν πολύ σοβαρά ερωτήματα:
Ø Ποιο είναι το «νέο σχολείο» που ευαγγελίζεται και επαγγέλλεται η Υπουργός Παιδείας: αυτό με το ελλιπές εκπαιδευτικό προσωπικό; Το χωρίς υποδομές; Μάλιστα, η ίδια σε μια δήλωσή της για το ψηφιακό σχολείο έμμεσα ομολόγησε την έλλειψη υποδομών λέγοντας: «Δεν θα περιμένουμε να κάνουμε τη σχολική στέγη τέλεια στην Ελλάδα». Με άλλα λόγια, πώς γίνεται «να χτιστεί» το «νέο σχολείο», όταν υποχρηματοδοτείται και θα υποχρηματοδοτείται;
Ø Το «νέο σχολείο» είναι αυτό που θα εφαρμοστεί πιλοτικά στα 800 σχολεία ανά την Ελλάδα; Αυτό που είναι συγχρηματοδοτούμενο; Και όταν πάψει η συγχρηματοδότηση, τότε τι θα γίνει; Μήπως αυτό που έγινε λίγα χρόνια πριν με το ολοήμερο σχολείο, το οποίο ήταν και αυτό συγχρηματοδοτούμενο, όμως όταν η συγχρηματοδότηση έλαβε τέλος, σταδιακά έλαβε τέλος και η χρηματοδότησή του από την ελληνική πολιτεία;
Ø Το «νέο σχολείο» είναι αυτό που αυξάνει το διδακτικό ωράριο των μαθητών, το οποίο (ωράριο), μάλιστα, περιγράφεται με την ελκυστική φράση-τίτλο: «ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα» κι αυτό είναι αρκετό για να αφήνει ο μαθητής την τσάντα στο σχολείο;
Ø Πώς είναι δυνατόν να δηλώνεται το «πρώτα ο μαθητής», όταν λόγω έλλειψης προσωπικού θα έχουμε συγχωνεύσεις τμημάτων αλλά και σχολείων;
Ø Πώς γίνεται το «πρώτα ο μαθητής», όταν και αυτή η μείωση της ύλης σε ορισμένα μόνο μαθήματα, θα καταστεί ουσιαστικά μαθησιακά αναποτελεσματική, γιατί θα έχουμε σταδιακά μεγάλο αριθμό μαθητών ανά τάξη;
Ø Πώς γίνεται το «πρώτα ο μαθητής», όταν δεν εξορθολογίζεται η ύλη και στα υπόλοιπα γνωστικά αντικείμενα σε όλες τις τάξεις;
Ø Πώς γίνεται το «η τσάντα στο σχολείο», όταν ουσιαστικά η ύλη για τις τέσσερις πρώτες του δημοτικού αλλά και για τα υπόλοιπα γνωστικά αντικείμενα στις Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις παραμένει η ίδια;
Ø Το «ψηφιακό σχολείο» «φτιάχνεται» με δηλώσεις του τύπου: «Το Σεπτέμβριο θα ανακοινώσουμε το «Ψηφιακό Σχολείο». Στόχος είναι φέτος να αλλάξει το κλίμα. Οι γονείς θέλουν να δουν κάτι να αλλάζει στο σχολείο, το παιδί να μπαίνει στην νέα εποχή. Σε όλες τις χώρες το «νέο» είναι το ψηφιακό σχολείο, είναι το ψηφιακό περιεχόμενο, ο νέος τρόπος διδασκαλίας, ο διαδραστικός πίνακας» (Υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή της), την παροχή δέκα φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών σε κάθε σχολείο, τη δημιουργία κάποιων εκπαιδευτικών λογισμικών και την πρόσθεση δύο ωρών σε όλες τις τάξεις για τη διδασκαλία των νέων τεχνολογιών; Νομίζω πως όχι κατ’ αυτόν τον τρόπο, γιατί είναι αποσπασματικός. Πιο συγκεκριμένα, εφόσον οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές εισάγονται στα σχολεία για μία ψηφιακά υποστηριζόμενη διδασκαλία, τότε θα έπρεπε κάθε αίθουσα να είναι εξοπλισμένη με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, για να μπορεί ο δάσκαλος να τους χρησιμοποιεί όποτε αυτό είναι απαραίτητο. Τι κάνει το υπουργείο; Στέλνει στα 800 σχολεία μόνο δέκα υπολογιστές, οι οποίοι προφανώς θα τοποθετηθούν σε κάποια αίθουσα. Αυτό θα κάνει και την επόμενη χρονιά, όταν θα γενικευτεί η χρήση τους; Θα δώσει δέκα υπολογιστές; Έχουν τα σχολεία τις κατάλληλες αίθουσες; Η εμπειρία μαρτυρεί ότι οι υπολογιστές τοποθετούνται συνήθως σε αίθουσες μικρές και μη λειτουργικές, όπου δεν μπορεί να γίνει ένα στοιχειωδώς κατάλληλο μάθημα. Ή μήπως θα φροντίσει να γίνουν οι απαραίτητες υποδομές για να μπορούν οι υπολογιστές να βρίσκονται σε κάθε αίθουσα; Η οικονομική πολιτική που ασκείται νομίζω ότι δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο. Επίσης θα χρηματοδοτεί τα σχολεία, ώστε να μπορούν να επισκευάζουν τις όποιες βλάβες που συχνά παθαίνουν οι υπολογιστές ή να εφοδιάζονται με τα απαραίτητα λογισμικά ή θα προσλάβει ειδικό τεχνικό προσωπικό, το οποίο θα είναι στην υπηρεσία της κάθε εκπαιδευτικής περιφέρειας, για να μπορεί να επισκευάζει τις βλάβες και να επιλύει προβλήματα τεχνικής φύσης; Αν κρίνουμε από την μέχρι τώρα πολιτική για τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό που διαθέτουν ήδη τα σχολεία το υπουργείο δε διαθέτει ούτε ένα ευρώ τόσο για τη συντήρησή του όσο και για την αντικατάστασή του.
Ø Πώς γίνεται να «φτιαχτεί» το «ψηφιακό σχολείο» με την πρόσθεση δύο ωρών για τη διδασκαλία των νέων τεχνολογιών, όταν επικρατεί η κατάσταση που περιγράψαμε προηγουμένως;
Ø Όσο για τα εκπαιδευτικά λογισμικά αυτά απέχουν παρασάγγας από το να κάνουν το μάθημα ελκυστικό και τη μαθησιακή διαδικασία αποτελεσματικότερη. Αποτελούν, συνήθως, μεταφορά της ύλης από το βιβλίο στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Βέβαια, κι αυτό συνιστά καινοτομία που διαφοροποιεί τη διδακτική διαδικασία, αλλά επί της ουσίας δε βελτιώνει τη μαθησιακή διαδικασία, γιατί απλά ο μαθητής κάνει αυτό που έκανε στο βιβλίο αλλά αυτή τη φορά σε εικονικό περιβάλλον. Η μαθησιακή διαδικασία γίνεται αποτελεσματικότερη, όταν σ’ αυτήν οι μαθητές εμπλέκονται ενεργά και γίνονται παραγωγοί και όχι παθητικοί δέκτες, δηλαδή καταναλωτές. Οι άνθρωποι μαθαίνουμε όχι απλά κάνοντας δεδομένα-γνώριμα πράγματα αλλά πράττοντας ως μέλη μιας ευρύτερης κοινότητας που μοιράζεται κοινούς στόχους και κοινούς τρόπους πραγματοποίησής τους (κοινές πρακτικές). Κάτι που κάνουν τα βιντεοπαιχνίδια του εμπορίου, στα οποία οι κατασκευαστές τους συνειδητά ή ασυνείδητα υιοθετούν τους κανόνες της αποτελεσματικής μάθησης, γεγονός που πρόσεξαν πανεπιστημιακοί δάσκαλοι του εξωτερικού, τα μελέτησαν και ήδη δημιουργούν τα λεγόμενα επιστημικά παιχνίδια-λογισμικά (epistemic games), τα οποία εφαρμόζουν στη διδακτική διαδικασία με ενθαρρυντικά αποτελέσματα (Shaffer, W. D., Squire, K., Halverson, R. & Gee, P. J. 2004. Video games and the future of learning. University of Wisconsin-Madison). Κάτι τέτοιο σαφώς δεν έγινε ούτε γίνεται στην Ελλάδα.
Τους παραπάνω προβληματισμούς, που προέκυψαν από την κριτική ανάλυση της εκπαιδευτικής πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, μπορεί κάποιος να τους χαρακτηρίσει ως «γκρίνια» του γράφοντος με την έννοια ότι πριν ακόμα εφαρμοστούν οι διακηρύξεις του υπουργείου ασκείται μία ακόμα κριτική, που δε βλέπει τίποτα καλό σ’ αυτήν την προσπάθεια παρά μόνον αρνητικά. Βεβαίως και κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια που αποβλέπει στη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης είναι πάντοτε καλοδεχούμενη, άλλωστε αυτό είναι και το ζητούμενο. Όμως μια προσπάθεια μεταρρύθμισης της εκπαίδευσης, όπως και κάθε μεταρρύθμισης, κρίνεται από το σύνολο της ασκούμενης εκπαιδευτικής πολιτικής. Και όσα παραπάνω παρατέθηκαν είναι το σύνολο της ασκούμενης μέχρι τώρα εκπαιδευτικής πολιτικής. (Συνέχεια)
Η αποτελεσματικότητα ενός μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος κρίνεται όχι μόνο από την εφαρμοζόμενη εκπαιδευτική πολιτική αλλά και από όσα δεν περιλαμβάνονται στη μεταρρυθμιστική ατζέντα. Η Εκπαίδευση ως η συνειδητή καλλιέργεια της μάθησης κατά τρόπο συστηματικό και ρητό εμπεριέχει μέσα της το Αναλυτικό Πρόγραμμα (αφορά το περιεχόμενο της μάθησης, τα μέσα-πηγές που θα χρησιμοποιηθούν και τη διδακτική διαδικασία) και την Παιδαγωγική (αφορά τη διαδικασία προς τη γνώση) (Kalantzis, M. & Cope, B. 2004. Designs for learning. E-learning, Volume 1, Number 1). Για να μπορεί κάθε εκπαιδευτική μεταρρύθμιση να στεφθεί από επιτυχία χρειάζεται να στηρίζεται σε στέρεες βάσεις, οι οποίες για να θεμελιωθούν απαιτείται εκτός των όσων επισημάνθηκαν προηγουμένως να ληφθεί υπόψη η Εκπαίδευση στην τριαδική της διάσταση: Εκπαίδευση-Αναλυτικό Πρόγραμμα-Παιδαγωγική. Μεταρρύθμιση, λοιπόν, εκτός των άλλων σημαίνει αλλαγές σε Αναλυτικό Πρόγραμμα, Παιδαγωγικές πρακτικές και επαγωγικά αλλαγές σε Σχολικά Εγχειρίδια και Ωρολόγια Προγράμματα. Στη συνέχεια η νέα αυτή εκπαιδευτική πρόταση μέσα σε ένα κατάλληλο εκπαιδευτικό περιβάλλον (επάρκεια σε εκπαιδευτικό προσωπικό και υλικές υποδομές) να τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή, ώστε να εντοπιστούν και να διορθωθούν οι αδυναμίες που θα αναδείξει η διδακτική και μαθησιακή διαδικασία. Τέλος πριν η εφαρμογή της νέας πρότασης γενικευτεί, θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί να επιμορφωθούν πάνω στη φιλοσοφία και το περιεχόμενο της νέας αυτής πρότασης. Αν ανατρέξουμε στα δεδομένα της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του Υπουργείου θα διαπιστώσουμε ότι αλλαγές σε Αναλυτικό Πρόγραμμα, Παιδαγωγικές πρακτικές και Σχολικά εγχειρίδια δεν εμπεριέχονται. Ανακοινώθηκε, βέβαια, ότι αυτό θα γίνει στα επόμενα χρόνια. Δηλαδή το Υπουργείο πράττει το αδιανόητο: επιχειρεί τη μεταρρύθμιση από την κορυφή της πυραμίδας προς τη βάση και όχι το αντίστροφο. Η κατάληξη: άλλη μια μεταρρύθμιση δυστυχώς οδηγείται εξόφθαλμα στην αποτυχία.
Σε όλα τα παραπάνω να προσθέσουμε και μια άλλη σημαντική, για τους πολιτικούς, παράμετρο, που συμβάλλει στη διαμόρφωση της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής πολιτικής: τον «πολιτικό χρόνο» της κυβέρνησης, ο οποίος τρέχει, και μάλιστα αρνητικά την περίοδο αυτή, και αναγκάζει την πολιτική ηγεσία να διακηρύσσει και να πράττει βεβιασμένα, προκειμένου να δείξει ότι παράγει έργο.
Ας απαριθμήσουμε τις θετικές (ή έστω θετικά προσανατολισμένες) και αρνητικές αλλαγές στις οποίες προέβη το Υπουργείο Παιδείας:
Θετικές
1. Περιορισμός της ύλης σε ορισμένα γνωστικά αντικείμενα για τις Ε΄ & ΣΤ΄ τάξεις.
2. Πιλοτική εφαρμογή του ενιαίου αναμορφωμένου προγράμματος σε 800 ολοήμερα σχολεία.
3. Εφοδιασμός των 800 σχολείων με δέκα ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Αρνητικές
1. Μείωση μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης.
2. Μείωση διορισμού μόνιμων εκπαιδευτικών.
3. Κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό.
4. Συνένωση ή κατάργηση τμημάτων και αύξηση αριθμού μαθητών ανά τμήμα.
5. Συγχωνεύσεις σχολείων.
6. Έλλειψη υλικών υποδομών.
7. Έλλειψη ψηφιακών υποδομών.
8. Αύξηση διδακτικού ωραρίου για τους μαθητές όλων των τάξεων, ψηφιακή υποστήριξη της διδασκαλίας χωρίς αλλαγές σε Αναλυτικά Προγράμματα, Παιδαγωγικές πρακτικές, Σχολικά εγχειρίδια, Ωρολόγιο Πρόγραμμα.
9. Υποχρηματοδότηση.
Το είδος του συνόλου των αλλαγών, θετικών και αρνητικών, αναδεικνύει την έλλειψη προηγούμενου προγραμματισμού και συγκροτημένου σχεδίου για μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Π.Ε. Οι κινήσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας σπασμωδικές, αποσπασματικές· κι αν όχι αλληλοαναιρούμενες τουλάχιστον παρελκυστικές, παραπέμποντας τη διαδικασία της μεταρρύθμισης σ’ ένα άδηλο μέλλον. Και είναι αυτή η πολιτική πρακτική που καθιστά τις εξαγγελίες της Υπουργού δεσμεύσεις και διακηρύξεις, γιατί ουσιαστικά δεν αλλάζει τα πράγματα καθαυτό.
Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει τη διάθεση και την πρόθεση για μεταρρυθμίσεις. Οι διακηρύξεις περί «νέου σχολείου», «πρώτα ο μαθητής», «η τσάντα στο σχολείο», «το ψηφιακό σχολείο» έχουν θετικό προσανατολισμό. Αλλά να προσπαθείς να φέρεις σε πέρας τις αλλαγές που οραματίζεσαι ακολουθώντας τις ίδιες αδιέξοδες πολιτικές πρακτικές των προκατόχων σου ταιριάζει απόλυτα με τον ορισμό του Αϊνστάιν για την παράνοια: «να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά κι ωστόσο κάθε φορά να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα».
Οι 5 αλλαγές στον νέο διαγωνισμό των εκπαιδευτικών Με πέντε σημαντικές αλλαγές θα πραγματοποιηθεί ο νέος διαγωνισμός των εκπαιδευτικών: α. Δεν θα υπάρχει στην προκήρυξη αριθμός προσφερόμενων θέσεων β. Θα γίνουν ριζικές αλλαγές κυρίως σε σχέση με την ύλη γ. Η συμμετοχή σ΄ αυτόν τον διαγωνισμό (7ο στη σειρά) όπως και στον επόμενο του 2014 δεν θα απαιτεί Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Κατάρτισης δ. Θα γίνει ξεχωριστά ανά βαθμίδα, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ε. Θα υπάρχουν νέοι όροι στη μοριοδότηση και την πρόσληψη.

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Σκέψεις......

Αυτοί που κυβερνούν περισσότερο κάνουν το λιγότερο θόρυβο.

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Απόφαση του υπ. Παιδείας για τις μετακινήσεις εκπαιδευτικών και μαθητών στο εξωτερικό

Από τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης θα εγκρίνονται από δω και στο εξής όλες οι μετακινήσεις εκπαιδευτικών και μαθητών στο εξωτερικό στο πλαίσιο
υλοποίησης εκπαιδευτικών ανταλλαγών, αδελφοποιήσεων, εγκεκριμένων προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων (Πολιτιστικά, Περιβαλλοντικά προγράμματα, Προγράμματα Αγωγής Υγείας κλπ), ευρωπαϊκών προγραμμάτων (Euroscola), διμερών προγραμμάτων, συμμετοχών σε διεθνείς συναντήσεις, Μαθητικές Ολυμπιάδες και Βαλκανιάδες, συνέδρια, διαγωνισμούς και άλλες διεθνείς εκδηλώσεις.
Τα παραπάνω προβλέπει απόφαση του υπ. Παιδείας.
Οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης των οικείων περιφερειών, θα ενημερώνονται για τα σχολεία που υλοποιούν την εκπαιδευτική δραστηριότητα από τις αντίστοιχες Δ/νσεις ή Γραφεία Π/θμιας ή Δ/θμιας Εκπ/σης.
Εντός των επόμενων ημερών η απόφαση αυτή θα δημοσιευθεί και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Τα μέτρα του Υπουργείου Παιδείας …βλάπτουν σοβαρά την υγεία των εκπαιδευτικών.
Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Αν και ο επίσημος κρατικός λόγος χέρι χέρι με τις ηλεκτρονικές μας κουβερνάντες, τα ΜΜΕ και τους παλατιανούς δημοσιογράφους πασχίζουν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι οι εκπαιδευτικοί είναι οι «τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας», ότι εργάζονται ελάχιστες ώρες την ημέρα και λίγους μήνες το χρόνο, όλες οι έρευνες, στην Ευρώπη, στην Αμερική και στη χώρα μας αποδεικνύουν εδώ και πολλά χρόνια ότι το επάγγελμα του εκπαιδευτικού κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στον κατάλογο των στρεσογόνων επαγγελμάτων. Οι εκπαιδευτικοί ανήκουν στην ομάδα των επαγγελματιών που είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο "σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης".
Η επαγγελματική εξουθένωση είναι ένα σύνδρομο σωματικής και ψυχικής εξάντλησης στα πλαίσια του οποίου ο εκπαιδευτικός κατακλύζεται από έλλειψη ενθουσιασμού και προσδοκιών, απογοήτευση, απάθεια, αδράνεια, χάνει το ενδιαφέρον του και τα όποια θετικά συναισθήματα έχει για τους μαθητές του, διαμορφώνει αρνητική εικόνα για τον εαυτό του και αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ανακύπτουν κατά την εκπαιδευτική διαδικασία.
Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία το 5-25% των εκπαιδευτικών υποφέρει από το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης. Στη Γερμανία το ένα τρίτο των εκπαιδευτικών αισθάνεται επαγγελματικά ακρωτηριασμένο, ενώ ένα δεύτερο τρίτο αισθάνεται παραγνωρισμένο και κουρασμένο. Αιτίες είναι οι πολυάριθμες τάξεις, οι αυξανόμενες απαιτήσεις του επαγγέλματος και η συμπεριφορά των μαθητών. Το άγχος, οι απαιτήσεις, ο φόρτος εργασίας και η πίεσης από τον έλεγχο των σχολικών επιθεωρητών είναι κάποιοι από τους λόγους που ωθούν πολλούς εκπαιδευτικούς σε παραίτηση.
Στη Γαλλία οι εκπαιδευτικοί έχουν περισσότερο άγχος συγκριτικά με άλλα επαγγέλματα, ενώ  και στον Καναδά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω του άγχους και του υπερβολικού φόρτου εργασίας. Στην επαρχία Skatchewan μάλιστα, το 30% των εκπαιδευτικών παραιτείται μετά από 5 χρόνια εκπαιδευτικής υπηρεσίας. Το άγχος τους προκαλείται από την έλλειψη βιβλίων, την ένταξη μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες στην τάξη, τη γραφειοκρατία, το νέο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών.
Τέλος η αύξηση του αριθμού των μαθητών στις ΗΠΑ, χωρίς την απαιτούμενη υποδομή στα σχολεία, δημιουργεί αγχογόνες καταστάσεις.
Ας έρθουμε τώρα στη χώρα μας
Στην Ελλάδα, διάφορες έρευνες συγκλίνουν ότι ένα ποσοστό των εκπαιδευτικών που φτάνει περίπου το 25% βιώνει υψηλή ή μεσαία συναισθηματική εξάντληση, ενώ καταγράφεται επίσης ότι ένα ακόμη μεγαλύτερο τμήμα εκπαιδευτικών αισθάνεται ότι δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό στη δουλειά του.
Σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) το 2000 αναφέρεται ότι από τα πλέον συνήθη προβλήματα που σχετίζονται με την εργασία είναι το άγχος σε ποσοστό 28% και η επαγγελματική εξουθένωση σε ποσοστό 23%. Σε άλλη έρευνα (Κάντας – Αρέθας, 1998) αναφέρονται ως κυριότερες πηγές άγχους, ο υπερβολικός φόρτος εργασίας, η έλλειψη κονδυλίων, η οργανωτική και διοικητική δομή του σχολείου, το επίπεδο των μαθητών, ο χαμηλός μισθός, η έλλειψη σεβασμού, η έλλειψη ευκαιριών για επιμόρφωση κλπ. Όλα αυτά τα βλέπει ως πηγή επαγγελματικού άγχους πάνω από το 70% των εκπαιδευτικών.
ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗΣ
Όταν δεν βλέπεις νόημα στη δουλειά σου – όταν δεν νιώθεις ικανοποίηση από τη δουλειά σου
Ας πάρουμε τα πράγματα με μια σειρά: η αναμονή του διορισμού, συνήθως πολύχρονη, η αλλεπάλληλη τοποθέτηση σε θέσεις «αναπληρωτή», και οι μετακινήσεις σε διάφορες περιοχές του ελλαδικού χώρου λιπαίνουν το έδαφος της επαγγελματικής εξουθένωσης του εκπαιδευτικού.
Ας αρχίσουμε από τον πτυχιούχο μιας καθηγητικής σχολής ο οποίος ενδιαφέρεται να βρει μια θέση εκπαιδευτικού στη σχολική εκπαίδευση. Και για να μη μιλάμε στον αέρα ας δούμε τι προβλέπει ο νέος νόμος για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών: Ακούστε λοιπόν: τελειώνει κάποιος π.χ τη φιλολογία. Για να έχει τη δυνατότητα απλά να διεκδικήσει μια θέση στη σχολική εκπαίδευση πρέπει να ολοκληρώσει ξέχωρα από τα άλλα τα μαθήματά του ένα εξάμηνο σπουδών εντός ή εκτός των προπτυχιακών του σπουδών για να λάβει Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Επάρκειας. Μετά από αυτό πρέπει να στοχεύσει σε πιστοποίηση ξένης γλώσσας και χειρισμού Η/Υ καθώς αυτά του προσφέρουν κάποια μόρια. Παράλληλα, πρέπει να επιστρέψει σε φροντιστηριακά θρανία για να μπορέσει να πάρει μέρος σε κάποιον ή σε κάποιους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Παράλληλα πρέπει να έχει στο νου του κάποιο μεταπτυχιακό καθώς και αυτό μοριοδοτείται. Ωστόσο όλα αυτά πρέπει να συνδυαστούν με όργωμα της επαρχίας για να μαζευτούν μόρια εφόσον βέβαια έχει εξασφαλίσει μια κάποια χρηματοδότηση από την οικογένεια. Αν όλα αυτά πάνε καλά και η οικογένεια έχει τη δυνατότητα να τον χρηματοδοτεί περίπου 5-10 χρόνια μετά την κτήση του πτυχίου του δίνει στο ΑΣΕΠ, σε έναν διαγωνισμό που είναι τροχός της τύχης και που απαξιώνει το ίδιο του το πτυχίο. Σε περίπτωση που ανήκει στο προνομιούχο 5% περίπου και έχει προβιβάσιμο βαθμό στο διαγωνισμό δεν έχει καθόλου σίγουρο ότι αυτό θα του ανοίξει την πόρτα του σχολείου. Αν ξεπεράσει και αυτό το εμπόδιο και προσληφθεί τότε για δυο χρόνια κινδυνεύει να μετατραπεί σε υπήκοο καθώς θα βρεθεί κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του μέντορα του σχολικού σύμβουλου και του διευθυντή που μπορούν, με βάση το θεσμικό πλαίσιο να τον οδηγήσουν στην αφετηρία με μια αρνητική κρίση. Το νέο αυτό νομοθετικό πλέγμα μπορεί να δημιουργήσει πραίτορες και υπηκόους. Αυτό μπορεί να είναι το έδαφος για να έχουμε μια νέας μορφής επαγγελματική εξουθένωση του εκπαιδευτικού, από τα αποδυτήρια, δηλαδή από τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής του πορείας.
Ας έρθουμε τώρα στους εκπαιδευτικούς που έχουν 5 ή 10 ή 20 χρόνια υπηρεσίας. Σε ποιο ακριβώς περιβάλλον ζουν και εργάζονται; Ποιο είναι το υπαρκτό σχολείο;
Μιλάμε για το σχολείο των δυσαρεστημένων. Αυτή είναι η σωστή ονομασία του σημερινού σχολείου που βιώνει ο εκπαιδευτικός. Ας προσέξουμε
Οι γονείς είναι δυσαρεστημένοι καθώς πληρώνουν πολύ ακριβά τη φοίτηση των παιδιών τους στην κατ΄ επίφαση δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Μάλιστα η δυσαρέσκειά τους τροφοδοτείται δικαίως, ακόμη περισσότερο σήμερα, αφού η «επένδυση» στο σχολικό των παιδιών τους, έχει όλο και λιγότερη «απόδοση» όπως αποδεικνύει η καθημερινή εμπειρία και τα στατιστικά στοιχεία με τους δεκάδες χιλιάδες άνεργους, ετεροαπασχολούμενους και υποαπασχολούμενους πτυχιούχους. Ας τους ρωτήσουμε ποιος νομίζουν ότι φταίει: ο εκπαιδευτικός.
Οι μαθητές είναι δυσαρεστημένοι γιατί «ροκανίζουν» την εφηβεία τους στο τρίγωνο σχολείο – φροντιστήριο – ιδιαίτερο σ΄ ένα «εκπαιδευτικό σύστημα αμάθειας». Περισσότερο από ποτέ το σχολείο βιώνεται από τους πρωταγωνιστές του ως χώρος «εξεταστικής θυσίας», σαν μια άχαρη και ψυχρή «αίθουσα αναμονής» στην οποία αναγκαστικά περιμένει ο μαθητής μέχρι να έρθει η ώρα του μοιράσματος των τίτλων. Ας τους ρωτήσουμε τι νομίζουν ότι ευθύνεται για την άχαρη ζωή τους: Ο εκπαιδευτικός
Οι εκπαιδευτικοί είναι δυσαρεστημένοι γιατί παράλληλα με τα οικονομικά προβλήματα που τους οδηγούν στην αναζήτηση δεύτερης δουλειάς, βαραίνουν και τα βαριεστημένα μάτια των μαθητών που προγυμνάζονται στο διπλανό φροντιστήριο ενώ από την άλλη «πλακώνονται» από το εχθρικό υπονοούμενο της κοινής γνώμης που έντεχνα κατευθύνεται να τους θεωρεί μοναδικούς υπεύθυνους.
Πλησιάζουμε την καρδιά του προβλήματος. Ξέρετε ποιο γεγονός μπορεί να σπάσει το ηθικό ενός εκπαιδευτικού περισσότερο ακόμη και από την οικονομική θηλιά που του έχει βάλλει το Υπουργείο Παιδείας; Γιατί να διαβάσω δάσκαλε;
Ας δούμε τώρα ορισμένες πιο χειροπιαστές αιτίες
1) Η συμπεριφορά των μαθητών, (όσο το σχολείο απαξιώνεται, όσο ο νέος άνθρωπος απομακρύνεται έντεχνα από την αντίληψη ότι η γνώση είναι δύναμη που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο αρκεί να κάνει συλλογικά όνειρα, όσο οι επαγγελματικές προοπτικές στενεύουν, όσο ο εκπαιδευτικός σπρώχνεται να αντιμετωπίσει το μαθητή χωρίς τη λογική της διαπαιδαγώγησης, τόσο θα αυξάνουν τα φαινόμενα της σχολικής παραβατικότητας, το φτύσιμο και η παγερή αδιαφορία),
2) οι κακές εργασιακές σχέσεις, (μισθός, εξέλιξη, έλλειψη εποπτικού υλικού, η αίσθηση ότι δεν ελέγχει αυτά που συμβαίνουν στο χώρο εργασίας του, η αίσθηση ότι δεν τον λαμβάνουν καθόλου υπόψη στις εκπαιδευτικές αλλαγές , το ραβε - ξήλωνε),
3) Η καλλιέργεια ανταγωνιστικού κλίματος μεταξύ των εκπαιδευτικών, η ανασφάλεια της αρνητικής αξιολόγησης,
4) Οι οργανωτικές απαιτήσεις της εκπαίδευσης, και συγκεκριμένα, η ανάγκη συνεχούς παρακολούθησης και ολοκλήρωσης του αναλυτικού προγράμματος σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια, (για παράδειγμα στα Λύκεια με τις πανελλαδικές. Το σχολείο και η μαθησιακή διαδικασία αντιμετωπίζεται σαν μια εταιρεία τραίνων που το μόνο που ενδιαφέρει είναι να τηρηθούν τα ωράρια)
5) Η αδυναμία του να αντεπεξέλθει στα διδακτικά του καθήκοντα, είτε λόγω απειρίας είτε λόγω ανεπάρκειας (ανεπαρκή επιμόρφωση, αλλαγές στο γνωστικό και διδακτικό αντικείμενο)
6) Η διάψευση των προσδοκιών του για το ρόλο του στην εκπαίδευση, η αίσθηση της εγκατάλειψης και ο συμβιβασμός με την υπάρχουσα κατάσταση.

ΜΕΡΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Καθηγητής σε εσπερινό σχολείο στο κέντρο της Αθήνας
Όταν πήγε για πρώτη φορά σε εσπερινό γυμνάσιο, πριν πολλά χρόνια, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα πίστευε ότι οι μαθητές του, αν όχι όλοι οι περισσότεροι, είχαν κάποια βλάβη στον εγκέφαλο. Δεν μπορούσε αλλιώς να εξηγήσει πως μετά από μια αναλυτική παρουσίαση του μαθήματος, δεν μπορούσαν να αρθρώσουν κουβέντα. Είχε αρχίσει να καταρρακώνεται καθώς κάθε μέρα όλες του οι προσπάθειες να κάνει όσο το δυνατόν καλύτερο μάθημα κατέληγε στο ίδιο αποτέλεσμα. Η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών δεν μπορούσε να απαντήσει μετά το τέλος της παράδοσης του μαθήματος σε στοιχειώδεις ερωτήσεις. Σκέφτονταν να φύγει από το σχολείο, αισθανόταν άχρηστος, όταν κάποια στιγμή ένας μαθητής ανέφερε έναν παίκτη του Ολυμπιακού που αυτός αγνοούσε. Στην τάξη τότε άρχισε μια συζήτηση όπου τα παιδιά έλεγαν λεπτομέρειες με ονόματα παικτών διαφόρων ομάδων που αυτός αγνοούσε παντελώς. Στο τέλος ένας μαθητής τον ρώτησε αν μπορούσε να πει το όνομα του τερματοφύλακα του Παναθηναικού ή το όνομα ενός οποιουδήποτε παίκτη. Τότε κατάλαβε. Δεν τον ενδιέφερε εδώ και πολλά πολλά χρόνια οτιδήποτε είχε σχέση με το ποδόσφαιρο και τα αυτιά του ήταν βουλωμένα στα ονόματα των ποδοσφαιριστών. Αυτό συνέβαινε και με τους μαθητές. Δεν μπορούσαν να απαντήσουν σε καμιά ερώτηση του μαθήματος όχι γιατί είχαν βλάβη στον εγκέφαλο αλλά γιατί δεν τους ενδιέφερε καθόλου το μάθημα. Άκουγαν τη φωνή του την ώρα που τους έλεγε το μάθημα ίδια με τον ήχο μιας μοτοσικλέτας ή τους θορύβους που έρχονταν από την αυλή.
Έπρεπε να βρει άλλον τρόπο να μιλήσει στα παιδιά. Έφαγε πολλά μαθήματα για να δοκιμάζει να τους τραβήξει το ενδιαφέρον συζητώντας στην αρχή ότι τους τραβούσε το ενδιαφέρον. Έμεινε πίσω στην ύλη αλλά τα παιδιά άρχισαν να τον εμπιστεύονται και να τον ακούνε. Ο σχολικός σύμβουλος που ήρθε στο σχολείο ζήτησε από όλους τους καθηγητές της ειδικότητας του το βιβλίο ύλης. Είχε μείνει πίσω. Δέχθηκε παρατήρηση.
ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ πριν μερικά χρόνια
Η ύλη – Δύσκολη τάξη, πολλά μαθησιακά προβλήματα. Προσπάθησε να καλύψει κενά που υπήρχαν, προχωρούσε το μάθημά της μόνο εφόσον ένιωθε ότι οι μαθητές της είχαν κατανοήσει. Στη μέση της χρονιάς έπαθε πανικό. Ήταν πίσω στην ύλη, πιέστηκε να τρέξει, όλα έγιναν χωρίς νόημα.
ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΣΕ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ
Δεν ήξεραν λέξη ελληνικά.
Κάτι παράξενο συνέβαινε. Μπήκε στην τάξη 15 μέρες μετά την έναρξη των μαθημάτων καθώς ήταν στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ και ήρθε να καλύψει κενό.
Απευθύνθηκα στο γραφείο.
ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΣΕ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
Κατάλαβα ότι με κοροιδεύουν. Το Υπουργείο χάλασε τον κόσμο για να ανακοινώσει ότι τώρα κάθε μαθητής θα έχει τον υπολογιστή του στην τάξη και θα άρχιζε με πλοηγό το δάσκαλο το διαδικτυακό ταξίδι της γνώσης. Το μόνο που έγινε ήταν κάποιοι να πουλήσουν ακριβά 100.000 υπολογιστές. Δεν υπήρχε καμιά μέριμνα, καμιά υποδομή για να μπορέσει να γίνει το μάθημα με υπολογιστή. Δεν υπήρχε καν ιντερνετ. Ένιωσα μια τεράστια απογοήτευση από την κοροιδία και παράλληλα με έπιασε απελπισία. Κατάλαβα ότι δεν ορίζω τη δουλειά μου, ότι αυτοί που έχουν την ευθύνη της εκπαίδευσης αντιμετωπίζουν το σχολείο, τον καθηγητή, το μαθητή διαχειριστικά και επικοινωνιακά.
Το κατά Πάγκαλον δόγμα της συλλογικής ευθύνης

Είπε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, υποβάλλοντας την κυβερνητική απάντηση στη γνωστή αγωνιώδη ερώτηση των πολιτών τι έχουν γίνει τα λεφτά του κράτους: "Σας διορίζαμε για χρόνια, τα φάγαμε όλοι μαζί, ακολουθώντας μια πρακτική αθλιότητας, εξαγοράς και διασπάθισης του δημόσιου χρήματος".
Η δήλωση ξεφεύγει από τα όρια του συνήθους ύφους του κ. αντιπροέδρου και αναπαράγει το αυταρχικό πνεύμα. Ο αυταρχισμός έγκειται στην απόπειρα να διαχυθεί στο σύνολο της κοινωνίας η ευθύνη για τα φαινόμενα της διαφθοράς, με προφανή σκοπιμότητα να αθωωθούν τα υπεύθυνα κόμματα εξουσίας για τις πολιτικές τους που οδήγησαν τη χώρα σε συνθήκες πλιάτσικου. Το πελατειακό κράτος που επικαλείται ο κ. Πάγκαλος είναι η μήτρα της ανακυκλούμενης εξουσίας του δικομματισμού, που σήμερα, με τις πλάτες του Μνημονίου, μεταλλάσσεται σε αγοραίες μορφές εξάρτησης, με αποτέλεσμα η πολιτική να παραδίδεται, γυμνή από την αποστολή της διαμεσολάβησης, σε ρόλο υπηρέτριας των πιστωτών της χώρας.
Η προχθεσινή ανοιχτή πρόσκληση του πρωθυπουργού προς τους επενδυτές να 'ρθουν "να αγοράσουν Ελλάδα" είναι χειροπιαστό δείγμα της ίδιας πολιτικής που συνεχίζεται επί χρόνια, τώρα εν ονόματι της επαπειλούμενης χρεωκοπίας.
Ο κ. Πάγκαλος με κυνισμό, τον κυνισμό της εξουσίας που νιώθει ανεξέλεγκτη και ατιμώρητη, παραδέχεται ότι η παράταξή του συμμετείχε στο φαγοπότι. Ταυτόχρονα εγκαθιδρύει τεκμήριο αθωότητας μέσω της συλλογικής ευθύνης: "Όλοι μαζί τα φάγαμε"!
Αλήθεια; Όλοι μαζί τα φάγαμε; Όλοι υπήρξαμε προστάτες και προστατευόμενοι των εθνικών προμηθευτών και εργολάβων, ομοτράπεζοι στα κότερά τους, τρόφιμοι των μυστικών κονδυλίων της Siemens, ιερουργοί των σκανδάλων του Βατοπεδίου, κυνηγοί της ολυμπιακής χίμαιρας, έμποροι διορισμών για ψήφους;
Προχθές δημοσιοποιήθηκαν τα "πόθεν έσχες" των πολιτικών. Οι πολίτες μπορούν να διαπιστώσουν αν "όλοι μαζί τα φάγαμε". Πόσοι από μας, άραγε, είμαστε ιδιοκτήτες δεκάδων ακινήτων, παρ' ότι μάλιστα ανεπάγγελτοι;
Ο κυνισμός του κ. αντιπροέδρου επιδιώκει τον συμψηφισμό ευθυνών, τη συγκάλυψη της διαφθοράς και την εκ προοιμίου ενοχοποίηση κάθε κοινωνικής αντίδρασης κατά του Μνημονίου. Η γενική ενοχοποίηση των πολιτών και των πολιτικών δυνάμεων, ανεξάρτητα αν υπάρχουν προσωπικές ή συλλογικές ευθύνες και νοοτροπίες υποτελών, αποτελεί προσφιλή τακτική της εξουσίας, όταν απογυμνώνεται από στοιχειώδη λαϊκή νομιμοποίηση και χάνει στο πεδίο της συναίνεσης. Τότε εκτρέπεται και καταφεύγει σε μεθόδους καταστολής της κοινωνίας, ανακαλώντας από τις χειρότερες περιόδους της Ιστορίας το δόγμα της "συλλογικής ευθύνης".

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Τέσσερα μαθήματα από το 2014 και συμμετοχή των πανεπιστημίων Σε τέσσερα μαθήματα θα εξετάζονται από το καλοκαίρι του 2014 και μετά οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας, καθώς το υπουργείο Παιδείας προχωρεί σε σαρωτικές αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα.
Ήδη όμως βήμαβήμα οι αλλαγές δρομολογούνται από εφέτος. Οι υποψήφιοι των επόμενων Πανελλαδικών θα συμπληρώσουν για πρώτη φορά τα μηχανογραφικά τους τον Μάρτιο του 2011, προτού δώσουν δηλαδή πανελλαδικές εξετάσεις και προτού μάθουν τις βαθμολογίες τους. Όπως εκτιμάται, με αυτόν τον τρόπο θα κατευθυνθούν από τις πραγματικές τους επιθυμίες και όχι από τον αριθμό των μορίων που θα τους ανοίξουν τις πόρτες συγκεκριμένων τμημάτων. Και οι αλλαγές δεν σταματούν εδώ. Λιγότερη ύλη και σύντομες εξεταστικές διαδικασίες θα συναντήσουν στο μέλλον οι μαθητές που μπαίνουν από την επόμενη χρονιά στην Α΄ Λυκείου.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας μελετά έξι αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα της χώρας:
Τέσσερα τα υποχρεωτικά μαθήματα ανά κατεύθυνση (θετική, θεωρητική, τεχνολογική), στην τρίτη Λυκείου. Σε αυτά οι μαθητές θα κάνουν διπλάσιο αριθμό ωρών στο σχολείο και θα εξετάζονται πανελλαδικά για την εισαγωγή σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Η εισαγωγή δεν θα γίνεται σε τμήματα πανεπιστημίων αλλά σε σχολές που έχουν γενικότερη κατεύθυνση και δεν διασπούν τους υποψηφίους σε υπερ-εξειδικευμένα αντικείμενα.
Για πρώτη φορά στο εξεταστικό σύστημα αποκτούν κεντρικό ρόλο τα πανεπιστήμια. Αυτά θα ορίσουν τη βαθμολογία που απαιτείται να έχει ο κάθε υποψήφιος για να εισαχθεί. Αυτή θα υπολογίζεται βάσει ενός αλγόριθμου που θα ανακοινωθεί.
Αλλάζει ο τρόπος αξιολόγησης των υποψηφίων και εισάγεται η μέθοδος των εσωτερικών εξετάσεων στα σχολεία. Ο βαθμός που θα συγκεντρώνουν οι υποψήφιοι θα υποβάλλεται στη συνέχεια στις διοικήσεις των σχολών των πανεπιστημίων που θα εκτιμούν αν θα δεχθούν τον κάθε υποψήφιο ή όχι.
Ολιγομελείς θα είναι πλέον οι εξεταστικές επιτροπές του υπουργείου Παιδείας που θα επιβλέπουν τις σχετικές διαδικασίες και ο συνολικός χρόνος τους θα περιοριστεί σημαντικά. Σήμερα, με δεδομένες τις πολλές και διαφορετικές κατηγορίες υποψηφίων, οι εξετάσεις ξεκινούν Ιούνιο και τελειώνουν μέσα Ιουλίου... Τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων θα επιλέγονται, όπως ισχύει ως σήμερα, από τα μέλη των εξεταστικών αυτών επιτροπών του υπουργείου Παιδείας.
Καινούργιο πρόγραμμα σε όλες τις τάξεις του Λυκείου από την επόμενη σχολική χρονιά με μαθήματα επιλογής, στα οποία οι μαθητές θα δουλεύουν κυρίως με εργασίες μαθαίνοντας από νωρίς τη μεθοδολογία της αναζήτησης πηγών και της ομαδοσυνεργατικής.
Αλλαγές μελετώνται όμως και στο σύστημα διόρθωσης των γραπτών των υποψηφίων. Όπως αναφέραμε, από την επόμενη εξεταστική διαδικασία οι υποψήφιοι για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας θα συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά δελτία τους τον Μάρτιο. Παράλληλα, θα μειωθεί ο φόρτος εργασίας των μηχανογραφικών υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας, με αποτέλεσμα η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων να γίνει πιο σύντομα. Τρίτο όφελος θα είναι η έγκαιρη διαμόρφωση συμπερασμάτων σχετικά με τα πρώτα αλλά και τα τελευταία τμήματα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, σε επίπεδο ζήτησης από τους υποψηφίους.
Σχετικά με τη βαθμίδα των πανεπιστημίων, η κυρία Διαμαντοπούλου ανέφερε χθες ότι τον Οκτώβριο θα ανακοινωθούν οι αλλαγές στον νόμο-πλαίσιο για τη λειτουργία τους, η οποία συνδέεται και με το νέο εξε ταστικό σύστημα, και πρόσθεσε ότι «οι αιτήσεις για μετεγγραφές φοιτητών θα γίνουν ηλεκτρονικά. Οι φοιτητές που θέλουν μετεγγραφή για Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα συμπληρώνουν αίτηση για ομοειδείς σχολές και θα κατατάσσονται σε βάση τα μόριά τους».
Στη χθεσινή τηλεοπτική της συνέντευξη η κυρία Διαμαντοπούλου επανήλθε και στο θέμα των κενών στα σχολεία. Η υπουργός μίλησε για «τη δυσκολότερη χρονιά από πλευράς συνθηκών με το καλύτερο αποτέλεσμα. Όλη η δουλειά που έγινε έναν χρόνο είχε αυτό το αποτέλεσμα» δήλωσε και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανένα σχολείο στη χώρα με υπεράριθμους μαθητές. «Βεβαίως τα συνδικαλιστικά όργανα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο με την κριτική και την παρουσία τους, αλλά να μην υπάρχει μια γενναιοψυχία στο να δουλέψουμε μαζί σε μια δύσκολη χρονιά, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα θέματα;» αναρωτήθηκε. «Στόχος είναι, από την επόμενη χρονιά, να μην υπάρχει ως είδηση ότι άνοιξαν τα σχολεία» είπε η κυρία Διαμαντοπούλου. Επίσης για τα θέματα της μείωσης στη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών των σχολείων είπε ότι ύστερα από συμφωνία που έγινε με τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών θα λάβουν μέσα στον μήνα επιπλέον χρήματα για το πετρέλαιο θέρμανσης και για τις άμεσες ανάγκες.
Τέλος, η κυρία Διαμαντοπούλου πρόσθεσε ότι «μέσα στο Γυμνάσιο ο μαθητής θα μπορεί να πάρει πιστοποίηση για την ξένη γλώσσα και την Πληροφορική», ενώ ήδη από εφέτος εισάγεται η διδασκαλία ξένης γλώσσας και Μαθηματικών από την Α΄ Δημοτικού.
Πάντως οι εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να καταγγέλλουν την ύπαρξη κενών στα σχολεία. Για 130 κενά στα σχολεία της Ανατολικής Αττικής, παρά την πρόσληψη αναπληρωτών, κάνουν λόγο σε χθεσινή ανακοίνωσή τους οι εκπαιδευτικοί της τοπικής ΕΛΜΕ.
Αναβάθμιση του Λυκείου
Η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου , σε συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Μega, ανέφερε ότι το εξεταστικό σύστημα πρέπει να αποσυνδεθεί από τη διδασκαλία στο Λύκειο και πρόσθεσε ότι «το Λύκειο δεν θα αλλάξει, για να αλλάξουν οι εξετάσεις». « Τη συζήτηση για το Λύκειο θα την κάνουμε χωριστά. Το Λύκειο θα είναι μια αυτόνομη μονάδα, όπου το παιδί ως πολίτης θα πρέπει να συμπληρώνει τη γνώση του» πρόσθεσε η κυρία Διαμαντοπούλου.

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2ης ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ Β’ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Η επόμενη (2η) περίοδος επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στο πλαίσιο της Πράξης «Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ΤΠΕ στη
διδακτική πράξη» του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ (2007-2013), για τη σχολική χρονιά 2010-2011, προβλέπεται να υλοποιηθεί στο διάστημα Δεκεμβρίου 2010 – Μαΐου 2011.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ενεργειών της Πράξης για τη 2η περίοδο επιμόρφωσης, προβλέπονται τα παρακάτω έως την έναρξη των μαθημάτων στα Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης (ΚΣΕ):
Στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου 2010, ολοκλήρωση της διαδικασίας εμπλουτισμού και επικαιροποίησης του Μητρώου ΚΣΕ, περιλαμβανομένων των τεχνικών ελέγχων υποδομών.Στο δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου 2010, υποβολή αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τα ΚΣΕ για την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης β’ επιπέδου στο πλαίσιο της επικείμενης δεύτερης περιόδου (ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Πράξης) και επιλογή (μέσα από διαδικασία κλήρωσης), ικανού αριθμού ΚΣΕ που θα υλοποιήσουν τον προβλεπόμενο αριθμό προγραμμάτων επιμόρφωσης ανά κλάδο και διεύθυνση εκπαίδευσης.Στο τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου 2010, υποβολή προγραμμάτων από τα ΚΣΕ που κληρώθηκαν να υλοποιήσουν προγράμματα κατά τη 2η περίοδο επιμόρφωσης (ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Πράξης)Εντός του Νοεμβρίου 2010, υποβολή αιτήσεων συμμετοχής εκπαιδευτικών, κλήρωση και κατανομή εκπαιδευτικών στα προγράμματα επιμόρφωσης, ανακοίνωση αποτελεσμάτων (ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Πράξης) και εγγραφές.Εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης μαθημάτων: 1η Δεκεμβρίου 2010Για άμεση ενημέρωση σχετικά με τις παραπάνω δράσεις και τις ακριβείς ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων κλπ., καθώς και άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τη διεξαγωγή των προγραμμάτων, οι ενδιαφερόμενοι (υποψήφιοι επιμορφούμενοι εκπαιδευτικοί, επιμορφωτές β’ επιπέδου, ΚΣΕ κ.α.) παρακαλούνται να επισκέπτονται τον υποστηρικτικό κόμβο του έργου «Πύλη Ενημέρωσης και Συνεργασίας Β’ Επιπέδου», στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://b-epipedo2.cti.gr/
ώστε να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις που δημοσιεύονται εκεί και να υποβάλουν τυχόν ερωτήματα στο ηλεκτρονικό help desk της Πράξης.
Υπ. Παιδείας: Ηλεκτρονικά οι μετεγγραφές και η διανομή βιβλίων

Ηλεκτρονικά συγγράμματα
Με βασικό εργαλείο την τεχνολογία, το Υπουργείο Παιδείας περνά στην «έξυπνη εποχή», όπως την χαρακτήρισε η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία παρουσιάστηκε το ισχύον καθεστώς για τις μετεγγραφές, καθώς και το νέο ηλεκτρονικό σύστημα διανομής συγγραμμάτων.
Οι μετεγγραφές πλέον θα γίνονται στις αρχές Οκτωβρίου και μάλιστα ηλεκτρονικά, για την εξοικονόμηση χρόνου, δεδομένου ότι στο παρελθόν χρειάζονταν έξι μήνες πριν γίνουν οι μετεγγραφές. Παράλληλα, εξοικονομούνται κονδύλια και οι ενδιαφερόμενοι εξυπηρετούνται καλύτερα και γρηγορότερα. Σημειώνεται ότι το ζήτημα αφορά 400.000 φοιτητές και 10.000 οικογένειες, καθώς και 1.000 εκδοτικούς οίκους.
Οι φοιτητές, που επιθυμούν μετεγγραφή, θα συμπληρώνουν τα στοιχεία τους σε μία φόρμα στο διαδίκτυο. Εάν μετά τον έλεγχο των ιδρυμάτων διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ψευδή, ή πλαστά στοιχεία, τότε δεν θα γίνεται η μετεγγραφή. Μία τριμελής επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχει και δικαστικός, θα ερευνά την περίπτωση και αν διαπιστωθεί δόλος, τότε δεν θα εγγράφεται, ούτε στο τμήμα που πέτυχε.
Με διαφάνειες και λεπτομέρειες, η υπουργός Παιδείας και ο ειδικός γραμματέας, Β. Παπάζογλου, παρουσίασαν το νέο σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης πανεπιστημιακών συγγραμμάτων.
Σύμφωνα με την υπουργό, το πρόγραμμα με τον κωδικό «Εύδοξος» θα απλοποιήσει τις διαδικασίες και θα συντομεύσει το χρόνο. Σημειώνεται ότι συχνά οι φοιτητές έπαιρναν τα συγγράμματα ακόμη και την παραμονή των εξετάσεων. Τώρα, με την απολύτως αυτοματοποιημένη διαδικασία, οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα για πλήρη ενημέρωση σχετικά με τα παρεχόμενα συγγράμματα σε κάθε μάθημα του Οδηγού Σπουδών και για άμεση επιλογή και παραλαβή των συγγραμμάτων, που θα επιλέξουν. Επιπλέον, θα υπάρχουν αποτελεσματικοί μηχανισμοί για την ταχεία αποζημίωση των εκδοτών και για την αποτροπή της καταχρηστικής εκμετάλλευσης των δημόσιων πόρων. Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα να δημιουργηθούν διαδικτυακές κοινότητες ανάμεσα σε φοιτητές με κοινά επιστημονικά ενδιαφέροντα.
Το σύστημα αυτό θα επιτρέψει στο υπουργείο Παιδείας να αποκτήσει και μία πρώτη εικόνα των ενεργών και «αιωνίων» φοιτητών.
Για πρώτη φορά, το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος για όλους τους φοιτητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα επανεκτελεστεί αφού γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές με βάση την αποτίμηση του πρώτου έτους εφαρμογής. Ειδικά για το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 και ειδικά για τους φοιτητές των τμημάτων πληροφορικής των ΑΕΙ και ΤΕΙ, θα δοθεί και η δυνατότητα επιλογής για την ηλεκτρονική διάθεση των συγγραμμάτων σε ειδικές ηλεκτρονικές συσκευές (e-readers). Σε αυτή την περίπτωση, θα υπάρξει ειδική διαδικασία που θα εξασφαλίζει το απαραβίαστο «κλείδωμα» των ηλεκτρονικών αρχείων των επιλεγέντων συγγραμμάτων στις συσκευές ανάγνωσης των φοιτητών.
Η υπουργός απάντησε και σε ερωτήσεις για τα εκπαιδευτικά κενά στα σχολεία και τόνισε ότι η κατάσταση είναι πολύ θετική. Ο γενικός γραμματέας Β. Κουλαϊδής διευκρίνισε ότι «η εικόνα είναι εξαιρετικά καλύτερη από κάθε άλλη χρονιά. Ως το τέλος του Σεπτεμβρίου, άλλωστε, δεν θα υπάρχει κενό στα σχολεία».
Τέλος, η κ. Διαμαντοπούλου διευκρίνισε ότι οι αναπληρωτές, που προσελήφθησαν, είναι πλήρους απασχόλησης και μπορεί να διδάσκουν ακόμη και σε δύο σχολεία μέσα στο πλήρες ωράριο τους.

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΡΤΟΥΜ

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης ξανάσμιξαν οι δάσκαλοι με τους μικρούς μαθητές στο ελληνικό δημοτικό σχολείο του Χαρτούμ μετά τις καλοκαιρινές διακοπές τους.Την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου τελέστηκε η λειτουργία του Σταυρού και αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός του σχολείου από τον αιδεσιμολογιότατο πατέρα Γεώργιο που σήμαινε και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ
Άνοιξαν τα σχολεία. Για κάποιους ένα ευχάριστο και μοναδικό γεγονός, για τους περισσότερους θλιβερό.
Σε μια μακρινή χώρα, στη Φινλανδία, που εδώ και μια δεκαετία οι μαθητές της βγαίνουν πρώτοι σε όλες τις διεθνείς αξιολογήσεις του ΟΟΣΑ (οι δικοί μας τελευταίοι), γιορτάζουν τις μέρες αυτές. Γιορτάζουν, γιατί μετά από δύο μήνες διακοπών βρέθηκαν ξανά με τους συμμαθητές και δασκάλους φίλους τους, στη μικρή κοινότητα του σχολείου τους.
Στη Φινλανδία, στα πολυθέσια και ολοήμερα σχολεία θα βρεις παιδιά από 8 μηνών μέχρι 16 ετών. Όταν εργάζονται και οι δύο γονείς μπορούν να αφήσουν το 8 μηνών και άνω παιδί τους στο σχολείο μαζί με τα μεγαλύτερα αδερφάκια του.
Στη μικρή κοινότητα του σχολείου θα βρεις παιδιά με ειδικές ανάγκες, αφού, σκοπίμως, δεν υπάρχουν ειδικά ιδρυματικά-σχολεία. Θα βρεις βρέφη, να μαθαίνουν από μικρά να συνυπάρχουν με μεγάλους και αναπήρους, όπως στην κοινωνία των μεγάλων, καλλιεργώντας το αίσθημα της ευθύνης και της αλληλεγγύης των μεγάλων παιδιών προς τα μικρότερα και προς τα διαφορετικά.
Στη Φινλανδία γιορτάζουν, γιατί θα βρεθούν πάλι σε σχολεία με σύγχρονα εργαστήρια και αμφιθέατρα, με κλειστά γυμναστήρια και πισίνες, με ειδικές αίθουσες χαλάρωσης και σάουνας, με εστιατόρια με το δωρεάν φαγητό και το σημαντικότερο, γιατί θα μάθουν και θα δημιουργήσουν γνώση με τους δασκάλους φίλους τους, παίζοντας, συζητώντας και μελετώντας διάφορα βιβλία και όχι ένα υποχρεωτικό σε κάθε μάθημα, όπως στην Ελλάδα. (Οι δάσκαλοί μας, ακόμη και να θέλουν να πάρουν πρωτοβουλίες δημιουργικής μάθησης δεν μπορούν. Είναι υποχρεωμένοι να δουλέψουν με συγκεκριμένα βιβλία με έναν στόχο: «να βγει όπως-όπως η ύλη», αποστηθισμένη βεβαίως).
Τα παιδιά στη Φινλανδία, στις πρώτες έξι τάξεις, κάνουν συχνά τεστ, όχι όμως για να βαθμολογηθούν (να τιμωρηθούν όπως τα ελληνόπουλα) αλλά για να διαπιστωθούν οι αδυναμίες τους, ώστε να τους παρασχεθεί εξατομικευμένη ενισχυτική διδασκαλία. Η φιλοσοφία τους είναι, «η βαθμολογία αποθαρρύνει και ωθεί ακόμη περισσότερο στην άρνηση μάθησης τον κακό μαθητή, ενώ επιβραβεύει τον καλό μαθητή, που έτσι κι αλλιώς δεν χρειάζεται την επιβράβευση».
Τα παιδιά στη Φινλανδία μπορούν ήδη από τις πρώτες τάξεις, να επιλέξουν ακόμη και το ημερήσιο πρόγραμμά τους. Ένα παιδί της δευτέρας δημοτικού, μπορεί μια ημέρα να επισκεφτεί κάποιο μάθημα της τρίτης ή ακόμη και της πρώτης, αν νομίζει πως αυτό χρειάζεται περισσότερο. Τα παιδιά στη Φινλανδία αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, που το εκπαιδευτικό τους σύστημα είναι ανάμεσα σε εκείνο των πρώτων πέντε στον κόσμο, όπως στην Ιαπωνία, Κορέα και Καναδά, όταν έχουν τεστ στα μαθηματικά, φυσική, χημεία, ακόμη και στη γλώσσα τους, επιτρέπεται να έχουν μαζί τους βοήθημα (βιβλίο με τους μαθηματικούς, φυσικούς, χημικούς τύπους και λεξικό γλώσσας). Οι παιδαγωγοί τους δεν έχουν κανένα λόγο να απαιτήσουν από τα παιδιά να μάθουν απ έξω πράγματα, που μετά από μερικές εβδομάδες δε θα θυμούνται. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να μάθουν τα παιδιά τους να σκέπτονται λογικά, με κριτική αναλυτική σκέψη, κατανοώντας περίπλοκα νοήματα και αλληλοσυσχετισμούς. Με λίγα λόγια, τους ενδιαφέρει να αγαπήσουν τα παιδιά τη μάθηση και το βιβλίο για να συνεχίσουν να μαθαίνουν μόνα τους.
Με το ζόρι δε μαθαίνει κανείς. Με το ζόρι μπορείς μόνο να αποστηθίσεις ξένη γνώση, για λίγο καιρό.
Όταν το απόγευμα, μετά την ενισχυτική διδασκαλία, οι Φιλανδοί μαθητές πάνε στο σπίτι, αφήνουν τη σάκα με τα βιβλία στο σχολείο. Όλη η υπόλοιπη ημέρα τους ανήκει. Χαίρονται την παιδικότητά τους. Τεστ για το σπίτι απαγορεύονται. Η λέξη φροντιστήριο δεν υπάρχει ούτε στο λεξικό τους. Είναι πρώτα στην Ευρώπη στην ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων και τελευταία σε τηλεθέαση.
Τα ελληνόπουλα τρέχουν από φροντιστήριο σε φροντιστήριο σαν κουρδιστά πορτοκάλια. Το μόνο που τους μένει μετά, είναι να καθίσουν εξαντλημένα μπροστά στην τηλεόραση μέχρι να τους πάρει ο ύπνος. Σε καμιά άλλη χώρα του κόσμου δε βλέπεις παιδιά με τσάντες να κυκλοφορούν μέχρι τα μεσάνυχτα τρέχοντας σαν τον Βέγγο να προλάβουν το επόμενο μάθημα αποστήθισης, προς μεγάλη ικανοποίηση των φροντιστηρίων. Είναι δυνατόν αυτά τα τραύματα της χαμένης παιδικότητας να μην έχουν βαθιές και μακροχρόνιες ψυχικές συνέπειες;
«Ψαλίδι» στα επιδόματα του Δημοσίου

Η σαφής εικόνα για τα «φανερά και κρυφά, γενικά και κλαδικά, ειδικά και έκτακτα» επιδόματα που απέκτησε η κυβέρνηση μετά τη σύσταση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, στην οποία από τον προσεχή Οκτώβριο θα περάσει σταδιακά η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων, ανοίγει τον δρόμο για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο που θα αρχίσει να ισχύει από τον Ιανουάριο του 2011.
Το νέο μισθολόγιο που σχεδιάζει η κυβέρνηση περιλαμβάνει, κατ΄ αρχάς, την κατάργηση ή την περαιτέρω περικοπή όλων των ειδικών επιδομάτων που χορηγούνται από τους ειδικούς λογαριασμούς, δεύτερον, τη διατήρηση μόνον του κινήτρου απόδοσης το οποίο, όπως και το οικογενειακό επίδομα, έχει ήδη ενσωματωθεί στον βασικό μισθό, τρίτον, την ενσωμάτωση στον βασικό μισθό ορισμένων επιδομάτων που χορηγούνται σήμερα σε ευρείς κλάδους εργαζομένων του Δημοσίου και, τέταρτον, τη μετατροπή του επιδόματος θέσης σε κίνητρο παραγωγικότητας.
Στόχος είναι να αμβλυνθούν οι κραυγαλέες ανισότητες στις αποδοχές των υπαλλήλων με την καθιέρωση νέων, ενιαίων και αξιοκρατικών αρχών στις αμοιβές, καθώς και να επιτευχθεί η εξοικονόμηση ταυτόχρονα περίπου 350 εκατ. ευρώ που προβλέπονται ήδη στο μνημόνιο, γεγονότα ωστόσο που οδηγούν σε περαιτέρω συρρίκνωση των αποδοχών τουλάχιστον μιας μερίδας εργαζομένων στο Δημόσιο.
Τεράστιες ανισότητες
Η κυβέρνηση, αν και δεν έχει λάβει ακόμη τις οριστικές αποφάσεις, παρ' ότι το θέμα ετέθη σε σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών που καταρτίζουν τον προϋπολογισμό για το 2011, φέρεται αποφασισμένη να επιφέρει τομή στο υφιστάμενο μισθολογικό καθεστώς.
Η κυβέρνηση φέρεται επίσης αποφασισμένη να αμβλύνει -αν όχι να εξαλείψει- τις διαφορές στις αμοιβές λόγω των κρυφών επιδομάτων παρ' ότι το σενάριο για την καθιέρωση κλαδικών μισθολογίων έχει εξασθενήσει σημαντικά.
Το σενάριο που προκρίνεται, ως εκ τούτου, είναι η εξομοίωση των μισθών για τις ίδιες θέσεις εργασίας και την επιτέλεση παρόμοιων καθηκόντων. Ετσι, η κυβέρνηση ταυτόχρονα με τη σταδιακή κατάργηση των ειδικών επιδομάτων, θα προχωρήσει και στην ενσωμάτωση στον βασικό μισθό ορισμένων «κλαδικών» ή και «γενικών επιδομάτων», τα οποία λαμβάνουν ήδη ευρείες κατηγορίες εργαζόμενων στο Δημόσιο (νοσοκομειακοί, εκπαιδευτικοί, κ.ά.).
Θα καταργηθούν περίπου 40 ειδικά επιδόματα, σχεδόν 180.000 υπαλλήλων, το κόστος των οποίων υπερβαίνει τα 450 εκατ. ευρώ ετησίως. Μέρος του ποσού θα είναι το οικονομικό όφελος από το νέο μισθολόγιο, το οποίο ωστόσο θα είναι πολλαπλάσιο αν υλοποιηθεί και η ειλημμένη απόφαση να καταργηθούν και οι πρόσθετες αμοιβές από συμμετοχή σε επιτροπές.
Η κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, εξετάζει σοβαρά και το ενδεχόμενο να μετατραπεί το επίδομα θέσης ευθύνης σε πριμ παραγωγικότητας. Η εξέλιξη αυτή υπαγορεύεται από την ανάγκη να συνδεθεί το νέο σύστημα προαγωγών στο Δημόσιο, που καθιέρωσε πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης, με το ύψος των αποδοχών των στελεχών που καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης.
Αντιδρά η ΑΔΕΔΥ
Το ενδεχόμενο περαιτέρω συρρίκνωσης των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων μετά την καθιέρωση του νέου μισθολογίου έχει οδηγήσει την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ να διαχωρίσει τη θέση της. Ηδη απάντησε αρνητικά στην πρόταση του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να συμμετάσχει σε κοινή επιτροπή με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για την κατάρτιση του νέου μισθολογίου.
Ερώτημα οι συντάξεις και ο μισθός των νέων
Η εκπόνηση του νέου μισθολογίου δεν είναι ένας δρόμος χωρίς αγκάθια. Εν πρώτοις, θέμα υπάρχει με τη διαμόρφωση του βασικού μισθού των νεοεισερχομένων υπαλλήλων στο Δημόσιο. Υπάρχουν σενάρια να αποδεσμευτεί από τον βασικό μισθό που θα προκύψει για τους ήδη υπηρετούντες από την ενσωμάτωση των επιδομάτων και να εξομοιωθεί με τον βασικό μισθό που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.
Το δεύτερο αγκάθι έχει σχέση με τον νέο βασικό μισθό που θα προκύψει μετά την ενσωμάτωση των επιδομάτων και στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων. Το ζήτημα είναι αν θα αποδεχθεί η κυβέρνηση να επηρεάσει το ύψος των συντάξεων ή θα επιχειρήσει να το αποσυνδέσει. Στην πρώτη περίπτωση το κόστος του νέου μισθολογίου θα επιβαρυνθεί σημαντικά, γεγονός που οδηγεί συνδικαλιστικά στελέχη στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να μεταθέσει το θέμα στο μέλλον, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι αναλογιστικές μελέτες που θα κρίνουν τις επικουρικές συντάξεις.
Kλειστά τα σχολεία στις 3 Νοεμβρίου

Για τη διευκόλυνση των εκλογέων και τη διασφάλιση της ευρύτερης δυνατής συμμετοχής τους στις εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης το υπ. Παιδείας αποφάσισε να μη λειτουργήσουν εκέινη την ημέρα τα σχολεία , χορηγώντας άδεια
μιας (1) ημέρας σε όλους τους εκπαιδευτικούς που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Το υπ. Παιδείας καλεί τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων να ενημερώσουν έγκαιρα τους μαθητές.
Οι υποψήφιοι αιρετοί εκπρόσωποι για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, προκειμένου να διευκολυνθούν, μπορούν να απουσιάσουν από την υπηρεσία τους ως εξής:
α. Οι υποψήφιοι για τα Κεντρικά Υπηρεσιακά Συμβούλια πέντε (5) ημέρες.
β. Οι υποψήφιοι για τα Ανώτερα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια τρεις (3) ημέρες.
γ. Οι υποψήφιοι για τα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια δύο (2) ημέρες.

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Η εγκύκλιος για το ωράριο των 21 ωρών για τους καθηγητές που διδάσκουν στα Δημοτικά Σχολεία

Υπεγράφη σήμερα από την υφ.Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου η εγκύκλιος η οποία ορίζει ότι οι εκπαιδευτικοί που διατίθενται, εξ' ολοκλήρου από τη δευτεροβάθμια στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχουν ως εβδομαδιαίο ωράριο διδασκαλίας τις είκοσι μία (21) ώρες. Ειδικότερα η εγκύκλιος έχει ως εξής:
Θέμα: «Ωράριο εκπαιδευτικών ανά βαθμίδα εκπαίδευσης»
Στα πλαίσια διαμόρφωσης του ωρολογίου προγράμματος των σχολικών μονάδων, όσον αφορά στο υποχρεωτικό εβδομαδιαίο ωράριο διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Οι εκπαιδευτικοί που διατίθενται, εξ' ολοκλήρου από τη δευτεροβάθμια στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχουν ως εβδομαδιαίο ωράριο διδασκαλίας τις είκοσι μία (21) ώρες.
Οι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων που προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές για τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως για τη διδασκαλία στα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, ακολουθούν το ωράριο διδασκαλίας που προβλέπεται για την βαθμίδα αυτή.

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Με απόφαση του υπ. Παιδείας καταργούνται από σήμερα 13 Σεπτεμβρίου : Στη ΓΕΡΜΑΝΙΑ οι θέσεις των Συντονιστών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης με έδρα το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Στουτγάρδη και δημιουργείται ενιαία θέση
Συντονιστή (Α/θμιας και Β/θμιας) Εκπαίδευσης με έδρα το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Στουτγάρδη.
Η περιοχή διοικητικής ευθύνης του Συντονιστή Εκπαίδευσης στη Στουτγάρδη περιλαμβάνει:
Α) Το κρατίδιο BADEN – WURTTEMBERG της Ο.Δ.Γ
Β) Το κρατίδιο HESSEN της Ο.Δ.Γ
Γ) Το κρατίδιο SAARLAND της Ο.Δ.Γ
Δ) Το κρατίδιο RHEINLAND−PFALZ της Ο.Δ.Γ
E) Την Ελβετία
Επίσης καταργούνται οι θέσεις των Συντονιστών (Α/θμιας και Β/θμιας) Εκπαίδευσης με έδρα το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Μόναχο και δημιουργείται ενιαία θέση Συντονιστή (Α/θμιας και Β/θμιας) Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Μόναχο.
Καταργούνται οι θέσεις των Συντονιστών (Α/θμιας καιΒ/θμιας) Εκπαίδευσης με έδρα το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Ντύσσελντορφ και δημιουργείται ενιαία θέση Συντονιστή (Α/θμιας και Β/θμιας) Εκπαίδευσης με έδρα το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Ντύσσελντορφ.
Καταργούνται οι θέσεις των Συντονιστών (Α/θμιας και Β/θμιας) Εκπαίδευσης με έδρα το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Βερολίνο και δημιουργείται ενιαία θέση Συντονιστή (Α/θμιας και Β/θμιας) Εκπαίδευσης με έδρα το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Βερολίνο».
Η παράδοση των αρχείων των καταργούμενων Γραφείων Συντονιστών Εκπαίδευσης θα γίνει με αποδέκτες τα προβλεπόμενα γραφεία στις περιοχές ευθύνης των οποίων εντάσσονται οι περιοχές ευθύνης που ανήκαν στα ως άνω καταργούμενα.
Η παράδοση του λοιπού υλικού (ΗΥ, άλλες συσκευές μηχανοργάνωσης ή άλλης φύσεως κτλ.) θα γίνει στις κατά τόπους προξενικές και διπλωματικές αρχές, όπου και θα εξακολουθεί να υπηρετεί εκπαιδευτικός ή/και διοικητικός υπάλληλος του Υπουργείου Παιδείας, ορισμένος με σχετική Υπουργική απόφαση.
Η οποιαδήποτε είδους οικονομική επιβάρυνση που προκύπτει από τη μεταφορά αρχείων και λοιπού υλικού ή όποια άλλη όμοια εκκρεμότητα σχετικά με τα υπό κατάργηση Γραφεία Συντονιστών θα βαρύνει το λογαριασμό των Συντονιστικών Γραφείων στις περιοχές ευθύνης των οποίων εντάσσονται οι περιοχές ευθύνης που ανήκαν στα ως άνω καταργούμενα.
Επίσης με άλλη απόφαση που υπέγραψε η υπ. Παιδείας μέσα στον Αύγουστο καταργούνται και άλλες θέσεις Συντονιστών Εκπαίδευσης στην Αυστραλία τον Καναδά , Αμερική, Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη και τη Γερμανία προχωρά το υπ. Παιδείας , ως εξής:
Ι. ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Καταργούνται οι θέσεις των Συντονιστών Εκπαίδευσης με έδρες τα Γενικά Προξενεία της Ελλάδας στο Σύδνεϋ και στην Αδελαΐδα.
Η περιοχή διοικητικής ευθύνης των καταργούμενων θέσεων (Νέα Νότιο Ουαλία, την πρωτεύουσα Καμπέρα, το προάστιο Κουήμπιαν, το Κουίνσλαντ, τη Ν. Ζηλανδία,
Αδελαΐδα, Νότια Αυστραλία, Βόρεια Αυστραλία και Δυτική Αυστραλία) εντάσσεται στο Συντονιστή Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας της Μελβούρνης.
ΙΙ. ΚΑΝΑΔΑ
Καταργείται η θέση του Συντονιστή Εκπαίδευσης με έδρα το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Μόντρεαλ.
Η περιοχή διοικητικής ευθύνης της καταργούμενης θέσης (QUEBEC, NEW BRUNSWICK, NOVA SCOTIA, PRINCE EDWARD ISLAND, NEW FOUNDLAND, LABRADOR),
εντάσσεται στο Συντονιστή Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Τορόντο.
III. H.Π.Α
Καταργείται η θέση του Συντονιστή Εκπαίδευσης με έδρα το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σαν Φρανσίσκο.
Η περιοχή διοικητικής ευθύνης της καταργούμενης θέσης (ALASKA, ARIZONA, UTAH, MONTANA, WYOMING, COLORADO, NEW MEXICO, WASHIGTON STATE,
OREGON, CALIFORNIA, NEVADA, IDAHO, HAWAI), εντάσσεται στο Συντονιστή Εκπαίδευσης στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο στο Σικάγο.
IV. ΒΟΡΕΙΑ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Καταργούνται οι θέσεις των Συντονιστών Εκπαίδευσης με έδρες τα Γενικά Προξενεία της Ελλάδας στη Στοκχόλμη, και στο Παρίσι.
Η περιοχή διοικητικής ευθύνης των καταργούμενων θέσεων (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Σουηδία, Δανία, Νορβηγία, Φινλανδία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία) εντάσσονται:
α) στο Συντονιστή Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στις Βρυξέλλες για τις χώρες: Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία.
β) στο Συντονιστή Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Λονδίνο για τις χώρες: Σουηδία, Δανία, Νορβηγία, Φινλανδία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία.
V. ΧΩΡΕΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ – ΧΩΡΕΣ ΚΑΚ (ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ)
Καταργούνται οι θέσεις των Συντονιστών Εκπαίδευσης με έδρες τα Γενικά Προξενεία της Ελλάδας στη Μόσχα και το Βουκουρέστι.
Η περιοχή διοικητικής ευθύνης των καταργούμενων θέσεων (Ρωσία, Καζακστάν, Κιργιζία, Λευκορωσία, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Βοσνία−Ερζεγοβίνη, Κροατία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Σλοβενία, ΠΓΔΜ Σκόπια) εντάσσεται στο Συντονιστή Εκπαίδευσης Μαριούπολης.
VI. ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Καταργούνται οι θέσεις των Συντονιστών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης με έδρα το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Στουτγάρδη και η περιοχή διοικητικής ευθύνης των ανωτέρω θέσεων εντάσσεται στο Συντονιστή (Α/θμιας και Β/θμιας) Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Μόναχο. Καταργούνται οι θέσεις των Συντονιστών (Α/θμιας και Β/θμιας) Εκπαίδευσης με έδρα το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Ντύσσελντορφ και δημιουργείται ενιαία θέση Συντονιστή (Α/θμιας και Β/θμιας) Εκπαίδευσης με έδρα το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Ντύσσελντορφ στην περιοχή ευθύνης του οποίου εντάσσονται και οι ομόσπονδες χώρες HESSEN, RHEINLAND−PFALZ και SAARLAND.
Καταργούνται οι θέσεις των Συντονιστών (Α/θμιας και Β/θμιας) Εκπαίδευσης με έδρα το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Βερολίνο και δημιουργείται ενιαία θέση Συντονιστή (Α/θμιας και Β/θμιας) Εκπαίδευσης με έδρα το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Βερολίνο.

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Καλή σχολική χρονιά, δάσκαλε!

Δάσκαλος γίνε, αλήθεια αν ήρωας είσαι. Σε μια Βαβέλ δεμένους μας κρατάνε κακά στοιχειά· το μάγεμα τους λύσε.
Προσγειώσου! Προσγειώσου στον «τσακισμένο» σου μισθό που σε εξαναγκάζει σε δεύτερη δουλειά... Προσγειώσου στο συνωστισμό των τάξεων των παιδιών από διαφορετικές πατρίδες... Προσγειώσου στο σχολείο - «φυλακή», στη διπλή βάρδια, στο «γραφείο των καθηγητών» όπου πιθανόν να μην έχεις ούτε γραφείο ούτε καρέκλα... Προσγειώσου στο σχολείο - απομίμηση φροντιστηρίου... Προσγειώσου στον παιδαγωγικό σου ρόλο που όλο και περισσότερο εξουθενώνεται από το ρόλο του εξεταστή, του επιτηρητή, του συμβολαιογράφου επιδόσεων... Προσγειώσου στα διδακτικά καθήκοντά σου που όλο και περισσότερο «χαρακώνονται» από τις γραφειοκρατικές - διοικητικές υποχρεώσεις που θα σου αναθέσουν... Προσγειώσου στα δεκάδες μάτια των δυσαρεστημένων μαθητών οι οποίοι προετοιμάζονται μέρα - νύχτα στο διπλανό φροντιστήριο... Προσγειώσου στα καχύποπτα μάτια των γονιών που πληρώνουν μια περιουσία έξω από το σχολείο για την εκπαίδευση των παιδιών τους και έχουν μάθει να σε θεωρούν υπεύθυνο γι' αυτό... Προσγειώσου στη λάσπη του «τεμπέλη», του «ιδιαιτεράκια», στις ταμπέλες που σου έχουν έντεχνα φορέσει οι κυβερνήσεις μέσω των ηλεκτρονικών τους κουβερνάντων... Προσγειώσου στην ευθυνοφοβία κάποιου διευθυντή που δεν σε εμπιστεύεται και «επικοινωνεί» μαζί σου μέσω της απειλής της αξιολόγησης που έρχεται... Προσγειώσου στη νοοτροπία κάποιων συναδέλφων που περιμένουν να σου φορτώσουν ιεραρχικά ό,τι κάποιοι άλλοι παλιότερα φόρτωσαν σ' αυτούς... Προσγειώσου στα σαράντα χρόνια δουλειά που σου υφαίνουν σα σάβανο, στη σύνταξη που κάθε χρόνο κόβουν…
Προσγειώσου και αμέσως απογειώσου! Υπολόγισε τις δυσκολίες και ταυτόχρονα περιφρόνησέ τες! Άφησε τα οράματά σου, τις προσδοκίες σου να υπερβούν τους τέσσερις τοίχους του σχολείου και τους χαμηλούς ορίζοντες ενός προκατασκευασμένου ρεαλισμού.
Αρνήσου το πατρόν του ΔΝΤ και των αγορών που ονειρεύονται πως θα έχουν «αιώνια» µια νεολαία όπως το χιόνι στο βουνό να λιώνει για να αυξάνουν τις εµπορικές ιδέες τους…
Αρνήσου στο κράτος - εργοδότη να σου φέρεται σαν επιχειρηματίας και να θέλει το σχολείο ένα εμπορικό μαγαζί και τον εκπαιδευτικό έναν κακοπληρωμένο και υπάκουο υπάλληλό του. Απαίτησε ό,τι σου ανήκει για να ζεις με αξιοπρέπεια.
Αρνήσου τους λογιστικούς υπολογισμούς μιας πολιτικής που με το απατηλό σύνθημα «πρώτα ο μαθητής» δεν διστάζει, στη λογική του Συμφώνου Σταθερότητας, της λιτότητας και των περικοπών, να συγχωνεύσει τμήματα και σχολεία, αδιαφορώντας για την υποβάθμιση των όρων μάθησης και διδασκαλίας και για τις πολύπλευρες ψυχοπαιδαγωγικές και κοινωνικές συνέπειες.
Αρνήσου το ξεροκόμματο των υπερωριών το οποίο ετοιμάζονται να σου πετάξουν για να καλύψεις τα κενά που αφήνουν ακάλυπτα αυτοί οι ίδιοι που κρατάνε έξω από την πόρτα του σχολείου χιλιάδες συναδέλφους σου αδιόριστους, τα ίδια σου τα παιδιά που με τόσο κόπο τα σπούδασες, γιατί έτσι ορίζει η δική τους πολιτική που, αδιάντροπα, την έχουν ονομάσει εξορθολογισμό και εξυγίανση.
Μετέτρεψε το σχολείο από χώρο «εξεταστικής θυσίας», από μια άχαρη και ψυχρή «αίθουσα αναμονής» στην οποία αναγκαστικά περιμένει ο μαθητής μέχρι να έρθει η ώρα του μοιράσματος των τίτλων, σε χώρο γνώσης, διεκδίκησης, ζωής.
Υπονόμευσε την ανταγωνιστική σχολική ατμόσφαιρα, δημιουργώντας όρους συνεργασίας, επιβραβεύοντας τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη, επιχειρηματολογώντας υπέρ της θέσης, ότι «τα καλύτερα όνειρα στη ζωή μας είναι τα συλλογικά!».
Γνώρισε τους μαθητές σου όχι μόνο με το αυστηρό κριτήριο της επιτυχίας ή της αποτυχίας τους στο σχολείο, αλλά με τα βασικά στοιχεία της κοινωνικής τους ταυτότητας. Δώσε στις τάξεις ένα άλλο χρώμα, πιο ανθρώπινο, πιο ζωηρό, πιο κοινωνικό. Επισήμανε σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το σχολικό σύστημα δεν έχει το δικαίωμα να δημιουργεί παραμελημένα παιδιά.
Σκύψε πάνω στα παιδιά των «τελευταίων θρανίων», αφουγκράσου τις ανάγκες τους, μάθε τους γράμματα. Στάσου στα ξένα παιδιά, πλησίασέ τα, κατάλαβε ότι δεν είναι αυτά το πρόβλημα, αντίθετα αυτά έχουν χίλια προβλήματα. Μην επιτρέψεις, από συναδελφική αλληλεγγύη, σε κανέναν να κάνει το «στιγματισμό» διδακτέα ύλη για το μαθητή.
Πείσε τους μαθητές σου ότι οι σχέσεις σας μπορούν να πάψουν να είναι ανταγωνιστικές όταν η ουσιαστική συμμετοχή τους στη σχολική ζωή θα δρομολογηθεί στους όρους θέσπισης και τήρησης κανόνων που θα εξασφαλίζουν δικαιώματα και καθήκοντα σε όλους.
Αφόπλισε τον ωχαδελφισμό, τη λογική τού «τόσα παίρνω, τόσο δουλεύω». Κατέβασε την καρδιά σου από την έδρα, αφουγκράσου τα χτυποκάρδια, μετάτρεψε τους μαθητές σου σε παρατηρητές - δράστες, διέγειρε την παρατηρητικότητά τους, ανάγκασέ τους να πάρουν αποφάσεις, δώσε τους επιχειρήματα, ώθησέ τους στη συνειδητοποίηση.
Αρνήσου τη λογική των «πέτσινων προγραμμάτων» της ενισχυτικής διδασκαλίας, ενίσχυσε, όπως εσύ πολύ καλά ξέρεις, την ουσιαστική ενισχυτική διδασκαλία, διεκδικώντας τους μαθητές από τους εργολάβους των εξετάσεων (φροντιστήρια) αναδεικνύοντας το πρότυπο του δημόσιου δασκάλου, αγωνιστή της γνώσης.
Πρόβαλε το ρόλο του δασκάλου - εμψυχωτή, αρνήσου τη μετατροπή σου σε μικρόψυχο ελεγκτή, σε συμβολαιογράφο επιδόσεων, μην αφήνεις να σε μετατρέψουν σε κακοπληρωμένο τεχνικό χωρίς διάθεση και χαμόγελο.
Άφησε άναυδους τους σοφούς του υπουργείου, τους µάγιστρους και τους διανοούµενους της αυλής και της οθόνης, αυτή τη γνωστή διασταύρωση τιτλούχων, εµπορευµατούχων και µηχανορράφων, διασάλευσε την «τάξη», άναψε φωτιές στην καρδιά και το μυαλό των μαθητών σου και των γονιών τους και επανέφερε στο προσκήνιο τη ζωντανή πολιτική και την αποτελεσµατικότητά της, και µαζί τον κόσµο των δραστήριων-δυσαρεστηµένων!
Δείξε στην ελληνική κοινωνία, στους εργαζόμενους, στη νεολαία, ότι απέναντι στην εκπαιδευτική πολιτική που δημιουργεί «εξεταστικά ναρκοπέδια», που ροκανίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς μετατρέποντας τη γνώση σε εμπόρευμα, εσύ ο εκπαιδευτικός, με τη δουλειά σου, με την ευθύνη σου, με τους αγώνες και τις διεκδικήσεις σου, να προβάλλεις το σχολείο των αναγκών και των οραμάτων σου.

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Το Μνημόνιο εξορίζει 120.000 παιδιά

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Εκατόν είκοσι χιλιάδες βρέφη και νήπια, πανελλαδικά, δεν θα φιλοξενηθούν φέτος στους παιδικούς δημοτικούς σταθμούς εξαιτίας σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό, αλλά και σε κτιριακές υποδομές.
Τα λουκέτα, το χάος και η έλλειψη προσωπικού των παιδικών σταθμών αποτελούν καθημερινή είδηση σε αστικά κέντρα, στην περιφέρεια, αλλά και στην ΚΕΔΚΕ.
«Η οικονομική κρίση αύξησε από 41-51% (ανάλογα με τις περιοχές) τις αιτήσεις των γονέων για τους δημοτικούς σταθμούς, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση. Ετσι, δυστυχώς, το "μάρμαρο" θα πληρώσουν και πάλι εκατοντάδες οικογένειες με χαμηλό μεσαίο εισόδημα που οδηγούνται πλέον σε απόγνωση, αφού θα αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, καταβάλλοντας τα λεγόμενα τροφεία σε ιδιωτικούς σταθμούς». Αυτά μας ανέφερε ο δήμαρχος Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, πρόεδρος της Κοινωνικής Επιτροπής της ΚΕΔΚΕ.
Διευκρίνισε ότι μέχρι πρότινος οι δήμοι δεν μπορούσαν να προσλάβουν έκτακτο προσωπικό εξαιτίας της απαγόρευσης που ίσχυε λόγω προεκλογικής περιόδου (Οκτωβρίου 2009). Πρόσφατα, ωστόσο, το υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠ.ΕΣ.) τους έδωσε -μέσω εγκυκλίου- τη δυνατότητα να συνεχίζουν κανονικά τις προσλήψεις συμβασιούχων με διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ και κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου.
«Ομως το υπουργείο -εξήγησε- αφαίρεσε το δικαίωμα να γίνονται προσλήψεις προσωπικού, έστω και με σύμβαση έργου, από τα 5 περιφερειακά παραρτήματα του ΑΣΕΠ και συγκέντρωσε όλες τις προσλήψεις στην Αθήνα. Αυτή είναι μια διαδικασία χρονοβόρα και δυσλειτουργική. Για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο, πρέπει να επιτραπεί να ενεργοποιηθούν τα περιφερειακά ΑΣΕΠ και να εξαιρεθούν από τις επιταγές του Μνημονίου οι προσλήψεις για παιδικούς σταθμούς και κοινωνικές δομές, διότι διαφορετικά 120.000 βρέφη και νήπια θα μείνουν εκτός κοινωνικής μέριμνας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση», επισήμανε με σημασία.
Ως ενδεικτικό παράδειγμα της επικρατούσας κατάστασης μπορεί να αναφερθεί ο Δήμος Αθηναίων, αφού διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο στη χώρα, με 99 βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Φέτος πολλά τμήματα θα παραμείνουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού, καθώς εκκρεμεί στο ΑΣΕΠ η έγκριση για την πρόσληψη 278 υπαλλήλων, για τις αντίστοιχες δομές.
Αναφέρεται ενδεικτικά ότι μόνο στην Αθήνα 3.351 παιδιά θα μείνουν εκτός δημοτικών παιδικών σταθμών. Επίσης 1.500 αιτήσεις απορρίφθηκαν στο Περιστέρι, 1.080 στην Ηλιούπολη, 202 στον Βύρωνα, 300 στην Αγ. Παρασκευή, 300 στον Γέρακα κ.λπ.
Αλλά και στη Θεσσαλονίκη το Τμήμα Παιδικών Σταθμών κατακλύζεται καθημερινά από γονείς νηπίων, που συνεχίζουν να προσέρχονται παρά τη λήξη της προθεσμίας (1/9) για να καταθέσουν αιτήσεις εγγραφής στους 20 δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης περίπου 1.300 παιδιών. Ο αριθμός των νέων αιτήσεων (πλην των επανεγγραφών) φέτος, ξεπέρασε κάθε ρεκόρ, φτάνοντας στις 790, έναντι 590 σε σχέση με την περσινή χρονιά (η αύξηση φτάνει το 33%), ενώ σε αναμονή βρίσκονται άλλα 60 με 70 παιδάκια, ιδιαίτερα φτωχών οικογενειών.
Θύματα είναι πάντα οι οικογένειες των οποίων η οικονομική κατάσταση δεν τους επιτρέπει να στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς σταθμούς, όπου τα τροφεία είναι πανάκριβα και κυμαίνονται από 300-800 ευρώ τον μήνα. Επίσης, οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι πολύτεκνες αλλά και εκείνοι που έχουν δύο ή και περισσότερα παιδιά, αφού σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς αναγκάζονται να πληρώσουν κανονικά. Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να τύχουν έκπτωσης 5-10% στα τροφεία μόνο του δεύτερου παιδιού.
Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι παιδικοί σταθμοί του Οργανισμού Εργατικής Εστίας. Οπως υποστηρίζουν οι διευθυντές τους, ανά τη χώρα, φέτος διπλασιάστηκαν και τριπλασιάστηκαν οι αιτήσεις των γονέων για τη φύλαξη των παιδιών τους. Ομως εκείνοι αδυνατούν να ανταποκριθούν.
Χωρίς κάλυψη οι εξετάσεις

Από την τσέπη τους καλούνται να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ βασικές εργαστηριακές εξετάσεις, εξαιτίας... γραφειοκρατικών διαδικασιών. Απόφαση του ΣτΕ προβλέπει ότι δε θα αποζημιώνεται καμία εξέταση εάν δεν υπάρχει Π.Δ. που να προσδιορίζει την τιμή της. Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα οι τιμές για βασικές εξετάσεις είχαν προσδιοριστεί μέσω υπουργικών αποφάσεων και έτσι σήμερα το Ταμείο δεν μπορεί να αποδώσει τα ποσά στους ασθενείς εξαιτίας έλλειψης των ΠΔ. Η διοίκηση του ΟΠΑΔ αλλά και οι ενδιαφερόμενοι φορείς έχουν ζητήσει από τα συναρμόδια υπουργεία να επιλύσουν άμεσα το ζήτημα με την έκδοση Π.Δ.

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

To ωράριο των καθηγητών που αποσπώνται ή μετακινούνται στα Δημοτικά Σχολεία

Την ερχόμενη Τρίτη θα αποφασίσει η πολιτική ηγεσία του υπ.Παιδείας για το ωράριο των καθηγητών που αποσπώνται ή μετακινούνται -ως υπεράριθμοι -υποχρεωτικά στα Δημοτικά Σχολεία.

α.Οι καθηγητές που με αίτησή τους αποσπάσθηκαν σε Δημοτικά Σχολεία θα ακολουθήσουν το ωράριο των δασκάλων ,και,
β.Οι καθηγητές που μετακινούνται- ως υπεράριθμοι -υποχρεωτικά στα Δημοτικά Σχολεία θα έχουν το ωράριο που είχαν στο σχολείο από το οποίο προέρχονται.

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

 ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:«Δεν υπάρχει κανένα θέμα εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών
"Δεν υπάρχει κανένα θέμα εργασιακών σχέσεων. Είναι πολύ σαφές και καθαρό το πλαίσιο".
Tην απάντηση αυτή έδωσε η υπ. Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου σε ερώτηση δημοσιιογράφου σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις εκπαιδευτικών, aμέσως μετά τη συνάντηση με το ΔΣ της ΟΛΜΕ.
YΠΟΥΡΓΟΣ:Το Υπουργείο έχει σε πλήρη εφαρμογή το σχεδιασμό μηνών για τη λειτουργία των σχολείων το Σεπτέμβριο. Ενημερώσαμε λεπτομερώς την ΟΛΜΕ και θεωρώ ότι η συνδρομή των εκπαιδευτικών μας, με τις θετικές προτάσεις τους αλλά και με την ενεργή παρουσία τους, είναι καταλυτική για φέτος. Σε αυτή τη δύσκολη χρονιά για όλους, εκπαιδευτικοί, γονείς και βεβαίως πάνω από όλα το Υπουργείο, έχουν μεγάλο καθήκον να λειτουργήσουν σωστά τα σχολεία.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις εργασιακές σχέσεις εκπαιδευτικών
Δεν υπάρχει κανένα θέμα εργασιακών σχέσεων. Είναι πολύ σαφές και καθαρό το πλαίσιο. Για όλα τα δεδομένα της φετινής χρονιάς θα δοθούν στοιχεία στη συνέντευξη της Πέμπτης.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον ανασχηματισμό
Το Υπουργείο Παιδείας, μετά τον ανασχηματισμό, έχει περισσότερες δυνάμεις για τις μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά του.

ΣΚΕΨΕΙΣ....

Τώρα πια ησυχάσαμε. Η Παιδεία θα αναβαθμιστεί. Μήπως χρειάζεται και 2ος αναπληρωτής υπουργός Παιδείας για να είμαστε σίγουροι για τα αποτέλεσμα ; -)

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Πρωτιά ακρίβειας για την Ελλάδα
Σύμφωνα με την ανάλυση των τιμών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσιών, που πραγματοποίησε το ΕΛΚΕΚΑ και αφορούν τις Χώρες της Ευρωζώνης, για τον μήνα Ιούλιο του 2010 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι, προκύπτει ότι η Ελλάδα συνεχίζει την κούρσα των αυξήσεων στην ΕΕ σε πολλά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσίες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΛΚΕΚΑ:
Η Ελλάδα πρώτη στον πληθωρισμό μέ 5,5% όταν ο Μ.Ο της Ε.Ε είναι 1,7%
Η Ελλάδα πρώτη στο κρέας με 1,9% όταν ο Μ.Ο της. Ε Ε είναι 0,0%
Η Ελλάδα πρώτη στά καύσιμα με αύξηση 39,6% , όταν ο Μ.Ο της Ε.Ε είναι 25,6%
Η Ελλάδα πρώτη στις μεταφορές επιβατών με σιδηρόδρομο με αύξηση 36,6%, όταν ο Μ..Ο της Ε.Ε είναι 3,5%
Η Ελλάδα πρώτη στις οδικές μεταφορές επιβατών με αύξηση 17,2%όταν ο Μ.Ο της Ε.Ε είναι 2,2%
Η Ελλάδα πρώτη στις καφετέριες και ξενοδοχεία με αύξηση 3,6% ,όταν ο Μ.Ο της Ε.Ε είναι 1,4%
Η Ελλάδα πρώτη στις ασφαλίσεις μεταφορών με αύξηση 11,3% όταν ο Μ.Ο της Ε.Ε είναι 5,4%
Η Ελλάδα πρώτη στις υπηρεσίες μεταφορών με 10,2% όταν ο Μ.Ο της. Ε Ε είναι 2,6%
Η Ελλάδα πρώτη στις επικοινωνίες με 3,7% όταν ο Μ.Ο της. Ε Ε είναι- 0,8%
Η Ελλάδα πρώτη στις Ταχυδρομικές υπηρεσίες με 6,4% όταν ο Μ.Ο της. Ε Ε είναι 1,4%
Η Ελλάδα δεύτερη στη ζάχαρη, μέλι, ζαχαρώδη με αύξηση 2,5% όταν ο Μ.Ο της Ε.Ε είναι -0,4%
Η Ελλάδα δεύτερη στο ψωμί και δημητριακά με αύξηση 0,4% όταν ο Μ.Ο της Ε.Ε είναι -0,4%

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Εργασιακά δικαιώματα Εκπαιδευτικών: Ωράριο, Υποχρεωτικές υπερωρίες, Ολοήμερο Σχολείο, Νηπιαγωγεία, Εφημερία,Μετακινήσεις
Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., επικαιροποιεί την περσινή απόφασή του (αρ.πρωτ. 71/31-08-09) για τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα:
1. Ωράριο Εκπαιδευτικών
Το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών είναι απαραβίαστο και καθορίζεται από το Ν. 2517/97. (24 ώρες για όσους έχουν ως 10 χρόνια υπηρεσίας, 23 ώρες από 10 -Ι5 χρόνια, 22 ώρες από 15-20 χρόνια και 21 ώρες από 20 και πάνω).Ο Ν. 1566/85 κάνει σαφή διάκριση μεταξύ εργασιακού και διδακτικού ωραρίου, ορίζοντας με σαφήνεια ότι οποιαδήποτε απασχόληση στην τάξη εντάσσεται σε διδακτικό ωράριο. Κατά συνέπεια σε καμία περίπτωση δεν ευσταθεί ότι μπορεί συνάδελφος να «απασχολήσει» παιδιά στην τάξη στα πλαίσια του εργασιακού του ωραρίου.Σε περίπτωση απουσίας εκπαιδευτικού προσωπικού, ιδιαίτερα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς είτε κατά τη διάρκειά της, οι σύλλογοι διδασκόντων οφείλουν να διαμορφώσουν μεταβατικά προγράμματα που θα εκτείνονται όσο επιτρέπει το υποχρεωτικό ωράριο των εκπαιδευτικών που βρίσκονται στο σχολείο (π.χ. αν λείπει ειδικότητα θα σχολάνε στο 5ωρο κλπ). Το ίδιο θα συμβεί και στα 800 σχολεία με νέο αναμορφωμένο πρόγραμμα, όπου οι σύλλογοι διδασκόντων σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να προχωρήσουν σε πλήρη ανάπτυξη του προγράμματος με 7ωρα σε όλες τις τάξεις εφόσον λείπουν εκπαιδευτικοί. Σε περίπτωση «πιέσεων» από τη διοίκηση θα πρέπει οι συνάδελφοι του σχολείου να επιμένουν στη μη παραβίαση του διδακτικού τους ωραρίου και να ενημερώνονται αμέσως ο σύλλογος και η ΔΟΕ.Το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών είναι κατ' ανώτατο 30 ώρες. Με τη λήξη του διδακτικού ωραρίου ο εκπαιδευτικός μπορεί να αποχωρήσει, εκτός αν του έχει ανατεθεί συγκεκριμένο έργο (όχι όμως διδακτικό) (άρθρο 13 παρ.8 π.χ. συμμετοχή σε γιορταστικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημέρωση των γονέων, κλπ τήρηση βιβλίων του Σχολείου, εκτέλεση διοικητικών εργασιών), ή υπάρχει συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων. Κάθε άλλη απασχόληση είναι παράνομη.Οι εγκύκλιοι της Διεύθυνσης Σπουδών που αναφέρονται σε «απασχόληση» των μαθητών είναι προδήλως παράνομες, αφού είναι αντίθετες με το Ν. 1566/85. Οι συνάδελφοι καλούνται, εφόσον συμπληρώνουν το διδακτικό τους ωράριο, να αρνούνται την προφορική ανάθεση υποχρεωτικής υπερωρίας. Ιδιαίτερα αρνητικοί πρέπει να είναι, όταν τους ζητείται να καλύπτουν ώρες εκπαιδευτικών ειδικοτήτων που δεν έχουν καν τοποθετηθεί στα σχολεία (π.χ. Αγγλικών, Φυσικής Αγωγής) τη στιγμή που χιλιάδες εκπαιδευτικοί παραμένουν αδιόριστοι.Σε περίπτωση μακροχρόνιας απουσίας εκπαιδευτικού ειδικότητας είναι φανερό ότι πρέπει άμεσα να έρχεται στο σχολείο αναπληρωτής και σε καμία περίπτωση να μην αναλαμβάνουν με υπερωρία οι συνάδελφοι. Η ΔΟΕ σ' αυτές τις περιπτώσεις ζητά την αναμόρφωση του προγράμματος έως ότου έρθει αναπληρωτής. Το ίδιο ζητάμε και για την περίπτωση του καταργημένου προγράμματος «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ». Επίσης, σε οποιαδήποτε περίπτωση υποχρεωτικής ανάθεσης από το ΠΥΣΠΕ, τότε καλύπτεται ο συνάδελφος με στάσεις εργασίας.Κανείς δεν υποχρεούται στα κενά του να «απασχολεί» με οποιοδήποτε τρόπο τμήματα, πέραν του υποχρεωτικού του διδακτικού ωραρίου. Για τις περιπτώσεις ολιγοήμερης απουσίας (μία ως δύο μέρες) εκπαιδευτικού να αποφασίζει ο Σύλλογος Διδασκόντων για την αναπλήρωση , με τρόπο τέτοιο που να μην ανατίθεται καμία διδακτική ώρα πέραν του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου σε κανένα συνάδελφο. Κάθε απασχόληση σε τμήμα θεωρείται διδακτικό ωράριο.Οι συνάδελφοι να μην εφαρμόζουν καμιά προφορική εντολή για κάλυψη ωραρίου πέραν του διδακτικού τους, και αν συμβεί αυτό, να ζητούν γραπτή εντολή, ώστε να μπορούν να προσβάλουν τη συγκεκριμένη παράνομη ανάθεση με κάθε τρόπο (συνδικαλιστικό, νομικό) και να μην την εφαρμόσουν. Βέβαια και στην περίπτωση της γραπτής εντολής από το ΠΥΣΠΕ (και μόνο) ο συνάδελφος μπορεί να κάνει στάση εργασίας για την οποία καλύπτεται από τη ΔΟΕ και από το Σύλλογο εκπαιδευτικών.Οι στάσεις εργασίας σε «υποχρεωτική» υπερωρία, αφού δεν εντάσσονται στο υποχρεωτικό διδακτικό ωράριο, δεν περικόπτονται από το μισθό του εκπαιδευτικού. «...Εξυπακούεται δε ότι αν οι στάσεις εργασίας γίνονται μέσα στο κανονικό διδακτικό ωράριο θα αφαιρεθούν αντίστοιχες αποδοχές από τοι κανονικό αυτό ωράριο. Αν οι στάσεις εργασίας γίνονται κατά το χρόνο του υπερωριακού διδακτικού ωραρίου είναι προφανές πως δε θα αφαιρεθούν αποδοχές του κανονικού ωραρίου, που αυτό έτσι κι αλλιώς προσφέρθηκε, απλώς δε θα πληρωθούν οι αποδοχές που θα έπαιρνε ο εκπαιδευτικός από την υπερωριακή εργασία», Γ. Δραγασάκης, Ωράριο Διδασκαλίας και Στάσεις Εργασίας, Αθήνα 25-6-2004, ΔΟΕ αρ. πρωτ. 1164, 28-6-04.2. Υποχρεωτικές υπερωρίες
Ο μόνος υπεύθυνος για την ανάθεση υπερωριών (σε εκπαιδευτικούς του ίδιου σχολείου) είναι ο Σύλλογος Διδασκόντων. Σε άλλη περίπτωση μόνο με σύμφωνη γνώμη του ΠΥΣΠΕ μπορούν να ανατεθούν υπερωρίες εγγράφως και οριζόμενες συγκεκριμένα.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. είναι αντίθετο με την ανάθεση υποχρεωτικών υπερωριών και καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων να μην αναθέτουν υποχρεωτικές υπερωρίες σε συναδέλφους. Καλούμε, επίσης, και τους αιρετούς των ΠΥΣΠΕ να μη συνηγορούν, σε καμιά περίπτωση, σε ανάθεση υποχρεωτικών υπερωριών.
Αν παρ' όλα αυτά ο Δ/ντής Εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του ΠΥΣΠΕ, αναθέσει υποχρεωτικές υπερωρίες το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. κηρύσσει συνεχείς στάσεις εργασίας για τη συνδικαλιστική κάλυψη των συναδέλφων.
3. Ολοήμερο Σχολείο
Το Δ. Σ. της ΔΟΕ θεωρεί αυτονόητο τον υπολογισμό των ωρών σίτισης του ολοήμερου σχολείου στο διδακτικό ωράριο όλων των συναδέλφων που εργάζονται στα ολοήμερα, όπως συμβαίνει, και στα πιλοτικά, καθώς επίσης και το χωρισμό των τμημάτων, με βάση τις ηλικιακές ανάγκες των μαθητών και με ανώτερο όριο τους 25 μαθητές ανά τμήμα.
Το Δ.Σ. της ΔΟΕ σε περίπτωση απουσίας εκπαιδευτικού από το Ολοήμερο Σχολείο θεωρεί απαραίτητο να καλύπτεται άμεσα η θέση από αναπληρωτή. Σε άλλη περίπτωση να γίνεται αναμόρφωση του προγράμματος.
4. Νόμος 3848/2010
H ΔΟΕ έχει εκφράσει την αντίθεσή της και ζητά την κατάργηση του Ν.3848/2010. Καλεί τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους διδασκόντων να αρνηθούν:
- Τη συμμετοχή σε πρόγραμμα αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας.
- Να αναλάβουν υποχρεωτικές υπερωρίες.
- Να συναινέσουν σε αύξηση των μαθητών άνω των 25 ανά τμήμα
- Τις συμπτύξεις τμημάτων, τις παράνομες μετακινήσεις μαθητών σε άλλα σχολεία
5. Νηπιαγωγεία
Το θέμα των νηπιαγωγείων και των νηπιαγωγών και τα προβλήματα που προκύπτουν από τη πίεση του Υπουργείου Παιδείας να θεσπίσει ¨πρωινή ζώνη¨, συνιστά ωμή παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Οι συναδέλφισσες νηπιαγωγοί θα πρέπει να εφαρμόσουν το πάγιο ωρολόγιο πρόγραμμα για τα Νηπιαγωγεία και να μην αποδεχθούν την καταστρατήγηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και την αύξηση του ωραρίου τους. Με απόφασή του το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. τους καλύπτει κηρύσσοντας συνεχείς στάσεις εργασίας στην περίπτωση επιβολής αύξησης του ωραρίου τους από τη διοίκηση (πρωινή ζώνη 07:00 - 08:00, επιμήκυνση ωραρίου στα κλασικά και ολοήμερα τμήματα).
Δεν αποδεχόμαστε τη μη εγγραφή των προνηπίων στα δημόσια νηπιαγωγεία και διεκδικούμε μαζί με τους γονείς τη δημιουργία επιπλέον τμημάτων ώστε να ΜΗΝ ΦΥΓΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ - νήπιο και προνήπιο - από το δημόσιο νηπιαγωγείο.
Σε περίπτωση απουσίας νηπιαγωγού, αν δεν αναπληρωθεί, δεν ενοποιούνται τα τμήματα αν ο αριθμός των νηπίων υπερβαίνει τα 25. Ενημερώνεται άμεσα ο τοπικός Σύλλογος προκειμένου να παρέμβει.
Για το ζήτημα των νηπιαγωγείων και των εργασιακών προβλημάτων των νηπιαγωγών το Δ. Σ. της ΔΟΕ έχει τοποθετηθεί αναλυτικά με σχετικές του αποφάσεις στο παρελθόν. Αυτό που πρέπει να γίνει όμως κατανοητό, είναι ότι τα εργασιακά δικαιώματα των νηπιαγωγών μας αφορούν όλους γιατί οποιαδήποτε μεταβολή σε αυτά θα μεταβάλλει γενικότερα και προς το χειρότερο τις εργασιακές κατακτήσεις όλων μας.
6. Κατανομή τάξεων
Η κατανομή των τάξεων γίνεται από το Σύλλογο Διδασκόντων του κάθε σχολείου και όχι από το Διευθυντή (Ν.1566/85). Καμία παρέμβαση δεν μπορεί γίνει γι' αυτό ή για την υποχρεωτική επιβολή υλοποίησης προγραμμάτων από τα στελέχη Διοίκησης ή καθοδήγησης της εκπαίδευσης (Προϊσταμένους - Σχολ. Συμβούλους). Καλούμε τους συναδέλφους και τους Συλλόγους Διδασκόντων να επιμένουν στις αποφάσεις τους.
7. Σύλλογοι διδασκόντων
Για όλα τα εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά ζητήματα που προκύπτουν στο σχολείο ο Σύλλογος Διδασκόντων οφείλει να συνεδριάζει και να τοποθετείται δημόσια για αυτά. Όλοι οι συνάδελφοι συμμετέχουν ισότιμα στο σύλλογο διδασκόντων.
8. Αριθμός μαθητών
Ο αριθμός μαθητών με βάση την «κανονιστική» Υ.Α. αριθμ. Φ.3/898/97652/Γ1 για τον αριθμό μαθητών ανά Τάξη ή Τμήμα Τάξης στο Δημοτικό Σχολείο και την Υ.Α. αριθμ. Φ.3/898/97657/Γ1 για τον αριθμό νηπίων ανά Τμήμα στα Νηπιαγωγεία που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1507 τεύχος β' 13 Οκτωβρίου 2006, είναι 25, όχι 25 συν 10%. Το Δ.Σ. της ΔΟΕ καλεί τους συλλόγους διδασκόντων και τους εκπαιδευτικούς να αρνούνται τη δημιουργία τμημάτων άνω των 25 μαθητών και καλύπτει συνδικαλιστικά την άρνησή τους να αναλάβουν τμήμα άνω των 25 μαθητών.)
Σταθερή επιδίωξή μας είναι η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα 1:20 στα δημοτικά και 1:15 στα νηπιαγωγεία.
Επίσης επισημαίνουμε ότι οι σύλλογοι διδασκόντων πρέπει να αναδεικνύουν τις πρόσθετες μαθησιακές ανάγκες όπου υπάρχουν και να διαμορφώσουν τον αριθμό των τμημάτων με μικρότερο από 25 μαθητές σε περιπτώσεις με μεγάλο αριθμό αλλοδαπών μαθητών, είτε μαθητών με σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και μεγάλες μαθησιακές δυσκολίες, αξιοποιώντας τις σχετικές εγκυκλίους που το προβλέπουν και να διεκδικούν επιπλέον εκπαιδευτικούς.
9. Μετακίνηση συναδέλφου
Δεν εφαρμόζουμε καμία μετακίνηση συναδέλφου σε άλλη σχολική μονάδα με προφορική εντολή και χωρίς γραπτή απόφαση ΠΥΣΠΕ ή του Δ/ντή εκπαίδευσης. Οι προφορικές εντολές είναι αυθαίρετες και δε συνιστούν υπηρεσιακή υποχρέωση για τον εκπαιδευτικό. Ενημερώνουμε αμέσως το σύλλογό μας, σε αντίστοιχο ζήτημα.
10. Εφημερία ωρομίσθιων εκπαιδευτικών και αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου
Οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί αμείβονται με ωριαία αποζημίωση, με βάση τις ώρες που διδάσκουν και μόνο γι' αυτές. Ως εκ τούτου η ανάθεση εφημερίας δεν προκύπτει από πουθενά και καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να μην αναθέτουν εφημερία στους ωρομίσθιους συναδέλφους.
Υπενθυμίζουμε ότι με βάση την εγκύκλιο Φ.361/162/73512/Δ1 23 Ιουνίου 2010 οι ώρες και οι ημέρες απεργίας των ωρομίσθιων συναδέλφων υπολογίζονται στην προϋπηρεσία. Καλούμε τους συναδέλφους να τις περιλαμβάνουν στις καταστάσεις προϋπηρεσίας.
Σε κάθε περίπτωση αυθαίρετης ή παράτυπης εντολής προϊσταμένου, συμβούλου ή διευθυντή ΝΑ ΖΗΤΕΙΤΑΙ Η ΕΝΤΟΛΗ ΕΓΓΡΑΦΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΝΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ
Για όλα τα παραπάνω το Δ.Σ. της ΔΟΕ παρέχει στους συναδέλφους πλήρη συνδικαλιστική και νομική κάλυψη.
Ατομικά Δελτία Υγείας Μαθητών

Το Α.Δ.Υ. συμπληρώνεται, με τη φροντίδα των γονέων και κηδεμόνων, από ιατρούς των οικείων Κέντρων Υγείας ή Περιφερειακών Γενικών Νοσοκομείων ή των Ασφαλιστικών φορέων των γονέων και κηδεμόνων ή
από ιδιώτες ιατρούς που παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας των μαθητών. Έχει ισχύ 2 σχολικών ετών για το Δημοτικό Σχολείο και αποτελεί αναγκαίο συνοδευτικό της ατομικής καρτέλας του μαθητή. Για το Νηπιαγωγείο το Α.Δ.Υ. ισχύει για όλο το χρονικό διάστημα φοίτησης σε αυτό. Κατατίθεται στην οικεία σχολική μονάδα, κατά την εγγραφή στο Νηπιαγωγείο και στις Α΄, Γ΄ και Ε΄ τάξεις του Δημοτικού. Είναι απόρρητο και μη ανακοινώσιμο έγγραφο ενώ με τη λήξη ισχύος του επιστρέφεται στον κηδεμόνα ή καταστρέφεται. Σε περίπτωση μετεγγραφής διαβιβάζεται με τα λοιπά δικαιολογητικά στο νέο σχολείο. Για τους ανασφάλιστους Έλληνες και αλλοδαπούς, ο διευθυντής της σχολικής μονάδας, παραπέμπει το μαθητή στο πλησιέστερο Κέντρο Υγείας ή Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο για δωρεάν συμπλήρωση του Α.Δ.Υ.
Κλείνουν σχολεία σε όλη τη χώρα με απόφαση του υπ. Παιδείας –Ποια είναι αυτά κατά Νομό
«Λουκέτο» βάζει το υπ. Παιδείας, λόγω έλλειψης μαθητών, από το σχολικό έτος 2010−2011 ,στις παρακάτω σχολικές μονάδες κατά Δ/νση και Γραφεία Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης ως εξής:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ
5ο ΓΡΑΦΕΙΟ Π.Ε.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Δρυόπης Τροιζηνίας.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
5ο ΓΡΑΦΕΙΟ Π.Ε.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Σκάλας.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΑΡΚΑΔΙΑΣ
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Κολλινών.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΑΧΑΪΑΣ
1ο ΓΡΑΦΕΙΟ Π.Ε.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Ρουπακιάς.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Χαραυγής.
2ο ΓΡΑΦΕΙΟ Π.Ε.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Αιγών.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Αμπελοκήπων.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Κάτω Πτέρης.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Κουμαρίου.
• Το Διθέσιο Δ.Σ Κουνινάς.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Λόγγου.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Λόφου.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Μαυρικίου.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Ροδιάς.
4ο ΓΡΑΦΕΙΟ Π.Ε.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Αλεποχωρίου.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΔΡΑΜΑΣ
1ο ΓΡΑΦΕΙΟ Π.Ε.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Οχυρού.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΕΒΡΟΥ
1ο ΓΡΑΦΕΙΟ Π.Ε.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Δωρικού.
3ο ΓΡΑΦΕΙΟ Π.Ε.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Δοξιπάρας.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Αγίου Νικολάου.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Αγίας Τριάδας.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Αμπελίων.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Καστανιάς.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Τσούκας.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Χρυσόβων.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Χρύσως.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Μικρού Χωριού.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ
3ο ΓΡΑΦΕΙΟ Π.Ε.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Βρίνας.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Ξηροχωρίου.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Ραχών.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Τρυπητής.
4ο ΓΡΑΦΕΙΟ Π.Ε.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Βυτινέϊκων.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Ηρακλειάς.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Καυκωνίας.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Κρυόβρυσης.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Παλαιοβαρσάσαινας.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Φλόκα.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
1ο ΓΡΑΦΕΙΟ Π.Ε.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Μονής.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Ρουκανίου.
3ο ΓΡΑΦΕΙΟ Π.Ε.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Καστρίου.
4ο ΓΡΑΦΕΙΟ Π.Ε.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Βουρβουλίτη.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Μακρών.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Πηγαϊδικίων.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Πλατάνου
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
4ο ΓΡΑΦΕΙΟ Π.Ε.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Δορκάδας.
• Το Διθέσιο Δ.Σ Φιλαδελφείου.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
2ο ΓΡΑΦΕΙΟ Π.Ε.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Αμπέλου.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΚΕΡΚΥΡΑΣ
• Το Διθέσιο Δ.Σ Σκριπερού.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
• Το 7ο Διθέσιο Δ.Σ Κορίνθου.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ
1ο ΓΡΑΦΕΙΟ Π.Ε.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Ραψάνης.
2ο ΓΡΑΦΕΙΟ Π.Ε.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Αμυγδαλέας.
3ο ΓΡΑΦΕΙΟ Π.Ε.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Μικρού Ελευθεροχωρίου.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΛΑΣΙΘΙΟΥ
1ο ΓΡΑΦΕΙΟ Π.Ε.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Λιθινών.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Συκιάς.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Χαμαιζίου.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΣΑΜΟΥ
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Κοσμαδαίων.
1ο ΓΡΑΦΕΙΟ Π.Ε.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Πλαγιάς.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Φραντάτου.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΣΕΡΡΩΝ
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Άνω Βροντούς.
3ο ΓΡΑΦΕΙΟ Π.Ε.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Αγίας Παρασκευής.
5ο ΓΡΑΦΕΙΟ Π.Ε.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Χρυσοχωράφων.
• Το Διθέσιο Δ.Σ Βαμβακιάς.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
3ο ΓΡΑΦΕΙΟ Π.Ε.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Γαβρακίων.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Μοναστηρακίου.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Τολοφώνα.
• Το Μονοθέσιο Δ.Σ Αγίου Σπυρίδωνα.